Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
I vår vardag använder vi ofta ordet "diagnoser" som ett samlingsnamn när vi pratar om till exempel ADD, ADHD och autism. Här reder vi ut begreppen.
Vi lever i en tid där allt fler människor upplever neuropsykiatriska utmaningar som ADD, ADHD och autism. Det är viktigt att förstå att dessa diagnoser inte bara är etiketter utan en del av den mänskliga upplevelsen som påverkar livet på olika sätt. Enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), drabbas upp till 5% av barn i Sverige av ADHD och ungefär 1% av hela befolkningen har en autismdiagnos.
Att söka hjälp för till exempel koncentrationssvårigheter kan vara ett stort steg mot att förstå sig själv bättre. Det kan också ge en verktygen att hantera utmaningar i ens vardag. Känner du igen några av följande tecken kan det vara aktuellt att ta ett inledande samtal med en psykolog eller terapeut inför en ADHD- eller ADD-utredning.
“Jag trodde du bara skulle sitta och fråga mig; Hur känns det och hur känns det? hela tiden men egentligen inte lyssna ordentligt till vad jag berättade. Vårt samtal var inte alls som jag trodde. Det här var ju jättebra!”, sa en klient till mig för en tid sedan.
Kerstin, Dipl. Psykosyntesterapeut och Parterapeut
Terapi kan göra en enorm skillnad i livskvaliteten. Det kan hjälpa individer att hantera symptom, utveckla positiva hanteringsmekanismer och förbättra sociala färdigheter.
Att söka professionell hjälp kan vara en vändpunkt. Många tror att terapi är ett tecken på svaghet eller misslyckande men det är faktiskt en styrka att kunna be om hjälp. Om du behöver hjälp att hantera ditt medvetandes sätt att ta sig an världen är vi alltid redo att hjälpa till.
Det kan vara en enorm lättnad att äntligen få en diagnos och börja en behandlingsplan. Oavsett om du är en förälder som söker hjälp för ditt barn, eller om det är du själv som behöver stöd, kom ihåg: du är inte ensam. Det finns hjälp att få och vi gör det svåra lättare. Så tveka inte att boka en session med en av våra erfarna terapeuter eller psykologer idag.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller utbildning. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
ADHD (Uppmärksamhetsstörning med hyperaktivitet) är en neuropsykiatrisk diagnos som kännetecknas av svårigheter med uppmärksamhet, impulsivitet och överaktivitet.
ADD (Uppmärksamhetsstörning utan hyperaktivitet) liknar ADHD men saknar den hyperaktiva komponenten. Personer med ADD kan ha svårt att fokusera men är inte överaktiva
Nej, även om båda är neuropsykiatriska tillstånd har de olika symptom och behandlingsmetoder. Autism inbegriper svårigheter med social interaktion och kommunikation.
En läkare eller psykolog utvärderar symptom genom kliniska intervjuer och standardiserade tester. Det är vanligt med utvärderingar i skolmiljö också.
Vanliga behandlingsmetoder inkluderar medicinering som Ritalin, beteendeterapi och förändringar i livsstil som kost och motion.
Ja, ADHD är inte bara en barnsjukdom. Många vuxna lever med oupptäckt ADHD och kan söka behandling vid behov.
Forskning visar att ADHD kan vara ärftligt, men miljöfaktorer som diet och uppfostran spelar också en roll.
Det finns ingen bot för autism, men det finns flera behandlingsmetoder som kan förbättra livskvaliteten, som ABA-terapi och talterapi.
Specialpedagogiska stödåtgärder, inklusive IUP (individuell utvecklingsplan), kan användas för att hjälpa barn med ADHD i skolan.
ADHD kan göra det svårt att hantera tid, organisera uppgifter och fokusera, men med rätt stöd och anpassningar är många framgångsrika i arbetslivet.
Vissa studier tyder på att en balanserad diet rik på omega-3 och låg på socker kan minska ADHD-symptom, men mer forskning behövs.
Om du tror att du eller någon du känner har ADHD, autism eller liknande tillstånd, rekommenderas det att först konsultera en vårdcentral eller psykolog för utredning och diagnos.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha