Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Har du eller någon du känner problem med droger? Sök hjälp om du eller någon närstående har det så. Drogberoende är ett allvarligt problem men det finns stöd och hjälp att få.
Missbruk och beroende av droger är ett allvarligt samhällsproblem och en sjukdom som kan drabba vem som helst, oavsett bakgrund eller ålder. Enligt Folkhälsomyndigheten använder cirka 8% av befolkningen droger någon gång under året. Missbruket kan börja som en tillfällig flykt från vardagen men kan snabbt utvecklas till ett destruktivt beroende. Att förstå symtomen, de fysiska tecknen och var man kan hitta hjälp är avgörande för att hjälpa både sig själv och andra.
Drogmissbruk visar sig ofta i både fysiska och psykiska förändringar. Här är några vanliga tecken att vara uppmärksam på:
Det innebär en fysisk och psykologisk beroendeprocess där kroppen blir van vid drogkonsumtion och man upplever abstinenssymptom när man inte använder. Att känna igen dessa symtom kan vara det första steget mot att bryta ett destruktivt mönster. Det är ett tillstånd som går att behandla men det kan kräva en mer omfattande behandling beroende på svårighetsgraden av beroendet.
Drogmissbruk kan drabba vem som helst, men vissa faktorer ökar risken. Missbruk är inte en moralisk svaghet eller en fråga om brist på viljestyrka – det är en komplex kombination av biologiska, psykologiska och sociala faktorer. Här tittar vi närmare på vilka som kan löpa högre risk att utveckla ett drogmissbruk och varför. Även om vissa är mer sårbara baserat på dessa faktorer är ingen helt immun.
Det finns flera faktorer som kan påverka risken för att någon utvecklar ett drogmissbruk:
Personer med psykiska sjukdomar som depression, ångest eller ADHD löper en större risk att använda droger för att självmedicinera. Låg självkänsla samt tidigare trauman kan också spela en avgörande roll.
Ju tidigare en person börjar experimentera med droger, desto större är risken för att utveckla ett beroende. Detta beror på att hjärnan är mer formbar och sårbar under ungdomsåren.
Höga nivåer av stress, som ekonomiska problem, arbetslöshet eller relationssvårigheter, kan öka risken. Ensamhet och social isolering kan leda till att man söker tröst i substanser.
Samtidigt som det finns riskfaktorer finns det också skyddande faktorer som minskar sannolikheten för missbruk:
Det är viktigt att komma ihåg att drogmissbruk är en sjukdom, inte ett val. Därför är det avgörande att se personer med missbruk som individer i behov av stöd, inte skuld eller skam.
Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.
Ellen Lindgren, leg. psykolog
Att ta sig ur ett drogmissbruk är möjligt med rätt stöd. En av de mest effektiva metoderna är kognitiv beteendeterapi (KBT), som fokuserar på att identifiera och förändra de tankemönster och beteenden som driver missbruket. Andra metoder enligt Socialstyrelsen är Community Reinforcement Approach (CRA), 12-stegsbehandling, MATRIX-programmet, psykodynamisk terapi och förstärkningsmetod (contingency management).
KBT innebär att man arbetar med olika verktyg och strategier för att arbeta med individens tankar, känslor och beteenden. Det är en aktiv terapiform, vilket innebär att klienten får öva på nya färdigheter utanför terapirummet.
Behandlingen börjar med en noggrann bedömning av individens situation:
Tillsammans med terapeuten sätts sedan tydliga mål, som exempelvis att minska eller helt sluta med droger.
Ett viktigt steg är att kartlägga de situationer, känslor och tankar som triggar droganvändning. Vanliga triggers kan vara:
Terapeuten hjälper klienten att bli medveten om dessa mönster och hur de påverkar beteendet.
När triggers och tankemönster är identifierade, arbetar man med att skapa nya, hälsosamma sätt att hantera dem. Exempel på strategier:
Ett centralt fokus inom KBT är att förebygga återfall, eftersom missbruk ofta innebär perioder av både framsteg och bakslag.
Behandlingen avslutas med att förstärka de nya vanorna och strategierna. Detta sker genom att:
En behandling med KBT kan pågå under flera månader, beroende på graden av missbruk och individens behov. Typiskt varar behandlingen mellan 10 och 20 sessioner, med regelbundna uppföljningar efteråt.
Om du eller någon du känner lider av drogmissbruk är det viktigt att veta att det finns hjälp att få. Du kan vända dig till vården för en bedömning och få remiss till rätt stöd, exempelvis Beroendemottagningar.
Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.
Vid drogberoende drabbas familjemedlemmar också ofta. Det finns stöd för anhöriga och barn till de som har ett beroende och Socialtjänsten kan i dessa fall hjälpa till. Kontakta din kommun för att se vad det finns för stöd där du bor.
Kom ihåg att den närstående måste vilja söka hjälp och förändras själv. Du kan erbjuda stöd och resurser, men det slutliga ansvaret för att bli drogfri ligger hos personen med drogproblemet. Att ta hand om din egen psykiska och emotionella hälsa är också avgörande i denna process.
Samtalsterapi är ofta det första steget i sökandet efter hjälp. Genom att arbeta med en psykolog eller terapeut kan du börja förstå dina symptom och utlösande faktorer, vilket är avgörande för långsiktig förändring.
Om du upplever tecken på missbruk eller beroende som påverkar ditt liv är det av största vikt att du söker professionell hjälp. Det är aldrig för sent att bryta sig fri från missbruk eller beroende. Så om du eller någon du älskar kämpar med dessa frågor, tveka inte att söka professionell hjälp.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
Drogberoende, även känt som narkomani, är en sjukdom som kännetecknas av en stark längtan eller ett tvångsmässigt behov av att konsumera droger trots negativa fysiska, sociala och ekonomiska konsekvenser. Det betraktas som en hjärnsjukdom eftersom det påverkar hjärnans belöningssystem och beslutsfattande.
Enligt Folkhälsomyndigheten använder cirka 8% av befolkningen droger någon gång under året.
Drogmissbruk kan drabba vem som helst, men vissa faktorer ökar risken. Missbruk är inte en moralisk svaghet eller en fråga om brist på viljestyrka – det är en komplex kombination av biologiska, psykologiska och sociala faktorer.
Drogkonsumtionen kan leda till konsekvenser på områden som arbete, relationer och livskvalitet i stort. Det finns också en ökad risk för dödlighet bland personer som använder narkotika.
Drogberoende kännetecknas av en rad symtom, vilket inkluderar ett starkt och överväldigande begär efter droger, svårigheter att stoppa eller kontrollera mängden droger som konsumeras, och en utvecklad tolerans som kräver större mängder droger för att uppnå samma effekter.
Enligt Socialstyrelsen är Kognitiv beteendeterapi (KBT), Community Reinforcement Approach (CRA), 12-stegsbehandling, MATRIX-programmet, psykodynamisk terapi och förstärkningsmetod (contingency management) olika metoder för behandling men de är olika effektiva.
Kognitiv beteendeterapi (KBT) innebär att man gör en bedömning, arbetar med mål, triggers och tankemönster, alternativa strategier, återfallsprevention och långsiktig framgång. Man får hemuppgifter att arbeta med mellan träffarna.
Det varierar från person till person. Vissa kan behöva några månader medan andra kan behöva år av kontinuerlig vård. Det går att bli fri från beroende av droger.
Ja, återfall är en del av återhämtningsprocessen för många. Det viktigaste är att inte ge upp. Om man återfallit är det viktigt att söka hjälp så fort det går för att komma tillbaka på rätt spår.
Drogberoende är vanligare hos män, men det förekommer också bland kvinnor.
Ett stödsystem är oftast avgörande för en framgångsrik återhämtning. Det inkluderar inte bara professionell hjälp som terapeuter och läkare, utan även familj och vänner som ger emotionellt och praktiskt stöd. Ett bra stödsystem kan bidra till att minska risken för återfall och hjälpa den drabbade att upprätthålla en sundare livsstil.
Om du eller någon du känner har problem med droger kan man vända sig till sin vårdcentral eller direkt till en beroendemottagning. Man kan också kontakta kommunen och Socialtjänsten om man vill få hjälp med att åka till ett behandlingshem. Det finns många möjligheter att bli fri från drogberoende!
Behandlingen för drogberoende är mångfacetterad och anpassas efter individen, med målet att hjälpa den drabbade att upphöra med drogerna, hantera abstinenssymptom och undvika återfall. Här är de huvudsakliga komponenterna i en behandlingsplan för drogberoende:
Behandlingsplanen bör vara flexibel och kunna anpassas efter individens förändrade behov genom återhämtningsprocessen. Ett starkt stödnätverk, bestående av familj, vänner och vårdgivare, spelar en viktig roll i att uppnå och upprätthålla drogfrihet. Att erkänna behovet av hjälp och aktivt söka behandling är avgörande steg mot återhämtning.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha