Hem / Lavendla Terapi / Parterapi / Otrohet

Otrohet är ett begrepp som kastar en skugga över många relationer, och det kan vara en svår verklighet att konfrontera. Vad är otrohet för dig? Vad är otrohet för andra? Vi reder ut begreppen, besvarar de vanligaste frågorna och ger dig några värdefulla råd från vår parterapeut.

Vad är otrohet?

Otrohet är ett begrepp som kastar en skugga över många relationer, och det kan vara en svår verklighet att konfrontera. För att förstå detta fenomen måste vi börja med att definiera vad otrohet faktiskt är.

Otrohet kan definieras som att bryta den överenskommelse om exklusivitet och ärlighet som finns i ett förhållande. Det är ett brott mot den tillit och hängivenhet som förväntas i en kärleksfull partnerskap. Otrohet kan ta flera former, exempelvis fysisk otrohet som involverar fysiska handlingar som sexuella relationer med någon utanför förhållandet. Eller känslomässig otrohet som även om det inte nödvändigtvis inkluderar fysisk intimitet, innebär känslomässig otrohet att investera känslor och kärlek i någon annan än din partner.

Vad ni anser är otrohet i er relation, är i slutändan alltid er egen definition. Men en bra början på att skapa den definitionen är att fundera på vad som skulle såra dig om din partner gjorde, sedan kan man definiera gränserna utifrån det.

Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.

Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut

Möt våra terapeuter


4 råd om otrohet från vår parterapeut

 1. Definiera otrohet
  Det som är otrohet för dig kanske inte är otrohet för din partner? Var noga med att prata igenom vad som är otrohet i er relation för att undvika missförstånd.
 2. Sätt gränser och återupprätta förtroende
  Om du upplever att det förekommit otrohet i er relation, prata med din partner och sätt upp tydliga gränser och strukturer för att återupprätta förtroendet i relationen. Otrohet behöver inte vara slutet på relationen, det kan vara starten på att lära känna varandra bättre.
 3. Kommunicera öppet
  Om otrohet förekommit är det viktigt att öppna upp en ärlig och empatisk kommunikationskanal med din partner. Dela dina känslor och lyssna till deras för att förstå varandra. Förståelse och förtroende är grunden för att kunna jobba vidare på relationen. Läs mer här om kommunikationsproblem.
 4. Prata med en parterapeut
  Ibland kan det vara nödvändigt att ta hjälp av en parterapeut för att navigera genom otrohetens komplexa känslor och konsekvenser. Parterapi kan vara en plats där ni båda kan uttrycka era känslor i en trygg miljö.

Lavendla Parterapi – Se vår video


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


9 vanliga frågor om otrohet i relationer

Vad är otrohet?

Otrohet innebär att bryta den överenskommelse om exklusivitet och ärlighet som finns i ett förhållande. Det kan inkludera fysisk intimitet eller känslomässig koppling med någon utanför förhållandet.

Vilka är de vanligaste tecknen på otrohet?

Vanliga tecken på otrohet kan vara hemlighetsfullt beteende, minskat intresse för den nuvarande partnern, ändrade scheman eller livstil och känslomässig distans.

Hur vanligt är otrohet?

Statistik om otrohet varierar och beror förstås på hur otrohet definieras. Men det är tyvärr relativt vanligt sett ur ett mer generellt perspektiv. Många faktorer kan påverka risken för otrohet, inklusive relationens kvalitet och individuella omständigheter.

Vad är de vanligaste faserna efter otrohet?

Faser efter otrohet kan inkludera chock, ilska, sorg och acceptans. Det är en komplex process som kräver tid och arbete för att läka.

Hur kan man komma över otrohet?

Att komma över otrohet kräver tålamod och kommunikation. Öppen dialog och professionell hjälp av en parterapeut kan vara värdefullt i denna process.

Hur kan man hantera behovet av bekräftelse efter otrohet?

Bekräftelsebehov efter otrohet är förståeligt. Att kommunicera öppet med din partner och bygga upp förtroendet över tid kan hjälpa till att lindra behovet av bekräftelse.

Hur påverkar ADHD relationer och risk för otrohet?

ADHD kan påverka relationer genom distraktion och impulsivitet, men det finns ingen forskning som visar att det är mer förekommande i relationer med ADHD. Det är som i alla relationer viktigt att arbeta med kommunikation och strategier för att minska risken för otrohet.

Vad är de vanligaste orsakerna till otrohet?

Orsakerna till otrohet kan variera, men vanliga faktorer inkluderar brist på intimitet i relationen, känslomässiga utmaningar och frestelser på arbetsplatsen.

Vilka frågor bör man ställa vid otrohet för att förstå orsakerna?

Viktiga frågor att ställa vid otrohet inkluderar “Varför hände det?” och “Hur kände du dig i förhållandet?”. Kommunikation är nyckeln till att förstå orsakerna bakom otrohet.

Parterapi som lösning

I vissa fall kan det vara till hjälp att söka professionell hjälp genom parterapi. En terapeut kan erbjuda verktyg och perspektiv för att bättre förstå varandras behov och hur man kommunicerar på ett sätt som bygger relationen, istället för att bryta ner den. Ni väljer själva om ni vill träffa en parterapeut personligen eller genomföra parterapi online i videomöte.

Otrohet är en vanlig del av relationer, men det är viktigt att närma sig dessa känslor med eftertanke och öppenhet. Genom självreflektion, kommunikation och eventuellt professionell hjälp, kan vi lära oss att hantera dessa känslor på ett sätt som stärker vår relation snarare än försvagar den.

Kort sammanfattning

Otrohet är en utmaning som kan påverka många par, och det är viktigt att vara väl förberedd för att hantera detta ämne om det skulle uppstå i din relation. Genom att förstå vad otrohet är, de vanliga tecknen och faserna som följer, och genom att ta till sig personliga råd från professionella parterapeuter, kan par börja på vägen mot läkning och förnyad förtroende. Kom ihåg att det är möjligt att återuppbygga och stärka er relation efter otrohet, men det kräver tid, arbete och engagemang från båda parter.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Mer artiklar inom terapi

Skrivet av Kerstin Brezina

Kerstin har över 14 års erfarenhet som terapeut och är utbildad till Diplomerad Psykosyntesterapeut, vid Psykosyntesakademin. Kerstin är terapeut hos Lavendla med kompetens inom bl.a. samtalsterapi, parterapi, trauma och stress.