Hem / Lavendla Terapi / Stress / Illamående stress

Stress är en naturlig reaktion på press och utmaningar, och den kan påverka kroppen på flera sätt. Ett symtom är illamående, som kan uppträda tillsammans med andra stressrelaterade problem som yrsel och magbesvär. Här utforskar vi sambandet mellan stress och illamående samt ger konkreta råd för att hantera dessa symtom.

Kan man bli illamående av stress?

Det är fullt möjligt att bli illamående av stress, när kroppen är stressad aktiveras det autonoma nervsystemet, vilket kan påverka matsmältningssystemet och skapa en känsla av illamående. Denna koppling mellan hjärnan och magen kallas ofta ”tarm-hjärna-axeln” och kan vara en central mekanism i samband mellan psykisk ohälsa och magproblem.

Vanliga orsaker till stressrelaterat illamående kan vara att kroppens kamp-flykt system går igång. Det innebär en ökad produktion av hormoner som kortisol och adrenalin. Då kan kroppsliga symptom också visa sig i magen.

Illamående och andra stressymtom

Illamående är ofta ett av flera symtom som uppstår i samband med stress. Här är några vanliga kombinationer:

1. Stress och yrsel

Stress kan orsaka yrsel genom att påverka blodcirkulationen och syretillförseln till hjärnan. Yrsel tillsammans med illamående är vanligt vid hög stressnivå men också vid ångest.

2. Stress och magproblem

Magbesvär som upprördhet, kramper eller diarré är vanliga vid stress. Illamående kan också uppträda som ett resultat av dessa problem.

3. Stress och halsont

Stress kan sänka immunförsvaret, vilket gör att kroppen blir mer mottaglig för infektioner. Långvarig stress kan också orsaka spänningar i halsen, vilket leder till obehag eller smärta.

Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.

Ellen Lindgren, leg. psykolog

Möt våra terapeuter


Illamående av stress på morgonen

Morgonillamående är ett vanligt problem för personer som upplever hög stress eller ångest. Detta kan bero på en kombination av:

  • Höga kortisolnivåer, eftersom kortisol naturligt ökar på morgonen.
  • Bristande aptit på grund av oro inför dagens krav.
  • Störd sömn som gör att kroppen inte får tillräcklig återhämtning.

Hur kan man hantera detta?

Försök med en kort mindfulness-övning på morgonen för att lugna kroppen och sinnet. Det är också bra att äta en liten, lätt frukost som inte belastar magen, till exempel en banan eller en skiva rostat bröd. Drick varmt vatten med citron för att stimulera matsmältningen.

Kräkningar av stress

I svårare fall kan stress orsaka kräkningar. Detta är ofta ett tecken på att kroppen är i ett tillstånd av överbelastning. Vid sådana symtom är det bra att söka professionell hjälp.

Vad kan man göra?

  • Vila i en lugn och avslappnad miljö.
  • Undvika koffein, som kan förvärra illamåendet.
  • Kontakta en läkare om kräkningarna är frekventa.

När skall man söka hjälp för att hantera stress?

Att identifiera stress är nyckeln till att förhindra långvariga negativa konsekvenser. Det är viktigt att känna igen tecknen tidigt, både på kort sikt men också för att förebygga problem längre fram.

Lavendla Terapi – Om stress


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Behandling av stressrelaterat illamående

Om man upplever stressrelaterat illamående är det viktigt att söka behandling så att man kan må bättre och förebygga svårare problematik. Här är några tips på vad man kan göra:

1. Andningsövningar och mindfulness

Stresshanteringsövningar med mindfulness, som kroppscanning, kan vara hjälpsamt för att hantera stress. Djupandning kan i stunden lugna det autonoma nervsystemet och minska illamåendet. Prova att:

  • Andas in långsamt genom näsan i fyra sekunder.
  • Hålla andan i fyra sekunder.
  • Andas ut genom munnen i sex sekunder.

2. Fysisk aktivitet

Lätt träning som promenader eller yoga kan hjälpa kroppen att frigöra spänningar och minska stressnivåerna.

3. Psykologisk behandling

Psykologisk behandling som kognitiv beteendeterapi (KBT) för stresshantering kan vara hjälpsamt för att hantera stress.

4. Medicinsk behandling

I vissa fall kan ångestdämpande läkemedel eller receptfria preparat mot illamående rekommenderas. Rådgör alltid med en läkare innan du börjar med medicinering.

Hur kan man förebygga stressrelaterat illamående?

Att förebygga stress är nyckeln till att undvika illamående och andra negativa effekter. Här är några strategier:

1. Skapa balans i vardagen

  • Prioritera tid för avkoppling och återhämtning.
  • Sätt gränser för arbete och fritid.

2. Hantera stressfaktorer

  • Identifiera och försök att eliminera onödiga stresskällor.
  • Sätt realistiska mål och undvik att ta på dig för mycket ansvar.

3. Sömn och vila

  • Skapa regelbundna sömnrutiner och prioritera återhämtning.
  • Undvik skärmtid och koffein innan läggdags.

4. Bygg ett stödnätverk

  • Prata med familj, vänner eller en terapeut om dina känslor.
  • Dela med dig av din stress och ta emot stöd från andra.

Metoder för att hantera stress

Det finns många olika sätt att hantera stress, från livsstilsförändringar till psykologisk behandling. Stressproblem kan vara på olika svårighetsgrad till förebyggande till svår problematik med utmattning. Det är viktigt att arbeta med att hitta en balans mellan stress och återhämtning för att också förebygga ohälsa på sikt. Om man behöver så kan man också söka mer hjälp hos en legitimerad psykolog eller terapeut.

Stresshantering med KBT

Har man milda eller måttliga problem kan man söka hjälp hos en psykolog, där man kan arbeta med Kognitiv beteendeterapi (KBT) för att hantera stress. Här får man arbeta med bland annat stressdagbok för att se hur stressen påverkar ens vardag och olika kognitiva tekniker för att undersöka värderingar och föreställningar kopplat till ens beteende. Man arbetar också med att lära sig hantera känslor kopplat till bland annat prestation och att sätta gränser. Man arbetar även på att öka återhämtande beteenden i vardagen.

Stresshantering med ACT

Nyare former av KBT, som Acceptance and commitment therapy (ACT) kan också vara hjälpsamt för stress då man här fokuserar mycket på vad man värderar i livet och återhämtning genom mindfulness. Det finns forskning som visar att ACT kan vara hjälpsamt vid stresshantering.

Mindfulness och meditation

För att hantera sin stress så behöver man öka sin återhämtning. Det kan man göra på flera sätt och mindfulness, eller medveten närvaro, har blivit populärt de senaste åren. Man har inslag av mindfulness i behandling med ACT men det finns också andra mindfulnessbaserade behandlingar som Mindfulnessbaserad stressreduktion (MBSR), vilket är en evidensbaserad gruppbehandling för att hantera stress och utmattning, som kan vara hjälpsam. Vill man praktisera på egen hand så finns det många appar, som Insight timer, där det finns meditationer att lyssna på. Annars kan man gå en kurs i yoga eller meditation.

När ska du överväga en psykolog?

Om du upplever att för mycket stress i din vardag att det påverkar din hälsa och välmående, kan det vara dags att söka professionell hjälp. En psykolog kan erbjuda stöd och verktyg för att hantera din stress mer effektivt.

Kom ihåg, det är aldrig för sent att ta itu med stress. Din hälsa och välmående ska alltid prioriteras och om du känner att stressen blir för mycket, tveka inte att kontakta oss för stöd och vägledning.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


12 frågor och svar om illamående stress

 Vad är stress?

Stress är en normal del av det mänskliga livet och är i grunden kroppens sätt att reagera på olika utmaningar och påfrestningar.

Kan stress orsaka illamående?

Stress aktiverar kroppens ”kamp-eller-flykt”-respons, vilket kan orsaka muskelspänningar i magen och förändra matsmältningsprocessen.

Vad är sambandet mellan stress och yrsel?

Stress kan påverka blodcirkulationen och syretillförseln till hjärnan, vilket leder till yrsel som ofta åtföljs av illamående.

Hur påverkar stress matsmältningssystemet?

Stress kan påverka matsmältningen, vilket leder till symtom som illamående, magont och uppkördhet.

Vilka är de långsiktiga effekterna av stress?

Långvarig stress på jobbet kan leda till flera negativa hälsokonsekvenser, såsom trötthet, hjärt-kärlsjukdomar, och psykiska problem som depression och ångest. Det kan också påverka immunförsvaret, vilket gör dig mer mottaglig för infektioner. På det personliga planet kan det leda till problem i relationer och generell livskvalitet. Att hantera stress effektivt är därför avgörande för både din fysiska och mentala hälsa.

Varför är illamående på morgonen vanligt vid stress?

På morgonen är kortisolnivåerna naturligt högre, och tillsammans med oro inför dagen kan detta leda till illamående.

Kan stress orsaka kräkningar?

Ja, i extrema fall kan stress utlösa kräkningar genom att påverka magens muskulatur och nervsystemet.

Finns det några effektiva avslappningstekniker för att hantera stress?

Ja, det finns flera avslappningstekniker som kan hjälpa till att hantera stress på jobbet. Djupandning, progressiv muskelavslappning och mindfulness-övningar är effektiva metoder. Korta promenader eller att stretcha under dagen kan också hjälpa. Vissa människor finner att lyssna på lugn musik eller praktisera yoga kan vara avslappnande. Att experimentera med olika tekniker kan hjälpa dig att hitta vad som fungerar bäst för dig.

Vad kan man göra för att förebygga illamående och stress?

Fokusera på stresshantering genom regelbunden motion, tillräcklig sömn, balanserad kost och att undvika överdriven arbetsbelastning.

Finns det medicinsk behandling för stress?

Ja, i vissa fall kan läkemedel som ångestdämpande och antidepressiva hjälpa, men det bör alltid ske i samrådan med en läkare.

Hur kan en psykolog hjälpa mig hantera stress?

Psykologer arbetar med evidensbaserade metoder som Kognitiv beteendeterapi (KBT) eller Acceptance and Commitment therapy (ACT), vilka kan vara hjälpsamma för att hantera stress. Du kan få arbeta med olika tekniker och en stressdagbok för att öka din återhämtning och balans i livet.

Var kan jag söka hjälp för stress?

Du kan söka hjälp hos någon av våra legitimerade psykologer eller terapeuter här på Lavendla. Har du svårare problematik så bör du söka kontakt med en läkare för bedömning via exempelvis din vårdcentral.

Behandling av stress – steg för steg

Om du är i behov av att hantera din stress så finns det hjälp att få och här får du en uppfattning om hur en behandling skulle kunna se ut:

Förståelse och utvärdering

Första steget är att kartlägga din historia och hur dina symptom utvecklats. En professionell psykolog eller terapeut kan hjälpa dig att utvärdera din situation och förstå vad som orsakar din stress. Du kan också få fylla i skattningsformulär.

Psykoedukation

Du kommer att lära dig om stress och hur den påverkar dig både fysiskt och mentalt. Det är viktigt att förstå vad som händer i din kropp, tankar och känslor när stress uppstår.

Verktyg för att förändra beteenden och mönster

I en KBT-behandling du att få arbeta med att identifiera mönster som är kopplade till din stress. Detta kan inkludera att arbeta med värderingar kopplade till livsstil, att fylla i stressdagbok och att lära sig sätta sunda gränser och identifiera behov. Du får också hemuppgifter att öva på mellan sessionerna, vilket kan inkludera olika mindfulnessövningar.

Följ upp och utvärdera framsteg

Du kommer att ha stöd från din psykolog under hela processen. Vid slutet av behandlingen får du även med dig en plan för att kunna fortsätta öva och behålla dina framsteg över tid.

Koppla in specialister (vid behov)

Om du har svåra symptom så kan det kräva mer specialiserad vård. Det är då bra om man kontaktar en läkare vid exempelvis sin vårdcentral för en bedömning.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

ellen lindgren leg. psykolog

Skrivet av Ellen Lindgren

Ellen är leg. psykolog och har erfarenhet främst inom kliniskt psykologi där hon arbetat med olika tillstånd som stress, ångest, depression, sömnproblem, kriser och trauma inom primärvård och psykiatri. Hon har också arbetat med forskning när hon studerat i USA och med affektiv sjukdom och sömnproblem vid Karolinska Institutet.