Hem / Begravning / Typer av begravningar / Begravning utan ceremoni

Begravning utan ceremoni

Minneslund Lavendla BegravningsbyråBegravning utan ceremoni, även kallat direktkremation, är ett lämpligt val om man inte önskar någon ceremoni eller om man helt enkelt vill skjuta på ceremonin till framtiden.

Vi på Lavendla Begravningsbyrå hjälper er att anordna en begravning utan ceremoni. Anledningarna till att man önskar en begravning utan ceremoni kan vara många. Ibland är det ett önskemål från den avlidne själv. Andra gånger handlar det om att alla anhöriga som önskar delta i själva ceremonin inte har möjlighet att samlas förrän vid ett senare tillfälle. Oavsett vad så hjälper vi er. Vi tar hand om den avlidne och genomför kistläggning för att sedan sköta transporten till krematoriet. Gravsättning sker sedan enligt önskemål, vanligtvis i minneslund eller urngrav. Det är också vanligt att man som anhörig önskar sprida askan i vatten eller natur. Vänligen se vårt prisexempel gällande begravning utan ceremoni nedan!

Grundpaket

Från 8 995 kr (inkl moms)
 • Transport till krematorium 3 200 kr
 • Kistläggning 1 900 kr
 • Administration 995 kr
 • Kista (välj bland 16 olika) från 2 900 kr

Tillval

Välj bland valfria tillval som gravsten, urna, bouppteckning etc.

  Läs mer

  5 viktiga saker att tänka på vid begravning utan ceremoni

  1. En begravning utan ceremoni eller direktkremation är lämpligt i de fall man inte önskar någon ceremoni överhuvudtaget. Det är också passande om man önskar hålla själva ceremonin längre fram i tiden.
  2. Om ceremonin skjuts framåt i tiden händer det ibland att kyrkogårdsförvaltningen vill säkerställa att anhöriga är medvetna om att kremationen kommer äga rum innan själva ceremonin. De kräver då att anhöriga skriver under ett så kallat direktkremationsintyg. Detta intyg tillhandahålls av oss på Lavendla Begravningsbyrå och i samband med att ni bokar en begravning utan ceremoni hos oss förser vi er med detta.
  3. Enligt svensk lag ska gravsättning eller kremering av den avlidne ske inom 30 dagar från dödsfallet. Vid val av kremering har man som anhörig upp till ett år på sig att besluta om plats för gravsättning av urnan.
  4. Vid begravning utan ceremoni gravsätts den avlidne oftast i en minneslund eller i en urngrav. Det är också vanligt med askspridning i naturen eller till havs.
  5. En begravning utan ceremoni innebär alltid en kremering hos oss på Lavendla Begravningsbyrå.

  Begravning utan ceremoni

  från 8 995 kr

  Begravning utan ceremoni

  Vi transporterar den avlidne till krematoriet och ordnar nödvändig dokumentation

  från 8 995 kr

  Vi transporterar den avlidne till krematoriet och ordnar nödvändig dokumentation

  • Administration & Transport
  • Kistläggning & Direktkremationskista
  • Välj bland valfria tillval

  Skräddarsy egna val

  från 12 995 kr

  Skräddarsy egna val

  Vi hjälper er med det grundläggande, ni skräddarsyr med era egna personliga tillval

  från 12 995 kr

  Vi hjälper er med det grundläggande, ni skräddarsyr med era egna personliga tillval

  • Administration & Ceremonivärd
  • Kistläggning & Transport
  • Obehandlad Kista
  • Minnessida
  • Välj bland valfria tillval

  Begravning med urna

  från 14 995 kr

  Begravning med urna

  Kremationen sker först och följs av begravningsceremoni med urna i kyrka eller kapell

  från 14 995 kr

  Kremationen sker först och följs av begravningsceremoni med urna i kyrka eller kapell

  • Administration & Ceremonivärd
  • Kistläggning & Transport
  • Direktkremationskista & Urna Tellus
  • Urndekoration, Program & Annons
  • Välj bland valfria tillval

  begravning-utan-ceremoni-gran-lavendla-begravningsbyraBegravning utan ceremoni eller direktkremation

  Av olika anledningar önskar man ibland en begravning utan ceremoni, även kallat direktkremation. Kanske ville den avlidne hålla det så enkelt som möjligt och inte ha någon ceremoni, eller så vill man skjuta upp ceremonin till ett senare tillfälle. En begravning utan ceremoni kan också bli aktuell av den anledningen att man inte kan bestämma huruvida man önskar ceremoni eller inte. Då erbjuder vi på Lavendla Begravningsbyrå vad vi kallar för en begravning utan ceremoni/direktkremation. I praktiken innebär en begravning utan ceremoni ett omhändertagande av den avlidne, transport till krematoriet, kremering och en efterföljande gravsättning i minneslund eller urngrav.

  Gravsättning eller kremering inom 30 dagar

  En begravning utan ceremoni kan vara ett bra alternativ då lagen säger att en gravsättning, alternativt en kremering, ska ha ägt rum inom 30 dagar från den avlidnes dödsdatum. Efter att en kremering har ägt rum har man upp till ett år på sig att bestämma sig om gravsättning. Av etiska skäl rekommenderar vi dock alltid att man som anhörig fattar beslut kring gravsättning så snart som möjligt.

  En begravning utan ceremoni innebär alltid en kremering

  Vid en begravning utan ceremoni eller direktkremation ingår alltid en kremering. Självklart är det fullt möjligt att ordna en begravning utan ceremoni även vid jordsättning med kista men då gäller inte samma prisbild. Kremering är inget man betalar extra för utan det ingår i begravningsavgiften som alla svenska medborgare betalar.

  begravning-utan-ceremoni-vag-lavendla-begravningsbyraEn direktkremation avslutas med en urntransport

  Efter att kremeringen ägt rum ska askan normalt transporteras till gravplatsen, detta kallas för urntransport. Så är dock inte fallet om gravsättning sker i minneslund intill krematoriet. Denna urntransport ingår i priset förutsatt att inte den totala transportsträckan överstiger 10 mil. Om transportsträckan överstiger 10 mil tillkommer 195 kr per överskjutande mil. Om urntransporten är längre än 10 mil kan urnan skickas med post. Kostnaden för urntransport med post uppgår till 1800 kr. Har man inga preferenser kring gravplats rekommenderar vi därför alltid att välja en minneslund intill krematoriet vid en begravning utan ceremoni. Detta för att undvika eventuella extrakostnader för urntransport.