Hem / Lavendla Terapi / CFT (Compassionfokuserad terapi)

Har du problem med att du är självkritisk eller lider av låg självkänsla? Då kan Compassionfokuserad terapi (CFT) hjälpa. Här går vi igenom vad metoden innebär och hur en behandling kan gå till.

Vad är compassionfokuserad terapi?

Compassionfokuserad terapi (CFT) är en terapimetod som fokuserar på att öka och stärka självmedkänsla, både gentemot sig själv och andra, och på så sätt hantera och övervinna psykologiskt lidande och känslor av skam.

Metoden tillhör vad som brukar kallas tredje vågens kognitiva beteendeterapi där man integrerar insikter från kognitiv beteendeterapi (KBT), evolutionär psykologi och filosofi. Metoden utvecklades av psykologen Paul Gilbert först för att hjälpa personer med hög självkritik och låg självkänsla, men den har senare kommit att användas även vid andra tillstånd som ångest, depression, trauma och andra psykologiska svårigheter.

Genom övningar och lärdom om olika principer kan psykologen guida klienten för att öka dennes medkännande inställning och främjande av psykisk hälsa.

Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.

Ellen Lindgren, leg. psykolog

Möt våra terapeuter

Hur går Compassionfokuserad terapi till?

CFT-terapi inleds ofta med en fallformulering där man går igenom varför man sökt hjälp och hur ens historia ser ut. Sen kan man få information om behandlingen och teorin bakom den, för att efter det gå igenom mål och arbete med olika övningar för att till exempel minska självkritik och känsla av skam. Man kan också göra beteendeexperiment och rollspel för att skapa önskad förändring. Grunderna inom Compassionfokuserad terapi är:

  1. Medkänsla med en själv: Många människor har en inre kritisk röst som kan vara självdestruktiv. CFT hjälper till att omvandla denna inre kritik till en röst av medkänsla och självstöd.
  2. Tre cirkulära system: Inom CFT beskriver man tre emotionella system: hotsystemet, drivsystemet och säkerhetssystemet. Terapin fokuserar på att balansera och integrera dessa system för att främja känslomässig reglering och välbefinnande.
  3. Medkännande övningar: Klienten utför övningar och visualiseringar som syftar till att minska känslor av skam och öka känslor av medkänsla. Det kan inkludera att skapa en inre bild av en kärleksfull och stöttande person eller att tänka på situationer där medkänsla är närvarande.
  4. Förståelse av lidande: Metoden innefattar en förståelse för mänskligt lidande och svårigheter genom ett evolutionärt och kulturellt perspektiv. Lidandet ses här som en del av livet och man vill få klienten att utveckla en medkännande inställning gentemot sina svårigheter.
  5. Självreglering och balans: Terapin fokuserar på att hjälpa klienten att reglera sina känslor och skapa balans mellan de olika emotionella systemen för att främja psykologisk flexibilitet.

Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Vad säger forskningen om CFT?

Det finns ännu inte så mycket forskning på CFT då det är en relativt ny metod men det ökar och fler studier behövs. Man har dock sett att medkänsla är en förmåga som man kan öva upp och som gör att man kan må bättre i sitt liv.

CFT terapi Stockholm

Om du bor i Stockholm så kan du gå i compassionfokuserad terapi med någon av våra medarbetare som har mottagning här. Du kan se vilka som arbetar utifrån vilka metoder i vår lista med psykologer och terapeuter.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


12 vanliga frågor och svar om CFT

Vad är CFT?

Compassionfokuserad terapi (CFT) är en behandlingsmetod som fokuserar på att öka och stärka medkänsla, både gentemot sig själv och andra, och på så sätt hantera och övervinna psykologiskt lidande och känslor av skam.

Hur fungerar CFT?

Metoden tillhör vad som brukar kallas tredje vågens kognitiva beteendeterapi där man integrerar insikter från kognitiv beteendeterapi (KBT), evolutionär psykologi och filosofi.

Hur lång är en CFT-behandling?

En CFT behandling pågår cirka 5-15 sessioner beroende på problemområde och svårighetsgrad.

Vad kan CFT hjälpa till med?

Metoden utvecklades först för att hjälpa personer med hög självkritik och låg självkänsla, men den har senare kommit att användas även vid andra tillstånd, ångest, depression, trauma och andra psykologiska svårigheter.

Vad är skam?

Skam är en av våra grundkänslor som säger till oss att det är något fel på oss. Om vi har en skam som är överdriven eller inte realistisk så kan vi behöva hjälpa att bearbeta känslan och få en bättre bild av oss själva.

Vad är skillnaden mellan KBT och CFT?

CFT grundar sig delvis på KBT men man har lagt till delar från evolutionsteori och man fokuserar mer på medkänsla.

Vad är tredje vågens KBT?

Tredje vågens KBT är nyare metoder som fokuserar mer på mindfulness, acceptans och medkänsla som exempelvis CFT och Acceptance and Commitment therapy (ACT).

Vad är compassion?

Compassion är medkänsla på engelska och det är en del i CFT som man funnit vara hjälpsam.

Vad säger forskningen om CFT?

Det finns ännu inte så mycket forskning på CFT då det är en relativt ny metod men det ökar och fler studier behövs. Man har dock sett att medkänsla är en förmåga som man kan öva upp och som gör att man kan må bättre i sitt liv.

Kan man få CFT online?

Det går bra att få behandling digitalt via video. Forskning har visat att resultatet av behandlingen blir likvärdig som om man skulle träffats i person.

Kan jag få CFT om jag bor i Stockholm?

Vi har legitimerade psykologer och terapeuter som tar emot fysiska besök i Stockholm. Välkommen att boka på vår hemsida.

Vart kan jag få hjälp?

På Lavendla har vi erfarna psykologer och terapeuter som kan hjälpa dig må bättre. Om du har tankar på att skada dig själv eller självmordstankar så kontakta 112 eller närmaste akutmottagning.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

ellen lindgren leg. psykolog

Skrivet av Ellen Lindgren

Ellen är leg. psykolog och har erfarenhet främst inom kliniskt psykologi där hon arbetat med olika tillstånd som stress, ångest, depression, sömnproblem, kriser och trauma inom primärvård och psykiatri. Hon har också arbetat med forskning när hon studerat i USA och med affektiv sjukdom och sömnproblem vid Karolinska Institutet.