Planera begravning

Planera Begravning Lavendla Begravningsbyrå Kvinna Vid Hav

Vi hjälper er planera begravning precis på det sätt ni önskar

När man ska planera begravning är det många val som ska göras. De många valmöjligheterna kan ibland leda till osäkerhet och tvivel varför planeringen då och då kan uppfattas som en påfrestande process att gå igenom, särskilt direkt efter ett dödsfall. Vi på Lavendla Begravningsbyrå är mycket medvetna om att det kan vara jobbigt att planera en begravning och just därför har vi tagit fram möjligheten till att planera och boka begravningen online, via vår hemsida.


Tack vare vår onlinebokning har ni möjlighet att planera och boka begravningen när det passar just er, i soffan, i trädgården eller på någon annan plats där just ni känner er trygga och bekväma. Därtill behöver ni aldrig känna någon tidspress eller oro inför att behöva uttrycka er sorg inför en helt främmande människa – en stor fördel som uppskattas av många.

Video 2 min - Så planerar du begravningen i lugn och ro

 

Så kan det gå till när man ska planera begravning

 1. Boka begravningen hos oss online, via telefon eller i möte. Vi hjälper er på det sätt ni önskar.

 2. Efter bokningen går vi tillsammans igenom allt för en avstämning och svarar på eventuella frågor.

 3. Vi bokar sedan kyrka, kapell eller annan lokal där ceremonin ska äga rum, och kopplar ihop er med präst, borgerlig officiant eller annan person som ska leda ceremonin.

 4. Vi på Lavendla finns alltid på plats med en representant/ceremonivärd som förbereder allt det praktiska, såsom att ställa iordning kista/urna, blommor och tända ljus.

 5. Begravningsceremonin äger rum enligt era önskemål

 6. Gravsättning sker antingen i samband med ceremonin, eller efter en kremation har genomförts. Ni väljer själva i vilken typ av grav.

Skräddarsy egna val

från 12 995 kr

Skräddarsy egna val

Vi hjälper er med det grundläggande, ni skräddarsyr med era egna personliga tillval

från 12 995 kr

Vi hjälper er med det grundläggande, ni skräddarsyr med era egna personliga tillval

 • Administration & Ceremonivärd
 • Kistläggning & Transport
 • Valfri Kista
 • Välj bland valfria tillval

Enkel & Blomstrande

från 21 980 kr

Enkel & Blomstrande

En vacker begravning som innehåller allt ni behöver. Välj själva era personliga tillval.

från 21 980 kr

En vacker begravning som innehåller allt ni behöver. Välj själva era personliga tillval.

 • Administration & Ceremonivärd
 • Kistläggning & Transport
 • Furukista Alvö & Kistdekoration
 • Framtagning Annons
 • Välj bland valfria tillval

Komplett med juridik

från 31 975 kr

Komplett med juridik

Vi hjälper er med allt, såväl begravning som minnesstund och de juridiska frågorna

från 31 975 kr

Vi hjälper er med allt, såväl begravning som minnesstund och de juridiska frågorna

 • Administration & Ceremonivärd
 • Kistläggning & Transport
 • Ekkista Alvö & Kistdekoration
 • Annons & Programblad
 • Bouppteckning
 • Välj bland valfria tillval

 Använd vår checklista vid dödsfall när du ska planera begravning

Ett dödsfall skapar lätt en känsla av chock, oavsett om dödsfallet var väntat eller inte. För att underlätta och ge råd om i vilken ände man som anhörig ska börja har vi satt ihop en checklista vid dödsfall. Checklistan tar upp de 8 viktigaste sakerna att känna till initialt och kan fungera som ett stöd för att strukturera upp den närmsta tiden efter ett dödsfall. Har ni andra frågor eller funderingar gällande dödsfall eller begravning? Kom då ihåg att vi aldrig är mer än ett telefonsamtal bort.

 

 

Bra att veta när man ska planera begravning

Planera Begravning Lavendla Begravningsbyrå TidsramarGravsättning eller kremering inom 30 dagar från dödsfallet
Sedan den 15 mars 2012 beslöt Sveriges Riksdag att tiden mellan dödsfall och gravsättning eller kremering, högst får uppgå till en månad. Behöver man av någon anledning mer tid, eller om tiden har överskridits, kan man ansöka om anstånd hos Skatteverket.

Gravsättning inom ett år efter kremering
Askan efter en avliden som kremerats i Sverige, ska gravsättas inom ett år. Med andra ord kan man, om man önskar ha en ceremoni senare, men inom ett år, kremera den avlidne och förvara askan på krematoriet i väntan på ceremonin.

Om den avlidne inte var medlem i Svenska Kyrkan Planera Begravning Lavendla Begravningsbyrå Medlem i Svenska Kyrkan
Kyrkoavgiften är den skatt som samtliga medlemmar i Svenska Kyrkan betalar. Denna skatt, som inte ska förväxlas med begravningsavgiften, finns för att finansiera alla församlingar inom Svenska Kyrkan och deras verksamheter. Vad gäller begravning så innebär detta att den som är medlem i Svenska Kyrkan, och därmed betalar kyrkoavgiften, inte behöver betala något extra utöver kyrkoavgiften för att använda Svenska Kyrkans lokaler (kyrka och församlingshem), dess präster och organister m.m. Motsatsvis gäller således att om den avlidne inte var medlem i Svenska Kyrkan, får man ha begravningen i ett av staten finansierat begravningskapell. Att nyttja kapellen kostar inget, men det blir då aktuellt att eventuellt anlita en borgerlig officiant som håller i begravningsceremonin, då prästerna är förbjudna att förrätta icke-kristna begravningar, enligt Kyrkoordningen. Lavendla har ett stort nätverk av erfarna borgerliga officianter om ni har det behovet. Mot bakgrund av detta är det lämpligt att på förhand ta reda på om den avlidne var medlem i Svenska Kyrkan, detta gör ni genom att ringa den avlidnes hemförsamling och fråga. Ta reda på vilken hemförsamling den avlidne tillhörde HÄR.