0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Begravning / Typer av begravningar / Begravning utan ceremoni

Begravning utan ceremoni, även kallat direktkremation, är ett lämpligt val om man inte önskar någon begravningsceremoni eller om man helt enkelt vill skjuta på ceremonin till framtiden. Lavendla hjälper dig med hela processen.

Vi tar hand om den avlidne och genomför kistläggning för att sedan sköta transporten till krematoriet. Gravsättning sker sedan enligt önskemål, vanligtvis i minneslund eller urngrav. Det är också vanligt att man som anhörig önskar sprida askan i vatten eller natur.

Ring oss idag på 0771 - 22 21 21 så hjälper vi er.

Topp 6 fakta om begravning utan ceremoni

 1. En begravning utan ceremoni, även kallad direktkremation, är en begravning utan någon formell ceremoni eller religiös stund, innan kremationen.
 2. En begravning utan ceremoni innebär att den avlidne hämtas på bårhuset, kistläggs, körs till krematoriet och kremeras i en kista. Därefter sker gravsättning av askan sker på en kyrkogård eller annan begravningsplats.
 3. Vid direktkremation används ofta en enkel transportkista. Men det är fullt möjligt att välja en finare kista också med bättre inredning om så önskas.
 4. Enligt svensk lag ska gravsättning eller kremering av den avlidne ske inom 30 dagar från dödsfallet. Vid val av kremering har man som anhörig upp till ett år på sig att besluta om plats för gravsättning av urnan.
 5. Vid direktkremation behöver du som anhörig fylla i ett direktkremationsintyg, som vi på Lavendla lämnar in till krematoriet. Med direktkremationsintyget intygar du att ni är medvetna om att ingen ceremoni kommer ske före kremationen. En slags garanti för att krematoriet ska känna sig trygga i att inga missförstånd skett.
 6. Anledningarna till att man önskar en begravning utan ceremoni kan vara många. Ibland är det ett önskemål från den avlidne själv. Andra gånger handlar det om att alla anhöriga som önskar delta i själva ceremonin inte har möjlighet att samlas förrän vid ett senare tillfälle.

Hittade Lavendla på nätet, tyckte att deras upplägg tilltalade mig. Att kunna sitta i hemmiljö med tända ljus och Lavendla kommer hem blev mycket mer personligt och kontakten längs hela vägen fram till begravningen var fantastisk.

Charlotte

Begravning utan ceremoni – Våra paket

Utan ceremoni – Gör det själv

 • Kistläggning på sjukhus
 • Transport till krematorium
 • Transportkista
 • Gravsättning minneslund
 • Fyll i blanketter online här
 • Följande orter: Stockholm, Göteborg, Uppsala, Västerås, Linköping

från 11 895 kr

Utan ceremoni – Vi hjälper dig

 • Kistläggning på sjukhus
 • Transport till krematorium
 • Transportkista
 • Gravsättning valfri grav
 • Hjälp av personlig rådgivare (fr. 1h)
 • Minnessida, läs mer
 • Tillgängligt i hela Sverige

från 12 995 kr

Baspaket med ceremoni

 • Kistläggning på sjukhus
 • Transport till och från ceremonin
 • Ceremonivärd i kyrka / kapell
 • Rådgivning och administration
 • Välj kista, visa alla
 • Minnessida, läs mer
 • Tillgängligt i hela Sverige

från 19 980 kr

Vanliga frågor om begravningar utan ceremoni

Vad kostar en begravning utan ceremoni?

Kostnaden för en begravning utan ceremoni (direktkremation) beror på hur mycket hjälp ni behöver att anordna den. Använder ni vår gör-det-själv blankett kostar det 11 895 kr. Om ni behöver hjälp av oss beror kostnaden på hur mycket, och vad, ni behöver hjälp med. Se våra paket nedan.

När används direktkremation?

En begravning utan ceremoni eller direktkremation är lämpligt i de fall man inte önskar någon ceremoni överhuvudtaget. Det är också passande om man önskar hålla själva ceremonin längre fram i tiden.

Vad händer om man vill skjuta upp ceremonin?

Om ceremonin skjuts framåt i tiden händer det ibland att kyrkogårdsförvaltningen vill säkerställa att anhöriga är medvetna om att kremationen kommer äga rum innan själva ceremonin. De kräver då att anhöriga skriver under ett så kallat direktkremationsintyg. Detta intyg tillhandahålls av oss på Lavendla Begravning och i samband med att du bokar en begravning utan ceremoni hos oss förser vi dig med detta.

Hur snabbt måste gravsättningen ske?

Enligt svensk lag ska gravsättning eller kremering av den avlidne ske inom 30 dagar från dödsfallet. Vid val av kremering har man som anhörig upp till ett år på sig att besluta om plats för gravsättning av urnan.

Var sker gravsättningen?

Vid direktkremeringen gravsätts den avlidne oftast i en minneslund eller i en urngrav. Det är också vanligt med askspridning i naturen eller till havs.

Varför kallas det direktkremering?

Begravningen utan ceremoni innebär alltid en kremering. Om du har fler frågor om hur det hela går till är du varmt välkommen att kontakta oss.

Möt våra rådgivare

Att ordna begravning är ett förtroendeuppdrag. Ring oss på 0771 - 22 21 21, välj rådgivare nedan eller visa alla begravningsrådgivare.

Begravning utan ceremoni eller direktkremation

Av olika anledningar önskar man ibland en begravning utan ceremoni, även kallat direktkremation. 

Kanske ville den avlidne hålla det så enkelt som möjligt och inte ha någon ceremoni, eller så vill man skjuta upp ceremonin till ett senare tillfälle.

Direktkremation kan också bli aktuellt av den anledningen att man inte kan bestämma huruvida man önskar ceremoni eller inte. Då erbjuder vi på Lavendla den här begravningsformen.

I praktiken innebär en begravning utan ceremoni ett omhändertagande av den avlidne, transport till krematoriet, kremering och en efterföljande gravsättning i minneslund eller urngrav.

Gravsättning eller kremering inom 30 dagar

Begravningsformen utan ceremoni kan vara ett bra alternativ då lagen säger att en gravsättning, alternativt en kremering, ska ha ägt rum inom 30 dagar från den avlidnes dödsdatum.

Efter att en kremering har ägt rum har man upp till ett år på sig att bestämma sig om gravsättning.

Av etiska skäl rekommenderar vi dock alltid att man som anhörig fattar beslut kring gravsättning så snart som möjligt.

Begravning utan ceremoni innebär alltid en kremering

Vid den typiska begravningen utan ceremoni ingår alltid en kremering. Självklart är det fullt möjligt att ordna en begravning utan ceremoni även vid jordsättning med kista, men då gäller inte samma prisbild.

Kremering är inget man betalar extra för utan det ingår i begravningsavgiften som alla svenska medborgare betalar.

Direktkremation avslutas med en urntransport

Efter att kremeringen ägt rum ska askan normalt transporteras till gravplatsen, detta kallas för urntransport.

Så är dock inte fallet om gravsättning sker i minneslund intill krematoriet.

Urntransporten ingår i priset, förutsatt att inte den totala transportsträckan överstiger 10 mil.

gravsättning minneslund

Om transportsträckan överstiger 10 mil tillkommer 195 kronor per överskjutande mil.

Om urntransporten är längre än 10 mil kan urnan skickas med post.

Har man inga preferenser kring gravplats rekommenderar vi därför alltid att välja en minneslund intill krematoriet vid en begravning utan ceremoni. Detta för att undvika eventuella extrakostnader för urntransport.

Vi hjälper dig

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.

Lena är en av våra rådgivare som du kan komma i kontakt med.

Hjälpguider som kanske intresserar dig

Lavendlas Mia Schubert i samtal

Planera begravning

Vi är mycket medvetna om att det kan vara jobbigt att planera en begravning. Just därför vill vi underlätta för dig genom att dela med oss av våra erfarenheter.

Tända stearinljus

Begravningsceremoni

Begravningsceremonin kan utformas på många olika vis. Den är ett fint sätt att hedra den avlidnes minne, samtidigt som du ges möjligheten till ett sista farväl.

Bodelning under aktenskap

Checklista vid dödsfall

När någon avlider är det många praktiska saker som bör ordnas. För att underlätta för dig har vi gjort en checklista med allt du behöver tänka på vid begravning.

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.