Hem / Begravning / Vid begravningen / Borgerlig officiant vid begravning

Borgerlig officiant vid begravning

borgerlig-officiant-vid-begravning-hos-lavendla-begravningsbyra

En borgerlig officiant är den person som leder ceremonin vid en icke religiös, borgerlig, begravning.

En borgerlig officiant har till syfte att leda begravningsceremonin vid en icke religiös, borgerlig begravning. Den borgerliga officianten planerar och utformar begravningsceremonin tillsammans med de närmast anhöriga för att på så sätt skapa ett personligt och vackert farväl. Som borgerlig officiant är man inte bunden att hålla sig inom några fasta ramar vilket gör att valfriheten och utrymmet för kreativitet kan vara större än vid planeringen av en religiös begravning. Vanligtvis innehåller en borgerlig begravningsceremonin både musik, tal och dikter. Se gärna vår film nedan där vi berättar om vem som kan vara borgerlig officiant!

 


Gör dina val i lugn och ro hemifrån

Se vårt utbud och våra priser


 

Vem kan vara borgerlig officiant?

Vi på Lavendla Begravningsbyrå möts ibland av anhöriga som undrar om det är en absolut nödvändighet att anlita en borgerlig officiant vid anordnandet av en borgerlig begravning. Så är det naturligtvis inte. En  officiant kan nämligen vara i princip vem som helst, exempelvis en nära anhörig, en vän eller kanske en arbetskollega. Att anlita en professionell och erfaren officiant betraktas dock av de flesta som en stor trygghet och lättnad. Tack vare den borgerliga officianten kan de anhöriga släppa allt runt omkring och istället enbart fokusera på det som faktiskt är viktigt i stunden, det vill säga ett fint avsked och bearbetning av sorgen. I en del kommuner har kommunalt anställda i uppdrag att vara tillgängliga som borgerlig officiant. I dessa fall brukar kostnaden för  officianten vara relativt låg eller i vissa fall helt gratis om den avlidne var skriven i kommunen. Om ni önskar en starkt engagerad och erfaren officiant har vi på Lavendla Begravningsbyrå ett brett nätverk av borgerliga officianter att tillgå. Kostnaden för att anlita dessa varierar mellan 3000-6000 kr, beroende på upplägg och person. Du hittar några av alla våra borgerliga officianter här.

En officiant istället för präst då den avlidne inte var medlem i något trossamfund

Om den avlidne aldrig varit medlem i något trossamfund eller själv valt att gå ur ett trossamfund, exempelvis Svenska kyrkan, blir det aktuellt med en borgerlig begravning och således också en officiant istället för t.ex. en präst. Vill du veta mer om borgerlig begravning? Läs mer här!

Har ni frågor gällande bokning av borgerlig officiant eller vill ni ha hjälp att boka en begravning? Tveka då inte att kontakta våra kunniga rådgivare på telefonnummer 0771-22 21 21 eller maila oss på [email protected]!