Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Utbrändhet, eller utmattningssyndrom, är en svårare form av stressrelaterad ohälsa som ofta förknippas med långvarig arbetsbelastning och psykisk press. Den kan drabba människor i alla yrken och livssituationer. Här går vi igenom vad utbrändhet är samt hur man kan återhämta sig.
Utbrändhet, även kallat utmattningssyndrom, är en stressreaktion som leder till fysisk, emotionell och mental utmattning. Enligt Försäkringskassan är stressrelaterade problem den vanligaste orsaken till sjukskrivning, där utmattningssyndrom på 8,5 % står för mest sjukskrivningar av alla diagnoser. Det är således en relativt vanlig problematik och de som har högst risk att drabbas är kvinnor mellan 30-39 år.
Vanliga orsaker till utbrändhet kan vara långvariga personliga eller familjerelaterade stressfaktorer, höga krav och bristande resurser på jobbet och/eller obalans mellan arbete och fritid. Brist på stöd från kollegor eller närstående påverkar också. Det är generellt en bristande återhämtning som kan ge symptom men det går att få hjälp med.
Att upptäcka utbrändhet i ett tidigt skede är avgörande för att förebygga att man utvecklar problematiken. Här är fem tidiga tecken på utbrändhet:
Symtomen på utbrändhet kan variera, men de delas vanligtvis in i tre kategorier:
Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.
Klientens ord om Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut
Att identifiera varningssignaler på utbrändhet är viktigt för att kunna ge rätt behandling. För att få diagnosen utmattningssyndrom ska man träffa en läkare och få en bedömning, det räcker alltså inte att träffa en psykolog eller terapeut. Om du har symptom på stress och utmattning så kan det vara bra att gå till sin vårdcentral och få en bedömning. Där kan man också bli sjukskriven vid behov.
Återhämtning från utbrändhet kräver tid, tålamod och en kombination av strategier. Här är några viktiga steg:
Ta sjukskrivning via en läkarkontakt på din vårdcentral. Prioritera sömn, vila och stresshantering som mindfulnessövningar. Under den första tiden behöver man fokusera på återhämtning och inte göra så mycket.
Lär dig att säga nej och prioritera din hälsa framför arbete och andra krav. Det kan också vara bra att få hjälp med att se om man har en prestationsbaserad självkänsla och få hjälp att omvärdera vad som är viktigt i livet på olika sätt.
Sök hjälp hos en terapeut eller psykolog som kan hjälpa dig att identifiera orsaker och utveckla strategier för återhämtning.
En utbrändhetsproblematik kan leda till att man omvärderar vad som är viktigt i livet och skapar förändringar som ger en mer hälsosam livsstil.
Många som drabbas av utbrändhet behöver sjukskrivning för att kunna fokusera på återhämtning. Hur lång sjukskrivningen behöver vara beror på individens tillstånd och arbetsbelastning. Detta kan du diskutera med din läkare på din vårdcentral.
Arbetsgivaren har också ett ansvar för att man ska må bra på sitt arbete. Ofta görs en plan för återgång till arbete där man sedan gradvis över arbetstiden efter att man återhämtat sig.
Personer med neuropsykiatriska diagnoser kan ha en ökad risk för utbrändhet. Det kan vara på grund av svårigheter med social interaktion och sensorisk överkänslighet som vid autism eller/och utifrån intensiteten och svårigheter med planering och organisering vid ADHD.
Yrken som innefattar mycket ansvar och höga krav, till exempel projektledning, sjukvård, undervisning och socialt arbete, kan vara särskilt utsatta. Mammor i åldrarna 30-39 har också högst risk.
Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.
Efter att ha återhämtat sig från utbrändhet är det viktigt att vara uppmärksam på tecken på återfall och vidta förebyggande åtgärder. Här är några tips:
Att kämpa med utmattningssyndrom, ångest eller stress och utmattningssyndrom kan vara otroligt svårt, men det är viktigt att komma ihåg att hjälp finns att få. Om du eller någon du känner visar tecken på utmattningssyndrom, bör du inte tveka att söka medicinsk rådgivning.
Vi hoppas att denna artikel har varit en hjälp på vägen. Om du känner att du behöver professionell rådgivning, kan du lätt komma i kontakt med psykologer och terapeuter via vår hemsida. Tillsammans gör vi det svåra lättare.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
Utmattningssyndrom är den medicinska diagnosen som uppstår när man är fysiskt och psykiskt utmattad under en längre period. Det är viktigt att söka professionell hjälp för att diagnostisera och behandla detta tillstånd.
Utmattningssyndrom är den medicinska diagnosen, medan utbrändhet mer är en psykologisk term som beskriver en känsla av hopplöshet och brist på engagemang i arbete eller livet generellt och som används i dagligt tal. Båda kräver professionell utvärdering.
Kronisk trötthet, koncentrationssvårigheter, irritabilitet, fysiska symtom (som yrsel och huvudvärk) och känslomässig distans.
Utmattningssyndrom, som diagnosen heter, kan man få genom att träffa en läkare via sin vårdcentral.
Fysiska symtom som trötthet och huvudvärk, psykiska symtom som nedstämdhet och minnesproblem, samt beteendemässiga symtom som social isolering och minskad effektivitet.
De vanligaste orsakerna inkluderar långvarig stress, höga arbetskrav och obalans mellan arbete och fritid. Det är viktigt att identifiera och hantera dessa faktorer för att förhindra utmattning.
Behandlingen kan inkludera medicinering för att hantera symptom som sömnproblem och ångest, samt psykoterapi för att adressera orsakerna bakom utmattningen.
Genom vila, professionell hjälp, livsstilsförändringar (som bättre kost och motion) och att sätta gränser i sitt liv.
Det varierar beroende på individens tillstånd, men längre sjukskrivningar kan ibland vara nödvändiga.
Yrken som sjukvård, undervisning och socialt arbete har hög risk på grund av höga krav och ansvar
Genom att övervaka stressnivåer, prioritera återhämtning, fortsätta med terapi och kommunicera med arbetsgivaren om arbetsmiljön.
Om du upplever symptom på utmattning eller utbrändhet, rekommenderas det att du kontaktar din husläkare för en professionell bedömning.
Du känner dig trött, stressad och ur balans. Kanske har du redan fått diagnosen utmattningssyndrom, eller funderar du på om du borde söka hjälp? Vi förstår att det kan vara svårt att veta var man ska börja. Därför har vi sammanställt en lista med de grundläggande stegen som vanligtvis ingår i en terapeutisk behandling för utmattningssyndrom.
Innan något annat bör du få en professionell utvärdering och diagnos från en kvalificerad läkare via din vårdcentral. Denna diagnos fungerar som grund för din behandlingsplan.
Sedan utformar din terapeut en individuell behandlingsplan som passar just dina behov och symtom. Den kan inkludera en kombination av medicinering, samtalsterapi och livsstilsändringar men även sjukskrivning vid behov.
Samtalsterapi, som ofta är en del av behandlingen, ger dig verktygen att förstå och hantera dina stressorer. Det hjälper dig också att utveckla copingstrategier.
Utbrändhet kan leda till att man kan behöva fundera på hur man lever sitt liv och göra förändringar som förhindrar att man hamnar där igen.
Även om du hittar rutiner och balans är det viktigt att regelbundet följa upp med din terapeut för att se hur du mår och eventuellt justera din behandlingsplan.
Som ett resultat av behandlingen kan du behöva fortsätta med uppföljningssamtal och eventuellt medicinering även efter att du har återhämtat dig, för att förebygga återfall.
Då varje person är unik, kan behandlingsplanen och tiden det tar att återhämta sig variera. Det är därför viktigt att ha en öppen dialog med din terapeut om dina framsteg och eventuella bekymmer.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha