Hem / Lavendla Terapi / Ångest / Copingstrategier

Här utforskar vi vad copingstrategier är och hur man kan använda det för att hantera och minska stress, ångest och oro.

Vad betyder coping och varför är det viktigt?

I livet utsätts vi ibland för utmaningar som kan skapa stress och oro. Det kan vara allt från arbetsrelaterad press till personliga kriser och relationsproblem. För att klara av dessa påfrestningar använder vi oss av olika strategier för att hantera situationen – det som kallas copingstrategier. Men vad betyder coping egentligen?

Coping kommer från engelskans to cope, vilket betyder att hantera eller klara av något. Inom psykologin syftar coping på de medvetna eller omedvetna metoder vi använder för att hantera stress, känslomässig smärta och svåra livshändelser. Dessa strategier kan hjälpa oss att minska negativa känslor och återfå en känsla av kontroll över vår situation.

Vad är copingstrategier?

Copingstrategier är de specifika metoder vi använder för att hantera stress och oro. Vissa strategier är effektiva och hjälper oss att långsiktigt må bättre, medan andra kan vara mindre hälsosamma och på sikt bidra till ytterligare problem.

Det finns två huvudtyper av coping:

  1. Problemfokuserad coping – Det innebär att aktivt försöka lösa problemet som orsakar stress.
  2. Emotionellt fokuserad coping – Handlar om att hantera de känslor som uppstår vid en stressande situation, snarare än att förändra själva situationen.

Beroende på situationen kan olika copingstrategier vara mer eller mindre effektiva. Att förstå och använda rätt strategier kan göra en stor skillnad för både psykiskt och fysiskt välmående. För att få mer hjälp att hantera situationer, kontakta någon av våra terapeuter. Vi gör det svåra lättare.

Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.

Ellen Lindgren, leg. psykolog

Möt våra terapeuter

Exempel på olika copingstrategier

För att illustrera hur coping fungerar i praktiken går vi igenom tre vanliga copingstrategier och hur de kan användas vid stress och oro.

1. Problemlösning – En aktiv copingstrategi

När det fungerar bäst:
Problemfokuserad coping fungerar bäst när vi har möjlighet att påverka och förändra situationen.

Hur det fungerar:

  • Identifiera problemet och analysera vad som orsakar stressen.
  • Sätt upp konkreta mål för att lösa situationen.
  • Bryt ner målen i små, hanterbara steg.
  • Agera utifrån planen och utvärdera om strategin fungerar.

Exempel:
Om du känner stress inför en stor arbetsuppgift kan en aktiv copingstrategi vara att planera uppgiften i mindre delar, sätta deadlines och be om hjälp om det behövs.

2. Acceptans – När vi inte kan förändra situationen

När det fungerar bäst:
I vissa fall står vi inför situationer som vi inte kan förändra, exempelvis en sjukdom eller en plötslig livsförändring. Då kan acceptans vara en viktig copingstrategi.

Hur det fungerar:

  • Erkänn att situationen är utanför din kontroll.
  • Tillåt dig att känna och bearbeta dina känslor.
  • Försök att omvärdera situationen och fokusera på det du kan påverka.
  • Hitta mening i det svåra, till exempel genom att se lärdomar eller växa som person.

Exempel:
Om du går igenom en separation kan acceptans hjälpa dig att bearbeta sorgen och släppa taget om det som varit och så småningom fokusera på hur du kan bygga upp ditt liv på nytt.


3. Socialt stöd – Vikten av att dela bördan

När det fungerar bäst:
Att söka stöd hos andra är en emotionellt fokuserad copingstrategi som är särskilt användbar vid känslomässig smärta eller kris.

Hur det fungerar:

  • Prata med vänner, familj eller en terapeut om dina känslor.
  • Be om råd och hjälp när du behöver det.
  • Bygg upp ett starkt socialt nätverk som du kan luta dig mot i svåra tider.
  • Uttryck känslor genom att skriva, prata eller på andra sätt bearbeta dem.

Exempel:
Om du känner oro inför en förändring på jobbet kan det hjälpa att prata med en kollega eller vän för att få perspektiv och stöd.


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.

Anna är en av våra terapeuter du är välkommen att boka tid hos.

Copingstrategier vid kris

När vi går igenom en kris, som en förlust, sjukdom eller stor livsförändring, blir copingstrategier extra viktiga. Här är några exempel på hur vi kan hantera en krissituation:

  • Söka professionellt stöd – Vid svår sorg eller trauma kan det vara hjälpsamt att prata med en terapeut.
  • Självmedkänsla – Att vara snäll mot sig själv och inte pressa sig att snabbt ”komma över” situationen.
  • Struktur i vardagen – Att hålla fast vid rutiner kan skapa en känsla av stabilitet.
  • Fysisk aktivitet – Motion kan hjälpa till att hantera stress och stärka det psykiska välmåendet.

Att förstå att copingstrategier inte handlar om att ”fixa” allt på en gång, utan snarare att ta små steg mot att hantera situationen, kan göra stor skillnad.

Copingstrategier stress – Vad fungerar bäst?

När vi upplever stress är det viktigt att identifiera vilken copingstrategi som passar bäst för situationen. Här är några sätt att hantera stress effektivt:

Prioritera och planera – Skapa en att-göra-lista och bryt ner uppgifter i hanterbara steg.
Sätt gränser – Lär dig att säga nej och undvika överbelastning.
Mindfulness och avslappning – Meditation och andningsövningar kan hjälpa till att lugna sinnet.
Fysisk rörelse – Träning frisätter endorfiner som kan minska stress.
Sömn och återhämtning – En god natts sömn är avgörande för att hantera stress.

Genom att kombinera flera copingstrategier kan vi skapa en långsiktig balans och minska risken för utmattning.

Psykologisk behandling

Terapi, särskilt kognitiv beteendeterapi (KBT), kan vara mycket effektiv för att hantera olika händelser och tillstånd som ångest och depression. Det hjälper individer att identifiera och omstrukturera negativa tankemönster, känslor och beteendemönster. På Lavendla har vi psykologer och terapeuter som kan hjälpa.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


10 vanliga frågor och svar om copingstrategier

Vad betyder coping?

Coping betyder att hantera eller klara av stress, oro och utmaningar i livet genom olika strategier.

Vad är copingstrategier?

Copingstrategier är de metoder vi använder för att hantera stress och svåra situationer, antingen genom att lösa problemet eller hantera våra känslor.

Vilka är de två huvudtyperna av coping?

De två huvudtyperna är problemfokuserad coping, där vi försöker lösa själva problemet, och emotionellt fokuserad coping, där vi hanterar våra känslor kring situationen.

Kan du ge exempel på en problemfokuserad copingstrategi?

Ja, en sådan strategi är problemlösning, där vi identifierar orsaken till stress, bryter ner problemet i mindre delar och skapar en plan för att lösa det.

Vad innebär emotionellt fokuserad coping?

Det innebär att hantera de känslor som uppstår vid en svår situation, exempelvis genom att acceptera det vi inte kan förändra eller söka stöd från andra.

Hur kan acceptans vara en copingstrategi?

Acceptans innebär att vi erkänner och accepterar en svår situation som vi inte kan förändra, vilket hjälper oss att fokusera på det vi faktiskt kan påverka.

Varför är socialt stöd en viktig copingstrategi?

Att prata med vänner, familj eller en terapeut kan hjälpa oss att bearbeta känslor, få nya perspektiv och känna oss mindre ensamma i svåra situationer.

Vad är en copingstrategi vid kris?

Vid en kris kan copingstrategier som att söka professionellt stöd, behålla rutiner och ge sig själv tid att bearbeta känslor vara hjälpsamma.

Vad är skillnaden mellan hälsosam och ohälsosam coping?

Hälsosam coping hjälper oss att hantera stress på ett långsiktigt och konstruktivt sätt, medan ohälsosam coping, som att undvika problem eller använda skadliga beteenden, kan förvärra situationen.

Hur kan terapi hjälpa vid ångest?

Genom vår sida kan du boka en inledande session med en terapeut eller psykolog för att beskriva dina problem och börja planera en behandling. Kognitiv beteendeterapi (KBT) eller Acceptance and Commitment therapy (ACT) kan hjälpa att ändra negativa tankemönster och möta känslor av rädsla för att bättre hantera dem. Vi hjälper dig att göra det svåra lättare.

Behandling med Kognitiv beteendeterapi (KBT)

Här går vi igenom hur en behandling skulle kunna gå till. Det finns hjälp att få och här får du en uppfattning om stegen du kan ta:

Bedömning

Första steget är att förstå vad som hänt och hur det påverkat dig. En professionell psykolog eller terapeut kan hjälpa dig att bedöma din situation och hjälpa dig på vägen. Du kan också få fylla i skattningsformulär.

Psykoedukation

Du kommer att lära dig om exempelvis oro och ångest, samt hur den påverkar dig både fysiskt och psykiskt. Det är viktigt att förstå vad som händer i din kropp, tankar och beteende när känslan uppkommer.

Verktyg för att förändra beteenden och mönster

Du kommer att arbeta med att identifiera och ändra tankemönster som är kopplade till din problematik. Tillsammans med din behandlare kommer du att utforska situationer, dina alternativ och vägen framåt. Det kan innebära verktyg som problemlösning och mindfulness. Du kan också få hemuppgifter att öva på mellan sessionerna.

Följ upp och utvärdera framsteg

Du kommer att ha stöd från din psykolog eller coach under hela processen. Vid slutet av behandlingen får du även med dig en plan för att kunna fortsätta öva och behålla dina framsteg över tid.

Boka gärna en första session med någon av våra psykologer, terapeuter eller coacher för att se hur vi kan hjälpa dig. Vi gör det svåra lättare.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

ellen lindgren leg. psykolog

Skrivet av Ellen Lindgren

Ellen är leg. psykolog och har erfarenhet främst inom kliniskt psykologi där hon arbetat med olika tillstånd som stress, ångest, depression, sömnproblem, kriser och trauma inom primärvård och psykiatri. Hon har också arbetat med forskning när hon studerat i USA och med affektiv sjukdom och sömnproblem vid Karolinska Institutet.