0771 - 22 21 21 Alla dagar - Dygnet runt
Hem / Begravning / Före begravningen / Begravningshjälp

Begravningshjälp kan fås när dödsboet inte kan betala en värdig begravning. Hur söker man bidrag till begravningen?

Begravningshjälp – så fungerar det

Begravningshjälp är ett ekonomiskt bistånd som kan fås från den avlidnes kommun.

Möjligheten att få den ekonomiska hjälpen finns om dödsboet helt eller delvis saknar tillgångar för att täcka kostnaderna för en, av Socialstyrelsen så kallad, värdig begravning.

Vilka kostnader som berättigar till begravningshjälp varierar från kommun till kommun. Även summan av det ekonomiska biståndet varierar. Enligt Socialstyrelsen behöver en kommun maximalt bistå med ett halvt basbelopp, det vill säga 24 150 kronor år 2022.

För att ansöka om ekonomisk hjälp till begravning och för att ta reda på vilka kostnader som omfattas ska du vända dig till socialkontoret i den avlidnes kommun. Specifika kontaktuppgifter till handläggare på Sveriges största kommuner hittar du längre ner i den här artikeln.

begravningshjälp

4 steg för att få begravningshjälp vid dödsfall

 1. Betala inga räkningar för dödsboets räkning innan du ansökt om begravningshjälp.
 2. Säg upp dödsboets eventuella autogiron och stående överföringar hos banken.
 3. Kontakta oss på Lavendla för en kostnadsfri offert att lämna som underlag vid din ansökan om begravningshjälp. Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i dina uppgifter i formuläret nedan så hör vi av oss till dig inom kort.
 4. Ansök om begravningshjälp från den avlidnes kommun.

Vi hjälper dig

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.

Lena Palmqvist är en av våra rådgivare som du kan komma i kontakt med.

Hur stort är det ekonomiska biståndet vid begravningshjälp?

Som vi inledningsvis nämnt är det upp till varje kommun att bestämma hur mycket ekonomiskt bistånd som ska ges till begravningshjälp. Rekommenderat maxbelopp från socialstyrelsen är dock 24 150 kronor år 2022.

Det som generellt brukar avgöra beloppets storlek är dödsboets tillgångar på själva dödsdagen och andra eventuella inkomster efter dödsdagen såsom till exempel innestående lön, pension samt eventuella återbetalningar.

Våra vanligaste begravningar

Enkel Begravning

Den enkla begravningen är för de allra närmsta. Ett tillfälle att samla familjen för ett värdigt avsked. Tillsammans utformar vi ceremonin efter era önskemål, sen sköter våra erfarna rådgivare resten.

 • Kistläggning och transport
 • Ceremonivärd i kyrka / kapell
 • Koordinering och rådgivning
 • Transportkista

från 17 885 kr

Klassisk Begravning

Till en klassisk begravning är släkt och vänner välkomna för att minnas och ta farväl. Det är era önskemål som formar ceremonin och vi finns där för att koordinera allt som behövs — hela vägen.

 • Kistläggning och transport
 • Ceremonivärd i kyrka / kapell
 • Koordinering och rådgivning
 • Kista
 • Kistdekoration

från 24 995 kr

Begravning inkl. juridik

Ibland kan man behöva hjälp med mer än själva begravningen. Våra rådgivare sköter allt, från ceremonin och minnesstunden till de juridiska bitarna som bouppteckningen och arvskiftet.

 • Kistläggning och transport
 • Ceremonivärd i kyrka / kapell
 • Koordinering och rådgivning
 • Kista
 • Bouppteckning

från 35 995 kr

Begravning utan ceremoni, från 10 595 kr. Läs mer här

Ont om pengar i dödsboet? Ansök om begravningshjälp

Med anledning av detta är det mycket viktigt att du som anhörig uppmärksammar vår punktlista här ovanför för att säkra chansen till bidrag.

För det första är det viktigt att du inte betalar några räkningar för dödsboets räkning innan du gjort din ansökan.

För det andra är det av yttersta vikt av du avslutar dödsboets eventuella autogiron och stående överföringar hos banken.

Alla pengar som betalats ut från dödsboet efter dödsdagen kommer nämligen inte att kompenseras med begravningshjälp från den avlidnes kommun.

Räkneexempel

Det finns 10 000 kronor i dödsboet på dödsdagen. Enligt riktlinjerna i den avlidnes kommun berättigar detta till 5 000 kronor i begravningshjälp. Totalt finns alltså 15 000 kronor att betala en begravning för.

Du som anhörig betalar dock några räkningar om totalt 2 000 kronor för dödsboets räkning efter dödsdagen. Utöver detta sker även en stående överföring om 1 000 kronor och en autogirodragning om 2 000 kronor.

Pengarna i dödsboet som på dödsdagen var 10 000 kronor är nu 5 000 kronor, men du erhåller fortfarande endast 5 000 kronor i begravningshjälp. Totalt finns alltså endast 10 000 kronor att betala en begravning för.

För det tredje bör du så snart som möjligt kontakta oss på Lavendla för en kostnadsfritt offert att lämna som underlag i din ansökan till den avlidnes kommun.

Vi hjälper dig igenom hela processen för att säkra att dödsboet kan betala samtliga begravningskostnader. På så sätt behöver du som beställare aldrig riskera att bli betalningsskyldig för ett eventuellt överskjutande belopp.

För det fjärde och sista ska du göra din ansökan om begravningshjälp till den avlidnes kommun. Lämna vår offert som underlag i din ansökan. Kontaktuppgifter till handläggare på Sveriges 10 största kommuner finner du här nedanför:

Kontaktuppgifter till Sveriges 10 största kommuner

 • Stockholms stad, Boutredningsenheten, Telefon: 08-508 33 080, läs mer här.
 • Göteborgs stad, Kontakta socialkontoret i den stadsdel där den avlidna bodde, telefonnummer hittar du här.
 • Malmö stad, Familjerättsbyrån, Telefon: 040-34 51 07 alternativt 040-34 52 36, läs mer här.
 • Uppsala kommun, Enheten för dödsboanmälan samt försörjningsstöd, Telefon: 018-727 72 22, läs mer här.
 • Linköpings kommun, Kontakta dödsbohandläggare, Telefon: 013-20 89 82 alternativt 013-20 64 87, läs mer här.
 • Västerås stad, Enheten för dödsboanmälan, Telefon: 021-393751, läs mer här.
 • Örebro kommun, Kontakta dödsbohandläggare, Telefon: 019-21 34 23 alt. 019-21 36 77, läs mer här.
 • Helsingborgs stad, Enheten för dödsboanmälan, Telefon: 042-10 72 97, läs mer här.
 • Norrköpings kommun, Arbetsmarknadskontoret, Ekonomiskt bistånd, Telefon: 011-15 20 67 alternativt 011-15 77 24, läs mer här.
 • Jönköpings kommun, Enheten för försörjningsstöd, Telefon: Försörjningsstöd Råslätt 036-10 68 10 alternativt Försörjningsstöd Öxnehaga 036-10 67 90, läs mer här.

Din lokala rådgivare

All rådgivning hittar du på samma plats – nära dig.

Hjälpguider som kanske intresserar dig

Lavendlas Mia Schubert i samtal

Planera begravning

Vi är mycket medvetna om att det kan vara jobbigt att planera en begravning. Just därför vill vi underlätta för dig genom att dela med oss av våra erfarenheter.

Tända stearinljus

Begravningsceremoni

Begravningsceremonin kan utformas på många olika vis. Den är ett fint sätt att hedra den avlidnes minne, samtidigt som du ges möjligheten till ett sista farväl.

Bodelning under aktenskap

Checklista vid dödsfall

När någon avlider är det många praktiska saker som bör ordnas. För att underlätta för dig har vi gjort en checklista med allt du behöver tänka på vid begravning.