Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Att känna sig tom, avstängd eller utan riktning är något många upplever någon gång i livet. Men när tomhetskänslan stannar kvar och påverkar vardagen kan det vara ett tecken på något djupare – som stress, ensamhet eller depression. Oavsett kan det vara bra att få mer hjälp.
En tomhetskänsla kan beskrivas som en känsla av att något saknas, utan att man alltid kan sätta fingret på vad. Det kan kännas som att livet tappat färg, som att man går på autopilot eller som att man är närvarande utan att vara delaktig.
Vanliga beskrivningar från personer som upplever detta inkluderar:
Ibland kan det börja med små signaler – att saker som brukade ge glädje inte längre gör det. Kanske blir du mer trött, isolerad, tappar lusten att socialisera eller får svårt att känna positiva känslor alls.
Det finns många olika orsaker till att man känner sig tom, och de är ofta sammankopplade med psykisk ohälsa. Några av de vanligaste är:
Tomhetskänsla och depression går ofta hand i hand. När man är deprimerad har man lite energi – man kan också uppleva en brist på känslor, eller att man tappat känslor för sin partner, familj eller känner att livet är meningslöst. Det kallas ibland för känslomässig avtrubbning.
Att känna sig ensam under en längre tid påverkar både självkänslan och den känslomässiga upplevelsen av att vara delaktig i livet. Ensamhet är ett tillstånd där man också kan känna sig isolerad, även om man har människor omkring sig.
Stress kan leda till att vi kopplar bort våra känslor. När kroppen går på högvarv under lång tid utan återhämtning, stänger vi ibland av för att orka. Det kan yttra sig som att man är tom i huvudet, har svårt att fokusera och känner sig ”borta” från sig själv.
Människor som varit med om trauma – både enstaka och upprepade – kan utveckla ett tillstånd där de blir känslomässigt undvikande. Det är en form av skydd, ett sätt att inte känna för mycket.
Hos vissa leder det till känslomässig instabilitet, där man pendlar mellan intensiva känslor och tomhet. Ibland kallas det ”svårt att känna känslor”, men det handlar snarare om att de blir svåra att tolka och hantera.
Många beskriver det som att ”leva bakom en glasruta”, eller som att vara med men inte riktigt delta. Det går att få hjälp med i terapi.
Jag trodde du bara skulle fråga; hur känns det? hela tiden men inte lyssna till vad jag sa. Vårt samtal var inte alls så. Det här var ju jättebra!”, sa en klient nyligen.
Klientens ord om Kerstin, Dipl. Psykosyntes- och Parterapeut
Att känna sig avtrubbad eller ha avtrubbade känslor betyder att man undviker känslor på olika sätt. Du känner inte som du brukar, eller inte alls. Det kan skapa stor förvirring, särskilt när det drabbar kärleksrelationer.
Det är vanligt att fråga sig:
Men det är inte fel på dig. Det är ett tecken på att något inuti behöver få uppmärksamhet och omtanke.
Om du lever med någon som känns känslomässigt frånvarande kan det vara svårt att förstå vad som händer. En känslomässigt avstängd partner kan verka kall, frånvarande eller oengagerad, men ofta handlar det om svårigheter på olika sätt.
Hen kan uppleva känslomässig avtrubbning till följd av stress, depression, trauma eller andra problem. Det är viktigt att inte tolka avstängdheten som brist på kärlek – utan som ett tecken på att något inte står rätt till på djupet. Om det är problem i relationen kan man också gå i parterapi.
Känsla av meningslöshet är nära besläktad med tomhet. Det är upplevelsen av att ”vad spelar det för roll?” – att allt saknar syfte. Det är vanligt vid depression, existentiella kriser, sorg och trauma.
När vi förlorar vår känsla för något – våra mål, vår identitet eller våra relationer – kan vi också förlora riktningen i livet. Det går att få hjälp med i terapi.
Människan är inte byggd för att konstant vara lycklig, men vi behöver uppleva variation: glädje, tacksamhet, förväntan. När positiva känslor minskar, känner vi oss ofta tomma.
Det kan bero på att vi är känslomässigt överbelastade, stressade, nedstämda – eller att vi förlorat förmågan att lyssna inåt.
Om du upplever dessa känslor frekvent, eller om de börjar påverka ditt dagliga liv, kan det vara dags att överväga att kontakta en psykolog. Professionell hjälp kan ge dig verktygen att hantera dessa känslor och förstå deras ursprung.
Att navigera tomhetskänslor kan vara utmanande, men kom ihåg att du inte är ensam. Genom att förstå och acceptera dessa känslor, och genom att söka hjälp när det behövs, kan du ta ett steg mot att må bättre. Vi erbjuder kontakt med erfarna psykologer och terapeuter som kan stötta dig i denna resa. Tveka inte att kontakta oss om du känner att du behöver någon att prata med.
Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.
Att känna sig tom är ett varningstecken som förtjänar respekt, inte skuld. Det är en signal från ditt inre om att något behöver förändras. Här är några steg att börja med:
Skriv ner vad du känner – även om det är ”ingenting”. Genom att sätta ord på tomheten skapas ofta kontakt med det som döljer sig bakom.
Fysisk aktivitet kan hjälpa kroppen att ”väcka” känslor. En promenad, dans eller stretch kan bryta det avstängda läget.
Att uttrycka: ”Jag känner mig tom” till någon du litar på kan vara första steget till att bli förstådd – och mindre ensam i känslan.
Skapa stunder utan krav, där du tillåts bara vara. Testa mindfulness, vila från skärmar, eller andningsövningar.
Om du länge känt dig tom, likgiltig eller nedstämd – eller upplever känslomässig avtrubbning i din relation – kan samtalsterapi hjälpa dig att förstå vad som händer inuti och hur du kan hitta tillbaka till dig själv.
Tomhet är inte farligt. Men den blir problematisk när vi försöker fylla den med prestation, kontroll eller distraktioner. Ibland är vägen ut ur tomheten att våga stanna i den – och lyssna.
Fråga dig själv:
Du behöver inte ha alla svar nu. Men varje liten insikt är ett steg mot att känna mer, leva djupare och må bättre.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
Tomhetskänslor är en inre känsla av att något saknas – som om livet tappat mening, färg eller kontakt med känslor. Det kan upplevas som att man går på autopilot eller som att man inte riktigt är närvarande i sitt eget liv.
Vanliga orsaker är depression, ensamhet, stress, trauma eller känslomässig utmattning. Det är en signal om att något i ditt inre liv behöver uppmärksamhet.
Ja, det är vanligt att personer med depression upplever känslomässig avtrubbning, meningslöshet och svårighet att känna glädje eller kärlek – även till nära relationer.
Ja. Många som upplever tomhet utåt sett har ”allt” – jobb, relationer, barn – men saknar inre mening eller kontakt med sig själva. Det kan vara både förvirrande och skuldframkallande.
Ensamhet kan leda till känslomässig avstängning. Man slutar förvänta sig närhet eller förståelse, vilket i sin tur skapar ett känslomässigt vakuum.
Det betyder att du inte har tillgång till hela ditt känsloliv – både positiva och negativa känslor känns avtrubbade eller blockerade. Det är ofta en följd av stress, överbelastning eller tidigare trauman.
Det kan bero på emotionell utmattning, depression eller att du undviker dina känslor. Det betyder inte nödvändigtvis att relationen är fel – men att du kan behöva utforska vad som händer inom dig.
Känslomässig instabilitet innebär att du pendlar snabbt mellan olika känslolägen – från tomhet till ilska, sorg eller oro. Det kan upplevas överväldigande och svårkontrollerat.
Ja, särskilt vid livskriser, sorg, trauma eller depression. Att känna att livet saknar mening är inte ovanligt, men det är ett tecken på att något behöver förändras eller bearbetas.
Ja. Känslor försvinner inte – de trycks undan, skyddas eller blockeras. Med tid, stöd och trygghet kan du gradvis börja känna igen.
Börja med att prata om det. Skriv ner vad du upplever, ta små steg mot att skapa kontakt med dig själv, och överväg samtalsterapi om känslan är långvarig.
Om tomheten påverkar din vardag, dina relationer eller gör det svårt att känna glädje eller mening – då är det klokt att ta kontakt med en terapeut eller psykolog. På Lavendla har vi professionella som kan hjälpa dig.
Tomhetskänslor kan vara utmanande och det är viktigt att förstå hur man kan hantera dessa känslor på ett säkert och effektivt sätt. Här är en steg-för-steg guide som kan hjälpa dig eller någon du känner att navigera genom dessa känslor.
Kom ihåg att varje persons upplevelse är unik, och det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Om du har tomhetskänslor, tveka inte att kontakta en psykolog eller terapeut.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha