Att leva med tvångstankar kan vara utmanande. Letar du efter metoder att hantera OCD eller tvångssyndrom är den här artikeln för dig.

Vad är OCD?

Obsessive-compulsive disorder (OCD) eller tvångssyndrom, som vi ofta kallar det i Sverige, är en psykologisk åkomma som påverkar individer i alla åldrar. Men vad exakt är OCD? I korthet präglas sjukdomen av oönskade och påträngande tankar, kallade tvångstankar, samt beteenden eller ritualer, kända som tvångshandlingar. Lider man av ett tvångsmässigt beteende, kan det vara dags att söka hjälp genom terapi.

Hur vanligt är tvångssyndrom?

För att ge en klar bild så visar olika studier att cirka 2-3% av vuxna och 1-2% av barn och ungdomar i Sverige någon gång upplevt symptom av OCD. Har du OCD eller något annat tvångssyndrom är du alltså inte ensam.

Exempel på OCD och tvångssyndrom är samlarsyndrom, perfektionism, dysmorfofobi, dermatillomani och trichotillomani.

Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.

Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut

Möt våra terapeuter

Så kan OCD påverka din vardag

För att ge en bild, låt oss säga att du känner en överväldigande känsla av att dina händer är smutsiga. Du tvättar dem en gång, två gånger, kanske tio gånger, men ändå känns det inte som det räcker. Detta är ett exempel på hur en person med OCD kan uppleva sin vardag.

Symptom och tecken

För att förstå OCD bättre, är det viktigt att känna igen de vanligaste symptomen och tecknen. Dessa kan inkludera:

 • Tvångstankar: Oönskade, påträngande tankar som framkallar ångest.
 • Tvångshandlingar: Ritualer eller beteenden som utförs för att minska ångesten.
 • Ångest och stress: Upplevelser av hög ångest om tvångshandlingen inte utförs.

Innan vi går vidare, kan det vara viktigt att nämna att det finns olika undertyper av OCD, inklusive rengörings-OCD, kontroll-OCD och mer. Varje individ är unik och kan uppleva olika symptom därför är det viktigt att hitta rätt terapi för dig.


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

De olika terapiformerna som kan hjälpa

KBT som effektiv metod

Då OCD är en komplex sjukdom, är det viktigt att söka professionell hjälp. Här är några terapiformer som har visat sig vara effektiva:

 • Kognitiv beteendeterapi (KBT): Detta är den mest beprövade metoden för att hantera OCD. KBT hjälper dig att förstå dina tvångstankar och hur du kan ändra ditt beteende.
 • Exponering och Responsprevention (ERP): Detta är en underkategori av KBT och fokuserar på att exponera dig för dina rädslor.
 • Medicinering: I vissa fall kan medicinering vara ett komplement till terapi.

Att söka hjälp kan förändra ditt liv

Tvångssyndrom är inte något du behöver hantera på egen hand. Att prata med en professionell terapeut eller psykolog kan inte bara hjälpa dig att förstå din åkomma bättre men också erbjuda effektiva metoder för att hantera den. Du är inte ensam och det är okej att be om hjälp. På vår webbplats har vi kvalificerade terapeuter och psykologer som gärna hjälper dig att komma ur tvångsmässiga beteenden.

Vanliga missuppfattningar om terapi

Många tror att terapi endast är för “allvarliga” fall eller att det är en svaghet att söka hjälp. I båda fallen rör det sig om missuppfattningar. Terapi är snarare ett steg mot förbättring och vi gör det svåra lättare genom att ansluta dig med kvalificerade terapeuter och psykologer online och på plats.

Ditt nästa steg

Om du eller någon du känner kämpar med tvångsmässiga beteenden är det en god idé att prata med en professionell terapeut eller psykolog. Vi försäkrar att alla terapeuter och psykologer på vår plattform är kvalificerade och att ditt samtal alltid är konfidentiellt. Var inte rädd för att ta det första steget.

Att leva med tvångssyndrom kan vara en daglig kamp men det finns hjälp att få. Med rätt stöd och verktyg kan du förbättra din livskvalitet avsevärt. Om du är redo att ta steget är vi här för att stödja dig. Boka din första session idag och börja din resa mot en bättre framtid.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


12 vanliga frågor om OCD och tvångssyndrom

Vad är OCD?

OCD, eller tvångssyndrom, är en psykisk hälsostörning som kännetecknas av tvångstankar och tvångshandlingar. Det kan påverka en individs vardagliga liv i varierande grad.

Hur diagnostiseras OCD?

En diagnos av OCD ställs vanligtvis av en psykolog eller psykiater genom olika tester och bedömningar. Det kan inkludera frågeformulär och kliniska intervjuer.

Är OCD ärftligt?

Forskning visar att OCD kan ha en genetisk komponent men det är inte den enda faktorn. Miljö och uppväxt spelar också en roll.

Vilka är symtomen på OCD?

De vanligaste symtomen inkluderar oönskade, påträngande tankar samt repetitiva ritualer eller beteenden, som tvättande eller kontrollerande.

Hur behandlas OCD?

Behandling kan inkludera medicinering, såsom SSRI-preparat, samt kognitiv beteendeterapi (KBT), som har visat sig vara särskilt effektivt.

Finns det en bot för OCD?

Det finns för närvarande ingen bot för OCD, men med rätt behandling kan symtomen hanteras och livskvaliteten förbättras betydligt.

Kan barn få OCD?

Ja, OCD kan drabba barn och tonåringar. Det är viktigt att söka professionell hjälp så snart som möjligt för bästa möjliga behandlingsutfall.

Hur vanligt är OCD?

I Sverige beräknas ungefär 1-2% av befolkningen ha OCD i någon form, men många fall går oupptäckta.

Påverkar OCD arbetsförmågan?

Ja, i svåra fall kan OCD leda till arbetsnedsättning. Det är dock möjligt att återgå till normal funktion med korrekt behandling.

Hur skiljer sig OCD från vanliga vanor eller rutiner?

Till skillnad från vanliga vanor är tvångshandlingar och -tankar ofrivilliga, tidskrävande och leder ofta till betydande lidande.

Kan man leva ett normalt liv med OCD?

Ja, med rätt stöd och behandling kan många personer med OCD leva ett fullvärdigt, meningsfullt liv.

Hur får jag hjälp med min OCD?

Genom vår sida kan du boka en inledande session med en terapeut eller psykolog för att beskriva dina problem och börja planera en behandling.

Innan du kan börja behandlingen, är det viktigt att förstå vad tvångssyndrom är och hur det påverkar dig. Genom att sätta ord på dina känslor och beteenden kan du och din vårdgivare skräddarsy en behandling som passar just dig.

Sök professionell hjälp

Det är viktigt att konsultera med en vårdgivare för att fastställa en diagnos och diskutera den mest lämpliga behandlingen för dig.

Behandlingsmetoder

Det finns flera behandlingsmetoder för OCD, men de mest använda inkluderar:

 • Kognitiv beteendeterapi (KBT)
 • Medicinering som SSRI-antidepressiva
 • Exponering och responsprevention (ERP)

Individuell plan

En anpassad behandlingsplan kommer att tas fram för dig, som kan inkludera en kombination av terapier, mediciner och eventuellt ytterligare stöd.

Regelbundna möten

Följande steg i behandlingen brukar vara regelbundna möten med din vårdgivare för att övervaka dina framsteg och justera din behandlingsplan om det behövs.

Självhjälp

Parallellt med professionell behandling kan du också utforska självhjälpsmetoder:

 • Skaffa en stödgrupp
 • Lär dig avslappningstekniker
 • Skriv ner dina tankar och känslor

Utvärdering och justering

Efter en period kommer din vårdgivare att utvärdera dina framsteg och eventuellt justera din behandlingsplan. Det kan innebära att byta medicin eller prova en annan typ av terapi.

Fortsatt stöd

Även efter att den initiala behandlingsperioden är över är det viktigt med fortsatt uppföljning och stöd. Detta kan inkludera regelbundna terapisessioner eller medicinsk övervakning.

Kom ihåg att söka hjälp på vår webbplats

Om du känner dig överväldigad av tvångstankar kan du hitta en mängd resurser och professionell hjälp via vår plattform. Vi strävar efter att göra det svåra lite lättare för dig.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Skrivet av Kerstin Brezina

Kerstin har över 14 års erfarenhet som terapeut och är utbildad till Diplomerad Psykosyntesterapeut, vid Psykosyntesakademin. Kerstin är terapeut hos Lavendla med kompetens inom bl.a. samtalsterapi, parterapi, trauma och stress.