Hem / Lavendla Terapi / Parterapi / Tappat gnistan

Att tappa gnistan i en relation är något som kan hända vem som helst. Det är inte ovanligt att känslor förändras över tid, och ibland känner vi oss distanserade från vår partner. Men betyder detta att kärleken är borta för alltid? Eller kan känslor och gnistan komma tillbaka? Här undersöker vi varför man tappar gnistan och hur man kan hitta tillbaka till varandra.

Varför tappar man gnistan?

Att tappa gnistan i en relation är inte ovanligt, speciellt över tid, och det finns flera faktorer som kan bidra till att man känner sig distanserad från sin partner. Här är några vanliga orsaker:

  1. Rutiner och vardag: En monoton vardag utan överraskningar eller nya upplevelser kan leda till att relationen känns tråkig och förutbestämd.
  2. Bristande kommunikation: Om ni slutar prata om era tankar, känslor, behov och drömmar kan det skapa ett emotionellt avstånd.
  3. Stress och livsförändringar: Arbete, ekonomiska problem eller livsförändringar som att få barn kan ta mycket energi och fokus från relationen.
  4. Otrohet: Otrohet kan skapa problem i relationen och leda till att känslor bleknar.
  5. Olika behov: Om ni har olika förväntningar på relationen eller inte längre delar samma mål kan det leda till att ni glider isär.

Hur vet man om man har tappat känslorna?

Det kan vara svårt att veta om man verkligen har tappat känslorna eller om det är en tillfällig fas. Några tecken är att man upplever en allmän känsla av likgiltighet, inte känner samma glädje eller spänning när man är med sin partner och att man slutat sakna sin partner när man är ifrån varandra. Ni kanske har alltmer färre gemensamma intressen eller aktiviteter och/eller undviker fysiskt och emotionellt närmande. Oavsett anledning så går det att få hjälp med.

Jag och min man sökte hjälp för våra kommunikationsproblem. Vi fick stort förtroende för vår terapeut hos Lavendla direkt. Så kunnig och proffsig och förstod precis vad vi behövde träna på. Bara efter ett samtal kändes det bättre. Extra plus för att det var videosamtal och flexibla tider. Fem stjärnor från oss

Tina

Möt våra terapeuter

Kan känslor och attraktion komma tillbaka?

Känslor och attraktion kan växa fram igen, många par upplever att de kan hitta tillbaka till varandra genom att arbeta på relationen och prioritera den men det kan ta lite tid och tålamod. Här är några strategier som kan vara hjälpsamma:

1. Reflektera över vad som saknas

Vad är det som har förändrats? Är det kommunikationen, intimiteten eller tid för varandra? Försök se hur det var tidigare i relationen och identifiera vad som saknas. Ett steg är sedan att försöka öka dessa aktiviteter igen.

2. Se det positiva och skapa nya upplevelser tillsammans

Det kan vara hjälpsamt att uppmärksamma det som man tycker är positivt med partnern. Kanske dennes leende, att hen lagat middag eller någon annan sak man upplever positivt. Att bryta vardagens mönster genom att göra något nytt och spännande tillsammans, som att resa, prova en ny hobby eller bara utforska nya restauranger kan också göra att känslorna för partnern ökar igen.

3. Jobba på kommunikationen

Ärlig och öppen kommunikation är nyckeln till att bygga upp en stark relation. Prata om hur ni känner och behöver för att må bra i relationen. Det kan också vara hjälpsamt att uttrycka vad man uppskattar hos sin partner, så länge man känner sig bekväm med det. Det kan ge ringar på vattnet i relationen.

4. Prioritera intimitet

Fysisk närhet kan hjälpa till att återuppbygga en emotionell koppling. Försök att skapa stunder av intimitet, även om det bara är att hålla handen eller ge varandra en kram.

5. Sök professionell hjälp

Parterapi kan vara en värdefull resurs för att få nya perspektiv och verktyg för att hantera problem i relationen.

Om otrohet är orsaken

Otrohet är en vanlig orsak till att känslor minskar i relationen. Att återuppbygga förtroendet och tilliten efter otrohet är en långsam process, men det är möjligt om båda parter är villiga att arbeta på det. Här är några steg som kan vara hjälpsamma i den processen:

  • Var ärlig om dina känslor och tankar. Att ta ansvar för det man gjort om man varit otrogen visar respekt för relationen och för den andra personen.
  • För en öppen dialog om vad som hände och varför. Otrohet är känsligt och leder ofta till svåra känslor av skuld, sorg, ångest och ilska, på olika sätt hos den som varit otrogen och den som blivit drabbad. Det är bra att förstå hur det kunde ske men det kan också vara lättare att prata om tillsammans med en psykolog eller terapeut.
  • Sök hjälp av en parterapeut för att navigera genom processen. Att få stöd utifrån kan vara ovärderligt för att kunna hantera känslor och bearbeta det som hänt för att kunna komma vidare.
  • Ge det tid – förtroende tar tid att bygga upp. Ofta behövs det ältas och gottgöras under en längre tid för att förlåtelse ska kunna uppstå.

Hur man vet om man ska stanna eller gå

Ibland kan det vara svårt att veta om det är dags att släppa taget om en relation eller fortsätta att arbeta på den. Det finns hopp för att känslor kan komma tillbaka, exempelvis om de ökar under semestrar eller om man är ifrån varandra ett tag. Det kan vara tecken på att vardagsstress eller att man behöver se sin partner från ett nytt perspektiv.

Frågor man kan ställa sig är om det fortfarande finns en vilja att arbeta på relationen hos båda parter, om man upplever att relationen gör en mer olycklig än lycklig och om det finns kärlek och respekt kvar som kan byggas på. Det kan också vara hjälpsamt att fundera över framtiden och om ni föreställer er den tillsammans. Svaren på dessa frågor kan ge vägledning om man ska stanna eller gå.

Tecken på att man glider isär

Det finns också tecken som tyder på att ni kan vara på väg att glida isär. Det kan exempelvis vara att ni slutat anstränga er för att göra varandra glada och att ni tillbringar allt mindre tid tillsammans. Intimiteten kanske minskat och ni ser varandra mer som samarbetspartners runt barn eller projekt. Små konflikter kanske eskalerar eller ignoreras helt, där mönster ofta upprepar sig på ett sätt som inte är tillfredsställande i relationen. Ni kanske inte heller längre delar samma mål och drömmar. Trots dessa tecken går det att förändra mönstren men parterapi.


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Vad är parterapi?

Parterapi är psykoterapi som hjälper par att lösa konflikter, förbättra kommunikationen och stärka relationen. Det passar par i alla relationstyper och fokuserar på att adressera problem som påverkar relationens hälsa. I terapin jobbar paret med terapeuten för att förstå problemens kärna, förbättra kommunikationen, hantera oenigheter och stärka sin relation.

Detta innebär att utforska relationens historia, förbättra uttrycket av tankar och känslor, hantera specifika problem som ekonomi eller uppfostran, och utveckla konflikthanteringsstrategier. Parterapi är värdefullt under kriser som otrohet eller stora förändringar, och målet är att hjälpa paret att förstå vad som är bäst för dem, vare sig det innebär att stanna tillsammans eller separera på ett hälsosamt sätt.

Terapeuten fungerar som en neutral, stödjande och objektiv part som hjälper paret att navigera genom sina problem utan att ta sidor eller lägga skulden på någon. Att söka parterapi kan vara ett kraftfullt steg mot att återuppliva en relation och bygga en starkare, mer tillfredsställande framtid tillsammans.

Behandling för relationsproblem

Parterapi börjar med inledande sessioner där terapeuten lär känna paret och deras utmaningar, följt av att gemensamma mål sätts upp för att förbättra relationen, såsom bättre kommunikation eller konflikthantering. Arbetsfasen inriktar sig på att utveckla kommunikationsfärdigheter, lösa konflikter, bearbeta emotionella problem och införa positiva beteendeförändringar, med aktiva insatser från båda parter. Processen avslutas med en utvärdering och en plan för att bibehålla och förbättra relationen vidare.

Terapeutens roll är att vägleda och stödja paret genom denna process, där parets engagemang är avgörande för framgång. Parterapi syftar till att ge insikter och verktyg för en starkare och mer tillfredsställande relation. Det finns flera olika metoder för parterapi. Här är två evidensbaserade metoder som är vanliga för parterapi:

1. Integrativ beteendeterapi för par (IBCT)

IBCT syftar till att hjälpa par att acceptera de oöverkomliga skillnaderna mellan dem och arbeta med att öka närhet och förståelse genom att förbättra emotionell acceptans och empatisk kommunikation. Metoden kombinerar beteendeförändringar med acceptansstrategier. Det är en evidensbaserad metod, vilket innebär att man har sett att den ger bra resultat i forskning och är en vidareutveckling av kognitiv beteendeterapi för par.

2. Emotionellt fokuserad terapi (EFT)

EFT är en metod som fokuserar på att stärka den emotionella bindningen mellan parterna genom att utforska de emotionella svaren som ligger till grund för parets interaktionsmönster. Terapin hjälper par att identifiera och uttrycka sina underliggande känslomässiga behov och lära sig att möta varandras behov på ett mer tillfredsställande sätt. EFT är en evidensbaserad metod som visat sig ge bra resultat i forskning.

Varje metod har sina egna styrkor och kan vara mer eller mindre lämplig beroende på parets specifika situation och behov. Det finns också andra metoder som Gottman-metoden, andra parterapier och litteratur som kan vara hjälpsamma för att lära sig mer om relationer. Många parterapeuter använder sig av en kombination av dessa metoder för att bäst adressera parets unika utmaningar.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


12 vanliga frågor om att tappa gnistan i en relation

Vad innebär det att tappa gnistan i en relation?

Det innebär att känslorna för partnern har avtagit eller att relationen känns monoton och oinspirerande.

Vad kan orsaka att man tappar gnistan?

Orsaker kan vara rutiner, bristande kommunikation, stress, otrohet eller olika behov i relationen.

Hur vet man om man har tappat känslorna för sin partner?

Tecken inkluderar att man känner sig likgiltig, undviker intimitet och inte längre saknar sin partner.

Kan känslor och attraktion komma tillbaka?

Ja, känslor och attraktion kan ofta växa fram igen om man arbetar aktivt på relationen. Det går att få mer stöd med det också i parterapi.

Hur påverkar otrohet känslorna i en relation?

Otrohet kan skada förtroendet och leda till att känslor avtar, men det går att bygga upp relationen igen med tid och arbete. Man kan också behöva hjälp i parterapi.

När bör man överväga att gå i parterapi?

När ni har svårt att kommunicera eller lösa problem på egen hand, eller om ni känner att ni glider isär. Det går att få hjälp med.

Vad är parterapi?

Parterapi är en form av psykoterapi som syftar till att hjälpa par att förstå och lösa konflikter, förbättra deras relation och kommunikation, och stärka närheten i relationen.

Hur vet man om det är dags att lämna relationen?

Om det inte finns någon vilja att arbeta på relationen eller om relationen gör dig mer olycklig än lycklig så kan det vara tecken på att det är dags att gå vidare.

Vilka tecken tyder på att man glider isär?

Minskad tid tillsammans, bristande kommunikation, konflikter som ignoreras och en känsla av avstånd.

Kan kärlek och attraktion växa fram med tiden?

Ja, med rätt insatser och engagemang kan känslor förnyas och attraktion återuppstå. Det går att förbättra relationens kvalitet.

Kan man gå i parterapi online?

Det går bra att gå i parterapi online via video. Vi har flera psykologer och terapeuter på Lavendla som erbjuder terapi på distans.

Var kan jag söka hjälp?

Om du vill gå i terapi rekommenderar vi att du kontaktar en legitimerad psykolog eller terapeut som arbetar med parterapi. Du kan boka ett första besök med någon av våra terapeuter här på Lavendla. Vi gör det svåra lättare.

Behandling för relationsproblem med Integrativ beteendeterapi för par (IBCT)

Integrativ beteendeterapi för par (IBCT) är en evidensbaserad form av parterapi som syftar till att hjälpa par att förbättra sin relation genom att acceptera varandra och öka parets emotionella närhet. IBCT kombinerar traditionella beteendeterapeutiska tekniker med fokus på både förändring och acceptans. Här är hur en behandling med IBCT vanligtvis går till:

Inledande fas

  • Bedömning: Behandlingen inleds med en grundlig bedömning av parets relation, inklusive deras nuvarande problem, relationshistoria, och varje parts perspektiv och upplevelser.
  • Feedbacksession: Terapeuten ger feedback baserad på den initiala bedömningen. Denna fas inkluderar ofta diskussioner om parets styrkor samt områden som behöver utvecklas.

Arbetsfas

  • Fokus på acceptans: IBCT betonar vikten av att acceptera oöverkomliga skillnader mellan parterna. Terapeuten arbetar med paret för att hjälpa dem att förstå och empatiskt acceptera varandras behov, önskningar och beteendemönster som inte lätt kan ändras.
  • Emotionell närhet: Genom att uppmuntra till öppen och kommunikation hjälper terapeuten paret att öka sin emotionella närhet och förståelse för varandra.
  • Beteendeförändring: Även om fokus ligger på acceptans, inkluderar IBCT också strategier för beteendeförändring. Detta kan innebära att utveckla nya kommunikationsfärdigheter, lösa problem och arbeta med att förbättra den dagliga interaktionen.

Avslutning

  • Utvärdering av framsteg: Terapeuten och paret utvärderar tillsammans framstegen som gjorts under terapin och diskuterar eventuella framtida steg eller fortsatt stöd.

IBCT fokuserar på att hjälpa par att utveckla en djupare förståelse och acceptans för varandra, vilket kan leda till en mer tillfredsställande och hållbar relation. Genom att balansera acceptans med aktiva förändringsinsatser sträv

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

ellen lindgren leg. psykolog

Skrivet av Ellen Lindgren

Ellen är leg. psykolog och har erfarenhet främst inom kliniskt psykologi där hon arbetat med olika tillstånd som stress, ångest, depression, sömnproblem, kriser och trauma inom primärvård och psykiatri. Hon har också arbetat med forskning när hon studerat i USA och med affektiv sjukdom och sömnproblem vid Karolinska Institutet.