Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Exponeringsterapi är en psykologisk behandlingsteknik där man gradvis och systematiskt möter stimuli eller situationer som framkallar obehag. Genom denna process lär sig individen att hantera sina reaktioner och minska undvikandebeteenden, vilket leder till en minskning av symptom över tid.
Exponeringsterapi bygger på principen om habituering, där upprepad exponering för en ångestframkallande stimulus under kontrollerade former leder till en gradvis minskning av responsen. Tekniken används ofta inom kognitiv beteendeterapi (KBT) för att behandla olika problemområden inklusive fobier, paniksyndrom och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).
Det finns två huvudsakliga former av exponering inom terapin:
2. Imaginär exponering: Föreställd närmande av situationer där individen visualiserar ångestframkallande situationer eller minnen.
Genom att systematiskt och gradvis utsätta sig för dessa stimuli kan individen bryta mönstret av undvikande och ångest.
Prolonged Exposure (PE) är en specifik typ av exponeringsterapi utvecklad för behandling av PTSD. Metoden utvecklades av Dr. Edna Foa och syftar till att hjälpa individer att bearbeta traumatiska minnen genom upprepad och kontrollerad exponering för dessa minnen samt relaterade stimuli.
PE består vanligtvis av 8 till 15 sessioner, där varje session varar cirka 90 minuter. Behandlingen inkluderar:
Syftet med PE är att minska undvikandebeteenden och ångest kopplad till traumatiska minnen, vilket möjliggör en adaptiv bearbetning av traumat.
Studier har visat att PE är en effektiv behandling för PTSD. Enligt forskning kan mellan 65 % och 80 % av patienterna uppleva en signifikant minskning av PTSD-symptom efter genomgången behandling med PE. Behandlingen har också visat sig vara effektiv för olika typer av trauman, inklusive sexuella övergrepp, olyckor och krigserfarenheter.
Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.
Klientens ord om Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut
Att genomföra Prolonged Exposure (PE) i praktiken kräver både struktur och trygghet. Processen sker stegvis under ledning av en utbildad terapeut och är utformad för att hjälpa personer med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) att konfrontera de minnen, situationer och inre upplevelser som förknippas med trauma – i stället för att undvika dem.
Terapeuten fungerar som en guide genom hela processen. I början av behandlingen skapas en tydlig förståelse för hur trauma påverkat individens liv. Terapeuten hjälper patienten att se sambandet mellan undvikande beteenden och kvarstående symtom på PTSD, som mardrömmar, flashbacks, irritabilitet eller känslomässig avtrubbning.
En central del i PE är imaginär exponering, där individen i detalj återberättar sin traumatiska upplevelse i presens – gång på gång. Syftet är inte att återtraumatisera, utan att genom upprepad exponering minska den emotionella laddningen i minnet. Sessionen spelas in, och patienten uppmanas att lyssna på inspelningen mellan sessionerna.
I början väcker detta ofta starka känslor, men över tid märks ofta en gradvis minskning av reaktionen – både känslomässigt och kroppsligt. På så vis får personen åter kontroll över sitt känsloliv och nya insikter om sin historia.
Samtidigt sker in vivo-exponering, där patienten identifierar verkliga situationer som hen undviker (till exempel platser, ljud, dofter eller aktiviteter som påminner om traumat) och gradvis möter dessa under trygga omständigheter.
Exempel:
Genom systematisk upprepning lär sig hjärnan att dessa situationer inte längre utgör ett hot – och den starka rädsloresponsen minskar.
Patienten får regelbundet uppgifter att göra mellan sessionerna, vilket är avgörande för behandlingens effekt. Det kan vara att lyssna på inspelningar, föra dagbok, genomföra planerade exponeringar eller reflektera över reaktioner. Terapeuten följer upp detta vid varje möte.
För att följa framsteg används ofta självskattningsformulär (som PCL-5 och SUDS-skala) där patienten skattar intensiteten på sina symtom och upplevelser. Detta hjälper både patient och terapeut att se förbättring över tid och justera behandlingen vid behov.
Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.
Prolonged Exposure Therapy (PE) har utvecklats och anpassats för att möta behoven hos olika grupper, åldrar och bakgrunder. Även om metoden är strukturerad finns det utrymme för flexibilitet och individanpassning.
En särskilt anpassad version är Prolonged Exposure for Adolescents (PE-A), riktad till ungdomar mellan 13 och 18 år. Trauma i unga år kan ge starka efterverkningar, och behandling behöver ta hänsyn till ungdomens utvecklingsnivå, skolmiljö och familjesituation. PE-A har visat god effekt i forskning.
PE har även anpassats för att fungera inom olika kulturella kontexter. Detta kräver:
Även personer med komplex PTSD, multipla trauman, eller samsjuklighet (till exempel depression, beroende) kan ha nytta av PE – men behandlingen kan behöva anpassas.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
Exponeringsterapi är en behandlingsmetod där man gradvis och kontrollerat utsätter sig för det man är rädd för, vilket minskar ångest över tid genom att bryta undvikandebeteenden.
Patienten möter känsloladdade situationer eller minnen – i verkligheten (in vivo) eller i tanken (imaginärt) – upprepade gånger tills reaktionen minskar.
PE är en särskild form av exponeringsterapi som används för att behandla PTSD, där patienten återberättar sitt trauma i detalj och utsätter sig för trygga men undvikna situationer.
PE innehåller psykoedukation, andningsträning, imaginär exponering (återberättande av traumat) och in vivo-exponering (verkliga situationer som undviks).
Vanligtvis pågår PE under 8–15 sessioner, där varje session varar cirka 90 minuter.
Genom att återberätta traumat i detalj minskar känslomässig laddning och hjärnan får möjlighet att bearbeta minnet på ett tryggare sätt.
Det innebär att patienten gradvis utsätter sig för verkliga platser, ljud eller aktiviteter som påminner om traumat men inte längre är farliga.
Ja. Forskning visar att 65–80 % av patienterna upplever minskade PTSD-symtom efter behandling med PE.
Ja. Prolonged Exposure for Adolescents (PE-A) är en anpassad version för unga i åldern 13–18 år med fokus på trygghet, kortare sessioner och ibland familjestöd.
Ja, men behandlingen kan behöva justeras i tempo och innehåll. Ibland kombineras PE med stabiliserande terapiformer för bästa resultat.
Patienten behöver vara motiverad, följa hemuppgifter och våga möta det svåra tillsammans med en trygg terapeut. Det krävs mod – men resultaten är ofta livsförändrande. Terapeuten behöver också vara kulturellt lyhörd
Om du upplever symptom på PTSD rekommenderas det att söka professionell hjälp. Kontakta en psykolog eller terapeut som har erfarenhet av exponeringsbaserad behandling.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha