0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Begravning / Efter begravningen / Sprida aska vid sjöbegravning

Sprida aska vid sjöbegravning

Hur får du tillstånd att strö den avlidnes aska i havet alternativt på en annan plats?

För att sprida aska efter avliden, eller genomföra en sjöbegravning som det också kallas, på annat än en begravningsplats, krävs tillstånd från Länsstyrelsen.

Efter kremeringen, hämtar du själv ut urnan på krematoriet för att sedan sprida aska på den plats du anmält till Länsstyrelsen.

sprida aska vid sjöbegravning

Om du ska sprida aska i vatten rekommenderar vi att du väljer en sjösättningsurna, då askan lätt kan fara iväg med vinden.

Vi på Lavendlas begravningsbyrå hjälper dig med planeringen, så att askspridningen blir precis som du önskar. Läs informationen i artikeln och kontakta oss om du har ytterligare frågor.

Sprida aska i vatten eller natur kräver tillstånd

För att sprida aska efter avliden på annan plats än begravningsplats krävs tillstånd från Länsstyrelsen. Länsstyrelsen kan bara ge tillstånd för att sprida aska när någon har avlidit. Det går alltså inte att söka tillståndet i förväg. 

Enligt Länsstyrelsen i Stockholms läns praxis medges tillstånd till spridning av aska efter avliden på annan plats än begravningsplats i princip endast i havet eller i annat större vattenområde. Då ska askspridningen ske minst 1000 meter från närmaste land.

6 steg för att genomföra en sjöbegravning

  1. Boka begravningen hos Lavendla på webben, via telefon eller i möte.
  2. Bestäm dig för en plats där du vill strö aska.
  3. Bestäm dig för en tidpunkt. (Om du vill strö aska i havet kan det finnas anledning att tänka på tidpunkten beroende på annan båttrafik. Är det exempelvis semestertider kan det vara lämpligast tidigt en morgon. Dessutom brukar sjön vara lite lugnare på morgonen.) För att sprida aska till sjöss finns en särskild sjösättningsurna där urnan förmultnar snabbt i vatten.
  4. Ansök om tillstånd på särskild blankett hos Länsstyrelsen i det län där askan ska spridas. Du kan läsa mer om vilka dokument som ska bifogas längre fram i denna artikel.
  5. Hämta ut urnan från krematoriet (ha med tillståndet, legitimation och dödsfallsintyget du fått av oss).
  6. Åk till platsen som du har valt och strö ut askan. Om du vill kan du be en präst eller borgerlig officiant att följa med när du sprider askan. Det kan också bli högtidligare om du läser en dikt, sjunger en sång och lägger ner några blommor.

Vilka intyg för att sprida aska behöver Länsstyrelsen?

  • Dödsfallsintyg och släktutredning från Lavendlas begravningsbyrå.
  • Annat intyg om dödsfallet, till exempel för utländsk medborgare som saknar svenskt personnummer eller för dödfött foster.
  • Skalenlig karta eller sjökort med markering av den plats där askan önskas strös ut.

Följande dokument kan komma att krävas om du önskar sprida ut över mark:

  • Medgivande från markägare där askan önskas strös ut.
  • Fullmakt för eventuellt ombud.
  • Annat intyg om dödsfallet (gäller för avliden person som saknar svenskt personnummer).

Strö aska i havet – använd sjösättningsurnan Sand

Urnan Sand är designad för att gravsätta askan till havs på två olika sätt.

Först och främst genom spridning då man tar bort bottnen på urnan för att kunna hälla askan rakt ned i havet.

Genom att ha ett hål för askan under urnan minskar man risken för att askan fångas av vinden och blåser runt, vilket är risken med att hälla askan från en traditionell urna som endast har ett lock upp till.

Det andra alternativet är att släppa ned urnan helt och hållet i vattnet, där den kommer flyta i 2-3 minuter innan den löses upp och släpper ut askan inför dina ögon.

Endast det första alternativet är i linje med svenska begravningslagen.

Rädslan för att askan ska flyga in i över båten, kläder med mera gör att många i praktiken väljer att släppa ned urnan i vattnet, då detta upplevs som värdigare för den avlidne.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret så hör vi av oss till dig.

Mer läsning