Vi har alla stött på och stöter på ledare någonstans. På jobbet, i föreningen, i idrottslaget ja, i många olika sammanhang. Ledare som är avlönade eller som är ledare för att de brinner för det. Men det finns ännu fler ledarskap som vi normalt inte tänker på. I hemmet och över oss själva.
Ett coachande ledarskap – ett utvecklat ledarskap
Det är vanligast att vi tänker på ledarskap när det handlar om en ledare eller en chef eller möjligen en ledare för idrottare eller ett idrottslag. Vad det innebär att vara ledare tänker vi inte på så ofta. Inte heller att ledarskap handlar om så mycket mer än att bestämma över andra.
Ledarskapet är minst lika viktigt när det handlar om att leda oss själva. Självledarskapet. Mer om det kan du läsa i en av våra andra artiklar.
I denna artikel undersöker vi vad ett coachande ledarskap är och hur du genom denna insikt också kan välja att utveckla dig vidare i ditt coachade ledarskap med hjälp av våra coacher.
Notera alla små, små saker som du är tacksam för under en dag. Då har du väldigt mycket när du går och lägger dig.
Cecilia, Certifierad Professionell Coach
Möt våra coacher
Ledarskap historiskt sett
Världen är föränderlig och så är också ledarskapet. Ser vi tillbaka i historien har en ledare antingen varit en, eller möjligen flera, som antingen valts till ledare eller själva utnämnt sig till det. Därför är det svårt att hålla isär olika funktioner. Därmed har begreppet ledare också slagits ihop med begreppet chef.
Självklart kan en och samma person vara både ledare och chef. Tidigare gjorde vi dock ingen skillnad på begreppen. Båda innebar en person som befann sig högre upp i hierarkin. En person med mycket stor makt. En som kunde peka med hela handen och alla lydde.
En förändrad värld för ledare
Idag skiljer vi allt mer på begreppen ledare och chef. Den arbetsmarknad vi har idag och framförallt de arbetsplatser och deras organisation vi har efter bl a Covid kräver annat av chefer och ledare. Medarbetare är kanske inte längre på plats utan arbetar delvis hemma eller är placerade på annan ort. Dessutom är vi mer benägna att byta jobb idag om vi inte trivs, känner engagemang och har en tydlig kommunikation med ledningen eller med kollegorna.
Ungefär samma villkor gäller förstås också idrottsvärlden, även om laget förstås behöver vara på samma plats för att träna ihop. Men ledarskapet kräver lite mer än att peka med handen och höja rösten.
Det coachande ledarskapet stöttar individen som därigenom blir mer angelägen om att få gruppen att fungera. En fungerande och engagerad grupp skapar mening och samhörighet. Detta i sin tur leder till att många väljer att stanna kvar på sin arbetsplats eller i sin förening.
Boka ett första samtal idag
Fyll i dina uppgifter och välj en coach och en tid som passar dig.
Chef eller ledare?
Både och. Det handlar helt enkelt om två olika funktioner. De krokar i varandra emellanåt men de har ändå sina olika innebörder. Många gånger tänker vi att det är en och samma sak men det handlar om vilken prioritet man har att utgå ifrån i sin funktion. Vissa situationer och arbetsuppgifter kräver att man är chef. I andra behöver vi ta ledarrollen.
Vad är en bra chef?
När den frågan dyker upp brukar ett vanligt svar vara – tydlig, rättvis och inlyssnande. Det innebär att chefen är opartisk och ser till organisationens bästa. Sen kan organisationen vara ett företag, en förening, en familj eller någon annan konstellation. Det handlar om att ta tillvara organisationens intressen. Det finns mål som är uppsatta och som ska nås. Dessutom är det viktigt att ekonomin bär sig och gärna blomstrar.
Förutom detta är de uppsatta regler som finns viktiga att följa och chefens roll är att se till att de är kända och att de efterföljs. Chefen kanske är den som vi slarvigt säger ska peka med hela handen.
Vad är då en ledare?
Om du tänker dig en scoutledare eller kanske en körledare eller möjligen en idrottsledare kanske det blir tydligt vilken roll ledaren har. Det är den personen som ser till hela gruppen. Hela laget, teamet, familjen ska samarbeta och dra åt samma håll. Ledaren har visioner och ska i sitt ledarskap skapa engagemang och motivation i gruppen att utvecklas och nå mål.
I gruppen finns individer och det är också dessa som är värdefulla – var och en – för att gruppen ska fungera. Det är en av de uppgifter den coachande ledaren behöver förstå, att också värna om individen i teamet.
Vi talar ibland om lead by example – men det behöver inte innebära att ledaren är den som går före och visar allt. Det kan lika gärna vara att lyfta upp individer som goda exempel för andra att ta efter. Goda ledare gör det möjligt för medarbetarna eller idrottarna att känna glädje och lust att fortsätta.
7 vanliga frågor om coachande ledarskap
Vad är coachande ledarskap
I ett coachande ledarskap fokuserar man på att utveckla individens potential oavsett om det är på arbetsplatsen, i någon förening eller i familjen. Det innebär att man använder sig av ett coachande förhållningssätt – bl a lyssna aktivt, ställa öppna frågor, inte leverera färdiga svar eller lösningar – för att stödja individen mot självständighet. Ökat självförtroende och medskapande är också förutsättningar för framgångnsförmåga.
Varför är coachande ledarskap viktigt?
Det coachande ledarskapet främjar medarbetarnas eller medlemmarnas engagemang och motivation. Det leder till ökad prestation och därmed större framgång. Genom att det coachande ledarskapet dessutom ger gott utrymme för konstruktiv feedback och uppmuntran är omsättningen på personal lägre än i andra företag.
Vilka är de vanligaste teknikerna inom coachande ledarskap?
De vanligaste teknikerna är – som vi tidigare nämnt – öppna frågor, aktivt lyssnande och feedback. Dessutom skapar ledarskapet en kultur av reflektion, uppmuntran och utmaning.
Hur kan jag utveckla mina färdigheter i ett coachande ledarskap?
Det gör du genom att träna, utbilda dig och praktiskt utöva coachingprinciperna i ditt dagliga ledarskap. En god hjälp med detta är så klart att själv samarbeta med en coach och tillsammans med denne utforska vilka behov du har och på vilket sätt och i vilka situationer du kan träna och använda dig av principerna.
Vilka misstag är vanligast vid ett coachande ledarskap?
De vanligaste misstagen är att ge allt för mycket råd, inte lyssna tillräckligt och brista i att följa upp. Dessutom missar man den anpassning som är nödvändig för individens behov och stil. Genom att fånga upp individen och möta denne skapas tillit och förtroende. Detta leder till att individen stöttas i att tro på sig själv och att därmed öka sin potential.
Hur kan jag använda det coachande ledarskapet i konfliktsituationer?
I det coachande förhållningssättet och ledarskapsstilen ingår det att arbeta med kommunikation och transparens. I en konfliktsituation handlar det om att främja en öppen dialog. Du som ledare behöver lyssna på båda sidors perspektiv, ställa öppna frågor för att kunna hjälpa dem att hitta lösningar. På så sätt kan en konstruktiv konfliktlösning ske. Därigenom kan du också skapa en kultur av reflektion över hur konflikten löstes och hur parterna vill ta med sig lärdomen av det in i det fortsatta samarbetet.
På vilket sätt kan man utöva coachande ledarskap som förälder?
Som förälder vill vi att vårt barn ska växa upp till en självständig individ som kan fatta egna beslut. Vi vill att de ska vara starka och tro på sin egen förmåga. Coachingteknikerna med det aktiva lyssnandet och de öppna frågorna är viktiga, liksom konstruktiv feedback och uppmuntran och stöd.
När barnen t ex kommer i skolåldern är det bättre att fokusera på hur barnet själv upplevt förslagsvis en provsituation eller någon annan situation där hon eller han förberett sig. Det innebär att låta bli att först och främst vara intresserad av resultatet – poäng eller om det blev godkänt. Fokusera på vad barnet är nöjt med och varför det är nöjt med just detta. Sedan kan man fundera över om det finns något som barnet skulle ha velat göra annorlunda. Och i så fall på vilket sätt. Efter det kan man utforska vad barnet lärt sig av detta och hur han/ hon tänker sig att göra vid nästa tillfälle.
Genom detta har du som förälder visat att du lyssnar på barnet, att du är nyfiket på hur det tänker omkring sin lärandesituation och också vilka lärdomar han eller hon tar med sig in i sina fortsatta studier.
Det är lätt som förälder att hamna i ja- och nej-frågor och det brukar sluta med att samtalet dör. Och barnet upplever att vi inte är intresserade av dem och deras studier eller aktiviteter.
Det coachande ledarskapet kliver över tröskeln hemma
Det coachande ledarskapet gäller i lika hög grad hemma vid köksbordet eller i tv-soffan. Föräldrars auktoritära ledarskap är snart ett minne blott. Vi vill inte vara fruktade av våra barn. De ska inte lyda för att vi har makten att bestämma över dem. Vår önskan är självklart att de ska växa upp till tänkande och ansvarstagande individer.
Som förälder kan du utöva ett coachande ledarskap eller ha ett mer coachande förhållningssätt. I och med det får barnen större möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar. Dessutom får de chansen att vara med och påverka utvecklingen av familjen. Vilket i sin tur stärker deras självledarskap och självförtroende.
Vad innebär det coachande ledarskapet för dig?
Det coachande ledarskapet och ett coachande förhållningssätt är ett sätt att se på samarbete och utveckling. Hur det ser ut för just dig och vad just du behöver för att använda dig av det är något du kan utforska tillsammans med våra coacher. Tillsammans kommer ni fram till hur det coachande ledarskapet kan se ut just i din situation.
Coachande ledarskap som framgångsfaktor
Ett coachande ledarskap innebär att välja ett nyfiket coachande förhållningssätt. Att ha ett coachande förhållningssätt är grunden för det coachande ledarskapet. Det är enkelt för oss att svara på frågor, ge tips och råd. Men att ha ett coachande förhållningssätt innebär att vi tar ett steg tillbaka. Vi är nyfikna och vill veta om frågeställaren har funderat själv över svaret eller lösningen på problemet. En coachande ledare väljer att låta medarbetarna, deltagarna, familjemedlemmarna ta plats och vara medskapare till framgången.
Genom att själv få vara med och fundera över problemlösningar, svar på frågor och val av handlingar tillsammans med en coachande ledare växer du som individ. Det gör det lättare att fortsätta att ta initiativ. I och med det väcks glädjen, engagemanget och samhörigheten. De komponenter som är grunden för framgång. En framgång som ger både ekonomisk och känslomässig vinning.
Ett coachande förhållningssätt
Oavsett om du är ledare rent formellt eller inte – tjänar du på att ha ett coachande förhållningssätt. Vad är då ett coachande förhållningssätt? Egentligen handlar det om sunt bondförnuft men med en större medvetenhet om vad det är du gör.
Flera studier gjorda av European Mentoring and Coaching Council (EMCC) visar att det coachande ledarskapet kan bidra till förbättrade relationer på arbetsplatsen. Därigenom ökar medarbetarnas förmåga att lösa problem Dessutom påverkar det lärande och utveckling på ett positivt sätt.
- Det aktiva lyssnandet är den första komponenten. Det handlar om att verkligen lyssna och låta den som pratar tala till punkt. Genom att göra detta får du information som du kan använda för att stötta motparten att tänka vidare eller själv förstå bättre. I det aktiva lyssnandet behöver du lägga bort dina egna tankar om lösningar och svar. Du får försöka hålla dig så neutral som möjligt till det som sägs. Detta kan så klart vara svårt om vi anser oss vara experten eller tycker att något är alldeles galet. Därför är det viktigt att lägga bort våra egna pretentioner. Ingen kommer att lösa något på exakt samma sätt som du. Vi är alla unika.
- Ställ frågor. Fråga, fråga och fråga. I dina frågor ska utgångspunkten vara att vara nyfiken på det som sägs. Förstår personen framför dig vad hen menar med det den säger. Det är viktigt att ni är på samma nivå för att kunna ta er vidare. Pratar någon om fokus – låt denne då fundera över vad som menas med fokus för just henne/ honom. När det är utforskat är det möjligt att gå vidare för att hitta svaren/ lösningarna eftersom ni startar på samma punkt.
- Frågorna ska helst vara öppna och framförallt ärliga. Med öppna frågor menar man sådana som inte har ett ja- eller nej-svar. Det är frågor där motparten behöver fundera och förklara. Var nyfiken på vad, var, vem, varför, hur/ på vilket sätt.
Ärliga frågor är sådana där du själv inte har tänkt ut ett svar i förväg – en fråga där du försöker fiska fram ett svar. Ditt svar. Detta är så klart inte enkelt vare sig i företaget eller familjen. Men ju mer du tränar desto bättre blir du. - Nyfikenhet är filtret som ligger över allt detta. Att vara genuint nyfiken är att verkligen vilja veta och förstå hur den andre tänker.
I samarbete med din coach kan du hämta mycket inspiration till ditt egna coachande förhållningssätt. Det som är grundförutsättningen för ett coachande ledarskap. Tillsammans utforskar ni ditt behov och dina situationer där du medvetet verkligen behöver använda dig av det coachande förhållningssättet. Utifrån det blir det enklare att sätta upp mål, lägga upp en plan och börja vara en coachande ledare.
Är det dags att ta steget?
Upplever du att det finns konflikter eller att det är svårt att motivera och engagera medarbetare eller familjemedlemmar? Genom att tydliggöra för dig själv hur du kan anta ett mer coachande förhållningssätt har du tagit det första steget mot det coachande ledarskapet. Det ökar förutsättningarna för att nå framgång både på det personliga planet som det yrkesmässiga. Både för dina medarbetare/ familjemedlemmar och dig själv.
Samarbeta med en coach
Genom coachingen får du insikter och perspektiv vilka hjälper till att öka din medvetenhet. Coachen hjälper dig att utforska vad det coachande ledarskapet innebär för just dig. Vidare blir det allt tydligare för dig i vilka situationer både du och dina medarbetare/ medlemmar/ familjemedlemmar gynnas av det coachande ledarskapet. Att bli sedd och lyssnad på är den bästa gödningen för engagemang och glädje. Det som sedan skapar framgång.
I samarbetet med coachen utforskar du också vilka kunskaper och insikter du har om dem du är ledare för. Dessa är viktiga för att du ska kunna möta dem där de är och stötta dem i deras egen utveckling.
Allt handlar också till sist om att du omsätter dessa insikter, perspektiv och kunskaper till handling.
Vi säger inte att det är lätt, det kräver engagemang, mod och uthållighet. Men vi hjälper dig att göra det svåra lättare.