Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Känner du ofta en känsla av ensamhet? Ensamhet är en vanlig känsla som man kan känna ibland. Här går vi igenom hur du kan få hjälp om det är överväldigande.
Ensamhet är en subjektiv upplevelse av att sakna social kontakt eller känna sig isolerad, oavsett om man faktiskt är ensam eller inte. Vissa upplever ensamhet som en tillfällig känsla, medan andra lever med ensamhet, vilket kan påverka både psykisk och fysisk hälsa. Forskning visar att det kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom, stroke, demens och andra fysiska sjukdomar.
Det finns flera olika typer av ensamhet:
Existentiell ensamhet – en upplevelse av att vara ensam i sin tillvaro, även om man kanske har relationer.
Social ensamhet – en brist på sociala relationer och kontakt med andra.
Emotionell ensamhet – en känsla av att sakna någon att dela djupa tankar och känslor med.
Många som lider av ensamhet upplever symtom som:
Ensamhet kan vara en riskfaktor för psykisk ohälsa. Många som säger ”jag känner mig ensam och ledsen” upplever också högre nivåer av stress och depression. Ensamhet kan leda till ångest, där rädslan för att vara ensam skapar en negativ spiral av isolering och självnedvärdering.
Alla kan känna sig ensamma någon gång i livet, men vissa grupper är mer utsatta:
Om du mår dåligt av ensamhet så kan det vara bra att gå i terapi. På Lavendla har vi psykologer och terapeuter som kan hjälpa.
Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.
Ellen Lindgren, leg. psykolog
Att känna sig ensam kan bero på flera faktorer, bland annat:
Om du undrar om du lider av ensamhet kan du ställa dig själv dessa frågor:
Om du svarar ”ja” på flera av dessa frågor kan det vara värt att reflektera över hur du kan hantera din ensamhet.
Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.
Om du tänker ”ensamheten känns för mycket”, finns det flera strategier för att hantera och minska ensamhet:
Det första steget är att förstå vad som orsakar din ensamhet. Handlar det om brist på vänner, en känsla av att inte passa in eller att du själv drar dig undan?
Att aktivt planera in sociala aktiviteter kan hjälpa. Det kan vara att träffa en vän, delta i en hobbygrupp eller gå på evenemang.
Många som känner sig ensamma har negativa tankar om sig själva och sina relationer. Försök att ifrågasätta dessa tankar och ersätta dem med mer realistiska och positiva tankemönster.
Om ensamheten leder till depression eller ångest kan samtalsterapi vara ett bra alternativ. En psykolog eller terapeut kan hjälpa dig att hitta verktyg för att hantera ensamheten.
Att delta i aktiviteter där man hjälper andra kan minska ensamhetskänslor och ge en känsla av sammanhang.
Kvalitet är viktigare än kvantitet när det kommer till relationer. Försök fördjupa de kontakter du redan har snarare än att enbart fokusera på att träffa nya människor.
Att bygga relationer kräver ofta att man tar initiativ. En idé är att ta kontakt med gamla vänner, kollegor eller bekanta.
Det finns många forum, appar och sociala medier där man kan hitta likasinnade att prata med eller träffa.
Behandling för ensamhet innebär ofta att använda psykoterapeutiska metoder som kognitiv beteendeterapi (KBT), psykodynamisk terapi samt compassionfokuserad terapi (CFT) för att utveckla självmedkänsla. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) kan också användas för att lära individer att acceptera sina känslor och agera i enlighet med sina värderingar.
Arbetet med en terapeut kan ge verktyg och strategier för att effektivt hantera ensamhet, vilket leder till en mer positiv självbild och främjar personlig tillväxt.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
Ensamhet är en subjektiv känsla av att sakna social kontakt eller djupa relationer, oavsett om man faktiskt är ensam eller inte.
Ensamhet kan bero på brist på sociala kontakter, låg självkänsla, tidigare negativa erfarenheter eller livsförändringar som flytt eller separation.
Vanliga symtom inkluderar nedstämdhet, ångest, sömnproblem, brist på motivation och fysiska besvär som hjärtklappning och huvudvärk.
Ja, ensamhet under längre tid kan öka risken för psykisk ohälsa, depression, stress och till och med fysiska sjukdomar som hjärt-kärlproblem.
Bygg rutiner för social kontakt, utmana negativa tankar, engagera dig i aktiviteter, och våga ta första steget att kontakta andra. Ge det lite tid så kan det bli bättre.
Om ensamheten blir överväldigande kan du söka stöd hos vänner, familj eller en terapeut för att hitta strategier att hantera känslorna.
Ensamhet kan behandlas med olika metoder som kognitiv beteendeterapi (KBT), psykodynamisk terapi, schematerapi, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) och Compassionfokuserad terapi (CFT).
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en evidensbaserad psykoterapiform som syftar till att förändra negativa tankemönster, känslor och beteenden som bidrar till psykisk ohälsa.
Ja, ensamhet är en naturlig känsla som alla upplever då och då. Problemet uppstår när den blir långvarig och påverkar livskvaliteten. Har man ensamhet som är överväldigande är det viktigt att söka hjälp i terapi.
Var närvarande, lyssna utan att döma och bjud in personen till aktiviteter. Ibland räcker det med att visa att du bryr dig.
Det går bra att få gå i behandling online, på Lavendla har vi psykologer och terapeuter som arbetar digitalt.
Om du vill gå i terapi rekommenderar vi att du kontaktar en legitimerad psykolog eller terapeut. Du kan boka ett första besök med någon av våra terapeuter här på Lavendla. Vi gör det svåra lättare.
Behandlingsupplägg kan skilja sig mellan olika terapiskolor. Så här kan en behandlingen se ut med Kognitiv beteendeterapi (KBT), vilket är en metod som kan användas för många olika problemområden och tillstånd:
Första steget är att förstå problemet och att det är okej att söka hjälp för det. En legitimerad psykolog eller terapeut kan hjälpa dig att bedöma din situation utifrån din livssituation. Du kan också få fylla i skattningsformulär.
Du kommer att lära dig om problemet och hur den påverkar dig både fysiskt och psykiskt. Det är viktigt att förstå vad som händer i kropp, tankar och känslor. Man sätter också mål för behandlingen.
Här arbetar man med att identifiera och ändra tankemönster som är kopplade till problemet. Detta hjälper dig att utveckla en mer nyanserad bild och öka din förmåga att hantera känslor, tankar och förändra beteenden. Tillsammans med din behandlare kommer du att utforska situationer och lära dig att hantera dem. Du får också hemuppgifter att öva på mellan sessionerna.
Du kommer att ha stöd från din psykolog under hela processen. Vid slutet av behandlingen får du även med dig en plan för att kunna fortsätta öva och behålla dina framsteg över tid. Boka gärna en första session med någon av våra legitimerade psykologer eller terapeuter för att se hur vi kan hjälpa dig.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha