0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Gravsten

Gravstenen är för många en viktig plats för minnen och tröst. Här guidar vi er till våra 60 modeller i 9 olika granitsorter. Läs mer om våra teckensnitt, dekorer och ytbehandlingar. Våra erfarna gravstensrådgivare hjälper er över hela Sverige, och tar fram en unik gravsten utifrån era önskemål.

Våra olika modeller – Få en kostnadsfri offert

Gravstenar hos Lavendla

På senare år har personliga gravstenar varit än mer omtyckta och de kan visa allt från den avlidnes namnteckning till favoritstrof. Det är inget ovanligt att anhöriga just vill ha en egen prägel på gravstenen och detta kan åstadkommas genom bland annat gravstensmaterial. Vad är möjligt i valet av gravsten och hur sköter man på bästa sätt om den så att den håller längre? Här nedanför lyfter vi fram de artiklar som behandlar frågorna, för visst är det viktigt att gravstensvalet känns rätt i hjärtat. Läs guiderna och känn dig varmt välkommen att kontakta oss för rådgivning.

Att få hjälp när man mest behöver den var min upplevelse med Lavendla Begravning. Mycket varm och seriöst kommunikation med Jeanette Ström och en mycket fin gravsten enligt mina önskningar.

Mardin K.
maria schubert begravningsrådgivare gravsten

Skapa en helt personlig gravsten med olika tillval

Material, inskriptioner och dekorationer, med hjälp av olika tillval skapar du en personlig gravsten att minnas vid. Även om exakt allt inte kan göras, blir du nog förvånad över de oändligt många sätten att smycka gravstenarna. Vad symboliserar den avlidne? Om hen gillade något alldeles särskilt ryms ett motiv av detta säkerligen på stenen. Det går till och med att ha ett fotografi av den avlidne på gravstenen. Att montera fast skräddarsydda skulpturer på den är också det möjligt. En namnteckning och fåglar på en natursten brukar för många kännas lagom personligt och är därför vanliga gravstensval. Vad tycker du blir fint?

Vi hjälper dig

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.

Lena är en av våra rådgivare som du kan komma i kontakt med.

Läs mer om våra 9 granitsorter, 5 teckensnitt och 100+ dekorer

Vanliga frågor och svar om gravstenar

Hur mycket kostar en gravsten?

Priset på en gravsten varierar beroende på material, storlek och utformning. En enkel gravsten kostar från 8900 kr, medan en mer avancerad gravsten kan kosta tiotusentals kronor.

Var kan man montera gravsten?

Gravstenar finns på de flesta begravningsplatser. Du väljer ut en ledig plats på kyrkogården tillsammans med kyrkogårdsförvaltningen. Då får du också ange vem som ska vara gravrättsinnehavare, dvs vem som ansvarar för att ta hand om graven.

Kan man anpassa gravstenen efter den avlidnes personlighet?

Ja, det är vanligt att man anpassar gravstenen efter den avlidnes personlighet eller intressen. Det kan handla om att välja en specifik färg, form eller symbol som är betydelsefull för den avlidna eller deras familj.

Finns det regler för hur en gravsten ska se ut?

Ja, det finns regler för hur gravstenar får se ut på olika kyrkogårdar eller begravningsplatser. Det kan finnas begränsningar på storlek, material och utformning. Det är kyrkogårdsförvaltningen som godkänner varje sten innan man får tillåtelse att montera den vid graven.

Vilka material kan en gravsten vara gjord av?

En gravsten kan vara gjord av olika material som granit, marmor, sandsten eller kalksten. Varje material har sina egna unika egenskaper som påverkar utseendet och hållbarheten. De flesta är gjorda av granit som har bäst hållbarhet.

Kan man lägga till text eller symboler på en gravsten i efterhand?

Ja, det är vanligt att man lägger till text eller symboler på en gravsten i efterhand. Detta kan göras genom att gravera eller skriva på stenen eller genom att fästa en plakett eller skylt på stenen. Det är dock viktigt att ta reda på om begravningsplatsen tillåter förändringar på gravstenar innan man gör några ändringar.

Varför gravsten från Lavendla?

  • Vi hjälper dig med allt; ritning av stenen, ansökan till kyrkogårdsförvaltning och montering av gravstenen.
  • Vi levererar i hela Sverige
  • Välj mellan 170 olika modeller
  • Varje modell finns i olika granitsorter, dekorer och typsnitt.

Se vår produktkatalog

Läs mer här om våra produkter och tjänster i vår digitala katalog.

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.