Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Mardrömmar är ett vanligt fenomen men varför drömmer man mardrömmar och vad kan man göra för att hantera dem? Här utforskar vi orsakerna bakom mardrömmar, deras koppling till olika livsstadier och strategier för att minska dem.
En mardröm är en negativ dröm som oftast inträffar under REM-sömn (rapid eye movement), den period av sömnen då hjärnan är som mest aktiv och vi drömmer mycket. Mardrömmar involverar ofta hotfulla eller stressande scenarier, som att bli jagad, skadad eller utsatt för faror. Upplevelsen kan vara så intensiv att den leder till att man vaknar abrupt, ofta med hjärtklappning och svettningar.
Att ha mardrömmar någon natt är inte problematiskt men om man regelbundet sover dåligt så kan det vara bra att söka hjälp.
Mardrömmar kan orsakas av en rad faktorer som sträcker sig från psykologiska till fysiska och externa faktorer. Stress och ångest är de vanligaste orsakerna till mardrömmar. En intensiv dag på jobbet, konflikter i relationer eller andra källor till oro kan trigga negativa drömmar. Personer som lider av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) kan ofta uppleva svåra mardrömmar som återspeglar traumatiska händelser.
Parkinsons sjukdom är exempel på fysiska sjukdomar där mardrömmar är vanliga. Andra fysiska faktorer som graviditet kan påverka drömmarnas innehåll. Hormonsvängningar under graviditeten leder ofta till livliga och ibland skrämmande drömmar. Hög feber eller sjukdom kan också leda till intensiva drömmar.
Vissa mediciner kan bidra till ökade mardrömmar. Alkohol och droger, särskilt vid abstinens, är också kända för att störa sömnmönster och ge mardrömmar.
Livsstilsfaktorer som regelbundna sömnrutiner, som att gå och lägga sig vid olika tider varje dag eller att inte få tillräckligt med sömn, kan bidra till mardrömmar.
Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.
Ellen Lindgren, leg. psykolog
Mardrömmar kan uppkomma under olika stadier i livet, som barndom, vuxen ålder och under graviditet.
Barn upplever ofta fler mardrömmar än vuxna, särskilt mellan åldrarna tre och sex år. Detta beror på deras aktiva fantasi och oförmåga att alltid skilja på verklighet och fiktion. Som förälder kan man arbeta med att inge trygghet som att ha en mindre lampa tänd, ha en öppen dörr, prata om mardrömmar och säga att de inte är farliga. Det är också bra att inte titta på skrämmande saker på tv exempelvis innan läggdags. Läs gärna mer om sömnproblem hos barn.
För vissa fortsätter mardrömmar in i vuxenlivet. Mardrömmar i vuxen ålder kan ofta kopplas till stressiga livshändelser, arbetsrelaterade problem eller psykologiska hälsoproblem. Att drömma mardrömmar ofta kan vara ett tecken på att något i vardagen behöver adresseras.
Under graviditet är det vanligt att kvinnor rapporterar mer intensiva och skrämmande drömmar. Dessa kan ofta vara kopplade till oro för förlossningen eller det nya ansvaret som förälder. Det kan också bero på hormonella faktorer.
Mardrömmar kan ha en betydande påverkan på det dagliga livet, särskilt om de är återkommande. Personer som drömmer mardrömmar varje natt kan uppleva:
Det finns flera strategier för att minska frekvensen och intensiteten av mardrömmar. Sömnvanor är viktigt som att etablera en regelbunden sömnrutin kan vara till stor hjälp. Försök att gå och lägga dig och vakna vid samma tid varje dag, och undvik koffein och alkohol innan läggdags.
Eftersom mardrömmar ofta är kopplade till stress, är det viktigt att hantera källor till oro i vardagen. Meditation, yoga och andningsövningar kan vara effektiva metoder för att minska stressnivåerna. Att föra en drömdagbok kan hjälpa till att identifiera mönster eller återkommande teman i dina drömmar. Detta kan ge insikter om vad som utlöser mardrömmarna.
I vissa fall kan medicinering vara nödvändig, speciellt vid kriser under en kortare period. En läkare kan ordinera mediciner som målmedvetet riktar sig mot sömnkvaliteten.
KBT kan vara en effektiv metod för att hantera återkommande mardrömmar. Terapeuter kan hjälpa till att omformulera negativa tankar och minska ångesten kopplad till drömmarna. Har man varit med om traumatiska händelser och har utvecklat posttraumatisk stress (PTSD) så kan man också gå i psykologisk behandling.
Om du eller någon du känner upplever sömnproblem så går det att få hjälp. Våra legitimerade psykologer och terapeuter hjälper dig i varje steg på din resa mot bättre sömn och hälsa. Var inte rädd för att ta steget mot bättring, vi gör det svåra lättare.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
En mardröm är en intensiv och skrämmande dröm som oftast inträffar under REM-sömn och kan väcka dig abrupt.
Mardrömmar kan orsakas av stress, ångest, trauma, mediciner eller oregelbundna sömnrutiner.
Stress triggar hjärnans bearbetning av oro, vilket kan leda till negativa och skrämmande drömmar.
Ja, vissa mediciner som antidepressiva och blodtrycksmediciner kan öka frekvensen av mardrömmar.
Barns aktiva fantasi och svårigheter att skilja på verklighet och fiktion gör dem mer mottagliga för mardrömmar.
Hormonsvängningar och oro för förlossning och föräldraskap kan leda till intensiva och skrämmande drömmar.
Sömnbrist, ökad ångest och sämre livskvalitet är vanliga konsekvenser.
Genom att ha regelbundna sömnrutiner, minska stress och praktisera avslappningstekniker.
En drömdagbok är en anteckning av drömmar som kan hjälpa dig identifiera mönster och triggers för mardrömmar.
KBT kan hjälpa till att omformulera negativa tankar och minska ångesten kopplad till mardrömmar. Har man PTSD kan traumafokuserad behandling också vara hjälpsamt.
De kan leda till trötthet, koncentrationssvårigheter, ökad ångest och risk för depression.
Om mardrömmarna påverkar din sömn och vardag negativt eller om de är kopplade till trauma är det bra att söka terapi. På Lavendla har vi erfarna psykologer och terapeuter som kan hjälpa dig må bättre. Om du har tankar på att skada dig själv eller självmordstankar så kontakta 112 eller närmaste akutmottagning.
I den här steg-för-steg guiden går vi igenom hur en behandling för sömnproblem kan behandlas utifrån Kognitiv beteendeterapi (KBT).
Tveka inte att söka professionell hjälp. Det är det första steget för att återfå en god natts sömn och en ökad livskvalitet. Du är inte ensam och vi finns här för att hjälpa dig genom varje steg. Boka en tid med en av våra legitimerade psykologer eller terapeuter idag.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha