Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Separationer är vanligt men det kan innebära svårigheter när man ska introducera en ny partner om man har barn sedan tidigare. Här ger vi tips och råd hur man kan göra processen lättare.
Att introducera en ny partner till ditt liv och speciellt om du har barn, är ett stort steg som kräver eftertanke och känslighet. Det är en process som inte bara påverkar dig och din partner, men också din familj och de nära dig.
Nyckeln till en lyckad introduktion ligger i att bygga en grund av förtroende och kommunikation, samtidigt som man respekterar alla inblandades känslor och behov. Oavsett omständigheterna kring ditt tidigare förhållande eller hur din familjesituation ser ut, är det viktigt att närma sig detta nya kapitel med öppenhet, tålamod och omsorg.
En välplanerad och genomtänkt introduktion kan lägga grunden för positiva relationer framåt och bidra till en harmonisk sammanvävning av ditt och din partners liv.
Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.
Klientens ord om Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut
Introducera en ny partner i ditt liv, särskilt om du har barn, kan vara en känslig process. Här är några tips för att göra övergången så smidig som möjligt:
Innan du introducerar din partner till dina barn eller din familj, var säker på att er relation är stabil och att ni båda är engagerade i att ta nästa steg.
Rusha inte processen. Ge ditt barn och din nya partner tid att vänja sig vid tanken och att anpassa sig till förändringen.
Prata med dina barn om din nya partner innan mötet sker. Förklara varför personen är viktig för dig och var ärlig om dina känslor. Prata även med ditt ex innan du introducerar din nya partner så att de är medveten om vad som sker.
Ett informellt och avslappnat första möte, som en utflykt till parken eller en gemensam middag hemma, kan bidra till att minska spänningar och bygga en positiv första upplevelse.
Det är naturligt att ditt barn kan ha blandade känslor om din nya partner. De behöver få veta att de alltid kommer ha främsta prioritet. Erkänn och validera deras känslor utan att pressa dem till acceptans.
Förstå att relationer byggs över tid. Ge ditt barn och din partner tid att utveckla sin egen relation i sin egen takt.
Visa genom dina handlingar hur man respekterar och värdesätter den nya partnern, samtidigt som du upprätthåller en stabil och trygg miljö för ditt barn.
Successivt inkludera din partner i familjeaktiviteter för att främja samhörighet och tillhörighet.
För att ge barnet en känsla av säkerhet, försök att behålla familjens vanliga rutiner så mycket som möjligt.
Om du eller ditt barn kämpar med övergången, överväg att söka professionellt stöd eller råd från en erfaren psykolog eller terapeut. Genom att följa dessa riktlinjer kan introduktionen av en ny partner i ditt och dina barns liv bli en positiv upplevelse som bidrar till familjens lycka och välbefinnande på lång sikt.
Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.
Att söka hjälp från en psykolog är ett viktigt steg när man upplever svårigheter med att introducera en ny partner. Behandlingen anpassas efter barnets och förälderns individuella behov och kan inkludera metoder som föräldrarådgivning, kognitiv beteendeterapi, lekterapi eller familjeterapi. Målet är att förbättra barnets och förälderns emotionella välbefinnande och utveckla copingstrategier. Barnpsykologen arbetar tätt med barnet och dess familj för att skapa en trygg miljö där barnet kan lära sig hantera känslor och beteenden effektivt.
Beroende på hur gammalt barnet är kan man vända sig till olika instanser. För barn under 6 år kan Barnavårdscentralen (BVC) hjälpa. Är barnet äldre än 6 år så kan man söka hjälp via sin vårdcentral. Om barnet är över 13 år kan man gå till ungdomsmottagningen eller skolkuratorn. Man kan också kontakta barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). På Lavendla har vi även erfarna barnpsykologer som kan hjälpa till.
Det är viktigt att komma ihåg att varje barn är unikt, och därför kan behandlingen variera. Att arbeta tillsammans med en barnpsykolog kan ge ditt barn de verktyg de behöver för att hantera sina känslor och beteenden på ett hälsosamt sätt.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
Att introducera en ny partner till ditt liv och speciellt om du har barn, är ett stort steg som kräver eftertanke och känslighet. Det är en process som inte bara påverkar dig och din partner, men också din familj och de nära dig.
Nyckeln till en lyckad introduktion ligger i att bygga en grund av förtroende och kommunikation, samtidigt som man respekterar alla inblandades känslor och behov. Oavsett omständigheterna kring ditt tidigare förhållande eller hur din familjesituation ser ut, är det viktigt att närma sig detta nya kapitel med öppenhet, tålamod och omsorg.
När du introducerar en ny partner, är det viktigt att göra det stegvis och med öppen kommunikation, respektera ditt barns känslor och ge alla inblandade tid att anpassa sig och bygga relationer på egen hand.
Att söka hjälp från en psykolog är ett viktigt steg när man upplever svårigheter med att introducera en ny partner. Behandlingen anpassas efter barnets och förälderns individuella behov och kan inkludera metoder som föräldrarådgivning, kognitiv beteendeterapi, lekterapi eller familjeterapi. Målet är att förbättra barnets och förälderns emotionella välbefinnande och utveckla copingstrategier.
När du introducerar en ny partner till din familj för första gången, välj ett avslappnat och neutralt tillfälle som underlättar naturlig interaktion och minskar trycket, samtidigt som du kommunicerar öppet och respekterar alla inblandades känslor.
Även om skilsmässan var svår så är det viktigt att barnen får första prioritet. Att berätta att du träffat en ny för ditt ex kan hjälpa till i processen att sedan introducera den nya partnern för barnen, så att det inte kommer som en överraskning för någon part.
En barnpsykolog är en legitimerad professionell med kunskap och erfarenhet av att arbeta för barns och föräldrars mående och psykiska hälsa.
Barnpsykologer erbjuder terapi och rådgivning, men arbetar även med familjer i föräldrastöd och hela familjen när det finns behov för det. De samarbetar också med skolor för att skapa bra förutsättningar för barnet.
Det går bra att gå behandling online via video. Vi har flera barnpsykologer som arbetar digitalt på Lavendla.
Att träffa en ny partner efter en skilsmässa kan öppna dörren till en ny början och möjligheter till lycka, samtidigt som det kräver öppenhet och tålamod för att navigera i de känslor och förändringar som följer med att gå vidare. Sök hjälp i terapi om det är svårt.
Om ett barn vägrar acceptera en ny partner är det viktigt att visa tålamod och förståelse, samtidigt som man aktivt lyssnar på barnets känslor och behov för att tillsammans arbeta mot en gradvis acceptans och förståelse.
Beroende på hur gammalt barnet är kan man vända sig till olika instanser, man kan också få hjälp via föräldrarådgivning. På Lavendla har vi erfarna barnpsykologer som också kan hjälpa till.
Att söka hjälp från en barnpsykolog är ett viktigt steg när ett barn upplever psykiska svårigheter eller om man har svårigheter som förälder. Här är en kort översikt över hur behandling kan se ut:
Första steget: Initial konsultation där psykologen bedömer behov genom samtal med barnet och föräldrarna.
Behandlingsplan: En individanpassad plan utvecklas, baserad på er specifika situation och behov.
Terapiformer: Vanliga metoder inkluderar lekterapi för yngre barn, där leken används som ett verktyg för uttryck och bearbetning, samt samtalsterapi och kognitiv beteendeterapi (KBT) för äldre barn, som fokuserar på att ändra negativa tankemönster och beteenden. Andra metoder som familjeterapi kan också vara hjälpsamt.
Föräldrarådgivning: Föräldrar får vägledning och stöd för att bättre kunna hjälpa sitt barn hemma.
Uppföljning och justering: Behandlingsplanen utvärderas löpande och justeras efter behov för att säkerställa bästa möjliga resultat.
Det är viktigt att komma ihåg att varje barn är unikt, och därför kan behandlingen variera. Att arbeta tillsammans med en barnpsykolog kan ge dig och ditt barn de verktyg de behöver för att hantera sina känslor och beteenden på ett hälsosamt sätt. På Lavendla har vi barnpsykologer som kan hjälpa till att göra det svåra lättare.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha