Hem / Lavendla Terapi / Ångest

Vi har alla känt ett mått av ångest. Men när ångesten stannar för länge, eller dyker upp utan anledning, kan det vara dags att söka hjälp för att hantera den.

Vad är ångest?

Ångest är en av våra naturliga reaktioner på stress och obehagliga situationer men när den tar över vårt liv blir det problematiskt. Då kan den vara en tung börda att bära, både för den som lider av ångest och för dennes nära och kära. Men det finns sätt att göra det svåra lättare.

Du är inte ensam om att leva med ångest

Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) upplever nästan en fjärdedel av alla svenskar någon form av ångest. Även om du idag inte drabbas av ångest som hindrar dig i din vardag kan det vara bra att fundera över vad du kan göra för att förebygga allvarligare symptom.

Exempel på ångest kopplat till olika situationer eller känslor är dödsångest, panikångest, social ångest, separationsångest, prestationsångest, existentiell ångest, jobbångest, morgonångest eller hälsoångest m.m.

Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.

Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut

Möt våra terapeuter

Signaler på att det kan vara dags att söka hjälp

När du upplever symptom som hjärtklappning, andningssvårigheter och en ständig känsla av obehag är det tecken på ångest. I många fall kan fysiska symptom även inkludera magproblem eller huvudvärk, illamående eller till och med tryck över bröstet.

Även en ihållande oro inför sociala situationer (social ångest) eller generell olust som hindrar dig från att njuta av livet kan vara symptom. Genom att förstå att dessa symptom inte bara är “i ditt huvud” utan faktiska signaler från din kropp kan vara det första steget mot förbättring. Om du behöver mer djupgående information hittar du ännu mer specifika symptom hos Vårdguiden.

Olika terapiformer och alternativ för dig

När du vill få hjälp med din ångest kommer samtalsterapi troligen vara en första åtgärd. Det har nämligen visat sig vara en effektiv behandling av olika former av ångest. Det finns även medicinska alternativ som ångestdämpande mediciner, men dessa bör användas som en kompletterande behandling.

Hur terapi kan hjälpa mot ångest

Genom att prata med en professionell terapeut får du verktyg för att förstå och hantera dina symptom. Det kan också öka din livskvalitet avsevärt och göra det lättare att hantera stress och press i vardagen.


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Fördelarna med att söka hjälp

Då professionell hjälp ofta hjälper till att avdramatisera ångesten kan det också minska den. Istället för att känna dig lite vilsen i hur du ska hantera den, kan du istället lära dig konkreta metoder och steg som förbättrar din situation. När du söker hjälp är det alltid konfidentiellt och våra terapeuter är utbildade för att hantera just ditt problem på ett professionellt sätt.

Välj en ljusare framtid

Genom att söka hjälp visar du inte tecken på svaghet, utan på styrka. Då det är ett aktivt val för att få det stöd du behöver kan du förbättra din livssituation. Professionell hjälp finns tillgänglig och det är ett viktigt steg för att göra ditt liv ljusare och mer hanterbart. Även om du inte är redo att ta steget idag, kan du alltid boka en 20- eller 45-minuters session med våra terapeuter och psykologer. Innan du inleder en behandling, kan ett samtal på 20 minuter vara en bra start för att känna efter hur det är träffa en professionell samtalsterapeut eller coach. Vi finns här, redo att göra det svåra lättare.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


9 vanliga frågor och svar om ångest

Vad är ångest och hur definieras det?

Ångest är en naturlig känslomässig reaktion på stressande situationer. Det är kroppens sätt att varna dig om en potentiell fara. Det blir problematiskt när det hindrar dig från att leva ett normalt liv.

Vilka är de vanligaste fysiska symptomen på ångest?

Hjärtklappning, snabb andning, svettningar och koncentrationssvårigheter är vanliga symtom.

Hur skiljer sig ångest från stress eller oro?

Stress är en reaktion på externa påfrestningar, medan ångest oftast är en intern känsla. Oro är en lättare form av ångest.

Vilka olika typer av ångestsyndrom finns det?

Det finns många olika typer av ångest, inklusive generaliserat ångestsyndrom (GAD), social ångest, paniksyndrom och specifika fobier. Varje typ kräver en unik behandlingsmetod och en erfaren terapeut kan hjälpa dig att identifiera och hantera din specifika ångesttyp.

Hur kan jag stödja någon i min närhet som lider av ångest?

Lyssna, var närvarande och uppmana till professionell hjälp.

Vilka behandlingsmetoder finns för ångest?

Terapi, medicinering och livsstilsförändringar är vanliga metoder för att effektivt behandla ångest.

Hur kan jag hantera min ångest utan medicin?

Mindfulness, fysisk aktivitet och samtalsterapi är alla bra metoder för att lära dig att hantera din ångest.

Vilka är de långsiktiga effekterna av obehandlad ångest?

Obehandlad ångest kan leda till depression och andra psykiska problem.

Vad kostar terapi hos Lavendla?

Hos Lavendla är det terapeuterna och coacherna som själva sätter priset. En terapisession varar normalt i 45 min och kostar mellan 800-1300 kr. Hur många terapisessioner som behövs för sorgbearbetning, personliga utveckling, stresshantering, eller det du behöver hjälp med, bestämmer du i samråd med terapeuten. Vid första tillfället ni träffas brukar det normalt vara inriktat på att lära känna varandra, definiera vilka utmaningar som föreligger för att sen lägga upp en plan för hur ni ska jobba tillsammans för att nå dina mål.

Ångestbehandlingens steg till ökad livskvalitet

Alla är vi olika och alla hanterar vi ångest annorlunda. Därför är det viktigt att förstå ditt ångestbeteende och bearbeta det så bra som möjligt i samarbete med din terapeut. Däremot kan du redan nu få en uppfattning för hur en behandling av ångest genom samtalsterapi kan se ut. Här är de vanligaste stegen i en ångestbehandling:

 1. Utforska ditt problem
  I det inledande skedet av behandlingen kommer din terapeut att hjälpa dig att förstå ditt specifika ångesttillstånd. Därför går ni tillsammans igenom vilka situationer som framkallar ångest hos dig och identifierar de symptom du upplever.
 2. Sätt dina egna mål
  Då ni identifierat problematiken kommer du och din terapeut att samarbeta för att fastställa klara och realistiska mål för din terapiprocess. Det kan vara allt från att förbättra ditt allmänna mående till att hantera specifika utlösande faktorer effektivt.
 3. Förändra ditt beteende
  Detta steg är beroende av att du arbetar aktivt med ditt beteende. Du kommer därför att utföra olika övningar och använda tekniker som är designade för att bryta de beteendemönster som förvärrar din ångest.
 4. Avslutning
  När du hittat dina nya beteendemönster kommer du och din terapeut utvärdera hur nära du kommit din målbild. Även om du avslutat terapin fortsätter ofta ditt arbete med övningar och goda vanor efter behandlingen.
Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Skrivet av Kerstin Brezina

Kerstin har över 14 års erfarenhet som terapeut och är utbildad till Diplomerad Psykosyntesterapeut, vid Psykosyntesakademin. Kerstin är terapeut hos Lavendla med kompetens inom bl.a. samtalsterapi, parterapi, trauma och stress.