Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Att fundera över sin ålder och livets gång är naturligt, men när dessa tankar övergår i oro och stress kan det handla om åldersångest. Det kan drabba oss vid olika skeden i livet – allt från när vi fyller 30 till när vi når 50-årsstrecket. Men varför känner vi så, och vad kan vi göra åt det?
Åldersångest innebär en oro eller rädsla för att bli äldre. Det kan handla om rädslan för fysiska förändringar, känslan av att livet går för snabbt, eller en oro över att inte ha uppnått vissa mål. Denna typ av ångest kan komma i perioder, ofta vid specifika åldersgränser.
Många upplever åldersnoja vid 30, eftersom det är en ålder då samhället ofta förväntar sig att vi har en stabil karriär, kanske en familj och en tydlig livsplan. Men verkligheten ser olika ut för alla, och pressen att ”ha allt på plats” kan skapa stress och självjämförelser.
Vanliga tankar vid åldersnoja 30:
För vissa kan åldersnoja vid 50 handla om att inse att man närmar sig pensionsåldern, medan andra känner en rädsla för fysiskt åldrande eller förändrade sociala roller.
Vanliga tankar vid åldersnoja 50 år:
För att hantera sin åldersångest så kan man bygga nya rutiner och intressen som gör livet meningsfullt. Se åldrandet som en ny fas snarare än en begränsning – det finns fortfarande mycket att utforska och uppleva. Försök att prioritera hälsa och välbefinnande genom att röra på dig och ta hand om kroppen. Man kan också gå i terapi för att få nya perspektiv och stöd.
Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.
Ellen Lindgren, leg. psykolog
Det finns saker man kan göra för att minska sin ålders ångest och här är några exempel.
Oro för framtiden kan stjäla energi. Träna på att vara närvarande och uppskatta det du har idag.
Ålder är en del av livet, och att se det som en naturlig process snarare än ett hinder kan minska ångesten.
Det är aldrig för sent att lära sig något nytt eller starta om på nytt i livet.
Många känner samma sak. Att dela dina tankar kan hjälpa dig att inse att du inte är ensam.
Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.
Om man lider av åldersångest finns det olika sätt man kan komma över det.
KBT är en av de mest effektiva metoderna för att hantera ångest. Den hjälper dig att identifiera negativa tankemönster och ersätta dem med mer realistiska och hjälpsamma tankar kring åldrande. Man arbetar även med känslor och att förändra beteenden.
Att öva på att vara närvarande i nuet kan minska oron för framtiden. Meditation, djupandning och mindfulnessövningar kan hjälpa dig att acceptera livets förändringar utan att fastna i katastroftankar.
Att prata med en terapeut kan hjälpa dig att utforska dina känslor kring ålder och livets förändringar. Ibland handlar åldersångest om obearbetade känslor eller förväntningar från samhället.
Försök att se ålder som en del av livets resa snarare än en begränsning. Att fokusera på vad du har lärt dig, vilka möjligheter som fortfarande finns och vad du faktiskt uppskattar i livet kan minska ångesten.
Att prata med vänner och familj om dina känslor kan göra stor skillnad. Många känner samma sak, och att höra andras perspektiv kan hjälpa dig att omvärdera dina egna tankar om ålder.
Sociala medier och samhällsnormer kan skapa onödig stress kring åldrande. Försök att fokusera på din egen väg istället för att jämföra dig med andra.
Om åldersångesten är mycket påfrestande och påverkar din vardag kan läkemedel mot ångest eller depression vara en lösning på kort sikt. Detta bör dock diskuteras med en läkare eller psykolog.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
Åldersångest är en oro eller rädsla för att bli äldre, ofta kopplad till fysiska förändringar, livsmål eller samhällets förväntningar.
Många känner åldersångest på grund av samhällsnormer, självjämförelser, rädsla för förlorad tid eller oro för framtida hälsa och ekonomi.
Ja, åldersångest är mycket vanligt och kan drabba människor i olika faser av livet, särskilt vid 30, 40 eller 50 års ålder.
Många upplever press att ha ”hunnit med” vissa livsmål som karriär, familj eller bostad, vilket kan skapa stress och ångest.
Vid 50 kan åldersångesten handla om insikten att man närmar sig pensionen, förändrad fysisk hälsa eller reflektioner kring livets mening.
Sociala medier kan förstärka åldersångest genom att skapa orealistiska jämförelser med andra som verkar mer framgångsrika eller yngre.
Fokusera på nuet, sluta jämföra dig med andra, sätt nya mål och se ålder som en del av livets resa istället för ett hinder.
Ja, kognitiv beteendeterapi (KBT) kan vara effektiv för att bryta negativa tankemönster kring åldrande och skapa en mer positiv syn.
Ja, fysisk aktivitet kan förbättra både mental och fysisk hälsa, vilket kan minska oro kring åldrandet och öka välbefinnandet.
Fokusera på vad du har uppnått, vilka möjligheter som fortfarande finns och värdera erfarenheten och visdomen som åren ger.
Genom vår sida kan du boka en inledande session med en terapeut eller psykolog för att beskriva dina problem och börja planera en behandling. Kognitiv beteendeterapi (KBT) kan hjälpa att ändra negativa tankemönster och möta känslor av rädsla för att bättre hantera dem. Vi hjälper dig att göra det svåra lättare.
Här går vi igenom hur en behandling skulle kunna gå till. Det finns hjälp att få och här får du en uppfattning om stegen du kan ta:
Första steget är att förstå vad som hänt och hur det påverkat dig. En professionell psykolog eller terapeut kan hjälpa dig att bedöma din situation och hjälpa dig på vägen. Du kan också få fylla i skattningsformulär.
Du kommer att lära dig om ditt problem, samt hur den påverkar dig både fysiskt och psykiskt. Det är viktigt att förstå vad som händer i din kropp, tankar och beteende när känslan uppkommer.
Du kommer att arbeta med att identifiera och ändra tankemönster som är kopplade till din problematik. Tillsammans med din behandlare kommer du att utforska situationer, dina alternativ och vägen framåt. Det kan innebära verktyg som problemlösning och mindfulness. Du kan också få hemuppgifter att öva på mellan sessionerna.
Du kommer att ha stöd från din psykolog eller terapeut under hela processen. Vid slutet av behandlingen får du även med dig en plan för att kunna fortsätta öva och behålla dina framsteg över tid.
Boka gärna en första session med någon av våra psykologer, terapeuter eller coacher för att se hur vi kan hjälpa dig. Vi gör det svåra lättare.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha