Hem / Lavendla Terapi / Mindfulness

Mindfulness, eller medveten närvaro, är en teknik som innebär att man riktar sin uppmärksamhet mot nuet utan att döma eller värdera det man upplever. På så sätt kan man öka sin medvetenhet och acceptans av det som sker inom och omkring sig själv. Här går vi igenom vad mindfulness är och hur det kan vara hjälpsamt.

Vad är mindfulness?

Vad betyder mindfulness? Kortfattat handlar det om medveten närvaro – att vara uppmärksam på det som händer i nuet med en accepterande och icke-dömande attityd. Ordet kommer från den buddhistiska traditionen, men används i dag brett inom både medicin, psykologi och vardaglig hälsopraktik.

I praktiken innebär det att vi riktar vår uppmärksamhet mot till exempel andetaget, kroppen, ljud, tankar eller känslor – och observerar dem precis som de är, utan att försöka förändra något.

Det är viktigt att komma ihåg att mindfulness inte handlar om att ”tänka positivt” eller att slippa jobbiga känslor. Tvärtom handlar det om att kunna möta livet som det är – med acceptans och närvaro.

Mindfulness i vardagen – inte bara på en yogamatta

Mindfulness i vardagen behöver inte vara något stort eller avancerat. Du kan praktisera medveten närvaro i enkla stunder: när du dricker ditt morgonkaffe, går till bussen eller borstar tänderna. Nyckeln är att stanna upp och lägga märke till vad du gör, vad du känner och vad som pågår omkring dig – utan att försöka multitaska.

Exempel på mindfulness i vardagen:

  • Äta medvetet: Lägg undan mobilen, tugga långsamt och uppmärksamma smaken, doften och texturen av maten.
  • Lyssna närvarande: Ge någon din fulla uppmärksamhet i ett samtal – utan att samtidigt planera vad du själv ska säga.
  • Känna efter: Fråga dig själv under dagen: Hur känns min kropp? Hur andas jag just nu?

Det är i dessa små pauser vi kan skapa utrymme för avslappning, reflektion och självmedkänsla – mitt i vardagens flöde.

Vad säger forskningen?

Forskning visar att mindfulness kan minska stress, ångest och depression. Det används som en del i behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT), speciellt inom tredje vågens KBT som Acceptance and Commitment therapy (ACT).

Effekten är ofta starkare vid regelbunden övning över tid, och bäst när det kombineras med en öppen attityd och stöd från andra.

Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.

Klientens ord om Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut

Möt våra terapeuter


Mindfulness och stress – att inte dras med i stormen

Många som söker sig till mindfulness gör det för att hantera stress. Stress uppstår ofta när vi känner oss överväldigade eller pressade, och våra tankar fokuserar på framtiden eller det som kan gå fel. Med mindfulness kan vi observera dessa tankar utan att bli uppslukade av dem.

Mindfulness övning vid stress handlar inte om att ”sluta stressa”, utan om att bli medveten om kroppens signaler, tankarnas innehåll och känslornas rörelse – så att vi kan svara medvetet i stället för att reagera automatiskt.

En enkel mindfulnessövning mot stress:

  1. Stanna upp.
  2. Lägg märke till tre saker du ser, tre saker du hör, och tre saker du känner.
  3. Rikta sedan uppmärksamheten till din andning.
  4. Ta tre långsamma, medvetna andetag.

Denna korta övning kan göras var som helst – på jobbet, i kollektivtrafiken eller hemma – och är ett effektivt verktyg för att bryta stresspåslag.

Psykologiska verktyg för att hantera stress

Genom att prata med en professionell terapeut får du verktyg för att förstå och hantera dina symptom. Även om de är allvarliga kan dessa verktyg sedan öka din livskvalitet avsevärt och göra det lättare att hantera högt tempo i vardagen.

Mindfulness och sömn – att somna med stilla sinne

Många som lider av insomni eller orolig sömn beskriver att det är svårt att ”stänga av tankarna”. Här kan mindfulnessövningar för sömn göra stor skillnad. Genom att rikta uppmärksamheten till kroppen och andningen minskar du intensiteten av dina tankar och aktiverar det parasympatiska nervsystemet – kroppens inbyggda viloläge.

Exempel på mindfulness övning för sömn:

  • Lägg dig bekvämt i sängen.
  • Rikta uppmärksamheten till fötterna och gå långsamt upp genom kroppen.
  • Lägg märke till känslor, spänningar, värme, kyla – utan att ändra något.
  • Avsluta med att fokusera på andningen i några minuter.

Mindfulness för att sova bättre handlar om att tillåta kroppen att landa och somna lugnt. Det finns också många appar och övningar online för mindfulness.

Mindfulness mot ångest – att inte slåss med sina tankar

Ångest handlar ofta om att fastna i oro och katastrofscenarier. Mindfulness hjälper oss att stanna upp och observera våra tankar som just tankar – inte fakta. Genom att träna på mindfulness övning vid ångest kan vi minska identifikationen med oron och återvända till det som faktiskt sker i nuet.

Enkel mindfulnessövning vid ångest:

  • Sitt tyst och lägg märke till vilka tankar som rör sig.
  • Notera tankarna utan att gå in i dem: ”Det där är en orostanke.”
  • Rikta sedan uppmärksamheten till din andning eller kroppskänsla.
  • Upprepa: se, släpp, återvänd.

Det handlar inte om att ”bli av med” ångesten – utan att inte låta den styra hela upplevelsen.

Lavendla Terapi – Om stress


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Mindfulness meditation – formell träning

Mindfulness meditation är en mer strukturerad form av träning där du sätter av tid för att rikta din uppmärksamhet, ofta till andningen, kroppen eller ljud. Det är ett sätt att träna sinnet, precis som vi tränar kroppen.

Exempel på en klassisk mindfulness meditation:

  • Sitt bekvämt med rak rygg.
  • Rikta uppmärksamheten till andningen – hur den känns i näsan, bröstkorgen eller magen.
  • När tankarna vandrar (för det gör de!), för du bara vänligt tillbaka fokus till andetaget.
  • Börja med 5 minuter om dagen och öka gradvis.

Många väljer att kombinera meditation med avslappningsövningar mindfulness – där du också aktivt slappnar av i musklerna.

Avslappning och mindfulness – en naturlig kombination

Avslappning och mindfulness går ofta hand i hand. När vi praktiserar medveten närvaro lugnas kroppen automatiskt, vilket sänker puls, blodtryck och stressnivåer. Men till skillnad från ren avslappningsträning fokuserar mindfulness även på att öka medvetenheten om tankar och känslor – inte bara minska spänning.

Enkel avslappningsövning med mindfulness:

  1. Ligg ner eller sitt bekvämt.
  2. För uppmärksamheten till kroppen, del för del.
  3. På varje utandning – släpp spänning där du känner den.
  4. Avsluta med några minuter stilla vila.

Risker med mindfulness – när försiktighet behövs

Trots att mindfulness generellt är säkert och hjälpsamt, finns det situationer där det inte passar alla. Studier visar att det kan öka symptom på ångest och depression. För de med svårare trauman, PTSD eller psykossymtom – kan stillheten och uppmärksamheten på inre upplevelser väcka starka känslor eller obehag. Det är därför viktigt att få en bedömning av en psykolog eller psykiatriker och få en behandling som är anpassad för dina problem.

Gratis självtest för stress

Att känna sig stressad är vanligt. Här kan du göra ett självtest på 5 min för att se om du har symptom som kan behöva behandlas. 


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


12 vanliga frågor och svar om mindfulness

Vad är mindfulness?

Mindfulness innebär att medvetet rikta uppmärksamheten till nuet, med en accepterande och icke-dömande attityd.

Vad betyder mindfulness i praktiken?

Det betyder att du stannar upp och lägger märke till dina tankar, känslor och sinnesintryck som de är – utan att försöka ändra eller fly ifrån dem.

Hur fungerar mindfulness i vardagen?

Genom att vara närvarande i enkla vardagssysslor – som att äta, gå eller lyssna – kan du minska stress och öka din mentala närvaro.

Kan mindfulness minska stress?

Ja, mindfulness hjälper dig att bli mer medveten om kroppens signaler och bryta automatiska stressreaktioner.

Vilka övningar kan man göra vid stress?

Enkla mindfulnessövningar för stress är till exempel 3 medvetna andetag, kroppsscanning eller att fokusera på sinnesintryck i stunden.

Hur kan mindfulness hjälpa vid sömnproblem?

Genom att fokusera på andning och kroppskänslor innan läggdags kan du lugna nervsystemet och skapa bättre förutsättningar för sömn.

Vad är mindfulness meditation?

Det är en formell övning där du sitter eller ligger stilla och fokuserar på t.ex. andningen, kroppen eller ljud – utan att värdera det du upplever.

Vad är mindfulness andningsövningar?

Det är övningar där du riktar uppmärksamheten till andetaget för att stilla sinnet och öka närvaron. Enkla och effektiva i vardagen.

Fungerar mindfulness vid ångest?

Ja men det kan variera mellan individer. Genom att observera ångesttankarna utan att dras med i dem kan du minska deras makt och återvända till nuet.

Vad är skillnaden mellan avslappning och mindfulness?

Avslappning syftar på att minska spänning i kroppen, medan mindfulness fokuserar på att öka medveten närvaro – ofta med avslappning som effekt.

Finns det risker med mindfulness?

Ja, för vissa med till exempel depression eller ångest kan mindfulness väcka obehag. Då är det viktigt att börja försiktigt och gärna med stöd. Det finns också andra metoder som är mer anpassade för vissa tillstånd så det är viktigt att få rätt hjälp.

Hur kommer jag igång med mindfulness?

Börja med 1–5 minuter per dag, gärna med en guidad övning, och välj ett fokus som känns tryggt – som andning eller kropp. Man kan också gå i terapi eller en kurs. På Lavendla har vi psykologer och terapeuter som kan hjälpa.

Mindfulness andningsövningar – ankaret till nuet

Andningen är hjärtat i mindfulness. Den är alltid här, alltid nu – och alltid tillgänglig. Genom att träna på mindfulness andningsövningar kan du lära dig att återkomma till lugn, även i situationer där du känner oro eller ångest.

Mindfulness andningsövning – 3 minuter:

  1. Sitt ner med rak rygg och slappna av i axlarna.
  2. Känn andetaget precis som det är – utan att styra det.
  3. Om tankar dyker upp – notera dem, och återvänd till andningen.
  4. Upprepa detta i 3 minuter.

Övningen kan användas vid oro, stress, eller när du behöver en snabb paus i vardagen.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Mer läsning

ellen lindgren leg. psykolog

Skrivet av Ellen Lindgren

Ellen är leg. psykolog och arbetar med KBT, vid tillstånd som stress, ångest, depression, sömnproblem, kriser och trauma, med individer och par. Hon gör också neuropsykiatriska utredningar. Ellen har arbetat inom primärvård, psykiatri och forskning, bland annat vid Karolinska Institutet.