Begravning

Vad händer vid dödsfall? Vem gör vad och i vilken ordning? Vad bör prioriteras och vad kan vänta? Lugn, vi guidar dig. 

Detta händer vid dödsfall: 5 viktiga punkter

  1. Dödförklaring: En läkare måste dödförklara den avlidne. Om dödsfallet är oväntat och plötsligt körs den avlidne i regel till sjukhus för dödförklaring. Om dödsfallet är väntat och t.ex. sker i hemmet tillkallas en läkare för att dödförklara personen på plats.

  2. Dödsbevis och dödsorsaksintyg: Till följd av dödförklaringen utfärdar läkaren två intyg: ett dödsbevis som omedelbart ska skickas till Skatteverket och ett dödsorsaksintyg som skickas till Socialstyrelsen. Det är läkarens ansvar att intygen skickas in till respektive myndighet. 

  3. Hantering av den avlidne: Om dödsfallet skett på sjukhus ansvarar sjukhuset för att den avlidne förs till bårhuset. Om den avlidne gått bort i hemmet eller på äldreboende, kontakta vår transportjour på telefonnummer 0771 - 22 21 21 så ordnar vi med bårtransport. Vid dödsfall på grund av olycka ansvarar polisen för bårtransporten. Den avlidne finns på bårhuset tills det att begravningen äger rum.

  4. Gravsättnings- och kremeringsintyg: Så snart Skatteverket mottagit dödsbeviset från läkaren utfärdar de ett s.k. gravsättnings- och kremeringsintyg. Detta intyg är nödvändigt för att kunna genomföra en begravning. Om ett brott misstänks ligga bakom dödsfallet kan det dock dröja innan Skatteverket utfärdar intyget.

  5. Planera och boka begravning: Enligt svensk lag måste den avlidne kremeras eller sänkas i jorden inom 30 dagar från dödsfallet. På grund av detta är det en god idé att så snart som möjligt börja planera begravningen. Vi på Lavendla Begravningsbyrå hjälper dig. Du når oss på 0771 - 22 21 21 eller på [email protected]. Du kan dessutom alltid planera begravningen direkt via vår hemsida.

Vi vill göra det svåra lite lättare, ta hjälp av vår checklista vid dödsfall.

Vad Händer vid Dödsfall Lavendla Begravningsbyrå KvinnaTiden efter ett dödsfall kan vara mycket omtumlande och chockartad. Samtidigt som sorgen ska bearbetas uppstår även en lång lista med praktiska saker som måste ordnas. Men i vilken ände ska man egentligen börja? Vad bör man prioritera nu och vad kan vänta? När måste begravningen vara bokad?

Vi på Lavendla Begravningsbyrå vet att situationen kan kännas överväldigande och därför har vi sammanställt en checklista vid dödsfall. Vår tanke är att denna checklista ska underlätta för dig och hjälpa dig att prioritera samt skapa lite struktur i tillvaron just nu. Du hittar vår checklista vid dödsfall här.


Boka begravning - tryggt & enkelt?

Gör dina val i vårt bokningsverktyg


Viktiga intyg vid dödsfall: gravsättnings- och kremeringsintyg samt dödsfallsintyg med släktutredning.

Vad Händer Vid Dödsfall Lavendla Begravningsbyrå Porlande VattenOavsett var dödsförklaringen sker, utfärdar läkaren två intyg: ett dödsbevis som ska skickas till Skatteverket omgående och ett dödsorsaksintyg, som skickas till Socialstyrelsen (detta är det inte lika bråttom med). Det är läkarens ansvar att intygen skickas in till respektive myndighet. När Skatteverket har registrerat dödsfallet med hjälp av läkarens dödsbevis, utfärdar Skatteverket i sin tur två stycken intyg vid namn gravsättnings- och kremeringsintyg samt dödsfallsintyg med släktutredning.

Gravsättnings- och kremeringsintyget krävs för att kunna genomföra en begravning. Dödsfallsintyg med släktutredning krävs bl.a. om en dödsbodelägare ska företräda dödsboet för att betala räkningar som kommer till dödsboet samt avsluta abonnemang och andra avtal i den avlidnes namn. Så snart bouppteckningen är färdigställd behövs inte längre dödsfallsintyget eftersom bouppteckningen då fungerar som en slags id-handling för dödsboet.

Planera begravningen

Vad Händer Vid Dödsfall Lavendla Begravningsbyrå Planera OnlineEnligt svensk lag måste kremering eller gravsättning (jordbegravning) ske inom 30 dagar från dödsfallet. Det är med andra ord en god idé att så snart som möjligt ta kontakt med en begravningsbyrå för att planera och boka begravningen. Begravningsbyrån sköter allt det praktiska kring begravningen och det är därför viktigt att man som anhörig känner förtroende för den begravningsbyrå man väljer.

Hos oss på Lavendla Begravningsbyrå möts du av professionella rådgivare vars främsta mål är att underlätta för dig som anhörig. Hos oss kan du boka begravningen i ett personligt möte men du har också möjlighet att boka begravningen via telefon eller direkt på vår hemsida. Fördelarna med att boka via telefon eller online är många, du kan dels planera och boka när just du har tid och möjlighet och dessutom erhåller du 2000 kr i rabatt från oss. Ring oss på telefonnummer 0771 - 22 21 21 eller börja planera HÄR så hjälper vi dig redan idag!


Vill du boka begravning tryggt & enkelt?

Ja, hjälp mig!


Annat som är bra att veta

Det är inte nödvändigt att ha en ceremoni om man inte vill, det är upp till de anhöriga att bestämma vad som känns bäst för dem. Väljer man att ha en ceremoni och sedan kremera den avlidne, kan man ha en ceremoni med kista för att sedan gravsätta urnan i en grav vid ett senare tillfälle. Man kan också välja att ha en ceremoni med urna, vilket blivit allt vanligare då 70 % väljer kremering före jordbegravning. Väljer man jordbegravning, sänks kroppen ned med kista i jorden. Vill man ha en anonym gravplats kan askan spridas i en minneslund. Hur ni än önskar ha det så tar vi, i samråd med er, ansvar för att ni får det avsked som ni önskar.

Om man önskar ordna en kyrklig begravning är det viktigt att säkerställa att den avlidne var medlem i Svenska Kyrkan. Om så inte är fallet tillkommer höga avgifter för att hyra församlingens lokaler. Läs mer här om vad som gäller vid medlemskap i Svenska kyrkan.

Har du frågor eller funderingar gällande dödsfall eller vill du ha hjälp att planera en begravning? Kontakta oss på Lavendla Begravningsbyrå så hjälper vi dig! Du når oss på telefonnummer 0771 - 22 21 21. Du kan också maila oss på [email protected]!