Hem / Gå på begravning

Gå på begravning

Ska du gå på begravning?

Som gäst har man oftast många frågor inför en begravning. Vad förväntas man göra i form av gåvor och blommor och hur ska man klä sig?

I flikarna till vänster går vi igenom det viktigaste du behöver tänka på. I just den här artikeln har vi skapat en checklista med viktiga saker att tänka på. Följ den och var förberedd!

Checklista med 5 punkter för dig som ska gå på begravning

 1. Anmält dig till minnesstund?
  Efter begravningsceremonin bjuds gästerna normalt in till en minnesstund med någon form av mat eller dryck. Detta är en betydelsefull del av begravningen och ditt deltagande är viktigt för de närmast anhöriga. Har du anmält dig? Inte? Gör då din anmälan till minnesstund här.
 2. Skänkt pengar till minnesfond? 
  Genom att skänka pengar till en minnesfond hedrar du minnet av den avlidne. Om de anhöriga önskar samla in pengar till en speciellt utvald organisation får du oftast information om detta på minnessidan eller i dödsannonsen. Se alla minnessidor här.
 3. Beställt handbukett till defileringen?
  Mot slutet av en begravningsceremoni ges vanligtvis möjligheten till ett personligt avsked vid kistan/urnan, detta kallas för defilering. I samband med att du går fram till kistan/urnan för ett sista avsked förväntas du i regel också lämna en så kallad handbukett eller som det också kallas, en handblomma. Kom därför ihåg att beställa din handbukett i god tid innan begravningen. Se vårt urval av handbuketter.
 4. Valt lämplig klädsel? 
  Att bära rätt kläder på begravning är mycket viktigt. Anhöriga brukar normalt informera om önskad klädsel i dödsannonsen. Vanliga exempel på klädkoder är exempelvis valfri klädsel eller ljus klädsel. Det förekommer ibland även lite mer specifika önskemål i stil med ”Klä er gärna i något vitt”. Om ingenting står angivet i dödsannonsen förväntas du bära kläder i mörka och diskreta färger. Läs mer om klädsel vid begravning.
 5. Kollat när bör du vara vid ceremonilokalen?
  Att vara försenad till en begravning är ytterst respektlöst, se därför till att vara ute i god tid! De närmast anhöriga, som tillsammans med begravningsbyrån anordnar begravningen, bör vara vid ceremonilokalen minst 30 minuter innan ceremonin startar. Som gäst rekommenderar vi att du är på plats minst 10-15 minuter innan.

Låt kärleken leva vidare

På våra minnessidor delar släkt och vänner med sig av personliga minnen i form av hälsningar, bilder och filmer. Här finns också annonser, anmälan till minnesstund, livesändning av ceremonin, blommor och mycket mer.

Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
gå på begravning

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret så hör vi av oss till dig.