Hem / Lavendla Terapi / Sömnproblem / Sömnsvårigheter

Har du problem med att du har svårt att somna, vaknar du under natten eller vaknar tidigt på morgonen? Sömnsvårigheter är ett vanligt problem men det går att få hjälp. Här går vi igenom vad sömnsvårigheter är och hur en behandling kan gå till.

Vad är sömnsvårigheter?

Sömnproblem är ett vanligt problem, enligt Statistiska centralbyrån lider upp till 25% av den svenska befolkningen av någon form av sömnproblem. Sömnsvårigheter innebär ofta att man har svårt att somna, att man vaknar på natten eller att man vaknar tidigt på morgonen. Man kan oroa sig mycket och sömnsvårigheter hör ofta ihop med annan psykisk ohälsa. Att sova dåligt någon natt då och då är inte problematiskt men om man regelbundet sover dåligt så kan det vara bra att söka hjälp.

Vi sover ungefär en tredjedel av våra liv och det är viktigt att sömnen är av god kvalitet för att vi ska må bra. Många människor som har sömnproblem börjar oroa sig mycket för sin sömn och hamnar i ett dåligt mönster. Man kan känna sig trött, få svårt att koncentrera sig och bli lättirriterad.

Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.

Ellen Lindgren, leg. psykolog

Möt våra terapeuter

Varför får man sömnproblem?

Anledningen till att man får sömnproblem kan variera. Under kriser så får man ofta sömnproblem under en kortare tid men det kan också utlösas av generell stress i vardagen. Sömnproblem är också vanligt om man har neuropsykiatrisk problematik, som ADHD, har små barn eller om man är i klimakteriet. Det finns också annan psykisk ohälsa, som bipolär sjukdom eller demens, där man ofta har sömnproblem.

Sover man dåligt minst 3 dagar i veckan och har haft det så i minst tre månader så kan man utvecklat insomni, vilket är diagnosen man får vid svårare sömnproblem. Det går att behandla och nedan skriver lite mer om hur du kan få hjälp.

Hur mycket sömn behöver man?

För personer med sömnproblem är frågan om hur mycket man har sovit ofta väldigt central. Kanske räknar man timmar, oroar sig och tittar på klockan. Man kan bli upptagen av sömnen. Hur mycket sömn varje person behöver är individuellt och kan variera mellan 6-9 timmar per natt.

Vi har alla en inre klocka som reglerar vår sömnrytm och när man har sömnproblem så är man ofta inte i sin naturliga rytm. En del i behandlingen för sömnproblem handlar om att återfinna denna rytm igen men det är också viktigt att ta med sig att kroppen själv kan justera sin sömn. Om man sover dåligt en natt så kan kroppen reglera det så att man sover djupare nästa natt. Så man behöver inte oroa sig alltför mycket.

Sömnsvårigheter hos barn

Sömnsvårigheter är ganska vanliga bland barn och dessa svårigheter kan ha olika orsaker. Problemen kan variera i form och intensitet beroende på barnets ålder och utvecklingsstadium. Faktorer är också förändringar i miljön, stress och ångest, medicinska tillstånd eller överstimulering före sänggående. Det kan inkludera svårigheter att somna, uppvaknanden på natten samt mardrömmar och nattskräck. Småbarn kan också ha svårt att somna vid läggdags. Det är mindre med vanligt men förekommer med sömnvandring och sömnapné. Om problemen är regelbundna och påverkar vardag kan det vara bra att söka professionell hjälp.

Sömnsvårigheter hos föräldrar

Att få barn är för de flesta en stor omställning och en period där sömnen ofta kan påverkas. Att sova sämre under en period är inte farligt, även om det kan kännas jobbigt, men cirka 20% av alla föräldrar upplever att de har kroniska sömnproblem. Sömnproblem är vanligt under sista tiden av graviditeten. När barnet väl kommit kanske hen sover oroligt och det påverkar också ens egna sömn. Man kan också ha svårt att ställa om i förändringen.

Några tips är att försöka vila när barnet vilar under dagen, dela på ansvaret om ni är två föräldrar, sök stöd hos andra nära, försök acceptera situationen som den är och hitta andra möjligheter till återhämtning som en promenad, fika med en vän eller yoga. Om man känner att sömnen påverkas mycket under småbarnstiden så kan man söka hjälp för att få mer stöd. Är man mycket orolig så kan man också gå i behandling genom psykologkontakt eller BVC.


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Symptom på sömnsvårigheter

Sömnproblem är vanligt men om man sover dåligt så kan man uppleva det som väldigt jobbigt. Ofta kan kroppen själv reglera hur mycket sömn man behöver, sover man lite en natt så kan man sova djupare nästa natt. Kroppen är fantastisk på det sättet. Så man ska inte oroa sig för mycket om man har sömnproblem. Men om man har symptom på sömnbrist på kan det visa sig så här:

 • Trötthet under dagen
 • Sömnbrist kan leda till ångest och depression
 • Problem med att somna, vakna ofta under natten eller tidigt på morgonen
 • Humörsvängningar och minnesproblem

Diagnos vid sömnsvårigheter

Om man har haft sömnproblem under en längre tid så kan man ha utvecklat insomni, vilket är diagnosen vid svårare sömnproblem. Det är ett tillstånd som är vanligt, runt en miljon människor lider av det i Sverige. Det finns också i olika svårighetsgrader med milda till svåra problem. Det kan vara väldigt jobbigt, men det går att få hjälp med och behandla. Insomni innebär att man har:

 1. Svårighet att somna och/eller vaknar ofta och/eller vaknar för tidigt på morgonen
 2. Man fungerar sämre under dagen
 3. Man är missnöjd med sin sömn och lider av sömnproblem
 4. Man har sömnproblem minst tre nätter per vecka i genomsnitt
 5. Man har haft de här problemen i minst tre månader

Behandling vid sömnsvårigheter och insomni

Det finns både medicinsk och psykologisk behandling som kan ge god effekt om man har sömnproblem. Den psykologiska behandlingen innefattar verktyg och strategier som är specifikt utvecklade för att behandla just sömnproblem och behandlingen har i forskning visat sig verksam. En psykologisk behandling pågår mellan 4-8 sessioner, beroende på hur svåra problem man har, och om man också behöver arbeta med något annat problem som exempelvis stress. Man behandlar även oro under en sömnbehandling, eftersom man ofta har mycket oro kopplat till sömnen. Vid behandling av sömnproblem så har man sett att även andra symptom som depression blir bättre. Behandling för sömnproblem är:

 • Kognitiv beteendeterapi för sömnproblem (KBT)
  KBT för sömnproblem är en evidensbaserad metod för att förbättra sömnkvaliteten och minska dagtrötthet. Under behandlingen kan man få fylla i en sömndagbok och arbeta med sömnhygien och rutiner runt sömnen. Man behandlar även oro och stress med bland annat mindfulness (medveten närvaro).
 • Medicinsk behandling
  I vissa fall kan medicin mot sömnproblem förskrivas, men det är viktigt att notera att detta bör ses som en tillfällig lösning. Om man vill prova medicin så kan man prata med sin läkare.

Att hantera sömnproblem på egen hand kan vara en utmaning. Det finns också många alternativa behandlingar med naturläkemedel som många använder, och de kan vara hjälpsamma, men konsultera gärna en professionell terapeut kan hjälpa dig att förstå de bakomliggande orsakerna och skapa en skräddarsydd behandlingsplan för dig om du upplever mycket sömnsvårigheter.

Ta steget mot en bättre sömn och ökad livskvalitet

Om du eller någon du känner upplever sömnproblem så går det att få hjälp. Våra legitimerade psykologer och terapeuter hjälper dig i varje steg på din resa mot bättre sömn och hälsa. Var inte rädd för att ta steget mot bättring, vi gör det svåra lättare.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


12 vanliga frågor om sömnsvårigheter

Vad är sömnbrist?

Sömnsvårigheter innebär ofta att man har svårt att somna, att man vaknar på natten eller att man vaknar tidigt på morgonen. Man kan oroa sig mycket och sömnsvårigheter hör ofta ihop med annan psykisk ohälsa.

Vilka beror sömnsvårigheter på?

Sömnproblem kan bero på olika faktorer. Det kan vara livsstilsfaktorer eller yttre händelser som kriser, stress eller oro men det kan också vara underliggande medicinska orsaker. Förändringar i livet som att få barn eller gå in i klimakteriet kan även påverka.

Hur vanligt är det med sömnsvårigheter?

Sömnproblem är mycket vanliga och kan drabba människor i alla åldrar. Det uppskattas att 25% av befolkningen har någon form av sömnsvårighet.

Hur påverkar sömnproblem min kroppsliga hälsa?

