Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Att tänka igenom saker är bra men om man är en övertänkare och grubblar mycket så kan det bli problematiskt. Men varför blir man en övertänkare och vad kan man göra åt det?
Att vara en övertänkare innebär att fastna i tankeloopar, analysera varje liten detalj och ha svårt att släppa saker. Det kan gälla allt från relationer och sociala situationer till framtiden och ens egna beslut. Många som övertänker beskriver det som att hjärnan aldrig slutar arbeta, vilket kan vara tröttande och stressande. Men varför övertänker vi, och vad kan vi göra åt det?
Det finns flera anledningar till varför någon övertänker allt. Några av de vanligaste orsakerna är:
Övertänkare tenderar att vara perfektionister som analyserar alla möjliga utfall för att undvika misstag.
Den som tvivlar på sig själv kan fastna i tankar om vad andra tycker eller om de har gjort rätt val.
Många med ADHD övertänker på grund av hjärnans förmåga att snabbt hoppa mellan tankar. Tankar kan förstoras, vilket gör det svårt att släppa små saker.
Höga stressnivåer kan förstärka övertänkande eftersom hjärnan är inställd på att hitta lösningar på problem – även när de inte finns.
Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.
Ellen Lindgren, leg. psykolog
Att bryta mönstret av övertänkande kan innebära ökad medvetenhet och strategier för att ändra och arbeta med tankarna. Här är några sätt att hantera det:
Att få ner sina tankar på papper kan hjälpa till att skapa struktur och minska oro.
Ge dig själv en begränsad tid att fundera på ett problem, och sedan släpp det.
Mindfulness och meditation kan hjälpa till att bryta tankeloopar och minska övertänkande.
Fråga dig själv: ”Hur realistiskt är det här scenariot?” Ofta bygger övertänkande på irrationella rädslor.
Fysisk aktivitet och hobbys kan hjälpa till att avleda uppmärksamheten från destruktivt övertänkande.
Övertänkande kan påverka relationer på olika sätt. Man kan ha mer negativa tankar och beteenden för att söka trygghet. Att vara tillsammans med en övertänkare kan ibland vara utmanande, men förståelse och kommunikation kan underlätta.
Om man dejtar en person som övertänker så finns det vissa saker man kan tänka på.
Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.
Att ha en partner som övertänker kan påverka relationen men det går att få hjälp med.
Många som övertänker allt undrar om det kan kopplas till en diagnos. Vanliga diagnoser där övertänkande är vanligt inkluderar:
Tvångssyndrom (OCD) – Upprepade tankar och behov av att analysera detaljer ingående.
ADHD – Snabba tankar, impulsiv analys av situationer och svårighet att släppa saker.
GAD (Generaliserat ångestsyndrom) – Oro för många olika saker och svårighet att stänga av negativa tankar.
Terapi, särskilt kognitiv beteendeterapi (KBT) och metakognitiv terapi (MCT) kan vara mycket effektiv för att minska övertänkande. Det hjälper individer att identifiera och omstrukturera negativa tankemönster, känslor och beteendemönster. På Lavendla har vi psykologer och terapeuter som kan hjälpa.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
En övertänkare analyserar och grubblar mycket, ofta över små detaljer och potentiella konsekvenser.
Ja, övertänkande är vanligt vid ADHD, GAD (generaliserat ångestsyndrom) och OCD (tvångssyndrom).
Personer med ADHD har ofta snabba tankar och svårigheter att släppa saker, vilket kan förstärka övertänkandet.
Man kan skriva ner tankar, sätta en tidsgräns för grubblande, utmana dina egna tankar och fokusera på nuet genom mindfulness.
Försök distrahera dig med aktiviteter, träning eller kreativa sysslor. Om det påverkar din vardag negativt kan terapi vara en lösning.
Övertänkare kan analysera partnerns beteenden, sms och ordval för mycket, vilket kan leda till onödig oro och missförstånd.
En övertänkare kan behöva mer bekräftelse och tydlighet i kommunikationen för att känna sig trygg i relationen.
Ha öppen kommunikation, ge lugnande försäkringar och hjälp din partner att se saker i ett större perspektiv. Om din partner upprepat ber om återförsäkring kan hen kanske ha generellt ångestsyndrom och terapi kan också vara hjälpsamt.
Om det leder till stress, ångest eller påverkar din livskvalitet kan det vara skadligt och bra att arbeta med, exempelvis i terapi.
Genom vår sida kan du boka en inledande session med en terapeut eller psykolog för att beskriva dina problem och börja planera en behandling. Kognitiv beteendeterapi (KBT) och metakognitiv terapi (MCT) kan hjälpa att ändra negativa tankemönster och möta känslor av rädsla för att bättre hantera dem. Vi hjälper dig att göra det svåra lättare.
Här går vi igenom hur en behandling skulle kunna gå till. Det finns hjälp att få och här får du en uppfattning om stegen du kan ta:
Första steget är att förstå vad som hänt och hur det påverkat dig. En professionell psykolog eller terapeut kan hjälpa dig att bedöma din situation och hjälpa dig på vägen. Du kan också få fylla i skattningsformulär.
Du kommer att lära dig om ditt problem, samt hur den påverkar dig både fysiskt och psykiskt. Det är viktigt att förstå vad som händer i din kropp, tankar och beteende när känslan uppkommer.
Du kommer att arbeta med att identifiera och ändra tankemönster som är kopplade till din problematik. Tillsammans med din behandlare kommer du att utforska situationer, dina alternativ och vägen framåt. Det kan innebära verktyg som problemlösning och mindfulness. Du kan också få hemuppgifter att öva på mellan sessionerna.
Du kommer att ha stöd från din psykolog eller terapeut under hela processen. Vid slutet av behandlingen får du även med dig en plan för att kunna fortsätta öva och behålla dina framsteg över tid.
Boka gärna en första session med någon av våra psykologer, terapeuter eller coacher för att se hur vi kan hjälpa dig. Vi gör det svåra lättare.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha