Använd vår checklista vid dödsfall när du ska planera begravning
Ett dödsfall skapar lätt en känsla av chock, oavsett om dödsfallet var väntat eller inte. För att underlätta och ge råd om i vilken ände man som anhörig ska börja har vi satt ihop en checklista vid dödsfall. Checklistan tar upp de 8 viktigaste sakerna att känna till initialt och kan fungera som ett stöd för att strukturera upp den närmsta tiden efter ett dödsfall. Har ni andra frågor eller funderingar gällande dödsfall eller begravning? Kom då ihåg att vi aldrig är mer än ett telefonsamtal bort.
Bra att veta när man ska planera begravning
Gravsättning eller kremering inom 30 dagar från dödsfallet
Sedan den 15 mars 2012 beslöt Sveriges Riksdag att tiden mellan dödsfall och gravsättning eller kremering, högst får uppgå till en månad. Behöver man av någon anledning mer tid, eller om tiden har överskridits, kan man ansöka om anstånd hos Skatteverket.
Gravsättning inom ett år efter kremering
Askan efter en avliden som kremerats i Sverige, ska gravsättas inom ett år. Med andra ord kan man, om man önskar ha en ceremoni senare, men inom ett år, kremera den avlidne och förvara askan på krematoriet i väntan på ceremonin.
Om den avlidne inte var medlem i Svenska Kyrkan
Kyrkoavgiften är den skatt som samtliga medlemmar i Svenska Kyrkan betalar. Denna skatt, som inte ska förväxlas med begravningsavgiften, finns för att finansiera alla församlingar inom Svenska Kyrkan och deras verksamheter. Vad gäller begravning så innebär detta att den som är medlem i Svenska Kyrkan, och därmed betalar kyrkoavgiften, inte behöver betala något extra utöver kyrkoavgiften för att använda Svenska Kyrkans lokaler (kyrka och församlingshem), dess präster och organister m.m. Motsatsvis gäller således att om den avlidne inte var medlem i Svenska Kyrkan, får man ha begravningen i ett av staten finansierat begravningskapell. Att nyttja kapellen kostar inget, men det blir då aktuellt att eventuellt anlita en borgerlig officiant som håller i begravningsceremonin, då prästerna är förbjudna att förrätta icke-kristna begravningar, enligt Kyrkoordningen. Lavendla har ett stort nätverk av erfarna borgerliga officianter om ni har det behovet. Mot bakgrund av detta är det lämpligt att på förhand ta reda på om den avlidne var medlem i Svenska Kyrkan, detta gör ni genom att ringa den avlidnes hemförsamling och fråga. Ta reda på vilken hemförsamling den avlidne tillhörde HÄR.