0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Begravning / Vid begravningen / Begravningsceremoni

Begravningsceremonin är ett sätt att hedra den avlidne och samtidigt ge anhöriga ett sista farväl. Begravningsceremonin kan vara religiös eller icke-religiös och utformningen kan variera med hänsyn till val av lokal m.m.

Val av lokal till begravningsceremoni

Samtliga folkbokförda personer i Sverige betalar den så kallade begravningsavgiftenI denna avgift ingår ett kostnadsfritt tillträde till en lokal ämnad för begravningsceremonier. Lokalen som tillhandahålls är fri från religiösa tecken och är oftast i formen av ett kapell i närheten av kyrkogården.

Det finns dock ingenting som säger att man måste hålla begravningsceremonin i denna lokal. Vid till exempel en icke-religiös, borgerlig begravning är man fri att hålla begravningsceremonin i princip var man vill, i trädgården, i skogen eller kanske på bryggan vid havet.

När man anordnar en kristen begravning, även kallat kyrklig begravning, hålls begravningsceremonin vanligtvis i en kyrka eller i ett kristet kapell. Vid önskemål om att hålla den kristna begravningsceremonin på annan plats, exempelvis utomhus, brukar även detta gå att ordna. Det enklaste är att prata med prästen om önskemålen och sedan planera för begravningsceremonin tillsammans.

Vår film om begravningsceremoni

Hittade Lavendla på nätet, tyckte att deras upplägg tilltalade mig. Att kunna sitta i hemmiljö med tända ljus och Lavendla kommer hem blev mycket mer personligt och kontakten längs hela vägen fram till begravningen var fantastisk.

Charlotte

Vi hjälper dig gärna

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i formuläret
så återkommer vi så snart som möjligt.

Lena Palmqvist är en av våra många duktiga rådgivare som du kan komma i kontakt med.

Så kan en begravningsceremoni gå till

En begravningsceremoni kan se ut på många olika sätt. Vanligtvis fylls ceremonin av begravningsmusik, sång och tal. Utrymmet för kreativitet styrs dock i hög grad av huruvida begravningen är religiös eller inte. 

Vid en kristen begravning är begravningsceremonins upplägg redan fastställt, man följer nämligen det som kallas för Svenska kyrkans ordning. Om du som anhörig önskar mer personliga inslag under en kristen begravningsceremoni brukar det finnas rum för kompletteringar.

De flesta andra religiösa trossamfund har även de sin egen ordning. En icke-religiös, borgerlig begravning ger anhöriga desto större utrymme för kreativitet.

Vid denna typ av begravningsceremoni leds ceremonin av en borgerlig officiant och det finns de facto nästan inga förutbestämda regler alls, förutom att den avlidne givetvis måste ges ett respektfullt och värdigt avsked.

Ta hänsyn till den avlidnes önskemål

Vid utformandet av en begravningsceremoni är det viktigt att beakta eventuella önskemål från den avlidne, särskilt med hänsyn till en eventuell kremation och val av gravplats. Detta är lagstadgat och står att läsa i begravningslagen.

begravningsceremoni

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.