Hem / Lavendla Terapi / PMS & PMDS

Menstruationscykeln är en naturlig del av vår biologi. Däremot kan den ställa till det för oss och innebära symptom vi ibland behöver hjälp att hantera.

Vad är PMS och PMDS?

Premenstruellt syndrom (PMS) och premenstruell dysforisk störning (PMDS) är medicinska tillstånd som påverkar många negativt.

Medan de flesta är bekanta med PMS, är PMDS mindre känt men har en mer intensiv påverkan på det emotionella och fysiska välbefinnandet.

Oavsett hur din problematik ser ut, finns det hjälp att få om du upplever att din PMS sänker din livskvalitet.

Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.

Klientens ord om Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut

Möt våra terapeuter

Symptom för PMS/PMDS

De fysiska symptomen kan innefatta smärta, bröstspänning/-svullnad, aptitförändringar och sömnproblem.

Olika terapiformer

  • Kognitiv beteendeterapi (KBT)
    Denna terapiform fokuserar på att identifiera och förändra destruktiva tanke- och beteendemönster. Därför KBT har visat sig vara effektivt för att lindra PMS- och PMDS-relaterad ångest och depression.
  • Läkemedelsbehandling
    Antidepressiva mediciner och hormonella behandlingar som p-piller kan ibland förvärra PMDS-symptom men kan också vara hjälpsamma i vissa fall.
  • Livsstilsjusteringar
    Saker som regelbunden motion, hälsosam kost och stresshantering kan göra stor skillnad för PMS.

Fördelarna med att söka hjälp

Professionell vägledning kan hjälpa dig att förstå och hantera dina symptom effektivt. Du är inte ensam om att PMS gör din vardag svårhanterlig. Att söka hjälp med att hantera din PMS är inget att skämmas för. Terapi kan förbättra din livskvalitet på lång sikt och det finns ingen anledning att vänta. Upplever du dessutom allvarligare symptom kan en PMSD-utredning ge dig en uppfattning om vad du kan göra för att hantera och förebygga problemen.


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Vad gör jag nu?

Om du upplever svårigheter med PMS eller PMDS, överväg att boka en session med en av våra kvalificerade psykologer eller terapeuter. Allt du delar är konfidentiellt och vår främsta prioritet är ditt välbefinnande.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


10 vanliga frågor om PMS och PMDS

Vad är PMS och PMDS?

PMS (premenstruellt syndrom) är en samling symptom som uppstår innan mensen börjar. PMDS (premenstruell dysforisk störning) är en allvarligare form av PMS och kan påverka ditt dagliga liv betydligt mer.

Vilka är de vanligaste symptomen på PMS?

De vanligaste symptomen inkluderar humörsvängningar, trötthet, ilska, nedstämdhet, ångest och bröstspänningar. Många kvinnor upplever också huvudvärk och kramper.

Hur länge varar PMS-symptom?

Symptom på PMS brukar börja en till två veckor innan mensen och försvinna när mensen väl börjar. För vissa kan de dock vara mer långvariga.

Finns det någon behandling för PMS och PMDS?

Ja, behandlingsalternativ kan inkludera smärtstillande medel som ibuprofen, hormonella preventivmedel och livsstilsförändringar som bättre kost och motion.

Är PMS och PMDS ärftliga?

Det finns inga konkreta bevis för att PMS eller PMDS är ärftliga, men det kan finnas en genetisk komponent. Många kvinnor i samma familj rapporterar liknande symptom.

Hur diagnostiseras PMDS?

Diagnosen ställs vanligtvis genom en medicinsk utvärdering och symptomdagbok. Det är viktigt att utesluta andra medicinska tillstånd som kan likna PMDS.

Påverkar PMS och PMDS fertiliteten?

Det finns inga bevis för att PMS eller PMDS påverkar fertiliteten. Dock kan symptom göra att man tappar sexlust, att det inte känns så lustfullt med sex eller att man inte känner sig så sexuellt attraktiv, etc.

Kan man arbeta medan man har PMS eller PMDS?

Det varierar från person till person, men många kvinnor finner det svårt att koncentrera sig och känner sig trötta. Om symptomen är svåra kan sjukskrivning vara ett alternativ.

Är det normalt att ha extremt svåra symptom?

Nej, extremt svåra symptom kan vara ett tecken på PMDS eller andra medicinska tillstånd. Kontakta en läkare för en fullständig utvärdering.

Vart kan jag få hjälp om jag har PMDS?

Om du tror att du lider av PMDS bör du söka medicinsk rådgivning. På vår hemsida erbjuder vi även kontakt med psykologer och terapeuter som kan hjälpa dig att hantera dina symptom.

Hur terapi kan hjälpa dig hantera PMS och PMDS: En steg-för-steg översikt

Att leva med PMS eller PMDS kan vara en utmaning, både fysiskt och känslomässigt. Men du behöver inte gå igenom det ensam. Terapi kan erbjuda effektiva strategier för att hantera dessa besvär. Nedan finner du en översikt över vad du kan förvänta dig av en behandling.

  • Steg 1: Första konsultationen
    Under det första mötet kommer terapeuten att göra en initial bedömning. Du kommer att diskutera dina symtom, hur de påverkar ditt dagliga liv och vilka mål du har med terapin.
  • Steg 2: Diagnostiska tester
    För att utesluta andra medicinska tillstånd kan det vara nödvändigt med vissa tester. Dessa kan inkludera blodprover, hormontester och psykologiska utvärderingar.
  • Steg 3: Individuell behandlingsplan
    Utifrån din diagnos och dina behov skapas en individuell behandlingsplan. Det kan inkludera kognitiv beteendeterapi, medicinering eller en kombination av båda.
  • Steg 4: Verktyg och strategier
    Terapeuten kommer att lära dig positiva hanteringsmekanismer och strategier för att hantera symtom. Detta kan inkludera andningstekniker, mindfulness och förändringar i livsstil.
  • Steg 5: Fortlöpande utvärdering
    Din framsteg kommer att kontinuerligt utvärderas. Behandlingsplanen kan justeras utifrån dina behov och feedback.
  • Steg 6: Hemuppgifter
    Du kommer sannolikt att få “hemuppgifter” att arbeta med mellan sessionerna. Detta kan vara att föra dagbok, öva på tekniker eller utföra specifika uppgifter.
  • Steg 7: Långsiktig uppföljning
    Efter att terapin avslutats är det vanligt med uppföljande sessioner. Detta hjälper till att säkerställa att du fortsätter att hantera dina symtom effektivt.
  • Steg 8: Egenhantering och framtid
    Slutligen kommer du att utrustas med verktyg och kunskaper för att själv kunna hantera dina symtom i framtiden.
Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Mer artiklar inom terapi

Skrivet av Kerstin Brezina

Kerstin har över 14 års erfarenhet som terapeut och är utbildad till Diplomerad Psykosyntesterapeut, vid Psykosyntesakademin. Kerstin är terapeut hos Lavendla med kompetens inom bl.a. samtalsterapi, parterapi, trauma och stress.