En begravningsceremoni kan utformas på många olika sätt.
En begravningsceremoni är ett sätt att hedra den avlidnes minne och samtidigt ge de anhöriga chansen till ett sista farväl. En begravningsceremoni kan vara såväl religiös som icke-religiös och dess utformning kan variera med hänsyn till bland annat valet av lokal och själva ceremonins upplägg.
Val av lokal till begravningsceremoni
Samtliga folkbokförda personer i Sverige betalar den så kallade begravningsavgiften. I denna avgift ingår ett kostnadsfritt tillträde till en lokal ämnad för begravningsceremonier. Lokalen som tillhandahålls är fri från religiösa tecken och är oftast i formen av ett kapell i närheten av kyrkogården. Det finns dock ingenting som säger att man måste hålla begravningsceremonin i denna lokal. Vid till exempel en icke-religiös, borgerlig begravning är man fri att hålla begravningsceremonin i princip var man vill, i trädgården, i skogen eller kanske på bryggan vid havet.
Vid anordnandet av en kristen begravning, även kallat kyrklig begravning, hålls begravningsceremonin vanligtvis i en kyrka eller i ett kristet kapell. Vid önskemål om att hålla den kristna begravningsceremonin på annan plats, exempelvis utomhus, brukar även detta gå att ordna. Det enklaste är att prata med prästen om önskemålen och sedan planera för begravningsceremonin tillsammans.