Klädsel vid begravning

Klädsel vid begravning - Lavendla BegravningsbyråVad ska jag tänka på för att välja rätt klädsel till begravning? Måste det vara helsvart? Hur ska jag klä mig om klädkoden är valfri- respektive ljus klädsel?

Lugn, vi hjälper dig! Nedan går vi igenom allt du behöver veta om kläder vid begravning. 

Klädsel vid begravning - Topp 5 saker du bör veta

  1. Kvinnor kan i regel bära kjol, klänning eller långbyxor vid en begravning.
  2. Män bör enligt huvudregeln alltid bära kostym vid en begravning.
  3. Om det inte finns någon angiven klädkod bör du alltid klä dig i mörka och diskreta färger såsom svart, mörkblått och mörkgrått.
  4. Klädkoden ljus klädsel innebär att du bör klä dig i milda och ljusa färger såsom beige, ljusblått, ljusrosa, ljusgrått osv. Helvit klädsel bör undvikas.
  5. Klädkoden valfri klädsel innebär att du fritt kan välja mellan svart/mörk klädsel och klädsel i andra diskreta färger av ljusare slag. Skrikiga färger såsom knallrött och gult bör dock alltid undvikas vid begravning.

Visa din omtanke med en kondoleansblomma

Vi levererar direkt hem till anhöriga, ceremonin eller gravplatsen. Välj kategori nedan, eller se alla kategorier här.

Ska du välja begravningskläder? Tänk nedtonat och stillsamt

När det gäller klädsel vid begravning är det generellt sett en god idé att utgå ifrån ledord såsom nedtonat och stillsamt. Som gäst bör man vara uppklädd utan för den sakens skull signalera fest. Nedan går vi igenom vilka typer av plagg som är passande att bära för kvinnor respektive män vid en begravning. Lite längre ner på sidan går vi igenom färgvalet vid vanligt förekommande klädkoder såsom ljus klädsel och valfri klädsel. Vi förklarar även vilka färger som är mest passande när anhöriga inte har angivit en specifik klädkod.

Klädsel vid begravning för kvinnor

Begravningskläder Lavendla BegravningsbyråSom kvinnlig gäst på en begravning kan man i regel klä sig i antingen kjol, klänning eller långbyxor. Vid särskilt formella och traditionsenliga begravningar är dock kjol eller klänning att föredra. Vi ska nu gå igenom vad som är viktigt att tänka på vid respektive val av klädsel till begravning:

Klädsel vid begravning – kjol: Den som önskar klä sig i kjol på en begravning bör vara noga med kjolens längd. Kjolen bör alltid vara tillräckligt långt för att minimum täcka knäna. Till kjolen bör man alltid bära strumpbyxor. Att gå helt barbent på en begravning är inte passande, oavsett om det är högsommar eller inte. Färgen på strumpbyxorna bestäms i regel av relationen till den avlidne. Som nära anhörig är det mest passande att bära svarta eller grå strumpbyxor, övriga kan bära beigea strumpbyxor om de så önskar. En kjol bör kompletteras med en blus utan urringning.  Om blusen saknar ärmar eller är kortärmad bör man också bära en jacka.

Klädsel vid begravning – klänning: Den som vill bära klänning på en begravning bör säkerställa att klänningen är tillräckligt lång för att täcka knäna. Därtill bör klänningen heller inte vara urringad eller alltför åtsittande. Precis som vid val av kjol bör klänningen alltid kompletteras med ett par strumpbyxor. Som ovan nämnt bör nära anhöriga antingen bära svarta eller grå strumpbyxor. Andra gäster kan även välja att bära beigea. En klänning utan ärm eller med kort ärm bör alltid matchas med en jacka.

Klädsel vid begravning – långbyxor: Som kvinna kan man också välja att bära långbyxor som klädsel vid begravning. I regel bör det vara långbyxor av ett lite mer elegant slag. Jeans ska enligt huvudregeln alltid undvikas. Långbyxorna bör, precis som kjolen, kompletteras med en blus utan urringning samt en eventuell jacka eller kavaj om blusen är kortärmad.

Klädsel vid begravning för män

Begravningsklädsel Lavendla BegravningsbyråSom manlig gäst på en begravning bör man enligt huvudregeln alltid klä sig i kostym. Kostymen bör helst av allt vara enfärgad och matt. En kritstrecksrandig kostym är inte att föredra men kan vara korrekt under förutsättning att kritstrecksränderna är mycket diskreta. Till kostymen bör man bära en vit skjorta med klassisk krage samt en enfärgad eller diskret mönstrad slips. Läs mer om slips vid begravning

Förr i tiden var det vanligt att män bar frack med svart väst och vit fluga vid begravning. Frack anses dock inte längre vara en lämplig klädsel vid begravning varför vi generellt sett avråder från det.

Klädsel vid begravning och valet av skor

Som gäst på begravning bör man aldrig bära alltför öppna skor som kan liknas vid sandaler. Kvinnor kan med fördel bära svarta skor med låg eller halvhög klack. Utstickande och skyhöga klackskor bör undvikas. Män bör enligt huvudregeln bära svarta och välputsade skinnskor.

Klädkod på begravning - Vilka färger ska jag bära?

Ingen angiven klädkod: Om det inte finns någon klädkod angiven i dödsannonsen (alt. i ev. inbjudningskort) bör man alltid klä sig i mörka och diskreta färger. Svart fungerar alltid bra men i de flesta fall är det även passande med mörkblått, mörkgrått eller en annan mörk färg. Brunt och ljusbrunt bör i regel undvikas så till vida att klädkoden inte är ljus klädsel eller valfri klädsel. Som kvinna är det helt korrekt att bära en vit blus under kavajen eller jackan. Män bör alltid bära vit skjorta till sin kostym, aldrig svart eller liknande.

ljus-kladsel-begravning-lavendla-begravningsbyraLjus klädsel: Klädkoden ljus klädsel innebär i regel att de nära anhöriga önskar skapa en lite mer lättsam stämning vid begravningen. För att följa klädkoden bör man klä sig i milda och ljusa färger såsom beige, ljusblått, ljusrosa, ljusgrått osv. Helvit klädsel bör undvikas eftersom detta skulle kunna bli mycket iögonfallande. Likaså bör man undvika skrikiga färger såsom stark gul färg eller rött.

 

Valfri klädsel: Klädkoden valfri klädsel innebär att gästerna är fria att välja mellan svart/mörk klädsel och klädsel i andra diskreta färger av ljusare slag. Man bör dock undvika skrikiga färger såsom knallrött, knallgult och limegrönt. Klädkoden valfri klädsel anges ofta av omtanke för de anhöriga. Med denna klädkod behöver ingen känna sig obekväm och det krävs heller inte att man som gäst köper in en helt ny klädsel för att kunna delta vid begravningen.

Klädsel vid begravning för barn

Barn under 15 år behöver absolut inte bära svarta kläder vid begravning. Det räcker gott och väl att barnen har på sig sina finkläder. Av respekt för de nära anhöriga kan det dock vara en god idé att undvika att klä barnen i deras allra mest färgstarka kläder. Därtill bör man undvika att klä barnen i t.ex. en t-shirt med tryck.

Kläder på begravning och valet av smycken

Förr i tiden ansågs det väldigt opassande att bära smycken av guld eller annan gul metall till sin klädsel vid begravning. För att följa klädkoden vid begravning skulle man istället bära pärlor eller enkla smycken i silver. Denna tradition har blivit allt svagare med åren och idag anses det inte längre opassande att bära guldsmycken vid begravning. Som gäst bör man dock tänka på att bära diskreta smycken, oavsett kulör.

Är det viktigt att följa den angivna klädkoden vid begravning?

Ja, det är mycket viktigt att följa den angivna klädkoden vid begravning. Att följa klädkoden handlar om att visa respekt för de anhörigas önskan. Som gäst bör du sätta din egen bekvämlighet åt sidan och anpassa dig till den gemensamma skaran.

Har du frågor om klädsel på begravning eller vill du ha hjälp att boka en begravning? Kontakta oss så hjälper vi dig! Du når oss på telefonnummer 0771 - 22 21 21 eller på [email protected]!