Hem / Lavendla Terapi / Klimakteriet

Varje kvinna står inför slutet av sina menstruationscykler. Men vägen dit är inte alltid spikrak. Sömnproblem, viktuppgång, hjärndimma, smärta i kroppen, och minskad sexlust är vanliga symptom på det som kallas klimakteriet, eller menopaus.

Vad är klimakteriet?

Klimakteriet, även kallat menopaus, är den period i en kvinnas liv när hennes kropp gradvis minskar produktionen av könshormonerna östrogen och progesteron, ett skede som vanligtvis inträffar mellan 45 och 55 års ålder.

Processen kan starta redan vid 35 års ålder även om det är mer sällsynt. Detta kan vara en omvälvande förändring, och det är inte konstigt—klimakteriet är ändå slutet på vår fertilitet.

Men klimakteriet är mer än bara en biologisk förändring; det är en komplex upplevelse som kan påverka nästan varje aspekt av våra liv.

I mitt arbete som coach för kvinnor genom klimakteriet har jag upptäckt att många av oss har en begränsad förståelse för förklimakteriet. Denna fas är inte en sjukdom, även om det ofta kan kännas så.

Theresia Malm, klimakteriecoach

Möt våra coacher

Förklimakteriet

Perimenopaus, eller förklimakteriet, är förstadiet till menopausen och kan börja flera år före den sista menstruationen. Det är oftast en tid som många kvinnor, även jag blev överraskad över att hamna i. Jag visste så klart att vi alla kvinnor till slut kommer in i klimakteriet, men oftast har de flesta kvinnor inte fått vetskapen eller kunskapen om när och hur det sker. Utan många av oss kvinnor blir överraskade och speciellt hur det kan påverka både vårt psyke och fysiskt. 

Vad som påverkar oss är att under denna tid börjar hormonnivåerna att svänga, vilket kan leda till oregelbundna menstruationscykler samt en rad fysiska och emotionella symtom.

Menopaus

Menopaus är den punkt i tiden då en kvinna inte har haft någon menstruation på tolv månader. Det är den mest definierbara milstolpen i klimakterieprocessen, en bekräftelse på att de fertila åren är förbi.

Postmenopaus

Postmenopausen är perioden efter menopausen. Under denna tid stabiliseras ofta hormonnivåerna något, men de lägre nivåerna av östrogen och progesteron kan fortsätta att orsaka symtom och bidra till långsiktiga hälsorisker som osteoporos och hjärtsjukdomar.

Klimakteriet är en naturlig del av åldrandet, men dess symtom och effekter kan variera kraftigt från kvinna till kvinna. En förståelse för vad som händer i kroppen under denna tid är avgörande för att kunna hantera de utmaningar som kan uppstå.

I mitt arbete som klimakteriecoach så möter jag många kvinnor som känner sig så ensamma och upplever att de inte får den hjälp som de behöver för att förstå sig själva och sin kropp med alla de förändringar som kan ske. 

Du är inte ensam om att hamna i detta skede i livet , även om många av de kvinnor som jag möter i  mitt arbete som klimakteriecoach känner sig otroligt ensamma. Många av oss kvinnor är inte rustade för att möta denna förändring som sker inom oss och upplever en stor okunskap när de söker hjälp inom sjukvården.

 Självklart så får inte alla kvinnor alla symtom som är jobbiga och en del får “bara en släng av det” , medan andra kvinnor däribland jag kan möta stora svårigheter att tackla denna förändring som sker i en tid i livet där du har sett fram mot egen tid.  Dina barn är vuxna och din tid ska nu börja- bara det kan räcka för att det psykiska måendet ska bli försämrat.


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en coach och en tid som passar dig.

Cecilia är en av våra coacher du är välkommen att boka tid hos.

