Hem / Lavendla Terapi / Diagnoser

I vår vardag använder vi ofta ordet "diagnoser" som ett samlingsnamn när vi pratar om till exempel ADD, ADHD och autism. Här reder vi ut begreppen.

Hur vanliga är den här typen av diagnoser?

Vi lever i en tid där allt fler människor upplever neuropsykiatriska utmaningar som ADD, ADHD och autism. Det är viktigt att förstå att dessa diagnoser inte bara är etiketter utan en del av den mänskliga upplevelsen som påverkar livet på olika sätt. Enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), drabbas upp till 5% av barn i Sverige av ADHD och ungefär 1% av hela befolkningen har en autismdiagnos.

Symptom och tecken: när ska man söka hjälp?

Att söka hjälp för till exempel koncentrationssvårigheter kan vara ett stort steg mot att förstå sig själv bättre. Det kan också ge en verktygen att hantera utmaningar i ens vardag. Känner du igen några av följande tecken kan det vara aktuellt att ta ett inledande samtal med en psykolog eller terapeut inför en ADHD- eller ADD-utredning.

Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.

Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut

Möt våra terapeuter

  • KBT anpassad för autism
  • Tidig intensiv beteendeterapi
  • Grupper där man övar och utvecklar sin sociala kompetens

Terapi kan göra en enorm skillnad i livskvaliteten. Det kan hjälpa individer att hantera symptom, utveckla positiva hanteringsmekanismer och förbättra sociala färdigheter.

Det är okej att fråga om diagnoser

Att söka professionell hjälp kan vara en vändpunkt. Många tror att terapi är ett tecken på svaghet eller misslyckande men det är faktiskt en styrka att kunna be om hjälp. Om du behöver hjälp att hantera ditt medvetandes sätt att ta sig an världen är vi alltid redo att hjälpa till.


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Du är inte ensam

Det kan vara en enorm lättnad att äntligen få en diagnos och börja en behandlingsplan. Oavsett om du är en förälder som söker hjälp för ditt barn, eller om det är du själv som behöver stöd, kom ihåg: du är inte ensam. Det finns hjälp att få och vi gör det svåra lättare. Så tveka inte att boka en session med en av våra erfarna terapeuter eller psykologer idag.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


12 vanliga frågor om ADHD, ADD och autism

Vad är ADHD?

ADHD (Uppmärksamhetsstörning med hyperaktivitet) är en neuropsykiatrisk diagnos som kännetecknas av svårigheter med uppmärksamhet, impulsivitet och överaktivitet.

Hur skiljer sig ADD från ADHD?

ADD (Uppmärksamhetsstörning utan hyperaktivitet) liknar ADHD men saknar den hyperaktiva komponenten. Personer med ADD kan ha svårt att fokusera men är inte överaktiva

Är autism och ADHD samma sak?

Nej, även om båda är neuropsykiatriska tillstånd har de olika symptom och behandlingsmetoder. Autism inbegriper svårigheter med social interaktion och kommunikation.

Hur diagnostiseras ADHD?

En läkare eller psykolog utvärderar symptom genom kliniska intervjuer och standardiserade tester. Det är vanligt med utvärderingar i skolmiljö också.

Vilka är behandlingsalternativen för ADHD?

Vanliga behandlingsmetoder inkluderar medicinering som Ritalin, beteendeterapi och förändringar i livsstil som kost och motion.

Kan vuxna ha ADHD?

Ja, ADHD är inte bara en barnsjukdom. Många vuxna lever med oupptäckt ADHD och kan söka behandling vid behov.

Är ADHD ärftligt?

Forskning visar att ADHD kan vara ärftligt, men miljöfaktorer som diet och uppfostran spelar också en roll.

Finns det en bot för autism?

Det finns ingen bot för autism, men det finns flera behandlingsmetoder som kan förbättra livskvaliteten, som ABA-terapi och talterapi.

Vilka skolresurser finns tillgängliga för barn med ADHD?

Specialpedagogiska stödåtgärder, inklusive IUP (individuell utvecklingsplan), kan användas för att hjälpa barn med ADHD i skolan.

Hur påverkar ADHD arbetslivet?

ADHD kan göra det svårt att hantera tid, organisera uppgifter och fokusera, men med rätt stöd och anpassningar är många framgångsrika i arbetslivet.

Kan diet påverka ADHD-symptom?

Vissa studier tyder på att en balanserad diet rik på omega-3 och låg på socker kan minska ADHD-symptom, men mer forskning behövs.

Var kan man söka hjälp?

Om du tror att du eller någon du känner har ADHD, autism eller liknande tillstånd, rekommenderas det att först konsultera en vårdcentral eller psykolog för utredning och diagnos.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Skrivet av Kerstin Brezina

Kerstin har över 14 års erfarenhet som terapeut och är utbildad till Diplomerad Psykosyntesterapeut, vid Psykosyntesakademin. Kerstin är terapeut hos Lavendla med kompetens inom bl.a. samtalsterapi, parterapi, trauma och stress.