Hem / Lavendla Terapi / Fobier och rädslor / Dentofobi (Tandläkarskräck)

Har du en överväldigande rädsla för att gå till tandläkaren? Då kan du lida av dentofobi (tandläkarskräck). Här går vi igenom vad det innebär och hur du kan få hjälp.

Vad är tandläkarskräck?

Tandläkarskräck, även känd som dentofobi, är en intensiv rädsla eller ångest inför att besöka tandläkaren. Denna rädsla kan vara så stark att den hindrar personen från att få nödvändig tandvård, vilket kan leda till allvarliga problem med munhälsa och allmänna hälsoproblem. Tandläkarskräck kan variera i svårighetsgrad från mild oro till en allvarlig fobi. Det går att få hjälp med i behandling.

Varför får man tandläkarskräck?

Tandläkarskräck kan ha flera orsaker som ofta samverkar. En vanlig orsak är tidigare negativa eller smärtsamma erfarenheter hos tandläkaren. Många som lider av tandläkarskräck är rädda för smärtan de förknippar med tandvård. Känslan av förlorad kontroll eller hjälplöshet när man sitter i tandläkarstolen kan också bidra till utvecklingen av denna rädsla. Läs mer nedan.

Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.

Ellen Lindgren, leg. psykolog

Möt våra terapeuter

Skam och oro över tillståndet på sina tänder kan göra att personer känner sig oroliga för att bli bedömda eller kritiserade av tandläkaren, vilket kan förvärra skräcken. För vissa kan själva tandläkarutrustningen, som ljudet av borren, vara källan till ångest.

Dessutom kan personer med allmänna trauman eller ångeststörningar vara mer benägna att utveckla tandläkarskräck. Dessa olika faktorer kan samverka och skapa en stark och ihållande rädsla för tandläkarbesök.

Hur vanliga är fobier?

Enligt forskning på området lider ungefär 8-12% av befolkningen av en eller flera fobier under sin livstid. Dessa kan variera från vanliga fobier som höjdrädsla och social fobi till mindre kända som “fobier för hål” (trypofobi).

Symptom på tandläkarskräck

Symptomen på tandläkarskräck kan variera i intensitet från person till person, men de innefattar ofta en kraftig känsla av oro eller ångest inför tandläkarbesök. Denna rädsla kan vara så stark att den leder till att personen undviker eller skjuter upp nödvändig tandvård. Många med tandläkarskräck upplever panikattacker, inklusive symptom som hjärtklappning, svettningar och andnöd vid tanken på eller under ett tandläkarbesök.

Illamående och yrsel är också vanliga, särskilt när man närmar sig tandläkarkliniken eller sitter i väntrummet. Svårigheter att sova natten före tandläkarbesöket är ett annat vanligt symptom, liksom en obehaglig eller intensiv känsla av ångest dagarna eller till och med veckorna innan besöket. För vissa kan bara tanken på tandvård eller att se tandläkarrelaterade bilder eller verktyg utlösa starka ångestreaktioner. Har man symptom på tandläkarskräck så skall man inte vara orolig, det finns effektiv behandling. Det går att komma över fobin och öka sin livskvalitet.


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Hur kan man behandla tandläkarskräck?

Behandling av tandläkarskräck inbegriper vanligen en kombination av metoder för att minska ångest och rädsla. Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv behandling, där patienten lär sig att identifiera och förändra negativa tankemönster och beteenden relaterade till tandläkarbesök. Exponeringsterapi kan också användas, där patienten gradvis exponeras för sin rädsla under trygga förhållanden. Avslappningstekniker som djupandning och progressiv muskelavslappning är användbara för att minska ångest före och under tandläkarbesök.

Öppen kommunikation med tandläkaren är avgörande, liksom utbildning om vad behandlingen innebär. Många tandläkare är tränade att hantera patienter med tandläkarskräck och kan anpassa behandlingen, till exempel genom att ha längre besökstider eller göra pauser under behandlingen. I vissa fall kan sedering, som lugnande medel eller lustgas, användas för att underlätta behandlingar.

Mindfulness och meditation kan också bidra till att minska ångest. Att börja med enklare behandlingar och gradvis öka komplexiteten kan hjälpa patienten att bygga upp sin komfort med tandvårdsbesök. Det är viktigt att behandlingen av tandläkarskräck sker stegvis och i samarbete med en förstående och erfaren tandläkare. Med tiden kan dessa metoder bidra till att avsevärt minska eller eliminera rädslan för tandläkarbesök.

Så kan terapi förbättra ditt liv

Att söka professionell hjälp kan avsevärt förbättra livskvaliteten. Då det ger dig effektiva verktyg att hantera fobier och kan förändra det mönster du utvecklat som orsakar ångest. Det kan kännas skämmigt att söka hjälp för psykologiska problem, men att prata med en psykolog eller terapeut kan vara oerhört befriande och hjälpsamt om du lever med en fobi som hindrar dig i vardagen.

Ta första steget till att boka en terapisession

Livet är för kort för att låta fobier begränsa dig. Därför är terapi ett steg i rätt riktning för att du ska kunna leva ett fullt och rikt liv. Om du eller någon du känner lever med fobier, kan professionell terapi göra en verklig skillnad. Våra terapeuter och psykologer erbjuder en konfidentiell och trygg miljö för att utforska och behandla dina fobier.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


12 vanliga frågor och svar om tandläkarskräck

Vad är en fobi?

En fobi är en irrationell och intensiv rädsla eller ångest för ett visst objekt, en situation eller en aktivitet. Denna rädsla är oftast långvarig och kan vara mycket begränsande i det dagliga livet.

Hur skiljer sig fobier från vanlig rädsla?

Vanlig rädsla är en naturlig reaktion på en faktisk fara, medan en fobi är en överdriven rädsla som inte har en rationell förklaring. Fobier kan utlösas även när det inte finns någon faktisk risk.

Är fobier vanliga?

Ja, fobier är en av de mest förekommande formerna av psykiska hälsoproblem. Det är uppskattat att en betydande del av befolkningen lider av åtminstone en form av fobi.

Vad är odontofobi (tandläkarskräck)?

Tandläkarskräck, även känd som odontofobi, är en intensiv rädsla eller ångest inför att besöka tandläkaren..

Vad orsakar tandläkarskräck?

Tandläkarskräck kan orsakas av tidigare dåliga erfarenheter, rädsla för smärta, ångest över tandtillståndet och känslor av hjälplöshet vid besök. Ljudet från tandläkarutrustning och tidigare trauman eller ångest kan också spela in.

Är det möjligt att bli av med en fobi?

Ja, med rätt behandling och stöd kan man behandla fobiska symtom. Det krävs dock oftast hjälp av en legitimerad psykolog eller terapeut samt samtal med tandläkaren.

Hur går behandlingen till?

Behandlingen kan variera men involverar ofta kognitiv beteendeterapi (KBT) med exponering och medicinering vid behov. Tandläkaren kan också vara hjälpsam för att komma över terapin då de har mycket erfarenhet av tandläkarskräck.

Vad är symptomen på tandläkarskräck?

Tandläkarskräck kan leda till att man undviker tandvård och orsaka panikattacker, hjärtklappning, andnöd, illamående, yrsel, sömnsvårigheter före besök och intensiv ångest inför tandläkarbesök. Åsynen av tandläkarutrustning kan också utlösa ångest.

Vad är kognitiv beteendeterapi?

KBT är en aktiv evidensbaserad behandlingsmetod där man jobbar med tankar, känslor och beteenden i olika situationer för att öka livskvalitet och komma över vissa symptom. Den har visat sig ge goda resultat vid bland annat fobier.

Vad är exponering i behandlingen?

Exponering är ett verktyg i KBT där man gradvis närmar sig det man är rädd för på ett systematiskt och tryggt sätt tillsammans med en psykolog eller terapeut.

Jag har börjat undvika att gå till tandläkaren, vad kan jag göra?

Om du har en rädsla för tandläkaren som påverkar eller begränsar ditt liv så kan du söka behandling. Det finns effektiv hjälp att få.

Var kan jag söka hjälp för min fobi?

Om du lider av en fobi rekommenderar vi att du kontaktar en legitimerad psykolog eller terapeut. Du kan boka ett första besök med någon av våra terapeuter här på Lavendla. Vi gör det svåra lättare.

Behandling av odontofobi (tandläkarskräck)

Så här kan behandlingen av tandläkarskräck gå till. Det kan kännas överväldigande, men tänk på att du inte är ensam med att övervinna din rädsla. Det finns hjälp att få och här får du en uppfattning om hur den en behandling skulle kunna se ut:

  1. Psykologisk terapi: Särskilt Kognitiv Beteendeterapi (KBT) för att hantera negativa tankemönster och beteenden relaterade till tandläkarbesök.
  2. Avslappningstekniker: Djupandningsövningar och progressiv muskelavslappning för att minska ångest.
  3. Kommunikation med tandläkaren: Att diskutera rädslor och få detaljerad information om behandlingar kan hjälpa.
  4. Gradvis exponering: Börja med lätta behandlingar och öka gradvis till mer komplexa.
  5. Sederingstekniker: Användning av lugnande medel eller lustgas vid behov under behandlingar.
  6. Stödgrupper och gemenskap: Dela erfarenheter och strategier med andra som lider av tandläkarskräck.
  7. Mindfulness och meditation: För att hjälpa till att fokusera sinnet och minska ångest.
  8. Anpassade tandläkarbesök: Längre besökstider och pauser under behandlingen vid behov.

Dessa strategier kan kombineras och anpassas individuellt för att effektivt hantera tandläkarskräck. Boka gärna en första session med någon av våra legitimerade psykologer eller terapeuter för att se hur vi kan hjälpa dig. Vill du ha mer information om fobier så kan du läsa på Vårdguidens hemsida.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Mer artiklar inom terapi

ellen lindgren leg. psykolog

Skrivet av Ellen Lindgren

Ellen är leg. psykolog och har erfarenhet främst inom kliniskt psykologi där hon arbetat med olika tillstånd som stress, ångest, depression, sömnproblem, kriser och trauma inom primärvård och psykiatri. Hon har också arbetat med forskning när hon studerat i USA och med affektiv sjukdom och sömnproblem vid Karolinska Institutet.