Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Förlossningspsykos är en allvarlig psykisk sjukdom som kan drabba kvinnor i samband med förlossning. Tillståndet är allvarligt men behandlingsbart, och snabb hjälp är avgörande för att skydda både mamman och barnet.
Förlossningspsykos, även kallad postpartum-psykos, är en psykiatrisk sjukdom som kan drabba nyblivna mammor inom de första veckorna efter förlossningen. Till skillnad från den mer vanliga förlossningsdepressionen, som kan orsaka nedstämdhet och ångest, innebär förlossningspsykos en kraftig förlust av verklighetsuppfattningen. Förlossningspsykoser drabbar cirka 0,1–0,2 % av födande kvinnor.
Den uppstår snabbt och kan leda till tidiga symptom som:
Förlossningspsykos är en medicinsk nödsituation som kräver omedelbar vård. Utan behandling kan den leda till allvarliga konsekvenser, inklusive självskada eller att mamman skadar barnet. Symtom som vanföreställningar, hallucinationer och förvirring brukar debutera drygt en månad efter förlossningen. Lyckligtvis finns det effektiv behandling, och de flesta kvinnor återhämtar sig helt med rätt stöd.
Den exakta orsaken till förlossningspsykos är inte helt klarlagd, men forskning visar att det finns flera faktorer som kan bidra till sjukdomen:
Efter förlossningen sker en stor hormonell omställning i kroppen. Det finns teorier om att detta kan orsaka förlossningspsykos.
Kvinnor med en historia av bipolär sjukdom eller tidigare postpartumpsykos löper en större risk att utveckla förlossningspsykos. Även de som har en familjehistoria av psykiatriska sjukdomar kan vara mer mottagliga.
Nyblivna mammor upplever ofta sömnbrist och stress, vilket kan vara en bidragande faktor till psykosen. En hjärna som är utmattad kan ha svårare att hantera verkligheten och kan utveckla psykotiska symptom.
Om en kvinna upplever en svår eller traumatisk förlossning kan det öka risken för psykiska komplikationer efteråt. Studier visar att för tidig födsel och akut kejsarsnitt ökar risken för psykos efter förlossningen.
Studier visar att hög ålder hos modern och att inte bo tillsammans med pappan till barnet kan öka risken men det var på en låg nivå.
Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.
Ellen Lindgren, leg. psykolog
För att förstå hur förlossningspsykos kan upplevas i praktiken kan vi läsa om Anna, en kvinna som utvecklade sjukdomen kort efter att hon födde sitt första barn.
”Jag var överlycklig när min dotter föddes, men några dagar senare började jag känna mig konstig. Jag kunde inte sova alls, trots att jag var utmattad. Mina tankar gick i hundra kilometer i timmen, och jag började tro att sjuksköterskorna på BB försökte ta mitt barn ifrån mig. Snart började jag höra röster som sa att jag inte var en bra mamma. Det var då min partner såg att något var allvarligt fel och tog mig till sjukhuset. Jag fick medicin och vård, och efter några veckor började jag känna mig som mig själv igen. Nu vet jag hur viktigt det är att söka hjälp i tid.”
Annas historia visar hur snabbt förlossningspsykos kan utvecklas och vikten av att nära och kära reagerar i tid.
Att få barn är en stor omställning och för en del kan det bli en extra påfrestande. Att känna sig nedstämd den första tiden efter förlossningen är inte ovanligt men går det inte över kan man blivit deprimerad. Här kan du se om du har symptom på förlossningsdepression.
Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.
Lyckligtvis finns det effektiv behandling för förlossningspsykos, och de flesta kvinnor återhämtar sig med rätt vård.
Antipsykotiska läkemedel och stämningsstabiliserande mediciner kan användas för att stabilisera kvinnans tillstånd. I vissa fall kan antidepressiva läkemedel också vara en del av behandlingen. Elektrokonvulsiv behandling (ECT) kan också vara effektivt och aktuellt.
Inläggning på en psykiatrisk avdelning är nödvändigt för att skydda både mamman och barnet. Det är viktigt att man får en bedömning inom akutpsykiatri om man har symptom.
Terapi kan hjälpa kvinnor att bearbeta sin upplevelse och förstå vad som hände efteråt.
Familj och vänner spelar en viktig roll i återhämtningen. Att ha ett starkt stödnätverk kan minska risken för återfall och hjälpa kvinnan att känna sig trygg.
Det finns också annan psykisk ohälsa som kan utvecklas efter en förlossning. Det kan handla om posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) eller förlossningsdepression. Då kan man gå i terapi men om man upplever symptom på psykos som vanföreställningar, att man hör röster eller ljud eller tankestörningar så är det viktigt att söka hjälp direkt. Man kan åka till en psykiatrisk akutmottagning, en vanlig akutmottagning eller ringa 112.
Att drabbas av svåra känslor efter förlossning är vanligt och ibland kan man behöva stöd. Om du eller någon du känner upplever symptom på psykos och/eller tankar på att skada sig själv, ring 112 eller sök akut medicinsk hjälp omedelbart.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
Förlossningspsykos är en allvarlig psykisk sjukdom som kan drabba nyblivna mammor och orsaka hallucinationer, vanföreställningar och förvirring.
Den uppstår oftast inom två veckor till tre månader efter att barnet fötts.
Den exakta orsaken är okänd, men hormonella förändringar, tidigare psykisk ohälsa, sömnbrist och extrem stress kan vara riskfaktorer.
Symtom kan inkludera vanföreställningar, hallucinationer, paranoia, svår förvirring, sömnlöshet och extrema humörsvängningar.
Förlossningsdepression orsakar nedstämdhet och ångest, medan förlossningspsykos innebär en förlorad verklighetsuppfattning och psykotiska symtom.
Ja, det kan vara farligt både för mamman och barnet om det inte behandlas, eftersom risken för självskada eller att skada barnet ökar.
Behandlingen kan inkludera medicinering (antipsykotika och stämningsstabiliserande läkemedel), terapi och sjukhusvård.
I de flesta fall behöver hon tillfälligt stöd från vården och närstående för att säkerställa både sin egen och barnets säkerhet.
Förlossningspsykoser drabbar cirka 0,1–0,2 % av födande kvinnor.
Kvinnor med hög risk (till exempel tidigare psykoser eller bipolär sjukdom) kan få förebyggande behandling och extra stöd från vården.
Sök omedelbart medicinsk hjälp, eftersom snabb behandling är avgörande för en trygg återhämtning.
Ja, de flesta kvinnor återhämtar sig helt med rätt behandling och stöd.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha