Borgerlig begravning

Borgerlig begravning i StockholmEn borgerlig begravning ger större frihet än en kyrklig begravning när det kommer till utformningen av ceremonin. Nedan får du bl.a. tips på hur programmet vid borgerlig begravning kan se ut. 

Grundpaket

Från 12 995 kr (inkl moms)
 • Transport & kistläggning 6 600 kr
 • Värd som hjälper till vid ceremonin 1 500 kr
 • Administration 1 995 kr
 • Kista från 2 900 kr

Tillval

Välj bland valfria tillval som blommor, annons, program, etc. Kostnad för borgerlig officiant tillkommer. Denne får ni träffa för att diskutera musikval, den avlidnes liv, utformning av ceremonin osv.

  Läs mer

  5 viktiga saker att tänka på vid borgerlig begravning

  1. Vid en borgerlig begravning finns inga formella krav med hänsyn till ceremonilokalen. En borgerlig begravning kan med andra ord hållas i princip var som helst, i trädgården, vid havet, vid graven, i ett kapell osv.
  2. Det finns inga bestämda regler gällande utformningen av en borgerlig begravningsceremoni. Valet av musik, dikter och tal är med andra ord helt fritt så till vida att materialet bidrar till ett respektfullt avsked av den avlidne.
  3. Trots att en borgerlig begravningsceremoni är icke-religiös är det vanligt att man sjunger psalmer.
  4. Det är vanligt att den borgerliga begravningsceremonin kretsar kring ett visst tema, exempelvis den avlidnes syn på livet, naturen, den avlidnes intressen eller den aktuella årstiden.
  5. En borgerlig begravning leds av en borgerlig officiant. Denna person kan vara vem som helst, t.ex. en officiant från oss på Lavendla Begravningsbyrå, en vän till den avlidne eller en nära anhörig.

   


  Sök bland möjliga begravningstider i kapell

  Visa kapell i mitt område


  Exempel på program till borgerlig begravning: en ceremoni i musikens tecken

  Exempel program borgerlig begravning en ceremoni i musikens tecken 1

  Exempel på program till borgerlig begravning: en ceremoni med dikter

  Exempel program borgerlig begravning dikter

  En borgerlig begravning innebär stor valfrihet vid utformandet av ceremonin

  borgerlig-begravning-snackor-i-korg-lavendla-begravningsbyra

  En borgerlig begravning kan utformas helt efter egna önskemål och det finns många anledningar till att välja en borgerlig ceremoni. Man kan ha gått ur Svenska kyrkan, antingen för att man inte är troende, eller för att man inte helt delar kyrkans trosuppfattning. Men det kan också vara ett sätt för att få utforma begravningsceremonin efter eget tycke. Vid en kyrklig begravning måste man nämligen följa Svenska kyrkans ordning under begravningsceremonin. Har man däremot en borgerlig ceremoni är det fritt fram att utforma denna helt efter egna önskemål. Man kanske vill ha en begravningsceremoni med det lokala favoritbandet som spelar musik? Eller kanske en begravning i den egna trädgården, vid havet eller bara i ett kapell snarare än en kyrka?

  Officianten leder den borgerliga begravningsceremonin

  Vid en borgerlig ceremoni finns det inga regler kring vem som ska vara officiant, dvs vem som ska leda begravningsceremonin. Det kan vara vem som helst; en vän, en pastor eller en annan person med vana av att jobba som officiant vid olika typer av ceremonier. Lavendla har ett brett nätverk av borgerliga officianter att välja mellan. I vissa fall har även kommunen utsett särskilda borgerliga officianter som finns att anlita vid en borgerlig ceremoni. Vi hjälper er att hitta rätt person för uppgiften.

  När ni har bokat begravningen genom Lavendla kommer sedan den borgerliga officianten att kontakta er inom några dagar. Har ni speciella önskemål kring någon borgerlig officiant så meddela oss gärna om det.

  Lokal vid borgerlig begravning

  borgerlig-begravning-i-tradgarden-lavendla-begravningsbyraVid en borgerlig begravning hålls i regel begravningsceremonin i ett kapell. Kostnaden för att ha ceremonin i kapellet täcks av begravningsavgiften vilken alla som är folkbokförda i Sverige betalar. Den som önskar kan förlägga ceremonin till en annan plats, då får man dock stå för den kostnaden själv. Det finns alltså ingenting som hindrar att begravningen förrättas utomhus eller på annan plats. Om den avlidne t.ex. hade en stor förkärlek till havet eller ett stort intresse för trädgårdsliv kan det kännas mycket passande att hålla den borgerliga begravningen i en sådan miljö. Allt går så länge det är praktiskt genomförbart.

  En borgerlig begravning kan ha religiösa förtecken

  En borgerlig begravning får utformas i princip hur som helst så till vida att ceremonin är värdig och respektfull gentemot den avlidne. Av tradition brukar en borgerlig begravning dock följa Svenska kyrkans ordning till viss del. Naturligtvis kan en borgerlig begravning även vara helt utan religiösa tecken. Ceremonin kan då fyllas ut med mycket annat än religiösa procedurer, till exempel personliga berättelser eller sånger. Religiösa officianter brukar ofta fokusera på livet efter döden, det eviga livet, i sina griftetal. En borgerlig officiant å andra sidan kan välja att fokusera mer på den avlidnes liv här på jorden.