Hem / Lavendla Terapi / Personlighetsstörning / Histrionisk personlighetsstörning

Histrionisk personlighetsstörning är en av de mindre omtalade personlighetssyndromen. Ämnet personlighetssyndrom kan kännas kontroversiellt och svårnavigerat men i den här artikeln vill vi ge dig en översikt vad det innebär.

Vad är histrioniskt personlighetssyndrom?

Histrionisk personlighetsstörning (även kallat histrioniskt personlighetssyndrom) är en av de mindre kända personlighetssyndromen. Personer med denna störning präglas av ett överdrivet behov av uppmärksamhet och en tendens att vara emotionellt uttrycksfulla, vilket kan skapa utmaningar i relationer och vardagsliv. Man kan klä sig utmanande, prata högt och dramatiskt och vara impulsiv.

Forskning visar att det är ett tillstånd som är underbeforskat och svårbehandlat. I denna artikel ska vi utforska vad histrionisk personlighetsstörning är, dess symtom, orsaker och hur man bemöter personer med denna problematik.

Vad betyder histrionisk?

Ordet histrionisk har sitt ursprung i latin och betyder “skådespelare” eller “teaterliknande”. Det återspeglar de teatraliska och dramatiska drag som ofta förknippas med personer som har histrionisk personlighetsstörning. Histrionisk betyder i praktiken en tendens att vara överdrivet emotionell och söka uppmärksamhet. Freud beskrev initialt kvinnor som “hysteriska” men syndromet är inte begränsat till kvinnor.

Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.

Ellen Lindgren, leg. psykolog

Möt våra terapeuter

Vad är ett personlighetssyndrom?

Personlighetsstörningar, eller personlighetssyndrom, är psykologiska tillstånd som påverkar en individs tankar, känslor och beteenden på ett sätt som ofta skiljer sig markant från samhällets normer och förväntningar. Då personer med personlighetsstörningar kan ha svårt att relatera till andra, kan det leda till problem i både personliga och professionella relationer.

Hur vanligt är personlighetssyndrom?

Det är svårt att säga exakta siffror, då många personer med personlighetssyndrom inte blir diagnostiserad och behandlade, men en uppskattning är att runt 10% av befolkningen lider av syndromen. Prevalensen av histrionisk personlighetsstörning är inte helt klargjord och siffror varierar mellan 1–3%. 

Symtom på histrionisk personlighetsstörning

Personer med histrionisk personlighetsstörning uppvisar flera typiska drag som kan variera i intensitet. Några vanliga symtom inkluderar:

  • Överdriven sökan efter uppmärksamhet: De måste ofta vara i centrum och blir obekväma om de inte får tillräckligt med uppmärksamhet. De kan klä sig utmanande och överdrivet.
  • Dramatiska och teatraliska uttryck: Deras känslomässiga reaktioner är ofta överdrivna eller onaturliga. De kan prata högt och dramatiskt.
  • Förföriskt beteende: De kan använda sitt utseende eller charm för att få den uppmärksamhet de söker samt uppvisa hypersexuella beteenden.
  • Snabbt skiftande och ytliga relationer: De tenderar att ha relationer som snabbt får en intensiv start men saknar djup och långsiktighet.
  • Lätt sårbara: Kritik eller brist på bekräftelse kan leda till starka emotionella reaktioner.
  • Impulsivitet: De kan vara impulsiva i sina handlingar.

Orsaker till histrioniskt personlighetssyndrom

Orsakerna till histrionisk personlighetsstörning tros, liksom med andra personlighetsssyndrom, vara en kombination av biologiska, psykologiska och miljömässiga faktorer. Biologiskt sett kan genetiska faktorer spela en betydande roll, där individer med familjemedlemmar som lider av liknande störningar har en högre risk att utveckla samma tillstånd. Miljömässigt kan en uppväxt präglad av att bekräftelse och kärlek kopplades till prestationer eller utseende bidra till att forma de histrioniska dragen. Psykologiskt är en låg självkänsla och ett starkt behov av extern validering ofta centrala drivkrafter bakom detta beteende.

Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Hur bemöter man personer med histrionisk personlighetsstörning?

Att bemöta personer med histrionisk personlighetsstörning kan vara lite komplicerat. Några tips inkluderar:

  1. Var tydlig och konsekvent: Personen kan försöka manipulera eller dramatisera, så det är viktigt att sätta gränser.
  2. Bekräfta utan att överdriva: Bekräfta deras känslor utan att uppmuntra deras dramatiska beteende.
  3. Undvik konfrontation: Att konfrontera deras beteende direkt kan leda till konflikter.
  4. Sök professionell hjälp: Om du är nära en person med histrionisk personlighetsstörning kan terapi vara ett viktigt stöd för både individen och deras omgivning.

Behandling av histrionisk personlighetsstörning

Det finns olika metoder för att behandla histrionisk personlighetsstörning, men det är oklart vad som är effektiv behandling för detta tillstånd då det är svårbehandlat. Psykoterapi som kognitiv beteendeterapi (KBT), där personen får hjälp att identifiera och ändra destruktiva tankemönster och beteenden, eller psykodynamisk terapi, där man utforskar barndomsupplevelser och deras inverkan på nuvarande beteende, kan vara hjälpsamt. Syndromet försvinner sannolikt inte av sig självt och fokus för behandlingen kan ligga på att minska interpersonella konflikter och stabilisera psykosocial funktion. Det finns ingen specifik medicin för histrionisk personlighetsstörning, men antidepressiva eller ångestdämpande läkemedel kan användas vid behov.

Vi gör det svåra lättare

Det kan kännas överväldigande att närma sig ämnet personlighetssyndrom men vi är här för att göra det svåra lättare. När du känner att det är dags att prata med en psykolog eller terapeut, kan du enkelt boka en session hos oss. Oavsett när du tar steget är vårt erfarna team alltid redo att hjälpa dig eller dina nära och kära.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


10 vanliga frågor om histrionisk personlighetsstörning

Vad är personlighetssyndrom?

Ett personlighetssyndrom är ett varaktigt mönster av beteende, världsuppfattning och inre upplevelse som skiljer sig markant från det som förväntas av en i ens omgivning. Detta då personlighetssyndrom kan påverka ens förmåga att relatera till andra och fungera effektivt i vardagen.

Vad är histrionisk personlighetsstörning?

Personer med histrionisk personlighetsstörning präglas av ett överdrivet behov av uppmärksamhet och en tendens att vara emotionellt uttrycksfulla, vilket kan påverkar relationer och vardagsliv.

Hur diagnostiseras histrioniskt personlighetssyndrom?

Histrioniskt personlighetssyndrom diagnostiseras inom specialistpsykiatri. Man kan få en remiss dit via sin vårdcentral.

Vad orsakar histrionisk personlighetsstörning?

Det tros vara en kombination av biologiska, psykologiska och miljömässiga faktorer. Familjemedlemmar som lider av liknande störningar har en högre risk att utveckla samma tillstånd och miljömässigt kan en uppväxt präglad av att bekräftelse och kärlek kopplades till prestationer eller utseende bidra. Psykologiskt är en låg självkänsla och ett starkt behov av extern validering ofta centralt.

Vilka behandlingsalternativ finns det för histrioniskt personlighetssyndrom?

Det är sällan som personer med detta personlighetssyndrom söker vård och det kan vara svårbehandlat. Man kan prova psykoterapi och medicin.

Hur kan jag hjälpa någon i min närhet som har en personlighetsstörning?

Det viktigaste steget är att uppmuntra personen att söka professionell hjälp. Du kan också erbjuda emotionellt stöd, men kom ihåg att du inte är en ersättning för kvalificerad vård.

Finns det något sätt att förebygga personlighetssyndrom?

Personlighetssyndrom orsakar till stor del av miljöpåverkan under uppväxten, så det finns saker man kan göra för att förebygga ohälsosam personlighetsutveckling. Personlighetssyndrom visar sig främst i vuxen ålder så kontakta en barnpsykolog eller vuxenpsykiatri om du tror att du själv som förälder kan ha ett personlighetssyndrom då det kan finnas en ärftlig komponent.

Är det vanligt att personer med histrioniskt personlighetssyndrom går i terapi?

Nej, terapeuter träffar sällan personer med histrioniskt personlighetssyndrom terapirummet eftersom dessa personer ofta anser att de inte behöver gå i terapi.

Hur vanligt är histrioniskt personlighetssyndrom?

Man tror att ungefär 1-3 % kan lida av denna personlighetsstörning. Kvinnor diagnostiseras ofta än män, men det kan bero på samhällsnormer av vad som är accepterat beteende för de olika könen eller på att kvinnor oftare söker hjälp.

Vart kan jag vända mig om jag eller någon jag känner har symptom på histrioniskt personlighetssyndrom?

För att få en diagnos skall man vända sig till sin vårdcentral för att få en remiss till specialistpsykiatri. Det går att få hjälp med.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

ellen lindgren leg. psykolog

Skrivet av Ellen Lindgren

Ellen är leg. psykolog och har erfarenhet främst inom kliniskt psykologi där hon arbetat med olika tillstånd som stress, ångest, depression, sömnproblem, kriser och trauma inom primärvård och psykiatri. Hon har också arbetat med forskning när hon studerat i USA och med affektiv sjukdom och sömnproblem vid Karolinska Institutet.