Hem / Lavendla Terapi / Klimakteriet / Östrogennivåer under klimakteriet

Klimakteriet markerar en betydande period i en kvinnas liv, kännetecknad av avgörande hormonella förändringar. Minskningen av östrogen är central i denna fas och påverkar både den fysiska och mentala hälsan.

Vad är östrogen?

Östrogen är ett av de viktigaste kvinnliga könshormonerna och spelar en kritisk roll i många kroppsfunktioner. Det reglerar menstruationscykeln, stöder reproduktiv hälsa, och är avgörande för utvecklingen av kvinnliga sekundära könsegenskaper såsom bröstutveckling och fettfördelning. Östrogen bidrar även till kognitiva funktioner och är viktigt för humörsstabilisering.

Klimakteriet markerar en betydande period i en kvinnas liv, kännetecknad av avgörande hormonella förändringar. Minskningen av östrogen är central i denna fas och påverkar både den fysiska och mentala hälsan. Denna artikel ger en grundlig genomgång av östrogenets roller, hur de förändras under klimakteriet, och vilka steg du kan ta för att hantera dessa förändringar.

I mitt arbete som coach för kvinnor genom klimakteriet har jag upptäckt att många av oss har en begränsad förståelse för förklimakteriet. Denna fas är inte en sjukdom, även om det ofta kan kännas så.

Theresia Malm, klimakteriecoach

Möt våra coacher

Hur påverkas östrogennivåerna i klimakteriet?

När en kvinna närmar sig klimakteriet börjar nivåerna av östrogen att sjunka gradvis under premenopaus och sedan drastiskt efter menopaus. Denna minskning är kroppens naturliga sätt att signalera att reproduktionsfasen är över. Ofta sjunker östrogennivåerna till mindre än 10% av vad de tidigare varit, vilket leder till olika fysiska och mentala symtom.

Symtom på minskade östrogennivåer

Symtom på minskat östrogen kan vara omfattande och påverkar flera kroppssystem:

  • Värmevallningar och nattsvettningar
  • Humörsvängningar och irritabilitet
  • Sömnsvårigheter
  • Förändringar i hudens, slemhinnornas och hårets kondition
  • Minskad sexlust och smärta vid sex
  • Urinproblem som frekventa infektioner eller inkontinens

Dessa förändringar kan påminna om de som sker under puberteten, fast i omvänd riktning, där hormonnivåerna minskar istället för att öka.


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en coach och en tid som passar dig.

Cecilia är en av våra coacher du är välkommen att boka tid hos.

Vad kan påverka östrogennivåerna?

Faktorer som stress, graviditet, och tillstånd som polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) kan påverka östrogennivåerna. Livsstilsfaktorer spelar också en stor roll i att hantera östrogennivåer och symtom förknippade med dess förändringar.

Så kan du hantera minskade östrogennivåer

Minska stress

Höga stressnivåer kan förvärra symtomen på hormonell obalans. Stresshanteringstekniker som mindfulness och yoga kan vara till stor hjälp.

Hälsosam kost

En kost rik på kalcium, vitamin D och andra näringsämnen är viktig för att upprätthålla benhälsa och övergripande välbefinnande under klimakteriet.

Regelbunden träning

Fysisk aktivitet stärker hjärtat och skelettet, vilket är särskilt viktigt eftersom östrogenets skyddande effekter minskar.

Hormonersättningsterapi (HRT)

HRT kan vara effektivt för att lindra symtom och förebygga långsiktiga hälsorisker som hjärt-kärlsjukdomar och benskörhet. Det är viktigt att diskutera potentiella fördelar och risker med en specialist


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


7 vanliga frågor och svar om östrogennivåer under klimakteriet

Vad är östrogendominans?

Östrogendominans uppstår när östrogen är högt i förhållande till progesteron, vilket kan leda till flera hälsoproblem, även under klimakteriet.

Hur skiljer sig hormonbehandling idag från den på 1970-talet?

Hormonbehandling har utvecklats avsevärt; moderna behandlingar är säkrare och mer skräddarsydda för att minimera risker och biverkningar.

Vilka är riskerna med låga östrogennivåer?

Låga nivåer av östrogen ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, benskörhet, samt kan påverka allmänna livskvaliteten negativt.

Hur kan jag hantera förändringar i hud och hår under klimakteriet?

Använda milda, fuktgivande produkter och skydda din hud från solen. En näringsrik diet kan också hjälpa till att bevara hudens och hårets hälsa.

Vad kan jag göra för att förbättra min sexlust och minska smärta vid sex?

Lokala östrogenbehandlingar, adekvat smörjning och öppen kommunikation med din partner kan bidra till förbättrade sexuella relationer.

Vilka är de första tecknen på att jag kan behöva östrogenbehandling?

Tecken inkluderar intensiva värmevallningar, nattsvettningar, signifikanta humörsvängningar och andra symtom som starkt påverkar din livskvalitet.

Hur länge ska jag fortsätta med HRT?

Längden på HRT varierar individuellt. Det är viktigt att regelbundet utvärdera behandlingen med din läkare för att bestämma den mest lämpliga tiden baserat på dina symtom och hälsorisker. Genom att förstå östrogenets roll och de utmaningar som följer med dess minskning, kan kvinnor ta informerade beslut om hur de bäst hanterar klimakteriet. Om du upplever symtom som stör din livskvalitet, tveka inte att söka professionell hjälp för att göra “det svåra lättare”.


Skrivet av Theresia Malm

Theresia är samtalsterapeut, KBT och klimakteriecoach med särskilt intresse för att stödja kvinnor i deras unika hälsobehov. Hon är även hormonyogalärare och har hon kompetenser inom Nidra yoga, lymfhälsa och mindfulness.