Hem / Lavendla Terapi / Stress / Utmattningssyndrom

Känner du dig utmattad? Så här kan du förstå och hantera utmattningssyndrom.

Utmattningssyndrom

Många av oss har känt oss trötta och slitna, särskilt i en värld som alltid är “på”.

Men när övergår tillfällig trötthet till något allvarligare som utmattningssyndrom eller till och med depression?

I denna artikel kommer vi att belysa symptom, skillnader och behandlingsmetoder för utmattningssyndrom, allt för att göra det svåra lättare.

Symptom på utmattning

När vi pratar om symptom på utmattning är ångest och trötthet givna. Men det sträcker sig längre än så. Du kan också uppleva:

  • Oro och irritabilitet
  • Sömnproblem
  • Minskad prestanda och koncentration
  • Fysiska symptom som huvudvärk och magproblem

Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.

Klientens ord om Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut

Möt våra terapeuter


Tillfällig trötthet jämfört med utmattning

Efter en lång arbetsdag eller stressig period kan det vara naturligt att känna sig trött. Men till skillnad från vanlig trötthet, kännetecknas utmattningssyndrom och depression utmattning av en pågående, långvarig trötthet som inte försvinner trots vila. Det är också mer komplext, med inblandning av ångest, nedstämdhet och fysiska symptom.

Depression eller utmattning?

Då symptom ofta överlappar är det lätt att blanda ihop depression och utmattning. Generellt sätt, om tröttheten kommer med en överväldigande känsla av hopplöshet, kan det vara en indikator på depression snarare än “bara” utmattning.

Hur får man hjälp?

Som ett resultat av att fler och fler lider av stress utmattning och relaterade symptom, finns det nu flera behandlingsalternativ. Ett vanligt tillvägagångssätt är KBT (kognitiv beteendeterapi), en beprövad metod för att behandla både ångest utmattning och kbt utmattningssyndrom.

Lavendla Terapi – Om stress


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

  • Kontakta en vårdgivare: Det första steget är att söka professionell hjälp för en korrekt diagnos.
  • Psykolog eller terapeut: För vissa kan det vara hjälpsamt att genomgå terapi, antingen online eller på plats.
  • Medicinsk behandling: I vissa fall kan medicinering vara nödvändig, i samråd med en läkare.

Ta steget idag

Att kämpa med utmattningssyndrom ångest eller stress och utmattningssyndrom kan vara otroligt svårt, men det är viktigt att komma ihåg att hjälp finns att få. Om du eller någon du känner visar tecken på utmattningssyndrom, bör du inte tveka att söka medicinsk rådgivning.

Vi hoppas att denna artikel har varit en hjälp på vägen. Om du känner att du behöver professionell rådgivning, kan du lätt komma i kontakt med psykologer och terapeuter via vår hemsida. Tillsammans gör vi det svåra lättare.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


10 vanliga frågor om utmattningssyndrom

Vad är utmattningssyndrom?

Utmattningssyndrom är ett medicinskt tillstånd som uppstår när man är fysiskt och psykiskt utmattad under en längre period. Det är viktigt att söka professionell hjälp för att diagnostisera och behandla detta tillstånd.

Hur skiljer sig utmattningssyndrom från utbrändhet?

Medan utmattningssyndrom är en medicinsk diagnos, är utbrändhet mer av en psykologisk term som beskriver en känsla av hopplöshet och brist på engagemang i arbete eller livet generellt. Båda kräver professionell utvärdering.

Vilka är symptomen på utmattningssyndrom?

Vanliga symptom inkluderar extrem trötthet, minskad arbetskapacitet, och emotionell labilitet. Om du upplever dessa symptom, rekommenderas det att du konsulterar en vårdgivare.

Hur diagnostiseras utmattningsdepression?

Nej, utmattningssyndrom är oftast inte permanent. Med rätt behandling, som kan inkludera medicinering och terapi, kan de flesta människor återhämta sig helt.

Är utmattningssyndrom permanent?

Behandling kan inkludera medicinering, såsom SSRI-preparat, samt kognitiv beteendeterapi (KBT), som har visat sig vara särskilt effektivt.

Vilka är de vanligaste orsakerna till utmattning?

De vanligaste orsakerna inkluderar långvarig stress, höga arbetskrav och obalans mellan arbete och fritid. Det är viktigt att identifiera och hantera dessa faktorer för att förhindra utmattning.

Hur behandlas utmattningssyndrom?

Behandlingen kan inkludera medicinering för att hantera symptom som sömnproblem och ångest, samt psykoterapi för att adressera orsakerna bakom utmattningen.

Kan utmattningssyndrom leda till andra sjukdomar?

Ja, om det inte behandlas kan utmattningssyndrom leda till andra medicinska problem som hjärt-kärlsjukdomar och immunbrist. Sök därför vård om du känner dig utmattad över en längre period.

Finns det några förebyggande åtgärder mot utmattning?

Ja, att bibehålla en balanserad livsstil, hantera stress effektivt och sätta gränser på arbetsplatsen är några sätt att förebygga utmattning.

Vart ska jag vända mig om jag misstänker att jag lider av utmattningssyndrom?

Om du upplever symptom på utmattning eller utbrändhet, rekommenderas det att du kontaktar din husläkare eller en psykolog för en professionell bedömning.

Så kan en behandling av utmattningssyndrom se ut

Du känner dig trött, stressad och ur balans. Kanske har du redan fått diagnosen utmattningssyndrom, eller funderar du på om du borde söka hjälp? Vi förstår att det kan vara svårt att veta var man ska börja. Därför har vi sammanställt en lista med de grundläggande stegen som vanligtvis ingår i en terapeutisk behandling för utmattningssyndrom.

Steg 1: Utvärdering och diagnos

Innan något annat bör du få en professionell utvärdering och diagnos från en kvalificerad läkare eller psykolog. Denna diagnos fungerar som grund för din behandlingsplan.

Steg 2: Individuell behandlingsplan

Sedan utformar din terapeut en individuell behandlingsplan som passar just dina behov och symtom. Den kan inkludera en kombination av medicinering, samtalsterapi och livsstilsändringar.

Steg 3: Samtalsterapi

Samtalsterapi, som ofta är en del av behandlingen, ger dig verktygen att förstå och hantera dina stressorer. Det hjälper dig också att utveckla copingstrategier.

Steg 4: Livsstilsändringar

  • Motion: Regelbunden motion kan minska symtom på utmattning.
  • Kost: En balanserad kost kan förbättra ditt allmänna välbefinnande.
  • Sömn: Sömn är viktig för återhämtning och mentalt fokus.

Steg 5: Uppföljning och justering

Även om du hittar rutiner och balans är det viktigt att regelbundet följa upp med din terapeut för att se hur du mår och eventuellt justera din behandlingsplan.

Steg 6: Långsiktig uppföljning

Som ett resultat av behandlingen kan du behöva fortsätta med uppföljningssamtal och eventuellt medicinering även efter att du har återhämtat dig, för att förebygga återfall.

Då varje person är unik, kan behandlingsplanen och tiden det tar att återhämta sig variera. Det är därför viktigt att ha en öppen dialog med din terapeut om din framsteg och eventuella bekymmer.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Mer artiklar inom terapi

Skrivet av Kerstin Brezina

Kerstin har över 14 års erfarenhet som terapeut och är utbildad till Diplomerad Psykosyntesterapeut, vid Psykosyntesakademin. Kerstin är terapeut hos Lavendla med kompetens inom bl.a. samtalsterapi, parterapi, trauma och stress.