Hem / Begravning / Efter begravningen / Sprida aska – Sjöbegravning

Sprida aska – Sjöbegravning

Sprida aska i vatten eller naturen kräver tillstånd. Lavendla hjälper er med askspridningFör att sprida aska efter avliden, eller genomföra en sjöbegravning som det också kallas, på annat än en begravningsplats, krävs tillstånd från Länsstyrelsen. Efter kremeringen, hämtar ni själva ut urnan på krematoriet för att sedan sprida aska på den plats ni anmält till Länsstyrelsen. Om ni ska sprida aska i vatten rekommenderar vi att ni väljer en sjösättningsurna, då askan lätt kan fara iväg med vinden. Läs mer nedan om att sprida aska, vi på Lavendla Begravningsbyrå hjälper er så att askspridningen blir precis som ni önskar.

 

Sjöbegravning genom att sprida aska i vatten eller natur kräver tillstånd

För att sprida aska efter avliden på annan plats än begravningsplats krävs tillstånd från länsstyrelsen. Länsstyrelsen kan bara ge tillstånd för att sprida aska när någon har avlidit. Det går alltså inte att söka tillståndet i förväg. Enligt Länsstyrelsen i Stockholms läns praxis medges tillstånd till spridning av aska efter avliden, på annan plats än begravningsplats, i princip endast i havet eller annat större vattenområde och då minst 1000 meter från närmaste land.

 

 


Vi hjälper er ordna en sjöbegravning och spridning av aska

Se vårt utbud och våra priser här


Steg för steg om ni ska sprida aska vid sjöbegravning

 1. Boka begravningen hos Lavendla på hemsidan, via telefon eller i möte.

 2. Bestäm er för en plats där ni vill strö aska.

 3. Bestäm er för en tidpunkt. (Vill man strö aska i havet, kan det finnas anledning att tänka på tidpunkten beroende på annan båttrafik. Är det t ex semestertider kan det vara lämpligast tidigt en morgon. Dessutom brukar sjön vara lite lugnare på morgonen.) För att sprida aska till sjöss, finns en särskild sjösättningsurna där urnan förmultnar snabbt i vatten.

 4. Ansök om tillstånd på särskild blankett hos Länsstyrelsen i det län där askan ska spridas. Dokument som ska bifogas ansökan, se nedan.

 5. Hämta ut urnan från krematoriet (ha med tillståndet, legitimation och dödsfallsintyget ni fått av oss).

 6. Åk till platsen, som ni har valt och strö ut askan (vill man sprida aska i havet och inte har tillgång till egen båt, kan man t ex kontakta Sjöräddningen, som kan hjälpa till om de har möjlighet). Om man vill kan man be en präst eller borgerlig officiant att följa med när man sprider askan. Det kan också bli högtidligare om man läser en dikt, sjunger en sång och lägger ner några blommor.

Vilka intyg behöver länsstyrelsen?

 • Dödsfallsintyg och släktutredning från Lavendla Begravningsbyrå
 • Annat intyg om dödsfallet, till exempel för utländsk medborgare som saknar svenskt personnummer eller för dödfött foster.
 • Skalenlig karta eller sjökort med markering av den plats där askan önskas strös ut.

Följande dokument kan komma att krävas om ni önskar att sprida ut över mark:

 • Medgivande från markägare där askan önskas strös ut
 • Fullmakt för eventuellt ombud
 • Annat intyg om dödsfallet (gäller för avliden person som saknar svenskt personnummer).

Strö aska i havet - Använd sjösättningsurnan 'Sand'

Urnan Sand är designad för att gravsätta askan till havs på två olika sätt. Först och främst genom spridning då man tar bort bottnen på urnan för att kunna hälla askan rakt ned i havet. Genom att ha ett hål för askan under urnan minskar man risken för att askan fångas av vinden och blåser runt, vilket är risken med att hälla askan från en traditionell urna som endast har ett lock upptill. Det andra alternativet är att släppa ner urnan helt och hållet i vattnet, där den kommer flyta i 2-3 minuter innan den löses upp och släpper ut askan inför era ögon. Endast det första alternativet är i linje med svenska begravningslagen, men rädslan för att askan ska flyga in i över båten, kläder m.m. gör att många i praktiken väljer att släppa ned urnan i vattnet då detta upplevs som värdigare för den avlidne.


  Bli kontaktad av våra erfarna begravningsrådgivare

  Läs mer