Hem / Lavendla Terapi / Fobier och rädslor

Vi är alla rädda för något men oftast kan vi hantera det. En fobi däremot är extrema rädslor som vi kan behöva hjälp för att lära oss att kontrollera.

Vad är skillnaden mellan fobier och rädslor?

Fobier kan vara en oerhört begränsande del av mångas liv. Därför klassas de inte enbart som en överdriven rädsla, utan en psykologisk åkomma som påverkar en individs förmåga att fungera normalt i vardagen. Som tur är finns det olika typer av terapi som ger oss verktygen att hantera fobierna.

Hur vanliga är fobier?

Enligt forskning på området lider ungefär 8-12% av befolkningen av en eller flera fobier under sin livstid. Dessa kan variera från vanliga fobier som klaustrofobi, höjdrädsla, social fobi, tandläkarskräck, ormfobi, spindelfobi till mindre kända som fobier för hål (trypofobi).

Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.

Ellen Lindgren, leg. psykolog

Möt våra terapeuter

Kännetecken och symptom

Symptomen på fobi kan inkludera allt från mild oro till akut ångest och panikattacker. Vanliga kännetecken är:

  • Hjärtklappning
  • Andningssvårigheter
  • Svettningar
  • Skakningar

Fobier kan också leda till undvikande beteenden. En person med social fobi kan till exempel undvika sociala situationer och evenemang för att inte trigga sin ångest, vilket i längden kan leda till ensamhet och depression.

Terapiformer som fungerar mot fobier och rädslor

Då behandlingen av fobier har kommit långt finns det flera terapiformer som har visat sig vara effektiva:

  • Kognitiv beteendeterapi (KBT) — Mycket effektiv för att behandla fobier som social fobi.
  • Exponeringsterapi Exponering för den fobiska situationen under kontrollerade förhållanden.
  • Medicinering Används ofta i kombination med terapi.

Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Så kan terapi förbättra ditt liv

Att söka professionell hjälp kan avsevärt förbättra livskvaliteten. Då det ger dig effektiva verktyg att hantera fobier, kan du bryta ned den cykel av ångest och rädsla som fobier skapar. Det finns tyvärr en stigmatisering kring att söka hjälp för psykologiska problem, men att prata med en terapeut kan vara oerhört befriande och hjälpsamt om du lever med en fobi som hindrar dig i vardagen.

Ta första steget till att boka en terapisession

Livet är för kort för att låta fobier begränsa dig. Därför är terapi ett steg i rätt riktning för att du ska kunna leva ett fullt och rikt liv. Om du eller någon du känner lever med fobier, kan professionell terapi göra en verklig skillnad. Våra terapeuter och psykologer erbjuder en konfidentiell och trygg miljö för att utforska och behandla dina fobier.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


9 vanliga frågor och svar om fobier och rädslor

Vad är en fobi?

En fobi är en irrationell och intensiv rädsla eller ångest för ett visst objekt, en situation eller en aktivitet. Denna rädsla är oftast långvarig och kan vara mycket begränsande i det dagliga livet.

Hur skiljer sig fobier från vanlig rädsla?

Vanlig rädsla är en naturlig reaktion på en faktisk fara, medan en fobi är en överdriven rädsla som inte har en rationell förklaring. Fobier kan utlösas även när det inte finns någon faktisk risk.

Är fobier vanliga?

Ja, fobier är en av de mest förekommande formerna av psykiska hälsoproblem. Det är uppskattat att en betydande del av befolkningen lider av åtminstone en form av fobi.

Hur behandlas fobier?

Behandlingen kan variera men involverar ofta kognitiv beteendeterapi (KBT), medicinering som antidepressiva eller ångestdämpande medel, och exponeringsterapi.

Vad är social fobi?

Social fobi, även känd som social ångest, är rädslan för sociala situationer där personen kan bli granskad eller dömd av andra.

Är det möjligt att bli av med en fobi?

Ja, med rätt behandling och stöd kan de flesta personer överkomma eller åtminstone minska sina fobiska symtom. Det krävs dock oftast professionell hjälp.

Vad är agorafobi?

Agorafobi är rädslan för platser eller situationer där det kan vara svårt eller pinsamt att fly eller få hjälp om man får en panikattack.

Kan fobier leda till andra psykiska hälsoproblem?

Ja, obehandlade fobier kan leda till andra problem som depression eller andra ångestsyndrom.

Var kan jag söka hjälp för min fobi?

Om du lider av en fobi rekommenderar vi att du kontaktar en professionell psykolog eller terapeut. Du kan enkelt boka en session online eller på plats via bokningsformuläret på Lavendla.se/terapi.

Behandling av fobier steg för steg

Så här kan behandlingen av din fobi se ut, vilket kan kännas överväldigande, men tänk på att du inte är ensam i din resa mot att övervinna din rädsla. Det finns hjälp att få och här får du en uppfattning om hur den skulle kunna se ut:

Förståelse och utvärdering

Första steget är att förstå att du har en fobi och att det är okej att söka hjälp för det. En professionell kommer att hjälpa dig att utvärdera din situation och förstå vad som orsakar din rädsla.

Psykoedukation

Du kommer att lära dig om din fobi och hur den påverkar dig både fysiskt och mentalt. Det är viktigt att förstå vad som händer i din kropp och ditt sinne när rädslan uppstår.

Exponeringsterapi

Exponeringsterapi kan kännas skrämmande, men det är ett effektivt sätt att gradvis vänja dig vid det du är rädd för. Tillsammans med din terapeut kommer du att utforska situationer som utlöser din fobi och lära dig att hantera dem.

Kognitiv beteendeterapi (KBT)

Du kommer att arbeta med att identifiera och ändra negativa tankemönster som är kopplade till din rädsla. Detta hjälper dig att utveckla en mer positiv syn på dig själv och din förmåga att hantera fobin.

Andnings- och avslappningstekniker

För att hantera ångest kommer du att lära dig andningsövningar och avslappningstekniker som du kan använda när du känner dig rädd eller orolig.

Medicinering (vid behov)

I vissa fall kan läkare föreslå medicinering för att hjälpa till med ångestsymtom. Detta är något du och din läkare kan diskutera om det är lämpligt.

Stöd och uppföljning

Du kommer att ha stöd från din terapeut under hela processen. De kommer att vara där för att lyssna, stödja och guida dig på vägen mot att övervinna din fobi.

Självhjälp och hemuppgifter

Din terapeut kan ge dig övningar och verktyg att använda på egen hand mellan sessioner för att stärka dina färdigheter och självförtroende.

Koppla in specialister (vid behov)

Om din fobi är komplex och kräver specialiserad vård kommer din terapeut att hjälpa dig att hitta rätt specialist för din situation.

Följ upp och utvärdera framsteg

Det är viktigt att regelbundet utvärdera din framsteg och justera behandlingsplanen om det behövs. Detta säkerställer att du är på rätt väg mot att övervinna din fobi.

Stödja återhämtning och livskvalitet

Målet är att du ska återfå en hög livskvalitet och kunna delta i aktiviteter som du tidigare undvikit på grund av din fobi. Behandlingen handlar om att hjälpa dig att leva ett mer fritt och glädjefyllt liv.

Du hittar mer information om fobier på Vårdguidens hemsida.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Skrivet av Kerstin Brezina

Kerstin har över 14 års erfarenhet som terapeut och är utbildad till Diplomerad Psykosyntesterapeut, vid Psykosyntesakademin. Kerstin är terapeut hos Lavendla med kompetens inom bl.a. samtalsterapi, parterapi, trauma och stress.