Hem / Begravning

Begravning

Vi gör det svåra lättare.

Vad händer vid dödsfall, vem gör vad och i vilken ordning? 

händer vid vid dödsfall

Här berättar vi om allt från vilka intyg du behöver till hur du planerar en begravning. Om du fortfarande har frågor är du varmt välkommen att kontakta våra engagerade begravningsrådgivare. Låt oss hjälpa dig göra det svåra lättare utifrån dina behov och önskemål inför avskedet.

Detta händer vid dödsfall – 5 viktiga punkter

  1. Dödförklaring: En läkare måste dödförklara den avlidne. Om dödsfallet är oväntat och plötsligt körs den avlidne i regel till sjukhus för dödförklaring. Om dödsfallet är väntat och till exempel sker i hemmet tillkallas en läkare för att dödförklara personen på plats.
  2. Dödsbevis och dödsorsaksintyg: Till följd av dödförklaringen utfärdar läkaren två intyg: ett dödsbevis som omedelbart ska skickas till Skatteverket och ett dödsorsaksintyg som skickas till Socialstyrelsen. Det är läkarens ansvar att intygen skickas in till respektive myndighet. 
  3. Hantering av den avlidne: Om dödsfallet skett på sjukhus ansvarar sjukhuset för att den avlidne förs till bårhuset. Om den avlidne gått bort i hemmet eller på äldreboende, kontakta oss så ordnar vi med bårtransport. Vid dödsfall på grund av olycka ansvarar polisen för bårtransporten. Den avlidne finns på bårhuset tills det att begravningen äger rum.
  4. Gravsättnings- och kremeringsintyg: Så snart Skatteverket mottagit dödsbeviset från läkaren utfärdar de ett så kallat gravsättnings- och kremeringsintyg. Detta intyg är nödvändigt för att kunna genomföra en begravning. Om ett brott misstänks ligga bakom dödsfallet kan det dock dröja innan Skatteverket utfärdar intyget.
  5. Planera och boka begravning: Enligt svensk lag måste den avlidne kremeras eller sänkas i jorden inom 30 dagar från dödsfallet. På grund av detta är det en god idé att så snart som möjligt börja planera begravningen. Kontakta oss via formuläret eller planera begravningen direkt via vårt planeringsverktyg.

Vi gör det svåra lättare

Tiden efter ett dödsfall kan vara mycket omtumlande och chockartad. Samtidigt som sorgen ska bearbetas uppstår även en lång lista med praktiska saker som måste ordnas. Men i vilken ände ska man egentligen börja, vad bör man prioritera nu och vad kan vänta? Och en annan viktig fråga: när måste begravningen vara bokad?

Läs vår checklista vid dödsfall

Vi på Lavendla vet att situationen kan kännas överväldigande och därför har vi sammanställt en checklista vid dödsfall. Vår tanke är att denna checklista ska underlätta för dig, hjälpa dig att prioritera samt skapa lite struktur i tillvaron just nu.

Boka begravning – tryggt och enkelt

Hos oss finns verktyg för att planera och boka begravning. Du kan alltså välja att skräddarsy begravningen i lugn och ro online, om du föredrar detta sätt att ordna begravningen. Klicka på ”Läs mer & få offert” i planeringsverktyget här nedanför och tveka inte att kontakta oss via telefon eller mejl för ytterligare stöd.

Gör dina val i lugn och ro

Vi hjälper er med det grundläggande, ni skräddarsyr med era egna personliga tillval.

från 13 995 kr
  • Administration & Ceremonivärd
  • Kistläggning & Transport
  • Obehandlad kista
  • Minnessida
  • Välj bland valfria tillval

Viktiga intyg vid dödsfall

Oavsett var dödsförklaringen sker, utfärdar läkaren två intyg: ett dödsbevis som ska skickas till Skatteverket omgående och ett dödsorsaksintyg, som skickas till Socialstyrelsen (detta är det inte lika bråttom med).

Det är läkarens ansvar att intygen skickas in till respektive myndighet. När Skatteverket har registrerat dödsfallet med hjälp av läkarens dödsbevis, utfärdar Skatteverket i sin tur två stycken intyg vid namn gravsättnings- och kremeringsintyg samt dödsfallsintyg med släktutredning.

Gravsättnings- och kremeringsintyg samt dödsfallsintyg med släktutredning

Gravsättnings- och kremeringsintyget krävs för att kunna genomföra en begravning. Dödsfallsintyg med släktutredning krävs bland annat om en dödsbodelägare ska företräda dödsboet för att betala räkningar som kommer till dödsboet och ska avsluta såväl abonnemang som andra avtal i den avlidnes namn.

Så snart bouppteckningen är färdigställd behövs inte längre dödsfallsintyget eftersom bouppteckningen då fungerar som en slags id-handling för dödsboet.

Planera begravningen i god tid

Enligt svensk lag måste kremering eller gravsättning (jordbegravning) ske inom 30 dagar från dödsfallet. Det är med andra ord en god idé att så snart som möjligt ta kontakt med en begravningsbyrå för att planera och boka begravningen.

Carola Chapman

Låt planeringen ta tid, låt besluten mogna fram.

Carola Chapman, begravningsrådgivare

Begravningsbyrån sköter allt det praktiska kring begravningen och det är därför viktigt att du som anhörig känner förtroende för den begravningsbyrå du väljer.

Begravningsrådgivarens mål är att underlätta för anhöriga

Hos oss på Lavendla möts du av professionella begravningsrådgivare vars främsta mål är att underlätta för dig som anhörig. Hos oss kan du boka begravningen i ett personligt möte men du har också möjlighet att boka begravningen via telefon eller direkt här på sajten. Fördelarna med att boka via telefon eller online är många, du kan dels planera och boka när just du har tid och möjlighet.

Annat som är bra att veta inför begravningen

Det är inte nödvändigt att ha en ceremoni om du inte vill, det är upp till dig som anhörig att bestämma vad som känns bäst. Väljer du att ha en ceremoni och sedan kremera den avlidne, kan du ha en ceremoni med kista för att sedan gravsätta urnan i en grav vid ett senare tillfälle.

Du kan också välja att ha en ceremoni med urna, vilket blivit allt vanligare då 70 procent väljer kremering före jordbegravning. Väljer du jordbegravning sänks kroppen ned med kista i jorden. Vill du ha en anonym gravplats kan askan spridas i en minneslund. Hur du än önskar ha det så tar vi, i samråd med dig, ansvar för att du får det avsked som du önskar.

Tveka aldrig att fråga din rådgivare om det är något du undrar. Det finns inga dumma frågor.

Thomas Nilsson, begravningsrådgivare

Om du önskar ordna en kyrklig begravning är det viktigt att säkerställa att den avlidne var medlem i Svenska kyrkan. Om så inte är fallet tillkommer höga avgifter för att hyra församlingens lokaler. Läs mer om vad som gäller vid medlemskap i Svenska kyrkan.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret så hör vi av oss till dig.

Mer läsning