Hem / Begravning / Före begravningen / Planera begravning

Planera begravning

Mitt i sorgen är jobbigt att ta ställning till olika praktiska frågor. Vi vägleder dig
och tillsammans skapar vi en fin och minnesvärd begravning.

Vi finns här för dig

Vi vet hur pass turbulent och krävande det kan vara att mista en anhörig, som följd gör vi vad vi kan för att passa in i ditt livspussel. Det är många beslut som måste fattas men du behöver inte ta göra det själv. Vi tar hand om allt på bästa sätt, så att du kan känna dig trygg.

Börja med att ringa till oss, så kopplar vi ihop dig med en rådgivare och vi finns här för frågor och stöd på telefon 0771 - 22 21 21. Din rådgivare hjälper dig komma igång med planeringen och tar reda på vad du behöver så att hon kan avlasta dig. Det gör att du kan fokusera på att vara anhörig och sörjande.

Planera begravning

Planering av begravning i steg

1. Kontakta oss

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller välj din lokala rådgivare här nedanför. Vid rådgivningen lär vi känna varandra, därefter pratar vi igenom de önskemål ni har inför begravningen och ser om ni behöver juridisk hjälp.

2. Begravning och ceremoni

Under ceremonin finns en representant från Lavendla närvarande som säkerställer att allt blir du som önskar.
Vi hjälper dig att ordna en kyrklig begravning, borgerlig begravning eller en begravning enligt annat trossamfund.

3. Efter begravningen

Du kan ordna minnesstunden tillsammans med oss. Vi kan ta fram förslag på lokal och mat om du så önskar. Våra jurister hjälper dig med juridiska frågor så som bouppteckning, arvskifte och bodelning.

Möt våra rådgivare

Våra vanligaste begravningar

Enkel Begravning

Den enkla begravningen är för de allra närmsta. Ett tillfälle att samla familjen för ett värdigt avsked. Tillsammans utformar vi ceremonin efter era önskemål, sen sköter våra erfarna rådgivare resten.

 • Kistläggning och transport
 • Ceremonivärd i kyrka / kapell
 • Koordinering och rådgivning
 • Transportkista

från 16 995 kr

Klassisk Begravning

Till en klassisk begravning är släkt och vänner välkomna för att minnas och ta farväl. Det är era önskemål som formar ceremonin och vi finns där för att koordinera allt som behövs — hela vägen.

 • Kistläggning och transport
 • Ceremonivärd i kyrka / kapell
 • Koordinering och rådgivning
 • Kista, enkel
 • Kistdekoration

från 26 995 kr

Begravning inkl. juridik

Ibland kan man behöva hjälp med mer än själva begravningen. Våra rådgivare sköter allt, från ceremonin och minnesstunden till de juridiska bitarna som bouppteckningen och arvskiftet.

 • Kistläggning och transport
 • Ceremonivärd i kyrka / kapell
 • Koordinering och rådgivning
 • Kista, enkel
 • Bouppteckning

från 34 995 kr

Begravning utan ceremoni, från 9 995 kr. Läs mer här

Ont om pengar i dödsboet? Ansök om begravningshjälp

Din lokala rådgivare

All rådgivning hittar du på samma plats – nära dig.

Inför möte med din rådgivare

Brevid har vi listat några saker som kan vara bra att fundera på inför vårt möte.

Hade den avlidna egna önskemål om sin begravning? De kan vara skrivna eller oskrivna. Ska begravningen vara kyrklig, borgerlig eller enligt någon annan trosinriktning? Var ska begravningsceremonin hållas? Vill ni anhöriga ha en minnesstund efter begravningsceremonin? Ska ceremonin hållas bara för de närmaste eller för en större krets? Fundera också på gravplats eller om askan ska spridas i en minneslund eller någon annanstans.


Vill du ha hjälp att komma igång?

Kontakta vår support så svarar vi på dina frågor och hjälper till att hitta rätt rådgivare för dig.


BLÄDDRA I VÅR KATALOG

Se vår Produktkatalog

Läs mer om våra produkter och tjänster i vår produktkatalog.

Se produktkatalogGuider för dig som ska ordna en begravning


Gravsättning eller kremering inom 30 dagar

Sedan den 15 mars 2012 beslöt Sveriges riksdag att tiden mellan dödsfall och gravsättning eller kremering, högst får uppgå till en månad. Behöver du av någon anledning mer tid, eller om tiden har överskridits, kan du ansöka om anstånd hos Skatteverket.

Gravsättning inom ett år efter kremering

Askan efter en avliden som kremerats i Sverige ska gravsättas inom ett år. Med andra ord kan man, om man önskar ha en ceremoni senare, men inom ett år, kremera den avlidne och förvara askan på krematoriet i väntan på ceremonin.

Frågor och svar

Vad bör jag göra först vid ett dödsfall?

Enligt Ärvdabalken ska den dödsbodelägare som har hand om dödsboet omedelbart informera övriga delägare om den avlidnes bortgång. Därtill är det även god idé att informera vänner och kollegor till den avlidne.

Därefter bör du:
1. Säga upp avtal, abonnemang och medlemskap
2. Säga upp autogiron och stående överföringar
3. Anlita en begravningsbyrå
4. Se över posthanteringen
5. Se över försäkringsinnehaven
6. Ordna de praktiska sakerna – Makulera id-handlingar, ordna nya hem till ev. husdjur, med mera.

Läs vår checklista vid dödsfall här

Vad gör jag vid ett hastigt och oväntat dödsfall?

Vid ett hastigt, oväntat eller förmodat dödsfall ska du börja med att kontakta SOS Alarm på tel. 112. Efter vägledning och konstaterande av dödsfallet kan du i lugn och ro höra av dig till oss.

Ska jag ta kontakt med myndigheter efter dödsfall?

Skatteverket informerar automatiskt myndigheter inom stat, kommun och landsting om dödsfall, så dessa behöver du inte oroa dig för.

Hur lång tid får det gå mellan dödsfall och begravning?

Sedan den 15 mars 2012 beslöt Sveriges riksdag att tiden mellan dödsfall och gravsättning eller kremering, högst får uppgå till en månad. Behöver du av någon anledning mer tid, eller om tiden har överskridits, kan du ansöka om anstånd hos Skatteverket.

Vad kostar en begravning?

Generellt kostar en begravning mellan 18.000 – 27.000 kr. Det beror helt på vilken typ av begravning du vill ha och hur den utformas. En begravning utan ceremoni är exempelvis billigare än en kyrklig begravning eller en borgerlig begravning. Därtill påverkas priset bland annat av:

– Transport till bisättningslokal
– Val av kista eller urna
– Svepning
– Val av gravsten
– Blomsterarrangemang och andra dekorationer
– Förtäring – under begravning och/eller minnesstund
– Transport för gravsättning utanför huvudmannens område – detta täcks normalt inte av begravningsavgiften
– Dödsannons
– Bouppteckning

Läs mer om kostnader kring begravningar här

Vem betalar begravningen?

Dödsboet betalar för sin egen begravning. Om dödsboets medel inte räcker till begravningskostnaderna så ansöker de ansvariga för dödsboet om en dödsboanmälan med bidrag hos socialtjänsten i den avlidnes hemkommun.
Läs mer här

Vem bekostar en begravning om det saknas pengar?

I det fall då pengar saknas i dödsboet eller på annat håll går det att ansöka om bistånd ifrån socialkontoret i den avlidnes kommun. Möjligheten att få den ekonomiska hjälpen finns om dödsboet helt eller delvis saknar tillgångar för att täcka kostnaderna för en, av Socialstyrelsen så kallad, värdig begravning.
Läs mer om begravningshjälp här

Vems ansvar är det att informera om när begravningen äger rum?

Det är den som ordnar begravningen, oftast en nära anhörig, som har till uppgift att informera övriga närstående om dag och tid och andra detaljer kring begravningen. Många tror att begravningsbyrån skall meddela alla närstående men så är inte fallet. På Lavendlas minnessidor kan du dela sån viktig information och ta emot anmälan till minnesstund etc.

Hur kan vi hjälpa dig?

Har du frågor eller vill du boka in en personlig rådgivning? Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi till dig så fort som möjligt.

Checklista för att planera begravning

Ett dödsfall skapar lätt en känsla av chock, oavsett om dödsfallet var väntat eller inte. För att underlätta och ge råd om i vilken ände du som anhörig ska börja har vi satt ihop en checklista vid dödsfall. Du kan få den fullständiga versionen med hela 37 tips skickad till din mejl.

Du kan även läsa den sammanfattade checklistan som tar upp de 7 viktigaste sakerna att känna till initialt. Listan kan fungera som ett stöd för att strukturera upp den närmsta tiden efter ett dödsfall. Har du andra frågor eller funderingar gällande dödsfall eller begravning? Kom då ihåg att vi aldrig är mer än ett mejl eller telefonsamtal bort.

Checklista för att planera begravning


Så bjuder du in till begravningen

Dödsannons – Det traditionella sättet att informera om dödsfall, men är svårt att veta vilka som tar del av informationen, så du kan behöva berätta vilken dag annonsen kommer ut i tidningen.

Kort – Ett personligt sätt att informera om dödsfallet och bjuda in till begravning.

Ring eller SMS:a – Ett numera vanligt sätt att dela informationen men kan vara tidskrävande.

Minnessida – En plats för alla nära att uttrycka sina känslor och dela minnen. Här delar ni information om begravning och minnesstund samt visar ut dödsannons och programblad. Se våra minnessidor.

Sociala medier – Dela minnessidan genom ett inlägg på Facebook. Du kan också dela inlägget i grupper där du vet att den avlidne var aktiv


Låt kärleken leva vidare

På våra minnessidor delar släkt och vänner med sig av personliga minnen i form av hälsningar, bilder och filmer. Här finns också annonser, anmälan till minnesstund, livesändning av ceremonin, blommor och mycket mer.

Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida