Hem / Gå på begravning / Klädsel vid begravning

Klädsel vid begravning

Hur väljer du rätt klädsel vid begravning, såväl utifrån vad som anses vara passande som utifrån den angivna klädkoden?

Att välja begravningskläder kan väcka en del frågor. Man vill ju så gärna göra rätt! Måste plaggen vara helsvarta och hur ska man klä sig om klädkoden är valfri respektive ljus klädsel? Det här – och andra frågor om att välja begravningsklädsel – kommer du få svar på i artikeln.

Klädsel vid begravning – 5 saker du bör känna till

  1. Kvinnor kan i regel bära kjol, klänning eller långbyxor vid en begravning.
  2. Män bör enligt huvudregeln alltid bära kostym vid en begravning.
  3. Om det inte finns någon angiven klädkod bör du alltid klä dig i mörka och diskreta färger såsom svart, mörkblått och mörkgrått.
  4. Klädkoden ljus klädsel innebär att du bör klä dig i milda och ljusa färger såsom beige, ljusblått, ljusrosa, ljusgrått och så vidare. Helvit klädsel bör undvikas.
  5. Klädkoden valfri klädsel innebär att du fritt kan välja mellan svart/mörk klädsel och klädsel i andra diskreta färger av ljusare slag. Skrikiga färger såsom knallrött och gult bör dock oftast undvikas vid begravning, om det inte finns önskemål om detta.

Låt kärleken leva vidare

På våra minnessidor delar släkt och vänner med sig av personliga minnen i form av hälsningar, bilder och filmer. Här finns också annonser, anmälan till minnesstund, livesändning av ceremonin, blommor och mycket mer.

Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida

Ska du välja begravningskläder? Tänk nedtonat och stillsamt

När det gäller klädsel vid begravning är det generellt sett en god idé att utgå från ledord såsom nedtonat och stillsamt. Som gäst bör du vara uppklädd utan att för den sakens skull signalera fest.

Utgå från ledord såsom nedtonat och stillsamt. Som gäst bör du vara uppklädd utan att för den sakens skull signalera fest.

Lavendlas begravningsrådgivare

Om du skrollar ner i artikeln kan du läsa om de olika plaggen som är passande att bära för kvinnor respektive för män vid en begravning. Du får vidare råd om färgvalet vid vanligt förekommande färgkoder.

Ta kontroll över din situation

Vill du dela allt med din sambo, eller bara bohaget? Står din sommarstuga som enskild egendom? Gör vårt kostnadsfria snabbtest och ta reda på vad du behöver.

Klädsel vid begravning för kvinnor

Planera sin egen begravning kläder

Som kvinnlig gäst på en begravning kan du i regel klä dig i antingen kjol, klänning eller långbyxor. Vid särskilt formella och traditionsenliga begravningar är dock kjol eller klänning att föredra.

Klädsel vid begravning – kjol

Du som vill klä dig i kjol på en begravning bör vara noga med kjolens längd. Kjolen bör alltid vara tillräckligt lång för att åtminstone täcka knäna och du bör dessutom alltid bära strumpbyxor under plagget. Att gå helt barbent på en begravning är nämligen inte passande, oavsett om det är högsommar eller inte.

Färgen på strumpbyxorna bestäms i regel av relationen till den avlidne. Som nära anhörig är det mest passande att bära svarta eller grå strumpbyxor, övriga kan bära beigea strumpbyxor, om så önskas. En kjol bör kompletteras med en blus utan urringning. Om blusen saknar ärmar eller är kortärmad bör du också bära en jacka.

Klädsel vid begravning – klänning

Du som vill bära klänning på en begravning bör säkerställa att klänningen är tillräckligt lång för att täcka knäna. Därtill bör klänningen heller inte vara urringad eller alltför åtsittande. Precis som vid val av kjol bör klänningen alltid kompletteras med ett par strumpbyxor. Som nämnts ovan bör nära anhöriga antingen bära svarta eller grå strumpbyxor. Andra gäster kan även välja att bära beigea. En klänning utan ärm eller med kort ärm bör alltid matchas med en jacka.

Klädsel vid begravning – långbyxor

Det går bra att bära långbyxor som klädsel vid begravning. I regel bör det vara långbyxor av ett lite mer elegant slag. Jeans ska enligt huvudregeln alltid undvikas. Långbyxorna bör, precis som kjolen, kompletteras med en blus utan urringning och med en eventuell jacka eller kavaj om blusen är kortärmad.

Klädsel vid begravning för män

Som manlig gäst på en begravning bör du enligt huvudregeln alltid klä dig i kostym. Kostymen bör helst av allt vara enfärgad och matt. En kritstrecksrandig kostym är inte att föredra men kan vara korrekt under förutsättning att kritstrecksränderna är mycket diskreta. Till kostymen bör du bära en vit skjorta med klassisk krage och en enfärgad eller diskret mönstrad slips. Läs mer om slips vid begravning

bära slips på begravning

Förr i tiden var det vanligt att män bar frack med svart väst och vit fluga vid begravning. Frack anses dock inte längre vara en lämplig klädsel vid begravning, varför vi generellt avråder från det.

Klädsel vid begravning och valet av skor

Som gäst på begravning bör du aldrig bära alltför öppna skor som kan liknas vid sandaler. Kvinnor kan med fördel bära svarta skor med låg eller halvhög klack. Utstickande och skyhöga klackskor bör undvikas. Män bör enligt huvudregeln bära svarta och välputsade skinnskor.

Klädkod på begravning – vilka färger ska du bära?

Vilka färger du bör bära varierar från begravning till begravning…

Ingen angiven klädkod

Om det inte finns någon klädkod angiven i dödsannonsen (alternativt i eventuellt inbjudningskort) bör du alltid klä dig i mörka och diskreta färger. Svart fungerar alltid bra men i de flesta fall är det även passande med mörkblått, mörkgrått eller en annan mörk färg. Brunt och ljusbrunt bör i regel undvikas så till vida att klädkoden inte är ljus klädsel eller valfri klädsel. Som kvinna är det helt korrekt att bära en vit blus under kavajen eller jackan. Män bör alltid bära vit skjorta till sin kostym, aldrig svart eller liknande.

Ljus klädsel

Klädkoden ljus klädsel innebär i regel att de nära anhöriga önskar skapa en lite mer lättsam stämning vid begravningen. För att följa klädkoden bör du klä dig i milda och ljusa färger såsom i beige, ljusgrå och ljusrosa. Helvit klädsel bör undvikas eftersom detta skulle kunna bli mycket iögonfallande. Likaså bör du undvika skrikiga färger såsom stark gul färg eller rött.

Valfri klädsel

Klädkoden valfri klädsel innebär att gästerna är fria att välja mellan svart/mörk klädsel och klädsel i andra diskreta färger av ljusare slag. Du bör dock undvika skrikiga färger såsom knallrött, knallgult och limegrönt. Klädkoden valfri klädsel anges ofta av omtanke för de anhöriga. Med den valfria klädkoden behöver ingen känna sig obekväm och det krävs heller inte att man som gäst köper in en helt ny klädsel för att kunna delta vid begravningen.

Klädsel vid begravning för barn

Barn under 15 år behöver absolut inte bära svarta kläder vid begravning. Det räcker gott och väl att barnen har på sig sina finkläder. Av respekt för de nära anhöriga kan det dock vara en bra idé att undvika att klä barnen i deras allra mest färgstarka kläder. Därtill bör du undvika att klä barnen i till exempel en t-shirt med tryck.

Kläder på begravning och valet av smycken

Förr i tiden ansågs det väldigt opassande att bära smycken av guld eller annan gul metall till sin klädsel vid begravning. För att följa klädkoden vid begravning skulle man i stället bära pärlor eller enkla smycken i silver. Denna tradition har blivit allt svagare med åren och i dag anses det inte längre opassande att bära guldsmycken vid begravning. Som gäst bör du dock tänka på att bära diskreta smycken, oavsett kulör.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret så hör vi av oss till dig.

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.