Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Att skiljas är en tuff period och det kan vara särskilt utmanande om man har barn. Här går vi igenom vad det kan innebära och hur man kan hantera det.
Att gå igenom en skilsmässa är en av livets mest utmanande perioder, särskilt när barn är inblandade. För barn kan föräldrarnas separation innebära en värld av förändring, osäkerhet och emotionell turbulens. Som förälder är det viktigt att närma sig denna känsliga situation med stor omsorg, förståelse och stöd för att mildra dess påverkan på de yngsta.
Att skiljas med barn kräver öppen kommunikation, gemensamma ansträngningar för att upprätthålla stabilitet och kärlek, samt strategier för att hantera både föräldrarnas och barnens känslomässiga välbefinnande. Att navigera genom skilsmässan på ett sätt som skyddar barnens bästa och ger dem den trygghet och struktur de behöver, är avgörande för deras anpassning och långsiktiga hälsa.
Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.
Klientens ord om Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut
Att berätta för barn om skilsmässa är ett svårt samtal som kräver noggrannhet, känslighet och ärlighet. Det är viktigt att anpassa samtalet efter barnets ålder och mognadsnivå, samt att förmedla budskapet på ett sätt som minimerar ångest och osäkerhet. Här är några steg för att underlätta samtalet:
Att navigera i ett samtal om skilsmässa kräver tid, tålamod och en hel del omsorg. Det primära målet är att försäkra barnet om att det kommer att fortsätta vara älskat och stöttat genom denna förändring.
Barns reaktioner på skilsmässa varierar beroende på ålder och utvecklingsstadium. Små barn kan bli mer klängiga och uppleva ångest vid separation, medan barn i förskoleåldern kan känna sig skyldiga och undra om de är orsaken till skilsmässan. Skolåldersbarn kan visa tecken på sorg, ilska och oro över förändringar i vardagen. Tonåringar kan reagera med ilska, uppror eller dra sig undan socialt, och de kan ifrågasätta sina egna relationer. Alla åldrar kan uppleva känslomässig smärta och förvirring, men med rätt stöd och kommunikation kan barn anpassa sig och lära sig hantera förändringen.
Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.
För att skapa en stabil och positiv grund för barn efter en skilsmässa är det avgörande att fokusera på kommunikation, samarbete och konsekvens. Här är några viktiga steg:
Genom att skapa en känsla av normalitet, säkerhet och kärlek, kan barn bättre navigera i livsförändringen som en skilsmässa innebär och utveckla en stark grund för framtiden.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
Att gå igenom en skilsmässa är en av livets mest utmanande perioder, särskilt när barn är inblandade. För barn kan föräldrarnas separation innebära en värld av förändring, osäkerhet och emotionell turbulens.
Som förälder är det viktigt att närma sig denna känsliga situation med stor omsorg, förståelse och stöd för att mildra dess påverkan på barnen.
Att skiljas med barn kräver öppen kommunikation, gemensamma ansträngningar för att upprätthålla stabilitet och kärlek, samt strategier för att hantera både föräldrarnas och barnens känslomässiga välbefinnande.
Att informera barn om skilsmässa kräver förberedelse, ärlighet och att anpassa budskapet efter barnets ålder för att minska ångest. Viktiga steg inkluderar att planera ett samtal med båda föräldrarna närvarande, försäkra om föräldrarnas fortsatta kärlek, tydliggöra förändringar och konstanter i barnets liv, aktivt lyssna och svara på frågor samt erbjuda stöd för att hantera känslor och förändringar.
Små barn kan bli mer klängiga och uppleva ångest vid separation, medan barn i förskoleåldern kan känna sig skyldiga och undra om de är orsaken till skilsmässan. Skolåldersbarn kan visa tecken på sorg, ilska och oro över förändringar i vardagen. Tonåringar kan reagera med ilska, uppror eller dra sig undan socialt, och de kan ifrågasätta sina egna relationer.
Att skapa en stabil grund för barn efter skilsmässa innebär att bibehålla öppen kommunikation, samarbeta kring föräldraskap, och erbjuda en stabil miljö, samtidigt som man försäkrar om föräldrarnas kärlek och hanterar vuxenkonflikter borta från barnen. Att anpassa informationen och eventuellt söka professionellt stöd, samt introducera nya traditioner, kan hjälpa barnet att anpassa sig och känna sig tryggt genom förändringen.
Ju äldre barnet blir desto större hänsyn bör man ta till barnets åsikter om exempelvis boende. Beslut skall alltid fattas utifrån barnets bästa.
Det finns ingen ideal ålder för barn att uppleva föräldrarnas separation, eftersom barns reaktioner varierar med ålder, mognad och stöd; det avgörande är hur föräldrarna hanterar separationen, med öppen kommunikation, stabilitet, undvikande av konflikter inför barnet, och att erbjuda stöd, vilket kan mildra negativa effekter för barn i alla åldrar.
En barnpsykolog är en legitimerad professionell med kunskap och erfarenhet av att arbeta för barns och föräldrars mående och psykiska hälsa.
Barnpsykologer erbjuder terapi och rådgivning, men arbetar även med familjer i föräldrastöd och hela familjen när det finns behov för det. De samarbetar också med skolor för att skapa bra förutsättningar för barnet.
Det går bra att gå behandling online via video. Vi har flera barnpsykologer som arbetar digitalt på Lavendla.
Beroende på hur gammalt barnet är kan man vända sig till olika instanser, man kan också få hjälp via föräldrarådgivning. På Lavendla har vi erfarna barnpsykologer som också kan hjälpa till.
Att söka hjälp från en psykolog eller terapeut är ett viktigt steg när ett barn upplever psykiska svårigheter eller om man har svårigheter som förälder. Här är en kort översikt över hur behandling kan se ut:
Första steget: Initial konsultation där psykologen bedömer behov genom samtal med barnet och föräldrarna.
Behandlingsplan: En individanpassad plan utvecklas, baserad på er specifika situation och behov.
Terapiformer: Behandlingsmetod anpassas efter situationen och kan inkludera lekterapi för yngre barn, samt samtalsterapi och kognitiv beteendeterapi (KBT) för äldre barn, som fokuserar på att ändra negativa tankemönster och beteenden. Andra metoder som parterapi och familjeterapi kan också vara hjälpsamt för att hantera relationer och separera på ett bra sätt.
Föräldrarådgivning: Föräldrar får vägledning och stöd för att bättre kunna hjälpa sitt barn hemma.
Uppföljning och justering: Behandlingsplanen utvärderas löpande och justeras efter behov för att säkerställa bästa möjliga resultat.
Att arbeta tillsammans med en psykolog kan ge dig och ditt barn de verktyg de behöver för att hantera sina känslor och beteenden på ett hälsosamt sätt. På Lavendla har vi psykologer och terapeuter som kan hjälpa till att göra det svåra lättare.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha