Hem / Begravning / Vid begravningen / Begravningsceremoni

Begravningsceremoni

En begravningsceremoni kan utformas på många olika sätt.

En begravningsceremoni är ett sätt att hedra den avlidnes minne och samtidigt ge de anhöriga chansen till ett sista farväl. En begravningsceremoni kan vara såväl religiös som icke-religiös och dess utformning kan variera med hänsyn till bland annat valet av lokal och själva ceremonins upplägg.

Val av lokal till begravningsceremoni

begravningsceremoni-lavendla-begravningsbyra-hjarta Samtliga folkbokförda personer i Sverige betalar den så kallade begravningsavgiftenI denna avgift ingår ett kostnadsfritt tillträde till en lokal ämnad för begravningsceremonier. Lokalen som tillhandahålls är fri från religiösa tecken och är oftast i formen av ett kapell i närheten av kyrkogården. Det finns dock ingenting som säger att man måste hålla begravningsceremonin i denna lokal. Vid till exempel en icke-religiös, borgerlig begravning är man fri att hålla begravningsceremonin i princip var man vill, i trädgården, i skogen eller kanske på bryggan vid havet.

Vid anordnandet av en kristen begravning, även kallat kyrklig begravning, hålls begravningsceremonin vanligtvis i en kyrka eller i ett kristet kapell. Vid önskemål om att hålla den kristna begravningsceremonin på annan plats, exempelvis utomhus, brukar även detta gå att ordna. Det enklaste är att prata med prästen om önskemålen och sedan planera för begravningsceremonin tillsammans.


 

Video 2 min - Det viktigaste om begravningsceremonin

 

Hur går en begravning till? Begravningsceremonins upplägg

begravningsceremoni-lavendla-begravningsbyra-musik

En begravningsceremoni kan se ut på många olika sätt. Vanligtvis fylls ceremonin av såväl begravningsmusik, som sång och tal. Utrymmet för kreativitet styrs dock i hög grad av huruvida begravningen är religiös eller inte. Vid en kristen begravning är begravningsceremonins upplägg redan fastställt, man följer nämligen det som kallas för Svenska kyrkans ordning vilken du kan läsa mer om längst ner på sidan här. Om man som anhörig önskar mer personliga inslag under en kristen begravningsceremoni brukar det finnas rum för kompletteringar. De flesta andra religiösa trossamfund har även de sin egen ordning.

Vid en icke-religiös, borgerlig begravning, har man som anhörig desto större utrymme för kreativitet vid anordnandet av en begravningsceremoni. Vid denna typ av begravningsceremoni leds ceremonin av en borgerlig officiant  och det finns de facto nästan inga förutbestämda regler alls, förutom att den avlidne givetvis måste ges ett respektfullt och värdigt avsked. Titta gärna på vår film nedan eller läs mer om borgerlig begravning här!

 

Ta hänsyn till den avlidnes önskningar vid anordnandet av begravningsceremonin

Vid utformandet av en begravningsceremoni är det viktigt att beakta eventuella önskemål från den avlidne, särskilt med hänsyn till en eventuell kremation och val av gravplats. Detta är lagstadgat och står att läsa i begravningslagen. Läs mer om önskemål vid begravning här.

Visa din omtanke med en kondoleansblomma

Vi levererar direkt hem till anhöriga, ceremonin eller gravplatsen. Välj kategori nedan, eller se alla kategorier här.

Kransar

Klädsel vid begravning

Personligt

Begravningsblomma i form av en teddy björn gjord av krysantemum. Nallebjörnen har en rosett runt halsen och är brun med vita detaljer. Dekorationen är i mitten av en vit bakgrund och är ett personligt arrangemang.

Buketter

Handbukett Vit som snö

Har du frågor eller funderingar gällande anordnandet av en begravningsceremoni? Tveka då inte att kontakta någon av våra erfarna rådgivare på telefonnummer 0771 - 22 21 21 eller maila oss på [email protected]!