Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Ibland kan man behöva gå i terapi av olika anledningar men det är inte alltid så lätt att veta vart man skall vända sig. Här går vi igenom vad en terapeut är och hur man kan få hjälp.
En terapeut är en professionell person som arbetar med att hjälpa människor att hantera psykiska, emotionella, beteendemässiga eller relationella problem och syndrom. Terapeuter kan ha olika utbildningsbakgrunder och specialiseringar, och termen kan omfatta ett brett spektrum av yrkesgrupper inom psykisk hälsa, inklusive psykologer, psykiatrer, psykoterapeuter, kuratorer, och socionomer.
Termen terapeut är inte skyddad, vilket innebär att vem som helst kan kalla sig terapeut, men en legitimerad yrkeskategori är en skyddad titel enligt Socialstyrelsen. Legitimation innebär att det finns en patientsäkerhet i behandlingen och att man behöver arbeta efter de metoder som enligt forskning visat sig bra resultat. Det finns många problem som kan bli bättre med hjälp av terapi.
Skillnaden mellan olika terapeuter beror på deras utbildning, specialisering och behandlingsmetoder:
Valet av terapeut kan bero på klientens specifika behov och preferenser gällande behandlingsmetod och problemområde.
Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.
Ellen Lindgren, leg. psykolog
En terapeut kan hjälpa till med ett brett spektrum av psykiska, emotionella, beteendemässiga och relationella problem. Här är några exempel på vad en terapeut kan bistå med:
Terapeuter anpassar sin behandling baserat på klientens unika behov och mål, och de kan använda olika terapeutiska tekniker och metoder för att hjälpa sina klienter att förbättra sitt psykiska och emotionella välmående.
Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.
Valet av terapeut beror på klientens specifika behov, den terapeutiska inriktningen som terapeuten praktiserar, och terapeutens professionella bakgrund och kompetens. Det finns forskning som visar att vissa metoder är bättre än andra för specifika problemområden, så det är viktigt att man hittar en form som fungerar. Det är också viktigt för klienter att känna sig bekväma med sin terapeut och att det finns en känsla av förtroende, eftersom detta är grundläggande för en framgångsrik terapeutisk process.
Terapeuter använder olika metoder och tekniker för att hjälpa sina klienter, beroende på deras specifika behov och problem. Dessa kan inkludera samtalsterapi, beteendeterapier som kognitiv beteendeterapi (KBT), psykodynamisk terapi, familjeterapi, parterapi och många andra terapiformer.
Målet med terapi är ofta att hjälpa klienten att förstå och bearbeta sina känslor, förbättra sina relationer, utveckla hälsosammare beteendemönster, och öka deras allmänna välmående.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
En terapeut är en professionell person som arbetar med att hjälpa människor att hantera psykiska, emotionella, beteendemässiga eller relationella problem och syndrom.
Terapeuter kan ha olika utbildningsbakgrunder och specialiseringar, och termen kan omfatta ett brett spektrum av yrkesgrupper inom psykisk hälsa, inklusive psykologer, psykiatrer, psykoterapeuter, kuratorer, och socionomer.
Nej, termen terapeut är inte skyddad, vilket innebär att vem som helst kan kalla sig terapeut, men en legitimerad yrkeskategori är en skyddad titel enligt Socialstyrelsen.
Legitimation innebär att det finns en patientsäkerhet i behandlingen och att man behöver arbeta efter de metoder som enligt forskning visat sig bra resultat.
Legitimerade psykologer har gått en femårig yrkesutbildning och gjort tjänstgöring innan de fått sin legitimation av Socialstyrelsen. De kan bedöma, diagnostisera och behandla psykiska och beteendemässiga problem med samtalsterapi.
Legitimerad psykoterapeut är en fortsättningsutbildning i psykoterapi för läkare, psykologer och socionomer och har som syfte att hjälpa till med emotionella och psykiska problem. Det är en legitimerad yrkesgrupp utifrån Socialstyrelsen.
Psykiatrer är utbildade läkare som kan diagnostisera psykiska tillstånd och förskriva mediciner.
Hälso- och sjukvårdskurator är ett legitimerat yrke där man först gått socionomprogram med praktik för att sedan erbjuder terapi och rådgivning för att hantera sociala och personliga problem.
Coacher specialiserar sig på specifika områden som relationer eller karriär och erbjuder målinriktad terapi och stöd.
En terapeut kan hjälpa till med ett brett spektrum av psykiska, emotionella, beteendemässiga och relationella problem. Läs gärna mer i texten ovan.
Terapeuter använder olika metoder och tekniker för att hjälpa sina klienter. Dessa kan inkludera samtalsterapi, beteendeterapier som kognitiv beteendeterapi (KBT), psykodynamisk terapi, familjeterapi, parterapi och andra terapiformer.
Om du vill gå i terapi rekommenderar vi att du kontaktar en legitimerad psykolog eller terapeut. Du kan boka ett första besök med någon av våra terapeuter här på Lavendla. Vi gör det svåra lättare.
Behandlingsupplägg kan skilja sig mellan olika terapiskolor. Så här kan en behandlingen se ut med Kognitiv beteendeterapi (KBT), vilket är en metod som kan användas för många olika problemområden och tillstånd:
Första steget är att förstå problemet och att det är okej att söka hjälp för det. En legitimerad psykolog kan hjälpa dig att bedöma din situation utifrån din livssituation. Du kan också få fylla i skattningsformulär.
Du kommer att lära dig om problemet och hur den påverkar dig både fysiskt och psykiskt. Det är viktigt att förstå vad som händer i kropp, tankar och känslor. Man sätter också mål för behandlingen.
Här arbetar man med att identifiera och ändra tankemönster som är kopplade till problemet. Detta hjälper dig att utveckla en mer nyanserad bild och öka din förmåga att hantera känslor, tankar och förändra beteenden. Tillsammans med din behandlare kommer du att utforska situationer och lära dig att hantera dem. Du får också hemuppgifter att öva på mellan sessionerna.
Du kommer att ha stöd från din psykolog under hela processen. Vid slutet av behandlingen får du även med dig en plan för att kunna fortsätta öva och behålla dina framsteg över tid. Boka gärna en första session med någon av våra legitimerade psykologer eller terapeuter för att se hur vi kan hjälpa dig.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha