0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Begravning / Före begravningen / Begravningshjälp

Begravningshjälp kan fås när dödsboet inte kan betala en värdig begravning. Hur söker man bidrag till begravningen?

Begravningshjälp – så fungerar det

Om det inte finns tillräckligt med pengar i dödsboet för en värdig begravning så kan man ansöka om begravningshjälp hos den avlidnes hemkommun.

Vilka kostnader som berättigar till begravningshjälp varierar från kommun till kommun. Även summan av det ekonomiska biståndet varierar. Enligt Socialstyrelsen behöver en kommun maximalt bistå med ett halvt prisbasbelopp, det vill säga 28 650 kronor år 2024.

För att ansöka om ekonomisk hjälp till begravning och för att ta reda på vilka kostnader som omfattas ska du vända dig till socialkontoret i den avlidnes kommun. Specifika kontaktuppgifter till handläggare på Sveriges största kommuner hittar du längre ner i den här artikeln.

4 steg för att få begravningshjälp vid dödsfall

  1. Betala inga räkningar för dödsboets räkning innan du ansökt om begravningshjälp.
  2. Säg upp dödsboets eventuella autogiron och stående överföringar hos banken.
  3. Kontakta oss på Lavendla för en kostnadsfri offert att lämna som underlag vid din ansökan om begravningshjälp. Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i dina uppgifter i formuläret nedan så hör vi av oss till dig inom kort.
  4. Ansök om begravningshjälp från den avlidnes kommun.

Hittade Lavendla på nätet, tyckte att deras upplägg tilltalade mig. Att kunna sitta i hemmiljö med tända ljus och Lavendla kommer hem blev mycket mer personligt och kontakten längs hela vägen fram till begravningen var fantastisk.

Charlotte

Vi hjälper dig

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.

Lena är en av våra rådgivare som du kan komma i kontakt med.

Våra vanligaste begravningar

Enkel Begravning

Den enkla begravningen är för de allra närmsta. Ett tillfälle att samla familjen för ett värdigt avsked. Tillsammans utformar vi ceremonin efter era önskemål, sen sköter våra erfarna rådgivare resten.

  • Kistläggning och transport
  • Ceremonivärd i kyrka / kapell
  • Koordinering och rådgivning
  • Gratis minnessida och dödsannons*
  • Kista: transportkista

från 19 980 kr

Klassisk Begravning

Till en klassisk begravning är släkt och vänner välkomna för att minnas och ta farväl. Det är era önskemål som formar ceremonin och vi finns där för att koordinera allt som behövs — hela vägen.

  • Kistläggning och transport
  • Ceremonivärd i kyrka / kapell
  • Koordinering och rådgivning
  • Gratis minnessida och dödsannons*
  • Kista: klassisk enkel
  • Blommor: kistdekoration

från 26 995 kr

Begravning inkl. juridik

Ibland kan man behöva hjälp med mer än själva begravningen. Våra rådgivare sköter allt, från ceremonin och minnesstunden till de juridiska bitarna som bouppteckningen och arvskiftet.

  • Kistläggning och transport
  • Ceremonivärd i kyrka / kapell
  • Koordinering och rådgivning
  • Gratis minnessida och dödsannons*
  • Kista: klassisk enkel
  • Blommor: kistdekoration
  • Juridik: bouppteckning

från 37 995 kr

Relaterade sidor

*Minnessida Gratis ingår alltid utan extra kostnad i 20 dagar räknat från godkänt kostnadsförslag (värde 495 kr). Vi erbjuder också dig att kostnadsfritt skapa en online dödsannons att visa ut på minnessidan, istället för att publicera den i tidningen (värde 2 000 kr). Läs mer hur det fungerar med minnessida och online dödsannons. När du skickat in en kontaktförfrågan till oss får du länkar till att skapa såväl minnessida som dödsannons direkt. Vi hjälper dig vid behov.

För hur stor del av kostnaden kan jag få begravningshjälp?

Som vi inledningsvis nämnt är det upp till varje kommun att bestämma hur mycket ekonomiskt bistånd man kan få. Rekommenderat maxbelopp från Socialstyrelsen är dock 26 750 kronor år 2023.

Det som generellt brukar avgöra beloppets storlek är dödsboets tillgångar på själva dödsdagen och andra eventuella inkomster efter dödsdagen såsom till exempel innestående lön, pension samt eventuella återbetalningar.

Med anledning av detta är det mycket viktigt att du som anhörig uppmärksammar vår punktlista här ovanför för att säkra chansen till bidrag.

För det första är det viktigt att du inte betalar några räkningar för dödsboets räkning innan du gjort din ansökan.

För det andra är det av yttersta vikt av du avslutar dödsboets eventuella autogiron och stående överföringar hos banken. Alla pengar som betalats ut från dödsboet efter dödsdagen kommer nämligen inte att kompenseras med begravningshjälp från den avlidnes kommun.

För det tredje bör du så snart som möjligt kontakta oss på Lavendla för en kostnadsfri offert att lämna som underlag i din ansökan till den avlidnes kommun.

Vi hjälper dig igenom hela processen och tar fram ett kostnadsförslag som ligger inom kommunens riktlinjer. Om du ansöker om begravningshjälp är det viktigt att du säger upp alla autogiron och inte betalar några räkningar, annars riskerar du som beställare att bli betalningsskyldig för eventuellt överskjutande belopp.

Du bör så snart som möjligt kontakta oss på Lavendla för en kostnadsfri offert att lämna som underlag i din ansökan till den avlidnes kommun. Kontaktuppgifter till handläggare på Sveriges 10 största kommuner finner du här nedanför.

Räkneexempel

Det finns 10 000 kronor i dödsboet på dödsdagen. Enligt riktlinjerna i den avlidnes kommun berättigar detta till 5 000 kronor i begravningshjälp. Totalt finns alltså 15 000 kronor att betala en begravning för.

Du som anhörig betalar dock några räkningar om totalt 2 000 kronor för dödsboets räkning efter dödsdagen. Utöver detta sker även en stående överföring om 1 000 kronor och en autogirodragning om 2 000 kronor.

Pengarna i dödsboet som på dödsdagen var 10 000 kronor är nu 5 000 kronor, men du erhåller fortfarande endast 5 000 kronor i begravningshjälp. Totalt finns alltså endast 10 000 kronor att betala en begravning för.

Kontaktuppgifter till Sveriges 10 största kommuner

  • Stockholms stad, Boutredningsenheten, Telefon: 08-508 33 080, läs mer här.
  • Göteborgs stad, Kontakta socialkontoret i den stadsdel där den avlidna bodde, telefonnummer hittar du här.
  • Malmö stad, Familjerättsbyrån, Telefon: 040-34 51 07 alternativt 040-34 52 36, läs mer här.
  • Uppsala kommun, Enheten för dödsboanmälan samt försörjningsstöd, Telefon: 018-727 72 22, läs mer här.
  • Linköpings kommun, Kontakta dödsbohandläggare, Telefon: 013-20 89 82 alternativt 013-20 64 87, läs mer här.
  • Västerås stad, Enheten för dödsboanmälan, Telefon: 021-393751, läs mer här.
  • Örebro kommun, Kontakta dödsbohandläggare, Telefon: 019-21 34 23 alt. 019-21 36 77, läs mer här.
  • Norrköpings kommun, Arbetsmarknadskontoret, Ekonomiskt bistånd, Telefon: 011-15 20 67 alternativt 011-15 77 24.
  • Jönköpings kommun, Enheten för försörjningsstöd, Telefon: Försörjningsstöd Råslätt 036-10 68 10 alternativt Försörjningsstöd Öxnehaga 036-10 67 90, läs mer här.
begravningshjälp

Din lokala rådgivare

All rådgivning hittar du på samma plats – nära dig.

Hjälpguider som kanske intresserar dig

Lavendlas Mia Schubert i samtal

Planera begravning

Vi är mycket medvetna om att det kan vara jobbigt att planera en begravning. Just därför vill vi underlätta för dig genom att dela med oss av våra erfarenheter.

Tända stearinljus

Begravningsceremoni

Begravningsceremonin kan utformas på många olika vis. Den är ett fint sätt att hedra den avlidnes minne, samtidigt som du ges möjligheten till ett sista farväl.

Bodelning under aktenskap

Checklista vid dödsfall

När någon avlider är det många praktiska saker som bör ordnas. För att underlätta för dig har vi gjort en checklista med allt du behöver tänka på vid begravning.

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.