Hem / Gå på begravning

Gå på begravning

Lavendla Begravningsbyrå Gå På BegravningAtt tänka på för dig som ska gå på begravning

Som gäst uppstår det ofta många frågor inför en begravning. Vad förväntas man göra i form av gåvor och blommor och hur ska man klä sig? I flikarna till vänster går vi igenom det viktigaste du behöver tänka på. Därutöver har vi nedan skapat en checklista för dig som ska gå på begravning, följ den och du är ordentligt förberedd! Hittar du inte svaret på din fråga? Tveka då inte att ringa oss på 010-4055919 så hjälper vi dig!

Visa din omtanke med en kondoleansblomma

Vi levererar direkt till ceremonin eller gravplatsen. Välj kategori nedan, eller se alla kategorier här.

Checklista - 5 punkter för dig som ska gå på begravning

 1. Anmält dig till minnesstund? Efter begravningsceremonin bjuds gästerna normalt in till en minnesstund med någon form av mat eller dryck. Detta är en betydelsefull del av begravningen och ditt deltagande är viktigt för de närmast anhöriga. Har du anmält dig? Inte? Gör då din anmälan till minnesstund här!

 2. Skänkt pengar till minnesfond? 
  Genom att skänka pengar till en minnesfond hedrar du minnet av den avlidne. Om de anhöriga önskar samla in pengar till en speciellt utvald organisation får du oftast information om detta i dödsannonsen. Många väljer att skänka pengar till exempelvis Cancerfonden, Läkare Utan Gränser eller Hjärt-Lungfonden. Fler organisationer hittar du hos Frivilligorganisationernas Insamlingsråd.

 3. Beställt handbukett till defileringen?
  Mot slutet av en begravningsceremoni ges vanligtvis möjligheten till ett personligt avsked vid kistan/urnan, detta kallas för defilering. I samband med att du går fram till kistan/urnan för ett sista avsked förväntas du i regel också lämna en så kallad handbukett eller som det också kallas, en handblomma. Kom därför ihåg att beställa din handbukett i god tid innan begravningen. Här kan du se vårt urval av handbuketter.

 4. Valt lämplig klädsel? 
  Att bära rätt kläder på begravning är mycket viktigt. Anhöriga brukar normalt informera om önskad klädsel i dödsannonsen. Vanliga exempel på klädkoder är exempelvis valfri klädsel eller ljus klädsel. Det förekommer ibland även lite mer specifika önskemål i stil med ”Klä er gärna i något vitt”. Om ingenting står angivet i dödsannonsen förväntas du bära kläder i mörka och diskreta färger. Läsa mer om klädsel vid begravning här.

 5. Kollat när bör du vara vid ceremonilokalen?
  Att vara försenad till en begravning är ytterst respektlöst, se därför till att vara ute i god tid! De närmast anhöriga, som tillsammans med begravningsbyrån anordnar begravningen, bör vara vid ceremonilokalen minst 30 minuter innan ceremonin startar. Som gäst rekommenderar vi att du är på plats minst 10-15 minuter innan.