Hem / Begravning / Före begravningen / Planera begravning

Planera begravning

Du behöver inte planera begravningen ensam. Få så mycket stöd du behöver från av en våra lyhörda begravningsrådgivare.

När man ska planera begravning är det många val som ska göras. De många valmöjligheterna kan ibland leda till osäkerhet och tvivel. Därför kan även planeringen då och då uppfattas som en påfrestande process att gå igenom. Särskilt direkt efter ett dödsfall.

begravningsrådgivare

På Lavendlas begravningsbyrå är vi mycket medvetna om att det kan vara jobbigt att planera en begravning och just därför vill vi underlätta för dig genom att finnas där du behöver det, i ett möte, via telefon eller online.

Planera begravningen i lugn och ro

Tack vare vår onlinebokning har du möjlighet att planera och boka begravningen när det passar dig, i soffan, i trädgården eller på någon annan plats där du känner dig trygg och bekväm. Därtill behöver du aldrig känna någon tidspress eller oro inför att behöva uttrycka din sorg inför en helt främmande människa – en stor fördel som uppskattas av många.

Planera begravning – exempel i sex steg

 1. Boka begravningen hos oss online, via telefon eller i möte. Vi hjälper dig på det sätt du önskar.
 2. Efter bokningen går vi tillsammans igenom allt för en avstämning och svarar på eventuella frågor.
 3. Vi bokar sedan kyrka, kapell eller annan lokal där ceremonin ska äga rum, och kopplar ihop dig med präst, borgerlig officiant eller annan person som ska leda ceremonin.
 4. Vi på Lavendla finns alltid på plats med en representant/ceremonivärd som förbereder allt det praktiska, såsom att ställa i ordning kista/urna, blommor och tända ljus.
 5. Begravningsceremonin äger rum enligt dina önskemål.
 6. Gravsättning sker antingen i samband med ceremonin, eller efter en kremation har genomförts. Du väljer själv i vilken typ av grav.

Checklista för att planera begravning

Ett dödsfall skapar lätt en känsla av chock, oavsett om dödsfallet var väntat eller inte. För att underlätta och ge råd om i vilken ände du som anhörig ska börja har vi satt ihop en checklista vid dödsfall. Du kan få den fullständiga versionen med hela 37 tips skickad till din mejl.

Du kan även läsa den sammanfattade checklistan som tar upp de 7 viktigaste sakerna att känna till initialt. Listan kan fungera som ett stöd för att strukturera upp den närmsta tiden efter ett dödsfall. Har du andra frågor eller funderingar gällande dödsfall eller begravning? Kom då ihåg att vi aldrig är mer än ett mejl eller telefonsamtal bort.

Bra att veta när du ska planera begravning

Nedanför följer exempel på saker som är bra att veta när du ska planera begravning:

Gravsättning eller kremering inom 30 dagar från dödsfallet


Sedan den 15 mars 2012 beslöt Sveriges riksdag att tiden mellan dödsfall och gravsättning eller kremering, högst får uppgå till en månad. Behöver du av någon anledning mer tid, eller om tiden har överskridits, kan du ansöka om anstånd hos Skatteverket.

Gravsättning inom ett år efter kremering

Askan efter en avliden som kremerats i Sverige ska gravsättas inom ett år. Med andra ord kan man, om man önskar ha en ceremoni senare, men inom ett år, kremera den avlidne och förvara askan på krematoriet i väntan på ceremonin.

Om den avlidne inte var medlem i Svenska kyrkan

Kyrkoavgiften är den skatt som samtliga medlemmar i Svenska kyrkan betalar. Denna skatt, som inte ska förväxlas med begravningsavgiften, finns för att finansiera alla församlingar inom Svenska kyrkan och deras verksamheter.

Gör dina val i lugn och ro

Vi hjälper er med det grundläggande, ni skräddarsyr med era egna personliga tillval.

från 13 995 kr
 • Administration & Ceremonivärd
 • Kistläggning & Transport
 • Obehandlad kista
 • Minnessida
 • Välj bland valfria tillval

Vad gäller begravning så innebär detta att den som är medlem i Svenska kyrkan, och därmed betalar kyrkoavgiften, inte behöver betala något extra utöver kyrkoavgiften för att använda Svenska kyrkans lokaler (kyrka och församlingshem), dess präster och organister med mera.

Borgerlig officiant

planera begravning blommor

Motsatsvis gäller därför att om den avlidne inte var medlem i Svenska kyrkan, får man ha begravningen i ett av staten finansierat begravningskapell. Att nyttja kapellen kostar inget, men det blir då aktuellt att eventuellt anlita en borgerlig officiant som håller i begravningsceremonin, då prästerna är förbjudna att förrätta icke-kristna begravningar, enligt Kyrkoordningen. 

Den avlidnes hemförsamling

Lavendla har ett stort nätverk av erfarna borgerliga officianter om du har det behovet. Mot bakgrund av detta är det lämpligt att på förhand ta reda på om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan, detta gör du genom att ringa den avlidnes hemförsamling och fråga. Ta reda på vilken hemförsamling den avlidne tillhörde här.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret så hör vi av oss till dig.