Hem / Lavendla Terapi / Terapi online

Ibland kan man behöva gå i terapi av olika anledningar och då kan det vara smidigt att gå i terapi online. Här går vi igenom vad terapi online innebär och hur man kan få hjälp.

Vad är terapi online?

Terapi online är webbaserad terapi, eller distansterapi, och det är en form av psykologisk rådgivning och terapeutisk behandling som erbjuds genom internet. Detta kan ske via olika digitala plattformar, såsom videosamtal, e-post, chattprogram, eller specifika appar som är utformade för psykologisk rådgivning. Online-terapi ger klienter möjlighet att kommunicera med en kvalificerad terapeut från bekvämligheten av sitt eget hem eller annan privat plats.

Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.

Ellen Lindgren, leg. psykolog

Möt våra terapeuter

Vad är fördelarna med terapi online?

Fördelarna med terapi online inkluderar ökad tillgänglighet, flexibilitet, och möjligheten att söka behandling även om man bor långt från en terapeut eller har svårigheter att lämna sitt hem på grund av fysiska begränsningar, eller andra skäl. Det är också ett bra alternativ för personer som reser mycket eller bor i områden med brist på psykoterapeutiska tjänster. Det kan också underlätta i vardagen då man slipper restid till att träffa en terapeut.

Finns det några nackdelar med terapi online?

Trots dess många fördelar kan online-terapi inte vara lämpligt för alla eller för alla typer av psykiska hälsoproblem. Vissa personer kan föredra eller ha mer nytta av traditionell terapi ansikte mot ansikte, särskilt i fall av mer allvarliga psykiska tillstånd eller när en djupare terapeutisk relation krävs. Att välja mellan online-terapi och traditionell terapi beror på individens specifika behov, preferenser och den specifika situationen.


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Vad kan terapi online hjälpa till med?

Terapi online har visat sig vara effektivt för att behandla många psykiska hälsoproblem, inklusive ångest, depression, stress, ptsd och relationsproblem. Det är dock viktigt att säkerställa att plattformen som används upprätthåller patientens sekretess och överensstämmer med gällande lagar och regler om dataskydd och konfidentialitet.

Hur går en behandling med terapi online till?

En psykologisk behandling online inleds vanligtvis med att individen söker och väljer en lämplig terapeut genom kontakt med terapeuter som erbjuder online-sessioner. Efter att ha hittat en terapeut, följer ofta ett introduktionsmöte där terapeuten och individen diskuterar behoven, terapeuten presenterar sig själv, förklarar hur terapin fungerar och bedömer om deras tjänster är en god matchning. Man kan också bestämma att träffas i person ibland och ha vissa sessioner online.

Innan behandlingen påbörjas kommer terapeuten att informera om sekretesspolicy, behandlingsramar och annan viktig information, och digitalt samtycke kan begäras. Tekniska aspekter, såsom internetanslutning och användning av specifika plattformar eller appar, diskuteras också för att hantera eventuella tekniska problem.

Terapisessionerna schemaläggs regelbundet, ofta en gång i veckan, och varar vanligtvis mellan 45 till 60 minuter. Dessa sessioner kan genomföras via videokonferenser, telefon, textbaserade meddelanden eller e-post, beroende på individens preferenser. Terapeuten använder sig av etablerade psykoterapeutiska tekniker anpassade för online-formatet.

Behandlingen kan innebära tekniker och verktyg från Kognitiv beteendeterapi (KBT) men det går också bra att med andra metoder som Acceptance and Commitment therapy (ACT) eller Compassion-fokuserad terapi (CFT). På Lavendla kan du se vilka terapeuter som arbetar digitalt.

Terapeuten och individen utvärderar regelbundet framstegen och justerar behandlingsplanen vid behov. Det ges även möjlighet till feedback om behandlingsprocessen och upplevelsen av online-terapin för att förbättra dess effektivitet.

När individens mål med terapin är uppnådda, planeras ett avslut av behandlingen. Avslutningsprocessen inkluderar diskussion om uppnådda framsteg och strategier för att bibehålla positiva förändringar samt hantera framtida utmaningar.

Säkerhet vid terapi online

Säkerhet och konfidentialitet är avgörande i online-terapi, vilket innebär att säkra och krypterade kommunikationsplattformar som uppfyller dataskyddslagar och standarder för patientintegritet bör användas. Online-terapi erbjuder ett flexibelt och tillgängligt sätt att få psykologisk hjälp, vilket kan vara ett värdefullt alternativ för många individer som söker stöd för psykiska hälsoproblem.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


12 vanliga frågor och svar om terapi online

Vad är terapi online?

Terapi online, även känd som e-terapi, webbaserad terapi, eller distansterapi, är en form av psykologisk rådgivning och terapeutisk behandling som erbjuds genom internet.

Hur kan terapin ges?

Detta kan ske via olika digitala plattformar, såsom videosamtal, e-post, chattprogram, eller specifika appar som är utformade för psykologisk rådgivning.

Vad är fördelarna med terapi online?

Fördelarna med terapi online inkluderar ökad tillgänglighet, flexibilitet och möjligheten att söka behandling även om man bor långt från en terapeut eller har svårigheter att lämna sitt hem. Det är också ett bra alternativ för personer som reser mycket eller bor i områden med brist på psykoterapeutiska tjänster.

Finns det några nackdelar med terapi online?

Trots dess många fördelar kan online-terapi inte vara lämpligt för alla eller för alla typer av psykiska hälsoproblem, som vid mer allvarliga psykiska tillstånd eller när en djupare terapeutisk relation krävs. Att välja mellan online-terapi och traditionell terapi beror på individens specifika behov, preferenser och den specifika situationen.

Vad kan terapi online hjälpa till med?

Terapi online har visat sig vara effektivt för att behandla många psykiska hälsoproblem, inklusive ångest, depression, stress, ptsd och relationsproblem.

Hur går en behandling med terapi online till?

Terapin inleds ofta med information och upplägg för att sedan följa vanliga terapeutiska processer.

Är det skillnad i resultatet av terapin av att träffas i person eller online?

Forskning har visat att resultatet mellan att ses i person och online inte skiljer sig åt.

Vad är kognitiv beteendeterapi (KBT)?

KBT är en aktiv evidensbaserad behandlingsmetod där man jobbar med tankar, känslor och beteenden i olika situationer för att öka livskvalitet och komma över vissa symptom.

Kan man få KBT online?

Det går bra att få KBT online, det har visat sig ge lika bra resultat som om man träffas i person.

Kan man gå i annan terapi online?

Det går bra att gå i andra metoder online också som Acceptance and commitment therapy (ACT) eller Compassion-fokuserad terapi (CFT). Fråga din terapeut om hen erbjuder terapi online. På Lavendla kan du också se vilka terapeuter som erbjuder samtal online.

Vad ska man tänka på när det gäller säkerhet med terapi online?

Säkerhet och konfidentialitet är avgörande i online-terapi, vilket innebär att säkra och krypterade kommunikationsplattformar som uppfyller dataskyddslagar och standarder för patientintegritet bör användas.

Var kan jag söka hjälp?

Om du vill gå i terapi rekommenderar vi att du kontaktar en legitimerad psykolog eller terapeut. Du kan boka ett första besök med någon av våra terapeuter här på Lavendla. Vi gör det svåra lättare.

Behandling med kognitiv beteendeterapi online

Så här kan en behandlingen se ut med Kognitiv beteendeterapi (KBT), vilket är en metod som kan användas online för många olika problemområden och tillstånd:

Förståelse och bedömning

Första steget är att förstå problemet och att det är okej att söka hjälp för det. En legitimerad psykolog eller terapeut kan hjälpa dig att bedöma din situation utifrån din livssituation. Du kan också få fylla i skattningsformulär.

Psykoedukation och mål

Du kommer att lära dig om problemet och hur den påverkar dig både fysiskt och psykiskt. Det är viktigt att förstå vad som händer i kropp, tankar och känslor. Man sätter också mål för behandlingen.

Verktyg för att förändra beteenden och mönster

Här arbetar man med att identifiera och ändra tankemönster som är kopplade till problemet. Detta hjälper dig att utveckla en mer nyanserad bild och öka din förmåga att hantera känslor, tankar och förändra beteenden. Tillsammans med din behandlare kommer du att utforska situationer och lära dig att hantera dem. Du får också hemuppgifter att öva på mellan sessionerna.

Följ upp och utvärdera framsteg

Du kommer att ha stöd från din psykolog under hela processen. Vid slutet av behandlingen får du även med dig en plan för att kunna fortsätta öva och behålla dina framsteg över tid. Boka gärna en första session med någon av våra legitimerade psykologer eller terapeuter för att se hur vi kan hjälpa dig.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

ellen lindgren leg. psykolog

Skrivet av Ellen Lindgren

Ellen är leg. psykolog och har erfarenhet främst inom kliniskt psykologi där hon arbetat med olika tillstånd som stress, ångest, depression, sömnproblem, kriser och trauma inom primärvård och psykiatri. Hon har också arbetat med forskning när hon studerat i USA och med affektiv sjukdom och sömnproblem vid Karolinska Institutet.