Hem / Lavendla Terapi / Sömnproblem

Idag blir olika typer av sömnproblem vanligare och vanligare. Oavsett om du bara vill lära dig mer eller är ute efter handfasta råd hjälper vi dig gärna.

Sömnens viktiga roll i våra liv

Sömnproblem är mer än bara trötthet och sömnlöshet. Det är en komplex psykologisk åkomma som påverkar alla åldersgrupper och kan leda till en rad hälsoproblem om den inte hanteras effektivt.

Enligt SCB lider upp till 25% av den svenska befolkningen av någon form av sömnproblem. Vi sover ungefär en tredjedel av våra liv och det är viktigt att sömnen är av god kvalitet för att vi ska må bra.

Omfattningen av sömnproblem

Statistik visar att antalet fall av sömnproblem ökar, särskilt bland unga, äldre och kvinnor i klimakteriet. Det har även observerats att personer med ADHD och autism har ökad risk att uppleva sömnproblem. Läs vidare på artikeln nedan.

Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.

Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut

Möt våra terapeuter


Symptomen bristande sömnkvalitet kan ge:

 • Konstant trötthet
 • Sömnbrist som leder till ångest och depression
 • Problem med att somna eller vakna ofta under natten
 • Dagtrötthet trots tillräcklig nattvila
 • Humörsvängningar och minnesproblem

Föräldrar bör vara särskilt uppmärksamma på tecken på sömnproblem hos barn, som kan inkludera hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter.

Det finns hjälp att få

 • Kognitiv beteendeterapi för sömnproblem (KBT)
  KBT för sömnproblem är en evidensbaserad metod för att förbättra sömnkvaliteten och minska dagtrötthet.
 • Medicinsk behandling
  I vissa fall kan medicin mot sömnproblem förskrivas, men det är viktigt att notera att detta bör ses som en tillfällig lösning.
 • Alternativa metoder
  Mindfulness och hypnos har också visat sig vara effektiva metoder för att hantera sömnproblem.

Att prata med en expert kan förändra ditt liv

Att hantera sömnproblem på egen hand kan vara en utmaning. Ett möte med en professionell terapeut kan hjälpa dig att förstå de bakomliggande orsakerna och skapa en skräddarsydd behandlingsplan för dig.


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Vanliga missuppfattningar om terapi

Många tror att sömnproblem inte kan behandlas effektivt och undviker därför att söka hjälp. Detta är en vanlig missuppfattning och obehandlade sömnproblem kan leda till allvarliga hälsorisker.

Ta steget mot bättre sömn och ökad livskvalitet

Om du eller någon du känner upplever sömnproblem är det dags att ta kontroll över situationen. Våra professionella terapeuter och psykologer hjälper dig att hantera dina olika sömnproblem och vi försäkrar dig om konfidentialitet och hög kvalitet på den hjälp du får. Var inte rädd för att ta steget mot bättring.

Sömn är grundläggande för välbefinnande

God sömn förbättrar din livskvalitet. Därför behöver du hantera dina sömnproblem på ett effektivt sätt. Vi är här för att hjälpa dig i varje steg på din resa mot bättre sömn och hälsa. Tveka inte att boka en session med en av våra kvalificerade terapeuter eller psykologer. Tillsammans kan vi göra det svåra lättare och hitta en lösning som passar just dig.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


15 vanliga frågor om sömn, sömnproblem och sömntips

Vad är sömnproblem?

Sömnproblem är en samling tillstånd som påverkar din förmåga att somna, sova djupt eller förbli sovande. De kan bero på en mängd faktorer som stress, oro och medicinska tillstånd.

Vilka är de vanligaste typerna av sömnproblem?

De vanligaste typerna är sömnlöshet, sömnapné, rastlösa ben och narkolepsi. Behandling varierar beroende på diagnos och svårighetsgrad.

Hur vanligt är det med sömnproblem?

Sömnproblem är mycket vanliga och kan drabba människor i alla åldrar. Det uppskattas att upp till en tredjedel av befolkningen har någon form av sömnsvårigheter.

Hur påverkar sömnproblem min hälsa?

Dålig sömn kan leda till problem som trötthet, minskad koncentration och ökad risk för kroniska sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

Hur kan jag förbättra min sömnkvalitet?

Försök att hålla regelbundna sovtider, undvik koffein och alkohol innan sänggåendet, samt skapa en lugn sömnmiljö. Motion kan också förbättra sömnkvaliteten.

Är det farligt att ta sömntabletter?

Sömntabletter kan vara effektiva på kort sikt men de är inte en långsiktig lösning och kan ha biverkningar. Rådgör alltid med en läkare innan du börjar en sådan behandling.

Vad kan jag göra om jag lider av sömnapné?

Om du misstänker att du har sömnapné bör du konsultera en läkare. Behandling kan inkludera en CPAP-maskin eller andra andningshjälpmedel.

Vilken roll spelar mat i sömnkvaliteten?

Vissa livsmedel som innehåller tryptofan, magnesium och kalcium kan bidra till bättre sömn. Undvik tunga måltider precis innan sänggående.

Är det normalt att snarka?

Snarkning är vanligt men kan i vissa fall vara ett tecken på sömnapné. Om snarkningen är störande bör du rådgöra med en läkare.

Vad är “sömnhygien”?

Sömnhygien är en rad vanor och rutiner som bidrar till bättre sömn. Det inkluderar saker som att undvika skärmar innan sänggående och att hålla sovrummet mörkt och svalt.

Fungerar naturliga sömnmedel?

Vissa naturliga preparat som valeriana och kamomill kan hjälpa till med sömn. Dock bör du alltid rådgöra med en läkare innan du provar nya kosttillskott.

Hur kan stress och oro påverka sömnen?

Stress och oro är vanliga orsaker till sömnlöshet. Avslappningstekniker som meditation eller djupandning kan hjälpa.

Är det bra att sova med vitt brus?

För vissa personer kan vitt brus maskera andra ljud och bidra till en bättre sömnkvalitet. Det är dock inte en lösning som passar alla.

Hur mycket sömn behöver jag?

De flesta vuxna behöver mellan 7-9 timmar sömn per natt. Sömnbehovet kan dock variera från person till person.

Vad ska jag göra om jag har allvarliga sömnproblem?

Om du lider av allvarliga sömnproblem som påverkar din livskvalitet, bör du omedelbart kontakta en läkare eller sömnspecialist för diagnos och behandlingsplan.

Så här kan sömnproblem behandlas professionellt

Har du eller ditt barn svårigheter att få en god natts sömn? Då sömnproblem snabbt kan bli en källa till mycket stress kan det påverka din vardag negativt. Därför är det viktigt att ta tag i problemet i tid. I den här steg-för-steg guiden hjälper vi dig att hantera och förstå behandlingsprocessen och ger dig en överskådlig väg framåt.

 • Steg 1: Identifiera problemets omfattning
  Mät hur länge du eller ditt barn har svårt att somna. Försök notera om det finns andra symptom som snarkning eller andningsuppehåll.
 • Steg 2: Självskattning och dagbok
  Föra en sömndagbok för att registrera sömnmönster och problem. Fyll i eventuella frågeformulär eller skattningsskalor.
 • Steg 3: Konsultera en vårdgivare
  Sök professionell hjälp. Du kan t.ex. boka en tid med en psykolog eller terapeut via vår webbplats.
 • Steg 4: Diagnostiska tester
  Utför eventuella rekommenderade sömnstudier eller tester.
 • Steg 5: Individuell behandlingsplan
  Diskutera olika behandlingsalternativ och sätt upp en individuell plan tillsammans med din vårdgivare.
 • Steg 6: Medicinsk behandling
  Om det är nödvändigt, diskutera medicinska alternativ och följa läkares råd.
 • Steg 7: Kognitiv beteendeterapi (KBT)
  Om problemet är psykologiskt, kan KBT vara ett bra alternativ. Det handlar ofta om att ändra tankemönster och vanor som rör sömn.
 • Steg 8: Livsstilsförändringar
  Implementera kost- och motionsändringar. Överväg att introducera avslappningstekniker som andningsövningar eller meditation.
 • Steg 9: Uppföljning och justeringar
  Regelbundna möten med vårdgivaren för att följa upp behandlingens effekt och göra eventuella justeringar.
 • Steg 10: Fortsatt uppföljning
  Även efter att behandlingen är avslutad är det viktigt med regelbunden uppföljning för att säkerställa långvarig effekt.

“Vad gör jag nu?”

Om du eller ditt barn kämpar med sömnproblem, tveka inte att söka professionell hjälp. Det är det första steget för att återfå en god natts sömn och en ökad livskvalitet. Du är inte ensam och vi finns här för att hjälpa dig genom varje steg. Boka en tid med en av våra kvalificerade psykologer eller terapeuter idag.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Skrivet av Kerstin Brezina

Kerstin har över 14 års erfarenhet som terapeut och är utbildad till Diplomerad Psykosyntesterapeut, vid Psykosyntesakademin. Kerstin är terapeut hos Lavendla med kompetens inom bl.a. samtalsterapi, parterapi, trauma och stress.