Symptom

 • Värmevallningar: Plötsliga känslor av värme som sprider sig över kroppen, ofta följt av rodnad och svettningar. Värmevallningar är ett av de mest kända symtomen och kan variera i intensitet och varaktighet.
 • Nattliga svettningar: Intensiva svettningar som inträffar under natten, ofta så pass att det stör sömnen. Detta är i princip värmevallningar som sker när du sover.
 • Oregelbundna menstruationer: Eftersom klimakteriet markerar slutet på den reproduktiva perioden, blir menstruationscyklerna oregelbundna innan de helt upphör.
 • Stämningsförändringar: Humörsvängningar, irritabilitet och ökad risk för depression kan förekomma, påverkat av de hormonella förändringarna i kroppen.
 • Sömnlöshet: Svårigheter att somna eller sova genom hela natten är vanligt, vilket kan bero på nattliga svettningar eller ångest.
 • Vaginal torrhet: Minskade östrogennivåer kan leda till torrhet, klåda och obehag i vaginalområdet, vilket också kan påverka sexlivet negativt.
 • Urinproblem: Förändringar i urinvägarna kan leda till en ökad trängning att urinera eller urininkontinens, särskilt när man hostar, skrattar eller lyfter.
 • Viktuppgång: Metabolismen kan sakta ner under klimakteriet, vilket gör det lättare att gå upp i vikt, särskilt runt midjan.
 • Försämrad koncentration och minne: Vissa kvinnor upplever vad som ofta kallas för “hjärndimma”, med svårigheter att koncentrera sig och minnesproblem.
 • Minskad sexlust: Förändringar i hormonnivåerna kan leda till en minskad libido eller sexlust.

Vad finns det för hjälp för att lindra klimakteriebesvär?

Att navigera genom klimakteriets ofta stormiga vatten kan kännas överväldigande, men det finns många strategier och behandlingar som kan underlätta resan. Mitt mål med den här artikeln är att göra det svåra lättare för dig, genom att erbjuda en guide till de mest effektiva metoderna för att hantera klimakteriebesvär.

Hormonersättningsterapi (HRT)

Hormonersättningsterapi är en behandlingsform som kan lindra många av de symtom som är förknippade med klimakteriet. Genom att ersätta de hormoner som kroppen inte längre producerar i samma mängd, kan HRT hjälpa till att balansera kroppens hormonnivåer, vilket ofta leder till en minskning av symtomen. Det är dock viktigt att diskutera möjliga risker och fördelar med din läkare, då HRT inte är lämpligt för alla.

Livsstilsförändringar

 • Balanserad kost: En kost rik på kalcium, vitamin D, och omega-3-fettsyror kan hjälpa till att stödja din allmänna hälsa och minska vissa symtom på klimakteriet.
 • Regelbunden motion: Fysisk aktivitet kan förbättra din sömnkvalitet, minska stress och hjälpa till att förebygga viktuppgång.

Stresshantering: Yoga, meditation, och djupandningsövningar kan vara effektiva sätt att hantera stress och humörsvängningar.

Naturläkemedel och kosttillskott

Vissa kvinnor finner lindring i naturläkemedel och kosttillskott som DHEA, soja.

Även om forskningen är blandad, rapporterar vissa en minskning av symtom. Konsultera alltid en hälso- och sjukvårdspersonal innan du börjar med nya tillskott.

När ska du söka hjälp och var?

Om du upplever symtom som påverkar din livskvalitet, är det viktigt att söka professionell hjälp. Du kan börja med att kontakta din vårdcentral eller en gynekolog. För emotionellt stöd kan samtalsterapi med en klimakteriecoach vara till stor hjälp.
Vår resa genom klimakteriet kan vara utmanande, men du är inte ensam. Genom att förstå vad som händer i din kropp och utforska de olika alternativen för lindring, kan du navigera denna tid med större säkerhet och välbefinnande. Här på vår hemsida kommer du enkelt i kontakt med mig eller en av våra andra coacher. Boka en tid för din första session redan idag.

Förstå din kropp och klimakteriet

Vad kan en ” Stark Genom Klimakteriet Coach” hjälpa dig med? Först och främst erbjuder jag dig kunskap och förståelse om klimakteriet. Jag förklarar de biologiska förändringar som sker i din kropp, hjälper dig att förstå dina hormoner, och varför vissa dagar känns tyngre än andra. Tillsammans bryter vi ner vetenskapen så att du kan förstå din kropp på ett djupare plan.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.

Skräddarsydda strategier för just dig

Din resa genom klimakteriet är unik. Därför skapar vi tillsammans strategier som är anpassade efter dina symtom, din livsstil och dina behov. Det kan handla om allt från en personlig kost- och träningsplan, till tekniker för att hantera stress eller förbättra din sömn. Jag är här för att hjälpa dig att hitta vad som fungerar bäst för just dig.

Emotionellt stöd när du behöver det

Klimakteriet är inte bara en fysisk utan även en emotionell resa. Jag erbjuder dig en axel att gråta på och en röst som uppmuntrar dig genom både med- och motgångar. Att veta att någon förstår kan göra all skillnad i världen.

Utforska behandlingsalternativ tillsammans

Det finns många behandlingsvägar att utforska, och jag guidar dig genom dem. Vi tittar på allt från hormonersättningsterapi till naturläkemedel och andra alternativ, väger fördelar och nackdelar, och baserar våra val på vad vetenskapen säger och vad som känns rätt för dig.

Hitta gemenskap och stöd

Jag ger dig också tillgång till en gemenskap av kvinnor som går igenom samma resa. Att dela erfarenheter och stödja varandra kan vara otroligt kraftfullt. Genom gruppdiskussioner och workshops finner du tröst och kamratskap.

Gör livsstilsförändringar med guidning

Att förändra livsstilen är en stor del av att hantera klimakteriet, men det kan vara överväldigande att veta var man ska börja. Jag hjälper dig att identifiera vilka förändringar som kan ha den största positiva effekten på ditt välbefinnande. Vi tar det steg för steg, tillsammans.


10 vanliga frågor om klimakteriet

Hur vet jag om jag går igenom klimakteriet?

Klimakteriet innebär vanligtvis en gradvis minskning av östrogen produktionen, vilket kan leda till symtom som värmevallningar, nattliga svettningar, oregelbunden menstruation och humörsvängningar.

Kan jag fortsätta att ha sex under klimakteriet?

Absolut! Klimakteriet påverkar inte nödvändigtvis sexlivet negativt för alla kvinnor. Vissa kvinnor upplever faktiskt en ökad sexuell lust under denna tid. Om du upplever vaginal torrhet kan användning av smörjmedel eller vaginalgeler hjälpa till att göra sex mer bekvämt.

Hur påverkar klimakteriet min hud och hår?

Minskad östrogennivå kan påverka hudens elasticitet och fuktighetsnivå, vilket kan resultera i torrhet och ökad risk för rynkor. Dessutom kan hårstrån bli tunnare och skörare under klimakteriet.

Finns det några livsstilsförändringar jag kan göra för att lindra symtomen på klimakteriet?

Att äta en hälsosam kost, regelbunden motion, stresshanteringstekniker som meditation eller yoga, och undvikande av tobak och överdrivet alkoholintag kan alla bidra till att lindra symtomen på klimakteriet.

Är viktökning vanligt under klimakteriet?

Många kvinnor upplever en ökning av kroppsvikt eller en förändring i kroppens form under klimakteriet. Detta kan delvis bero på hormonella förändringar och minskad ämnesomsättning. Att ägna sig åt regelbunden motion och äta en balanserad kost kan hjälpa till att hantera viktökning.

Vad kan jag göra för att hantera värmevallningar och nattliga svettningar?

För att hantera värmevallningar och nattliga svettningar kan du prova att undvika koffein, alkohol och kryddig mat. Löst sittande kläder och svalare temperatur i sovrummet kan också bidra till att minska obehaget.

Finns det några naturliga kosttillskott som kan hjälpa till med klimakteriebesvär?

Vissa kvinnor finner lindring från klimakteriesymtom genom att ta tillskott som svart cohosh, soja, rödklöver och vitamin E. Det är dock viktigt att rådgöra med en läkare innan du börjar ta några nya kosttillskott.

Kan jag fortfarande bli gravid om mina menstruationer är oregelbundna under klimakteriet?

Ja, även om chansen att bli gravid minskar markant när du närmar dig menopausen, är det fortfarande möjligt att bli gravid även om menstruationerna är oregelbundna. Användning av preventivmedel rekommenderas tills menstruationen har upphört i minst ett år.

Hur kan jag hantera humörsvängningar och irritabilitet under klimakteriet?

Resultaten varierar från person till person och beror på en rad faktorer, inklusive ditt engagemang och de specifika målen. Personlig utveckling är en pågående process och det kan ta tid att se märkbara förändringar.

Är det normalt att känna sig nedstämd eller deprimerad under klimakteriet?

Många kvinnor upplever en ökad känslomässig sårbarhet under klimakteriet, vilket kan inkludera känslor av nedstämdhet eller depression. Det är viktigt att söka stöd från vänner, familj eller en professionell om du kämpar med känslomässiga svårigheter under denna tid.

Kommer jag aldrig få må bra igen och känna igen mig själv?

Det är helt normalt att känna oro inför förändringarna som sker under klimakteriet, men det är viktigt att komma ihåg att detta är en övergångsperiod och inte ett permanent tillstånd.

Var proaktiv med din hälsa

Slutligen uppmuntrar jag dig till att ta ett proaktivt grepp om din hälsa. Jag står vid din sida när du navigerar genom medicinska kontroller och förebyggande vård, och hjälper dig att vara din egen bästa förespråkare.

Att ta kontroll över din hälsa ger dig styrkan och förtroendet att möta klimakteriets utmaningar.
Att ha mig som din “Stark Genom Klimakteriet Coach” innebär att du inte är ensam på din resa. Tillsammans utforskar vi, lär oss, och anpassar oss för att göra din övergång så smidig och positiv som möjligt.

Du är stark, och jag är här för att hjälpa dig att känna och utnyttja den styrkan.
Att gå igenom klimakteriet är inte bara en fysisk resa utan också en djup personlig och ibland utmanande emotionell upplevelse. Under denna tid kan du uppleva en berg-och-dalbana av känslor, från ångest och humörsvängningar till känslor av sorg över förlusten av fertilitet och ungdom.
Samtalsterapi som alternativ
Först och främst erbjuder en samtalsterapeuter dig ett säkert och icke-dömande utrymme där du kan uttrycka dina känslor fritt. Att prata om dina erfarenheter och känslor med någon som lyssnar och förstår kan vara oerhört lindrande. Det är en chans för dig att utforska de olika känslor du går igenom, vare sig det handlar om irritation, sorg, eller till och med lättnad.

Hantera symtom på ångest och depression

Klimakteriet kan förvärra eller utlösa symtom på ångest och depression hos vissa kvinnor. En samtalsterapeut kan hjälpa dig att utveckla strategier för att hantera dessa känslor, lära dig coping-mekanismer och ge dig verktyg för att hantera dag-till-dag stressorer på ett mer effektivt sätt.

Stöd genom förändringar

Under klimakteriet kan du också genomgå stora livsförändringar, som att dina barn flyttar hemifrån, karriärförändringar, eller omprövning av dina relationer. En samtalsterapeut kan hjälpa dig att navigera genom dessa förändringar, erbjuder stöd och vägledning när du utforskar vad dessa förändringar betyder för dig och hur du kan anpassa dig till din nya verklighet.

Förbättra självbild och självkänsla

Det är inte ovanligt att kvinnor i klimakteriet kämpar med sin självbild och självkänsla, särskilt när de konfronteras med samhällets ungdomscentrerade ideal. En samtalsterapeut kan arbeta med dig för att stärka din självkänsla, hjälpa dig att uppskatta din kropp och dig själv genom denna övergång, och fira den person du blir.

Förstå och anpassa sig till fysiska förändringar

Även om jag som samtalsterapeut inte kan ge medicinsk rådgivning, kan jag och andra terapeuter hjälpa dig att bearbeta dina känslor kring de fysiska förändringar som sker. Att diskutera hur dessa förändringar påverkar dig både fysiskt och emotionellt kan vara ett viktigt steg i att acceptera och anpassa sig till ditt nya jag.

Bygga och underhålla relationer

Klimakteriet kan påverka dina relationer, och jag andra samtalsterapeuter hjälper dig gärna att utveckla färdigheter för effektiv kommunikation med din partner, familj och vänner. Vi Kan erbjuda insikter och tekniker för att hantera konflikter och förbättra relationernas kvalitet.

Hitta ny mening och glädje

Slutligen kan vi hjälpa dig att utforska nya intressen, passioner och mål för ditt liv efter klimakteriet. Det kan vara en tid för återupptäckt och tillväxt, och en terapeut kan stödja dig i att hitta ny mening och glädje i ditt liv.
Att söka hjälp från en samtalsterapeut eller klimakteriecoach under klimakteriet är ett proaktivt steg mot att ta hand om din mentala och emotionella hälsa. Genom att adressera utmaningarna och omfamna förändringarna kan du navigera denna övergångsperiod med större förtroende och välbefinnande.


Skrivet av Theresia Malm

Theresia är samtalsterapeut, KBT och klimakteriecoach med särskilt intresse för att stödja kvinnor i deras unika hälsobehov. Hon är även hormonyogalärare och har hon kompetenser inom Nidra yoga, lymfhälsa och mindfulness.