Sömnproblem kan leda till problem som trötthet, minskad koncentration och svårigheter med minnet. Ofta har man mycket oro kopplat till sömnproblem och men det kan också finnas bakomliggande andra symptom som stress eller psykiska sjukdomar. Om du har mycket kroppsliga symtom så kontakta din vårdcentral för bedömning av läkare och eventuell provtagning.

Hur kan jag förbättra min sömnkvalitet?

Försök att hålla regelbundna sovtider, undvik koffein och alkohol innan sänggåendet, samt skapa en lugn sömnmiljö. Motion kan också förbättra sömnkvaliteten.

Är sömnproblem vanligt hos barn?

Sömnsvårigheter är ganska vanliga bland barn. Dessa svårigheter kan variera i form och intensitet beroende på barnets ålder och utvecklingsstadium och bero på olika faktorer. Om man har sömnproblem som påverkar vardag kan man söka hjälp hos en barnpsykolog eller läkare.

Är det vanligt med sömnproblem som småbarnsförälder?

Sömnproblem är vanligt under småbarnsåren, cirka 20% upplever att de har sömnproblem. Det finns hjälp att få om man behöver det.

Kan man behandla sömnbrist?

Det går bra att behandla sömnbrist och bäst effekt har man sett för Kognitiv beteendeterapi (KBT).

Vad är “sömnhygien”?

Sömnhygien är en rad vanor och rutiner som bidrar till bättre sömn. Det inkluderar saker som att undvika skärmar och tunga måltider innan sänggående samt att arbeta med avslappning.

Fungerar naturliga sömnmedel?

Vissa naturliga preparat som valeriana och kamomill kan hjälpa till med sömn. Dock bör du alltid rådgöra med en läkare innan du provar nya kosttillskott.

Hur kan stress och oro påverka sömnen?

Stress och oro är vanliga orsaker till sömnlöshet. Det går att arbeta med exempelvis KBT för detta.

Är det farligt att ta sömntabletter?

Sömntabletter kan vara effektiva på kort sikt men de är inte en långsiktig lösning och kan ha biverkningar. Rådgör alltid med en läkare innan du börjar en sådan behandling.

Vad ska jag göra om jag har allvarliga sömnproblem?

På Lavendla har vi erfarna psykologer och terapeuter som arbetar med KBT och som kan hjälpa dig må bättre. Om du har tankar på att skada dig själv eller självmordstankar så kontakta 112 eller närmaste akutmottagning.

Så här kan sömnsvårigheter behandlas med Kognitiv beteendeterapi

I den här steg-för-steg guiden går vi igenom hur en behandling för sömnproblem kan behandlas utifrån Kognitiv beteendeterapi (KBT).

 • Steg 1: Bedömningssamtal
  Under ett första bedömningssamtal går vi igenom din historia och du kan få fylla i formulär, exempelvis Insomnia severity index (ISI) som mäter sömnproblem. Vid svåra sömnproblem eller akuta kriser kan en läkare förskriva medicin vid behov.
 • Steg 2: Behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT)
  Om problemet är psykologiskt, är KBT ett alternativ. I en behandling får du arbeta på sömnhygien, alltså vanor du har runt sömnen. Du får också fylla i en sömndagbok och arbeta med strategier för att komma in i din naturliga sömnrytm. Du kan också få arbeta med din oro och stress genom övningar och mindfulness.
 • Steg 3: Uppföljning och justeringar
  Genom uppföljningar utvärderas behandlingens effekt och eventuella justeringar görs.
 • Steg 4: Fortsatt uppföljning
  Efter behandlingen får du med dig en plan för att vidmakthålla dina framsteg och för att säkerställa långvarig effekt.

Hur får jag hjälp med mina sömnsvårigheter?

Tveka inte att söka professionell hjälp. Det är det första steget för att återfå en god natts sömn och en ökad livskvalitet. Du är inte ensam och vi finns här för att hjälpa dig genom varje steg. Boka en tid med en av våra legitimerade psykologer eller terapeuter idag.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

ellen lindgren leg. psykolog

Skrivet av Ellen Lindgren

Ellen är leg. psykolog och har erfarenhet främst inom kliniskt psykologi där hon arbetat med olika tillstånd som stress, ångest, depression, sömnproblem, kriser och trauma inom primärvård och psykiatri. Hon har också arbetat med forskning när hon studerat i USA och med affektiv sjukdom och sömnproblem vid Karolinska Institutet.