Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Dialektisk betendeterapi är en behandlingsmetod med rötter i Kognitiv beteendeterapi och zenbuddistisk filosofi. Här berättar vi mer om vad DBT innebär och vem metoden kan hjälpa.
Dialektisk beteendeterapi (DBT) är en form av kognitiv beteendeterapi (KBT) som ursprungligen utvecklades för att behandla personer med svårare problem som emotionell instabilitet och självskadebeteende.
Metoden kombinerar principer från KBT med delar av zenbuddhism och österländsk filosofi, och den har visat sig ge god effekt för många svårbehandlade klienter. DBT är även hjälpsamt vid missbruk, ätstörningar, depression och posttraumatisk stress. Psykologen Marsha Linehan som utvecklade behandlingsmetoden har själv haft problem med svår självskada så det finns mycket hopp för dem som har problem att må bättre.
På Lavendla arbetar vi inte med DBT då det är en behandling som är omfattande och som ges på specialistnivå inom psykiatri.
DBT terapi är en omfattande behandling som innehåller både träffar individuellt med en terapeut och i grupp. Man kan även ha telefonkontakt med sin behandlare mellan träffarna för att få stöd att hantera självdestruktivitet.
Behandlingen pågår cirka ett år och innefattar veckovis färdighetsträning som syftar till att lära sig hantera och stå ut med svåra känslor. Man tränar medveten närvaro, sociala färdigheter, känsloreglering och att stå ut i kris. I den individuella terapin arbetar man med aktuella frågor och hanterar eventuellt självskadande beteende.
Precis som vid KBT används beteendeanalys för att identifiera situationer, känslor och tankar som utlöser vissa beteenden, vilka alternativa strategier som kunde använts och vad som försvårar deras användning. Man gör i DBT kedjeanalyser för att förstå situationer och händelser över tid. Traumabehandling är också en komponent i behandlingen, då många personer också behöver denna typ av insats.
Målet med behandlingen är att hitta en balans mellan förändring och acceptans. Dialektik innebär att kunna se att en sak kan ha en motsats som sedan skapar en ny slutsats. På så sätt kan man komma fram till nya lösningar på problem.
Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.
Ellen Lindgren, leg. psykolog
Huvudmålet med DBT är att hjälpa individer att utveckla färdigheter för att hantera sina känslor och relationer bättre. Terapin fokuserar på fyra huvudområden:
Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (det kallades även för borderline) är ett svårt tillstånd där personen ofta har problem med bland annat känslohantering, självbild, tillit, självskadebeteende och självmordstankar. Tonårstiden är en tid för att utveckla sin identitet men vid EIPS har man problem som inte är övergående. EIPS debuterar ofta i sena tonår eller tidig vuxenålder och det är cirka 1-2 % av befolkningen som har syndromet. Man kan ha en tomhetskänsla, overklighetskänslor och vara impulsiv. Personlighetssyndrom blir ofta bättre ju äldre man blir, men många behöver också behandling.
Det går inte att arbeta med DBT via video, tyvärr då behandlingen är mer omfattande och inkluderar både individuella sessioner och gruppbehandling.
Om du bor i Stockholm så kan du söka behandling för DBT genom att få en remiss via din vårdcentral. Om du mår väldigt dåligt eller har svåra självmordstankar så kontakta 112 eller åk till akutpsykiatrin.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
Dialektisk beteendeterapi (DBT) är en form av kognitiv beteendeterapi som ursprungligen utvecklades för att behandla personer med svårare problem som emotionell instabilitet och självskadebeteende.
DBT-terapi är en omfattande behandling som syftar till att lära sig hantera och stå ut med svåra känslor. Man vill öka patientens förståelse för sig själv och hur man hanterar relationer.
Behandlingen innehåller både träffar individuellt med en terapeut och i grupp samt extra stöd över telefon mellan träffarna. Behandlingen pågår cirka ett år och innefattar veckovis färdighetsträning .
Man har sett att metoden är hjälpsam vid personlighetssyndrom som emotionellt instabilitet och suicidalitet men även missbruk, ätstörningar, depression och posttraumatisk stress.
Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (det kallades förut för borderline) är ett svårt tillstånd där personen ofta har problem med bland annat känslohantering, självbild, tillit, självskadebeteende och självmordstankar. Behandling kräver ofta specialiserade insatser via psykiatrin.
Diagnossystemet ICD använder diagnosen Emotionellt Instabilt personlighetssyndrom vilket motsvarar Borderline personlighetssyndrom i diagnossystemet DSM-5 som används i stor utsträckning i svensk psykiatri. Borderline benämning har varit stigmatiserat länge varför man mer övergått till att kalla det EIPS.
Om man varit med om trauma och har symptom på posttraumatiskt stress (PTSD) är det viktigt att få en grundlig bedömning och behandling för sina ptsd-symptom. Det går att få hjälp med trauma som en del i behandlingen.
DBT är en senare utveckling av KBT men de vilar på samma grund med inlärningsteori och tankar, känslor och beteenden. DBT inkluderar även mer mindfulnessbaserade delar som har inspirerats av zenbuddhism.
Det är lika vanligt att män som kvinnor har diagnosen EIPS, det är ungefär 1-2 procent av befolkningen som har det. Det är dock mycket vanligare att kvinnor söker vård och får DBT, cirka 75% av patienterna är kvinnor.
Färdighetsträning är en del av DBT behandlingen som utvecklats för att lära patienter att hantera känslor och relationer på ett bättre sätt.
Det finns anhörigbehandling för de som är nära personer med exempelvis EIPS.
Om du tror att du kan vara i behov av DBT så kan du söka vård via din vårdcentral och få en remiss till psykiatrin. Vi har även legitimerade psykologer på Lavendla som kan hjälpa dig med en första bedömning och remittera vidare. Om du har akuta självmordstankar och mår väldigt dåligt så kontakta 112 eller ta dig till närmaste akutpsykiatriska mottagning.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha