Möt oss fysiskt eller digitalt
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Har du en stark rädsla för att drabbas av en specifik sjukdom? Orsakar det problem i din vardag? Då kanske du lider av nosofobi. Här går vi igenom vad det är och hur du kan få hjälp.
Nosofobi, även känd som sjukdomsfobi, är en överdriven rädsla för att drabbas av en specifik sjukdom eller hälsotillstånd. Personer som lider av nosofobi är ofta oroliga för att de ska bli allvarligt sjuka, trots brist på medicinska bevis som stöd. Denna rädsla kan bli så intensiv att den påverkar personens dagliga liv och beslutsfattande, vilket leder till ångest och undvikandebeteenden för att skydda sig mot den fruktade sjukdomen.
Nosofobi skiljer sig från hälsoångest, där individen är mer generellt orolig för sin hälsa och ofta tolkar vanliga kroppsliga sensationer som tecken på allvarliga sjukdomar. Nosofobi är istället inriktad på en specifik sjukdom eller hälsotillstånd, som HIV, hjärt-kärlsjukdomar eller cancer.
Nosofobi utvecklas utifrån psykologiska, biologiska och miljömässiga faktorer. Individer med en tendens till ångestproblematik kan vara särskilt mottagliga, och personliga eller närståendes tidigare sjukdomserfarenheter kan förstärka denna rädsla.
Man kan ha ett beteende av att konstant söka efter sjukdomsinformation på internet, vilket leder till ökad oro. Familjedynamik, såsom att växa upp i en överbeskyddande miljö eller en där hälsa diskuteras på ett ångestframkallande sätt, kan också spela in, liksom biologiska aspekter som genetisk benägenhet till ångest. Personlighetsegenskaper som perfektionism eller en överdriven försiktighet kan ytterligare öka risken för att utveckla nosofobi.
Mitt bästa råd till dig är att inte vara rädd för förändring och lita på dig själv. Du har svaren inom dig.
Ellen Lindgren, leg. psykolog
Enligt forskning på området lider ungefär 8-12% av befolkningen av en eller flera fobier under sin livstid. Dessa kan variera från vanliga fobier som höjdrädsla och social fobi till mindre kända som “fobier för hål” (trypofobi).
Symptomen på nosofobi kan variera beroende på individ men tenderar att inkludera både psykologiska och fysiska tecken. Psykologiskt kan personer med nosofobi uppleva konstant oro eller ångest över möjligheten att drabbas av en specifik sjukdom, även i frånvaro av medicinska bevis. Denna oro kan vara så påtaglig att den påverkar deras dagliga funktion och beslutsfattande, leder till undvikandebeteende för att skydda sig mot den fruktade sjukdomen, och stör deras sociala och yrkesmässiga liv.
Fysiska symptom som kan uppstå på grund av ångesten inkluderar hjärtklappning, svettningar, darrningar, andningssvårigheter, magbesvär och sömnproblem. Individer kan också ägna sig åt överdriven kontroll av kroppssignaler eller symtom, frekventa läkarbesök utan medicinska skäl, eller tvångsmässig forskning om sjukdomar på internet.
Det är viktigt att notera att nosofobi är mer än bara en tillfällig oro för hälsan; det är en ihållande rädsla som kan påverka funktion i dagligt liv och det kan krävas professionell behandling för att hantera effektivt.
Fyll i dina uppgifter och välj en terapeut och en tid som passar dig.
Behandling för nosofobi innebär att man minskar ångesten och rädslan associerad med sjukdomen samt att förbättrar individens copingmekanismer och dagliga funktion. Behandlingsstrategier kan inkludera:
Behandlingen bör anpassas efter individens specifika behov och omständigheter, och en kombination av behandlingar kan vara mest effektiv. Det är viktigt för personer som lider av nosofobi att söka professionell hjälp för att hantera deras tillstånd.
Nosofobi är inte något du behöver hantera på egen hand. Att prata med en professionell terapeut eller psykolog kan inte bara hjälpa dig att förstå din åkomma bättre men också erbjuda effektiva metoder för att komma över dina problem. Du är inte ensam och det är okej att be om hjälp. På vår webbplats har vi kvalificerade terapeuter och legitimerade psykologer som gärna hjälper dig att komma ur ditt problem.
Om du eller någon du känner kämpar med nosofobi är det en god idé att prata med en professionell terapeut eller psykolog. Vi försäkrar att alla terapeuter och psykologer på vår plattform är kvalificerade och att ditt samtal alltid är konfidentiellt. Var inte rädd för att ta det första steget.
Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.
Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.
Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.
Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.
Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.
Nosofobi, även känd som sjukdomsfobi, är en överdriven rädsla för att drabbas av en specifik sjukdom eller hälsotillstånd.
Nosofobi är inriktad på en specifik sjukdom eller hälsotillstånd, som exempelvis HIV, hjärt-kärlsjukdomar eller cancer.
Nosofobi skiljer sig från hälsoångest, där individen är mer generellt orolig för sin hälsa och ofta tolkar vanliga kroppsliga sensationer som tecken på allvarliga sjukdomar. Nosofobi är istället inriktad på en specifik sjukdom eller hälsotillstånd.
Vanlig rädsla är en naturlig reaktion på en faktisk fara, medan en fobi är en överdriven rädsla som inte har en rationell förklaring. Fobier kan utlösas även när det inte finns någon faktisk risk.
Ja, fobier är en av de mest förekommande formerna av psykiska hälsoproblem. Det är uppskattat att en betydande del av befolkningen lider av åtminstone en form av fobi.
Symptomen på nosofobi kan variera beroende på individ men tenderar att inkludera både psykologiska och fysiska med oro, hjärtklappning, yrsel och andra symptom på ångest.
Nosofobi utvecklas utifrån psykologiska, biologiska och miljömässiga faktorer. Individer med en tendens till ångestproblematik kan vara särskilt mottagliga, och personliga eller närståendes tidigare sjukdomserfarenheter kan förstärka denna rädsla.
Ja, med rätt behandling och stöd kan man behandla fobiska symtom. Det krävs dock oftast hjälp av en legitimerad psykolog eller terapeut.
Behandlingen kan variera men involverar ofta kognitiv beteendeterapi (KBT) med exponering och medicinering vid behov.
Man kan undvika saker som har med sjukdomen men är rädd för om man har nosofobi men det går att få hjälp med.
KBT är en aktiv evidensbaserad behandlingsmetod där man jobbar med tankar, känslor och beteenden i olika situationer för att öka livskvalitet och komma över vissa symptom.
På Lavendla har vi erfarna psykologer och terapeuter som arbetar med KBT och som kan hjälpa dig må bättre om du har milda till måttliga symptom. Har du svårare symptom så kan du vända dig till din vårdcentral för att få en remiss till specialistpsykiatrin. Om du har tankar på att skada dig själv eller självmordstankar så kontakta 112 eller närmaste akutmottagning.
Att söka hjälp är ett stort steg för en bättre hälsa, det är en positiv sak att bestämma sig för att ta kontroll över sitt mående. Här är en översikt av de steg som vanligtvis ingår i en behandling med KBT.
Det första mötet med din psykolog eller terapeut är en kartläggning där ni går igenom din psykiska och fysiska hälsa. Du kan få frågor om din livssituation, känslor, tankemönster och beteenden. Du kan även få fylla i skattningsformulär.
Här sätter du och din terapeut upp konkreta mål för terapin, både på kort och lång sikt.
Det kan definiera vilka områden i livet som är mest påverkade av ditt mående och hur du skulle vilja förändra dem.
Här inleds själva behandlingsfasen, det innebär övningar som syftar till att ge dig verktyg för att komma ur och bearbeta det problem som du lider av.
Behandlingen följs upp regelbundet för att se hur väl terapin fungerar. Om det behövs kan behandlingsplanen justeras eller förnyas.
När terapin närmar sig sitt slut är det dags att reflektera över framstegen. Du får också med dig en vidmakthållandeplan för hur du kan använda de verktyg och strategier du har lärt dig framöver i livet. Det är också viktigt att följa upp resultatet över tid.
Om du eller någon i din närhet söker professionell hjälp, tveka inte att boka en session med en av våra legitimerade psykologer eller terapeuter.
Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.
Margaretha