Hem / Coaching / Coachingsamtal

Alla upptäcker vi någon gång i livet att allt inte rullar på som det alltid har gjort. Eller så gör det just det och då känner vi att vi kanske vill något mer. Eller oroar oss för att vi kanske inte kommer att kunna upprätthålla det vi har.

Coachingsamtal stöttar dig

Genom att i samarbete och genom samtal med en coach få reda ut var skon klämmer eller hitta riktningen mot ett önskat resultat är en lösning som du kan bära med dig genom hela livet. Era samtal utgår helt ifrån dig, dina behov och dina utmaningar.

Genom samtalen blir du medveten om dina värderingar och dina styrkor och hur du kan använda dem i olika situationer och på olika sätt för att nå dina mål.

I den här artikeln utforskar vi begreppet coachingsamtal för att klargöra vad det innebär.

Jag är så glad nu i efterhand att jag sökte hjälp och inte lät mina jobbiga känslor och mitt låga självförtroende gå för långt. Nu har jag en strukturerad, välfungerande vardag där jag kan hantera mina sämre dagar, och fullt njuta av mina bra dagar. Tack!

Louise

Möt våra coacher

Coachingsamtalet – Så fungerar det

Alla coacher har sin unika stil och också olika expertis. Det finns några villkor som behöver uppfyllas för att det ska vara ett coachingsamtal.

Det som är gemensamt för alla coachingsamtal oavsett om det handlar om karriär, hälsa, relationer eller något annat, är att de utgår från dig som klient. Det är du som bestämmer innehållet i coachingsamtalet. Det första villkoret är alltså att det är du som klient som är i fokus.

Det andra villkoret är att ni har en överenskommelse om vilket målet är. Dels målet med samarbetet, om ni samarbetar under en tid, och dels målet med samtalet. Det är du som klient som har något du vill samtala om och där ni efter utforskande av ditt ämne kommer fram till vilket mål du har med samtalet innan ni avslutar. Vad är det du vill ha med dig från dagens samtal?

Det tredje villkoret är att ni har en tidsram, för samarbetet, men framförallt för coachingsamtalet. Hur lång tid pågår samtalet? Det är coachens ansvar att hålla koll på tiden, men ni ansvarar båda för att det avslutas i tid.

Ett fjärde villkor är konfidentialiteten. Din coach för aldrig vidare vad ni pratat om. Den enda gång som detta kan brytas är om du planerar något brottsligt eller att utsätta dig själv för fara eller om du blir utsatt för något brottsligt.

Det femte villkoret är att både du och din coach kan avbryta coachingsamtalet, och/ eller samarbetet, när ni vill. Det kanske inte känns rätt. Kanske är coachen inte rätt för dig. Eller så kanske du inte alls är redo att ta de steg du behöver för att skapa den förändring du önskar.


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en coach och en tid som passar dig.

Cecilia är en av våra coacher du är välkommen att boka tid hos.

Coachingsamtalets struktur

Coachingsamtalet börjar som ett vanligt samtal där coachen hör sig för hur det är med dig. Sedan informerar coachen om hur långt samtalet är och att allt som sägs är konfidentiellt från coachens sida.

Sedan kan det se olika ut hur själva coachingsamtalet tar sin början. Men som tidigare nämnts bör samtalet handla om vad som känns viktigt och angeläget för dig just nu.

I coachingen arbetar du och din coach alltid från hur det är just nu mot hur du vill att det ska vara. Vad som hänt och varför hör inte hemma inom coaching.

Coachen lyssnar aktivt och ställer mestadels öppna frågor. Öppna frågor är sådana som du inte kan svara ja eller nej på utan som kräver att du reflekterar. Det är för att stötta dig till ett ökat medvetande om dig själv, dina tankar, känslor och dina beteendemönster.

När ni utforskat det du önskar tala om brukar det vara lättare att hitta målet med dagens samtal. Vad är det du vill få ut av dagens samtal? Hur hänger det ihop med det övergripande mål ni satt för ert samarbete? Hur kan ni veta att du nått målet?

Sedan fortsätter coachingsamtalet men nu med fokus på att ta sig mot det mål du önskat för samtalet. Coachen använder övningar och frågor för att stötta dig att komma till insikt om vad du behöver göra. Det är dags att fundera över vilket steg som är lämpligt och just det skulle stötta dig framåt.

Innan ni avslutar samtalet får du reflektera över vad du lärt dig om dig själv under samtalet, vad det är du tar med dig för att kunna ta det steg du beslutat dig för.

Coachingsamtalet är inte…

Rådgivning. Det viktiga i coachingsamtalet är inte att coachen ska ge råd. Varför inte? Helt enkelt för att coachen inte är du.

Nog har du fått välmenande råd av föräldrar, lärare och kompisar någon gång. Har du blint följt dem till punkt och pricka? Förmodligen inte. Det är därför våra coacher under coachingsamtalet arbetar med frågor och övningar för att öka din medvetenhet. Genom detta blir du din egen rådgivare. Och då blir råden specialdesignade för dig själv, av dig själv.

Handledning. Coachen är inte en handledare som talar om eller visar vad du ska göra. Däremot är coachen din stöttning i att hitta dina egna lösningar. På så sätt kommer du på både vad och hur du ska göra.

Mentorskap. Coachen är inte mentor. En mentor är oftast en senior person inom samma yrkesområde som du. Ibland kan mentorn så klart vara extern. Uppgiften för mentorn är att vara bollplank och också besvara dina frågor. En coach bollar tillbaka din fråga och dessutom får du reflektera över varför den frågan är viktig för dig att få svar på och kanske rentav av någon annan.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


Coachingsamtalet leder till personlig utveckling

Genom att du med coachens hjälp får reflektera över dig själv, vad som är viktigt för dig just nu och vad du har för drömmar, mål och visioner, växer du som människa.

I och med din ökade insikt kommer du också att göra medvetna val utifrån vad som är viktigt för dig. Hinder och möjligheter är sådant som du blir bättre på att upptäcka i ditt liv. Dessutom blir du medveten om att du behöver stöttning, support, och vet hur du ska se till att det finns.

Den utveckling och de val du gör kommer också att påverka andra. Det är också något som du och din coach tar upp under era coachingsamtal.

För att utvecklas behöver vi göra eller vara lite annorlunda än vad vi tidigare gjort eller varit. Det kan vara skrämmande att kliva ur den trygga comfortzonen där vi vet hur allt är.

Din coach stöttar dig att planera dina steg utanför comfort zonen. Tillsammans säkerställer ni att du har support utanför coachmötet också. Hur den supporten ser ut utforskar ni under mötet.


7 vanliga frågor om coachingsamtal

Hur långt är ett coachingsamtal?

Det beror på vad du och din coach kommit överens om är lämpligt. Det vanligaste är att samtalen är 45-60 minuter. Ibland kan du och coachen komma överens om att ha en längre session, till exempel 90 minuter, för att ni ska göra några speciella övningar som kommer att stötta din utveckling.
Har du regelbundet blivit coachad kan ett samtal på 30 minuter också förekomma.

Hur ofta ska man ha coachingsamtal?

Det beror helt på vad det är du vill bli coachad i och hur långt samarbetet sträcker sig. Ett vanligt upplägg brukar vara att man träffas en gång i veckan i 3-4 veckor för att sedan övergå i att träffas var 14 dag och sedan kanske en gång i månaden så länge som samarbetet varar.
Det behöver dock gå åtminstone någon vecka mellan samtalen för att du ska hinna landa i det förra samtalet och ta i tu med de steg du planerade att ta.

Var har man coachingsamtalet?

Det beror också på vad du och coachen kommit överens om. Och förstås var du befinner dig och var din coach befinner sig.
Det vi på Lavendla erbjuder är att du kan samtala med din coach på telefon, i ett videomöte eller i en fysisk träff. Vid det sistnämnda behöver så klart du och coachen befinna er på samma ort.

Livesamtalet sker oftast i någon av våra lokaler och vår coach lämnar upplysning om var den är senast dagen innan ert möte. Ibland kan det hända att coachen föreslår att ni tar en promenadcoaching, men det är så klart under förutsättning att du vill.

Till videosamtalet får du en länk via e-post senast dagen innan ert möte. Se till att kamera och mikrofon fungerar på din enhet.
När det gäller telefoncoaching upplyser coachen dig om vilket nummer hen ringer ifrån eller vilket nummer du ska ringa. Också detta senast dagen innan samtalet ska äga rum.

Vem bestämmer vad coachingsamtalet ska handla om?

Du. Det är dina behov och önskningar som styr vad samtalet ska handla om. Inledningsvis vill din coach veta vad det är du behöver ta upp under dagens samtal. Så småningom kommer du att med hjälp av coachen, besluta om vad du vill ha med dig från samtalet, d v s målet med samtalet. Coachen stämmer av under samtalet hur det går, om du upplever att ni är på rätt väg, hur långt ni har hunnit, vad du behöver för att nå ända fram. Men coachen stämmer också av hur det uppsatta målet med dagens coachingsamtal överensstämmer med det mål ni satt upp för samarbetet.

Varför ska jag ha ett coachingsamtal med en coach, jag kan ju prata med mina vänner?

Vänner är viktiga samtalspartners men har en annan funktion än coachen. Våra coacher är utbildade i att lyssna. Det innebär bland annat att de är icke-dömande och att de lägger sina egna erfarenheter och sitt eget jag åt sidan. Du som klient är helt och hållet i fokus.

Av vänner kan man få goda råd och de delar gärna med sig av egna erfarenheter. Det gör inte en coach. Det handlar om dig och ditt lärande om dig själv.
Klienter brukar uppskatta att coachingsamtalet verkligen bara handlar om dem. Det kan låta egoistiskt men handlar kort och gott om att man får tillfälle att reflektera.

Jag har förstått att man får en massa frågor och får göra en hel del övningar i ett coachingsamtal. Måste man svara på allt och göra alla övningar?

Ett kort svar är nej. Det är ditt samtal. Coachen ställer frågor och föreslår övningar som hen ser kan stötta dig i din utveckling och göra dig medveten om dig själv. Alla frågor och övningar har som syfte att få dig att reflektera för att kunna ta medvetna beslut och steg mot ditt mål. Coachen har ansvar för att stötta dig i din väg framåt.

Du kan välja att avstå från övningar och att svara på frågor. Tala bara om det för din coach. Hen är tränad i att försöka hitta andra vägar för att hjälpa dig att komma till insikt.

När kan man avsluta ett coachingsamtal?

Det kan finnas många anlednignar till att avsluta ett coachingsamtal. Här är några exempel som kanske snarare handlar om att avsluta coachingsamarbetet.

1. Du som klient känner att coachen inte agerar etiskt och lyssnar på dig.
2. Du och/ eller din coach inte upplever att det är rätt coach för dig.
3. Din coach upplever att du inte är coachbar just nu. Det kan bero på att du behöver en terapeut, läkare eller annan expertis eller att du inte är beredd att göra ditt jobb i coachingen – upptäcka dina svar och göra det du behöver för att nå dina mål.

Att avsluta ett coachingsamtal kan ha samma anledningar som ovan men vanligare är att du upplever att du nått ditt mål med samtalet innan tiden är slut och inte vill hitta på något nytt för den stund som är kvar.

Fördelarna med professionell hjälp

Att ta steget att prata med en professionell coach kan göra en enorm skillnad i ditt liv. Det hjälper dig att se dina problem eller utmaningar från en ny vinkel. Dessutom kan det även erbjuda praktiska lösningar som du kanske inte hade tänkt på själv.

Många tror att coaching endast är för dem som har problem eller lider av psykisk ohälsa men det är långt ifrån sanningen. Coaching kan vara extremt fördelaktigt även för personer som helt enkelt söker stöd eller vägledning i livet.

Om du är redo är vi det

När du känner att det är dags att investera i din personliga utveckling och hälsa har vi kvalificerade coacher som kan hjälpa dig på din resa. Då coaching är konfidentiellt kan du känna dig trygg med att du får utvecklas på dina villkor. Vår kärnprincip är att göra det svåra lättare för dig.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Vad är vad?

Självbild – Självkänsla – Självmedkänsla – Självförtroende

  • Självbilden beskriver din bild av dig själv och den påverkar din självkänsla. Hur skulle du beskriva dig själv om du bara får använda egenskaper? När du tränar upp en positiv självbild påverkar det hur du upplever omgivningen och ger dig ett mer positivt synsätt.
  • Självkänsla handlar om att tycka om dig själv för den du är. Både det som är bra och mindre bra. Självkänslan handlar om att vara. När du blir sedd, hörd och bekräftad för den du är, både av dig själv och andra – då växer din självkänsla.
  • Självmedkänsla visar du genom att vara snäll mot dig själv. Det skapar välmående, mod att gå din önskade väg i livet och kraft att hantera utmaningar. Din inre trygghet ökar vilket gör det lättare att ta kritik och hantera motgångar.
  • Självförtroende handlar om hur bra du tycker att du är på det du gör. Med ett bra självförtroende känner du att du kan klara utmaningar och uppgifter i din vardag.

Skrivet av Carina Fogelström

Carina är certifierad professionell coach inom hälsa, ledarskap, beroendeproblematik och mycket annat. Hon är genuint intresserad av människors välmående och vill stötta andra att hitta den där motivationen som driver dem fram mot det de vill.