Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Har du problem med att du har sovit dåligt under en längre tid? Kanske har du svårt att somna, vaknar under natten eller vaknar tidigt på morgonen? Långvarig sömnbrist kan vara tärande men det går att få hjälp. Här går vi igenom vad sömnbrist kan bero på och hur det kan behandlas.
Sömnproblem är ett vanligt problem. Att sova dåligt någon natt då och då är inte problematiskt men om man regelbundet sover dåligt så kan det vara bra att söka hjälp.
Enligt SCB lider upp till 25% av den svenska befolkningen av någon form av sömnproblem. Många människor som har sömnproblem börjar oroa sig mycket för sin sömn och då kan man hamna i en ond spiral.
Sömnproblem kan leda till att man kan känna sig trött, få svårt att koncentrera sig och bli lättirriterad. Har man problem under en längre tid så kan det bli tärande och kännas mycket jobbigt. Man kan också få sekundära problem som ångest och depression.
Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.
Ellen Lindgren, leg. psykolog
Anledningen till att man får sömnproblem kan variera. Under kriser så får man ofta sömnproblem under en kortare tid men det kan också utlösas av stress i vardagen. Sömnproblem är också vanligt om man har neuropsykiatrisk problematik som ADHD, har små barn eller om man är i klimakteriet.
Sover man dåligt minst 3 dagar i veckan och har haft det så i minst tre månader så kan man utvecklat insomni, vilket är diagnosen man får vid svårare sömnproblem. Det finns en sällsynt form av dödlig insomni som finns inom ett litet antal släkter i världen, men det är väldigt ovanligt.
För personer med sömnproblem är frågan om hur mycket man har sovit ofta väldigt central. Ofta räknar man timmar, oroar sig och tittar på klockan på natten, man blir upptagen av sömnen. Hur mycket sömn varje person behöver är individuellt och kan variera mellan 6-9 timmar per natt.
Vi har alla en inre klocka som reglerar vår sömnrytm och när man har sömnproblem så är man ofta inte i sin naturliga rytm. En del i behandlingen för sömnproblem handlar om att återfinna denna rytm igen, men det är också viktigt att ta med sig att kroppen själv kan justera sin sömn. Om man sover dåligt en natt så kan kroppen reglera det så att man sover djupare nästa natt. Så man behöver egentligen inte oroa sig alltför mycket.
Många människor som har sömnproblem oroar sig mycket för kroppsliga symptom. Det kan handla om rädsla för symptom som ångest, hjärtklappning, illamående, yrsel, ont i kroppen, högt blodtryck eller rädsla för att bli psykiskt sjuk med hallucinationer eller psykos. Sömnen är viktig för processer i kroppen och våra energinivåer.
Det hjälper oss också med minne och inlärning. Om man har mycket oro kring sin fysiska hälsa så kan man göra en hälsoundersökning via sin vårdcentral med provtagning för att utesluta underliggande medicinska tillstånd. Psykiska tillstånd som mani vid bipolär sjukdom eller hallucinationer är andra tillstånd som har andra orsaker än sömnbrist och tror man att man kan lida av något av dessa är det viktigt att söka hjälp hos legitimerad personal för att få rätt hjälp.
Vad för sjukdomar man får på längre sikt är inte riktigt kartlagt. Sömnbrist kan öka risken att drabbas av vissa sjukdomar som diabetes, ångest, depression, missbruk och hjärt-kärlsjukdom. Om vi är väldigt sömniga så fungerar vi lika dåligt som när man druckit alkohol.
Långvariga sömnproblem kan leda till utmattning och har man symptom på det är det viktigt att man får en bedömning av en läkare för detta. Det kan också finnas en ökad risk att dö i förtid, vilket man sett vid djurförsök, men man ska inte oroa sig för mycket. Det finns behandling för sömnproblem.
Att få barn är för de flesta en stor omställning och en period där sömnen ofta kan påverkas. Sömnproblem är vanligt under sista tiden av graviditeten och när barnet väl kommit kanske hen sover oroligt och det påverkar också ens egna sömn. Att sova sämre under en period är inte farligt, även om det kan kännas jobbigt, men cirka 20% av alla föräldrar upplever att de har svåra sömnproblem.
Några tips är att försöka vila när barnet vilar under dagen, dela på ansvaret om ni är två föräldrar och sök stöd hos andra nära. Försök acceptera situationen som den är och hitta andra möjligheter till återhämtning som en promenad, fika med en vän eller yoga. Om man känner att sömnen påverkas mycket under småbarnstiden så kan man söka hjälp för att få mer stöd. Är man mycket orolig så kan man också gå i behandling genom psykologkontakt eller BVC.
Sömnproblem är vanligt men om man sover dåligt så kan man uppleva det som väldigt jobbigt. Ofta kan kroppen själv reglera hur mycket sömn man behöver, sover man lite en natt så kan man sova djupare nästa natt. Kroppen är fantastisk på det sättet. Så man ska inte oroa sig för mycket om man har sömnproblem. Men om man har symptom på långvariga sömnbrist på kan det visa sig så här:
Om man har haft sömnproblem under en längre tid så kan man ha utvecklat insomni, vilket är diagnosen vid svårare sömnproblem. Det är ett tillstånd som är vanligt, runt en miljon människor lider av det i Sverige. Det kan vara väldigt jobbigt, men det går att få hjälp med och behandla. Insomni innebär att man har svårighet att somna och/eller vaknar ofta och/eller vaknar för tidigt på morgonen. Man fungerar sämre under dagen och är missnöjd med sin sömn och lider av sömnproblem. För att få diagnosen skall man även ha sömnproblem som pågår i minst tre nätter per vecka i genomsnitt och minst under tre månader.
Det finns både medicinsk och psykologisk behandling som kan ge god effekt om man har sömnproblem. Den psykologiska behandlingen innefattar verktyg och strategier som är specifikt utvecklade för att behandla just sömnproblem och behandlingen har i forskning visat sig verksam. Man behandlar även oro under en sömnbehandling, eftersom man ofta har mycket oro kopplat till sömnen. Vid behandling av sömnproblem så har man sett att även andra symptom som depression blir bättre. Behandling för sömnproblem är:
Att hantera sömnproblem på egen hand kan vara en utmaning. Ett möte med en professionell terapeut kan hjälpa dig att förstå de bakomliggande orsakerna och skapa en skräddarsydd behandlingsplan för dig.
Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.
Myt 1: ”Det är farligt att sova mindre än sju timmar per natt.” Falskt! Sömnbehov är individuellt och varierar över livet.
Myt 2: ”Jag fungerar inte om jag inte får sova.” Falskt! Sömnbrist ger funktionsnedsättning, men det behöver inte betyda att man sätts helt ur spel. Man kan kompensera för lättare sömnbrist.
Myt 3: ”Jag måste vila för jag kan inte sova på nätterna”. Falskt! Insomni botas inte med vila, utan tvärtom med aktivitet. Man bör hålla sig igång och gärna vara utomhus, trots trötthet. Så lyckas man bli riktigt sömnig lagom till sänggåendet.
Myterna är hämtade från en artikel med sömnforskare vid Karolinska Institutet, skriven av Annika Lund. Publicerad i Medicinsk Vetenskap nummer 3, 2016.
Om du eller någon du känner upplever sömnproblem så går det att få hjälp. Våra legitimerade psykologer och terapeuter hjälper dig i varje steg på din resa mot bättre sömn och hälsa. Var inte rädd för att ta steget mot bättring, vi gör det svåra lättare.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
Sömnbrist är upplevelsen av att inte få tillräckligt med sömn. Att sova dåligt någon natt då och då är inte problematisk men om man regelbundet sover dåligt så kan det vara bra att söka hjälp. Sömnbrist kan visa sig i symptom som trötthet, nedstämdhet, ångest, svårigheter att somna, vaknar under natten eller tidigt på morgonen. Man kan också få problem med humöret.
Sömnproblem kan bero på olika faktorer. Det kan vara livsstilsfaktorer eller yttre händelser som kriser, stress eller oro men det kan också vara underliggande medicinska orsaker. Förändringar i livet som att få barn eller gå in i klimakteriet kan även påverka.
Sömnproblem är mycket vanliga och kan drabba människor i alla åldrar. Det uppskattas att 25% av befolkningen har någon form av sömnsvårighet.
Sömnproblem kan leda till problem som trötthet, minskad koncentration och svårigheter med minnet. Ofta har man mycket oro kopplat till sömnproblem och men det kan också finnas bakomliggande andra symptom som stress eller psykiska sjukdomar. Om du har mycket kroppsliga symtom så kontakta din vårdcentral för bedömning av läkare och eventuell provtagning.
Försök att hålla regelbundna sovtider, undvik koffein och alkohol innan sänggåendet, samt skapa en lugn sömnmiljö. Motion kan också förbättra sömnkvaliteten.
Sömntabletter kan vara effektiva på kort sikt men de är inte en långsiktig lösning och kan ha biverkningar. Rådgör alltid med en läkare innan du börjar en sådan behandling.
Sömnproblem är vanligt under småbarnsåren, cirka 20% upplever att de har sömnproblem. Det finns hjälp att få om man behöver det.
Det går bra att behandla sömnbrist och bäst effekt har man sett för Kognitiv beteendeterapi (KBT).
Sömnhygien är en rad vanor och rutiner som bidrar till bättre sömn. Det inkluderar saker som att undvika skärmar och tunga måltider innan sänggående samt att arbeta med avslappning.
Det är inte helt klarlagt hur sömnbrist påverkar vår hälsa men det kan finnas en risk för olika sjukdomar som diabeten, hjärt-kärlsjukdom, ångest, depression och missbruk. Det är därför bra att söka hjälp om du har detta problem.
Stress och oro är vanliga orsaker till sömnlöshet. Det går att arbeta med exempelvis KBT för detta.
De flesta vuxna behöver mellan 6-9 timmar sömn per natt. Sömnbehovet kan dock variera från person till person.
På Lavendla har vi erfarna psykologer och terapeuter som arbetar med KBT och som kan hjälpa dig må bättre. Om du har tankar på att skada dig själv eller självmordstankar så kontakta 112 eller närmaste akutmottagning. Du kan läsa mer om sömnproblem och sömnbrist på vårdguiden.
I den här steg-för-steg guiden går vi igenom hur en behandling för sömnproblem kan behandlas utifrån Kognitiv beteendeterapi (KBT).
Tveka inte att söka professionell hjälp. Det är det första steget för att återfå en god natts sömn och en ökad livskvalitet. Du är inte ensam och vi finns här för att hjälpa dig genom varje steg. Boka en tid med en av våra legitimerade psykologer eller terapeuter idag.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha