Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Om ett barn vaknar på natten med intensiv skräck eller panik så kan det vara nattskräck. Här går vi igenom vad det är, hur man kan hantera det och vid behov få mer hjälp.
Nattskräck hos barn är en sömnstörning som kan vara oroväckande för både barn och föräldrar. Det uppträder vanligtvis under de tidiga nattimmarna och kännetecknas av intensiv skräck eller panik. Barnet kan skrika, gråta, flämta efter luft, och verka otröstligt, men är oftast inte fullt vaken och minns sällan händelsen dagen efter.
Även om nattskräck kan vara skrämmande att bevittna, är det oftast ofarligt och barn växer vanligtvis ifrån det. Förståelse för vad nattskräck är och hur man hanterar det kan hjälpa familjer att navigera genom dessa utmanande nätter med större lugn och försäkring.
Nattskräck, eller pavor nocturnus, drabbar ofta barn. Cirka 33 procent av barn mellan ett och två år drabbas medan cirka 20 procent i åldrarna tre till fem har problemet. Även om äldre barn, tonåringar och vuxna kan uppleva det men endast 1-2 procent.
Symptomen varierar med åldern, från skrik och desorientering till möjliga minnesfragment av episoden. En stabil sömnrutin och en säker sovmiljö är centralt för hantering. I fall där nattskräck påverkar dagligt liv kan professionell hjälp behövas för att adressera underliggande orsaker.
Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.
Klientens ord om Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut
Symptom på nattskräck kan inkludera:
Nattskräck inträffar vanligtvis under de tidigare faserna av sömncykeln, under icke-REM-sömnen. För att det ska vara nattskräck så behöver inte alla symptomen uppfyllas.
Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.
Som förälder kan hanteringen av nattskräck vara utmanande, men här är några strategier som kan hjälpa:
Att förstå att nattskräck är en del av barnets utveckling och oftast inte ett tecken på en djupare problematik kan hjälpa dig att hantera situationen med större tålamod och empati. Om du upplever att det är ett problem eller är osäker så sök professionell hjälp.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
Nattskräck hos barn är en sömnstörning som kan vara oroväckande för både barn och föräldrar. Det uppträder vanligtvis under de tidiga nattimmarna och kännetecknas av intensiv skräck eller panik. Barnet kan skrika, gråta, flämta efter luft, och verka otröstligt, men är oftast inte fullt vaken och minns sällan händelsen dagen efter.
Nattskräck är vanligare bland mindre barn och brukar avta ju äldre barn blir.
Även om nattskräck kan vara skrämmande att bevittna, är det oftast ofarligt och barn växer vanligtvis ifrån det.
Symptom på nattskräck omfattar plötslig uppvaknande med panik, skrik, ökad hjärtfrekvens, svettning, desorientering, motstånd mot tröst, och ofta fysisk aktivitet som att sitta upp eller springa omkring. Dessa episoder, som varar i några sekunder till 10 minuter, inträffar en gång per natt under icke-REM-sömnen, och barnet minns sällan händelsen dagen efter.
Vid nattskräck är det viktigt att föräldrar förblir lugna, säkerställer barnets säkerhet utan att väcka det, och upprätthåller en regelbunden sömnrutin. Konsultation med en läkare eller barnpsykolog kan också vara till hjälp för att utesluta underliggande orsaker och få ytterligare råd.
Om ett barn skriker hysteriskt på natten, börja med att försäkra dig om barnets säkerhet och försök lugna det med en stillsam röst och trygg närhet utan att väcka det. Om händelserna är återkommande, kan det vara lämpligt att söka råd från en professionell för att utesluta medicinska orsaker eller få stöd för att hantera situationen.
En barnpsykolog är en legitimerad professionell med kunskap och erfarenhet av att arbeta för barns och föräldrars mående och psykiska hälsa.
Barnpsykologer erbjuder terapi och rådgivning, men arbetar även med familjer i föräldrastöd och hela familjen när det finns behov för det. De samarbetar också med skolor för att skapa bra förutsättningar för barnet.
Det går bra att gå behandling online via video. Vi har flera barnpsykologer som arbetar digitalt på Lavendla.
Om man upplever oro, och har konsulterat en professionell för att utesluta medicinska orsaker, så kan det vara bra att gå i egenterapi för att hantera sin oro.
Det är vanligt med nattskräck hos mindre barn men brukar gå över med tiden. Endast 1-2 procent av vuxna har nattskräck.
Beroende på hur gammalt barnet är kan man vända sig till olika instanser, man kan också få hjälp via föräldrarådgivning. På Lavendla har vi erfarna barnpsykologer som också kan hjälpa till.
Att söka hjälp från en barnpsykolog är ett viktigt steg när ett barn upplever psykiska svårigheter eller om man har svårigheter som förälder. Här är en kort översikt över hur behandling kan se ut:
Första steget: Initial konsultation där psykologen bedömer behov genom samtal med barnet och föräldrarna.
Behandlingsplan: En individanpassad plan utvecklas, baserad på er specifika situation och behov.
Terapiformer: Vanliga metoder är samtalsterapi och kognitiv beteendeterapi (KBT) som fokuserar på att ändra negativa tankemönster och beteenden. Andra metoder som familjeterapi kan också vara hjälpsamt. Föräldrarådgivning där föräldrar får vägledning och stöd för att bättre kunna hjälpa sitt barn hemma är också vanligt.
Uppföljning och justering: Behandlingsplanen utvärderas löpande och justeras efter behov för att säkerställa bästa möjliga resultat.
Det är viktigt att komma ihåg att varje barn är unikt, och därför kan behandlingen variera. Att arbeta tillsammans med en barnpsykolog kan ge dig och ditt barn de verktyg de behöver för att hantera sina känslor och beteenden på ett hälsosamt sätt. På Lavendla har vi barnpsykologer som kan hjälpa till att göra det svåra lättare.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha