0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Begravning / Typer av begravningar / Urnbegravning

Urnbegravning

Vid urnbegravning, begravning med urna, eller akt med urna som det också kallas, hålls ceremonin i kyrka eller kapell, med urnan längst fram vid altaret. Kremationen ska ske inom 30 dagar från dödsfallet och gravsättning kan ske direkt efter ceremonin.

Urnbegravning i stället för begravning med kista

Det finns ett antal fördelar med att välja en begravningceremoni med urna i stället för med kista.

  1. Det blir mer flexibelt att hålla ceremonin exakt där man vill. Man behöver inte tänka på att det ska fungera praktiskt med en kista.
  2. En urna kan man bära med sig i princip var som helst och den väcker heller inte särskilt mycket uppmärksamhet. Därutöver kan man vid begravning med urna ha gravsättningen direkt efter ceremonin.
  3. Många upplever detta som en stor fördel då man i annat fall måste planera in ännu ett tillfälle för själva gravsättningen så till vida att man inte önskar jordbegravning.
  4. Ceremonin vid begravning med urna utformas precis på samma sätt som med kista. Den enda skillnaden är att det står en urna framför församlingen i stället för en kista. Kremeringen sker alltså före begravningsceremonin i stället för efter.
  5. Det vanligaste är att man placerar urnan på ett bord så att urnan syns bättre. Därutöver brukar man vanligtvis dekorera urnan med en så kallad urndekoration.
  6. Ring oss idag 0771 - 22 21 21 på så hjälper vi er.

Hittade Lavendla på nätet, tyckte att deras upplägg tilltalade mig. Att kunna sitta i hemmiljö med tända ljus och Lavendla kommer hem blev mycket mer personligt och kontakten längs hela vägen fram till begravningen var fantastisk.

Charlotte

Vi hjälper dig gärna

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i formuläret
så återkommer vi så snart som möjligt.

Lena Palmqvist är en av våra många duktiga rådgivare som du kan komma i kontakt med.

Urnbegravning – Begravning med urna

Enkel Begravning

Den enkla begravningen är för de allra närmsta. Ett tillfälle att samla familjen för ett värdigt avsked. Tillsammans utformar vi ceremonin efter era önskemål, sen sköter våra erfarna rådgivare resten.

  • Kistläggning och transport
  • Ceremonivärd i kyrka / kapell
  • Koordinering och rådgivning
  • Kista: transportkista
  • Urna: låneurna

från 19 980 kr

Klassisk Begravning

Till en klassisk begravning är släkt och vänner välkomna för att minnas och ta farväl. Det är era önskemål som formar ceremonin och vi finns där för att koordinera allt som behövs — hela vägen.

  • Kistläggning och transport
  • Ceremonivärd i kyrka / kapell
  • Koordinering och rådgivning
  • Kista: transportkista
  • Urna: barkurna
  • Blommor: urndekoration

från 23 495 kr

Begravning inkl. juridik

Ibland kan man behöva hjälp med mer än själva begravningen. Våra rådgivare sköter allt, från ceremonin och minnesstunden till de juridiska bitarna som bouppteckningen och arvskiftet.

  • Kistläggning och transport
  • Ceremonivärd i kyrka / kapell
  • Koordinering och rådgivning
  • Kista: transportkista
  • Urna: barkurna
  • Blommor: urndekoration
  • Juridik: bouppteckning

från 32 495 kr

Begravning utan ceremoni, från 11 895 kr. Läs mer här
Ont om pengar i dödsboet? Ansök om begravningshjälp


Vanliga frågor – Urnbegravning och begravning med urna

Vad är en urnbegravning?

En urnbegravning är en begravning där kistan byts ut mot en urna med den avlidnas aska. Urnan kan sedan begravas på en begravningsplats med urngrav, eller placeras i en minneslund. Urnan kan stå längst fram i kyrkan/kapellet och vara en del av ceremonin, eller så sker kremationen efter ceremonin, och urnan sänks ner i jorden vid ett senare tillfälle, ofta kallat urnnedsättning eller jordfästning.

Kan man ha en ceremoni vid en urnbegravning?

Ja, det är vanligt att ha en ceremoni vid en urnbegravning. Ceremonin kan hållas på begravningsplatsen eller i en kyrka och kan anpassas efter den avlidnas önskemål eller familjens önskemål.

Hur väljer man en urna för en urnbegravning?

Det finns många olika sorters urnor att välja mellan, både vad gäller material och utseende. Det finns bl.a. urnor i trä, lera, glas och järn. Urnor som är nedbrytbara kallas förgängliga urnor, och urnor som inte ska brytas ner kallas beständiga. Beständiga urnor är normalt bara tillåtna kolumbarium som är en relativt ovanlig gravsättningsform nu för tiden. i Är du osäker, prata med någon av våra duktiga begravningsrådgivare. Ring oss på 0771 - 22 21 21.

Hur snabbt måste gravsättningen ske?

Enligt svensk lag ska gravsättning eller kremering av den avlidne ske inom 30 dagar från dödsfallet. Vid val av kremering har man som anhörig upp till ett år på sig att besluta om plats för gravsättning av urnan.

Var sker gravsättningen?

Vid direktkremeringen gravsätts den avlidne oftast i en minneslund eller i en urngrav. Det är också vanligt med askspridning i naturen eller till havs.

Kan man välja var urnan ska begravas?

Ja, man kan oftast välja var urnan ska begravas, antingen på en begravningsplats eller i en minneslund. Det är vanligt att välja en plats som var viktig för den avlidna, eller en plats som familjen tycker är passande.

Möt våra rådgivare

Träffa oss personligen eller i videomöte. Välj rådgivare nedan eller fyll i vårt kontaktformulär.

Urnbegravning med efterföljande gravsättning

Om anhöriga önskar kremering och samtidigt vill gravsätta den avlidne i samband med begravningsceremonin är det nödvändigt att ha begravning med urna.

Då kan man nämligen avsluta ceremonin med att promenera ut till graven och sänka urnan i graven. Man följer med andra ord samma princip som vid en jordbegravning där kistan sänks i graven i slutet av ceremonin.

Vid begravning med urna och gravsättning i urngrav, columbarium eller i askgravlund, får man som anhörig gärna delta vid själva gravsättningen. Om gravsättningen däremot sker i en minneslund får man som anhörig inte delta vid gravsättningen, detta eftersom minneslunden är ett helt anonymt gravskick.

Gravsättning med urna till sjöss

Denna typ av begravning öppnar upp för möjligheten att ha en begravningsceremoni i naturen. Man kan exempelvis välja att sprida aska till sjöss. Om den avlidne önskade att få sin aska spridd till havs så väljer man ofta att ha begravningsceremonin på båten för att sedan sprida askan som avslutning.

begravning med urna

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret så hör vi av oss till dig.

Mer läsning

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med över 8 års erfarenhet inom begravningsbranschen, varav flera år som begravningsrådgivare, har han god kännedom om begravningar och branschen i allmänhet. Jakob är idag verksam på Lavendlas huvudkontor i Stockholm.