Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Vid kriser, förluster och andra svåra händelser i livet kan man behöva mer stöd. Här går vi igenom vad stödjande samtal är och hur du kan få hjälp.
Stödsamtal är samtal som syftar till att ge emotionellt stöd och vägledning. Det kan hållas av olika typer av professionella, såsom psykologer, terapeuter, kuratorer, eller andra kvalificerade stödpersoner såsom diakoner. Dessa samtal är ofta inriktade på att hjälpa individer att hantera olika typer av utmaningar, såsom stress, sorg, relationssvårigheter, psykiska hälsoproblem eller livskriser.
Målet med stödsamtal är inte bara att lyssna, utan också att ge verktyg och strategier för att hantera och förbättra situationen även om det skiljer sig från mer djupgående psykoterapi.
Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.
Ellen Lindgren, leg. psykolog
Vi är flera psykologer och terapeuter som tillämpar KBT som behandlingsmetod, läs mer om oss nedan.
Stödsamtal innefattar ofta olika delar och dessa kan vara:
Stödsamtal är flexibla och kan anpassas efter individens unika behov och situation. De kan vara särskilt hjälpsamma under perioder av kris eller förändring, eller när någon upplever utmaningar i sitt dagliga liv.
Stödsamtal kan hjälpa vid olika tillstånd såsom:
Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.
Skillnaden mellan stödsamtal och psykologiska behandling är att man i psykologisk behandling, som exempelvis Kognitiv beteendeterapi (KBT), ofta har en längre intervention som är mer fokuserad på vissa problem mönster eller tillstånd.
I psykoterapi görs ofta en grundlig bedömning innan behandlingen och arbetar mer utifrån olika processer och verktyg som har visat sig ge bra resultat i forskning. Man har även sett i forskning att stödsamtal är effektivt men ofta ger psykologisk bättre och mer specifik behandling med mer hållbara resultat över tid.
Stödsamtal kan ges av olika professioner som coacher, samtalsbehandlare och kuratorer medan psykologisk behandling eller psykoterapi ges av legitimerade personer som psykologer eller psykoterapeuter.
På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som har erfarenhet av stödsamtal. Boka ett första samtal idag med någon av våra medarbetare.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
Stödsamtal är samtal som syftar till att ge emotionellt stöd och vägledning.
Stödsamtal kan hållas av olika typer av professionella, såsom psykologer, terapeuter, kuratorer, eller andra kvalificerade stödpersoner såsom diakoner.
Dessa samtal är ofta inriktade på att hjälpa individer att hantera olika typer av utmaningar, såsom stress, sorg, relationssvårigheter, psykiska hälsoproblem eller livskriser.
Behandlingstid beror på men brukar ofta vara kort, från ett till några samtal. Vid behov av längre behandling kan man gå i psykologisk behandling för att få mer grundlig hjälp.
Stödsamtal innefattar aktivt lyssnande och empati, med fokus på att förstå utan att döma. Samtalen kan innefatta problemlösning och strategiutveckling, hjälp med att bearbeta svåra känslor som sorg och stress, och fokus på personlig utveckling och måluppfyllelse.
Stödsamtal grundar sig på relationen mellan terapeuten och klienten för att hjälpa klienten med en kris eller annan situation där stöd kan vara hjälpsamt.
Det går bra att få behandling digitalt via video. Forskning har visat att resultatet av behandlingen blir likvärdig som om man skulle träffats i person.
Stödsamtal är hjälpsamt vid lättare händelser, men har man en långvarig problematik som inte går över efter några samtal så kan det vara bra att söka psykoterapi.
Skillnaden mellan stödsamtal och psykoterapi är att psykoterapi ofta är längre behandling, mer fokuserat och utförs av mer kvalificerad personal.
Vi har psykologer och terapeuter som tar emot fysiska besök i Stockholm.
En kris är ofta en kortvarig svår, oförutsägbar situation som utgör ett signifikant hot mot en individs eller grupps välbefinnande, stabilitet eller funktion. Det brukar gå över efter några veckor men man kan behöva stöd eller behandling.
På Lavendla har vi erfarna psykologer och terapeuter som arbetar med stödsamtal och som kan hjälpa dig må bättre. Om du har tankar på att skada dig själv eller självmordstankar så kontakta 112 eller närmaste akutmottagning.
Stödsamtal är en process utformad för att ge individer emotionellt stöd och vägledning. Här är en översikt över hur ett typiskt stödsamtal kan gå till:
Det är viktigt att notera att stödsamtal anpassas efter varje individs unika behov och omständigheter, och att processen kan variera beroende på situationen.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha